ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

• Καλημέρα σε όλους,  φτάσαμε αισίως στα μέσα Σεπτεμβρίου και ο καιρός μας έχει μπερδέψει με τα σκαμπανεβάσματά του, πότε κρύο πότε ζέστη…
Συζητώντας με γιατρούς και γενικά επιστήμονες, ορισμένοι μου συνέστησαν να μην ασχολούμαι με τους αντιεμβολιαστές και τους αρνητές γιατί θεωρούν ότι είναι χαμένος χρόνος και κόπος να προσπαθήσεις να αλλάξεις μυαλά που έχουν «μουλαρώσει» και δεν δέχονται τα επιστημονικά δεδομένα ή προσπαθούν να τα αλλάξουν κατά το δοκούν.
Δυστυχώς υπάρχει πώρωση και φανατισμός και έχουμε οδηγηθεί στο δίπολο του «ποιος θα πείσει ποιον». Η βιοχημεία όμως και η βιογενετική δεν είναι ούτε καφενείο ούτε τσιπουράδικο. Η επιστήμη έχει εξειδίκευση και δεν μπορεί ο καθένας να λέει το μακρύ του και το κοντό του. Οι υποχρεωτικότητες δεν θα βγάλουν πουθενά, το αντίθετο μάλιστα, γεννούν μια αντιδραστικότητα.
Η επιστημονική γνώση είναι αντικειμενική, δεν είναι ούτε κριτική ούτε άποψη. Εδώ βρίσκεται η μεγάλη ευθύνη της επιστημονικής κοινότητας.
Η ενημέρωση του κόσμου με απλό και κατανοητό τρόπο. Δηλαδή η χρησιμοποίηση των εργαλείων που χρησιμοποιεί η άλλη πλευρά. Γιατί το διαδίκτυο να μην είναι εργαλείο ενημέρωσης και όχι προπαγάνδας των αρνητών;
Στο ποδόσφαιρο και στη ζωή γενικότερα η υπομονή είναι μεγάλο προσόν και σε βοηθάει να μην βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα.
Αρκετοί εντός και εκτός Ιωαννίνων ήταν επιφυλακτικοί έως απαισιόδοξοι για το ξεκίνημα του ΠΑΣ στην Τούμπα, ορμώμενοι κυρίως από όσα έδειξε η ομάδα στα φιλικά.
Τι τριάρες και τι τεσσάρες δεν άκουσα την προηγούμενη εβδομάδα. Η απάντηση ήρθε στο γήπεδο και ήταν αποστομωτική. Εκεί πρέπει να δίνονται οι απαντήσεις στα περίεργα δημοσιεύματα. Εκεί και μόνο εκεί. Για να χάσουν τον ύπνο τους οι καλοθελητές.
Το ποδόσφαιρο, ιδίως στην Ελλάδα, είναι άθλημα κατεξοχήν ψυχολογίας. Ο ΠΑΣ Γιάννινα κέρδισε τον ΠΑΟΚ με 0-1 και μαζί και τους δύσπιστους που πίστεψαν ότι θα εμφανίσει εικόνα διάλυσης. 
Το παιχνίδι στην Τούμπα δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας. Άλλωστε και να θέλεις, πώς να παίξεις μπάλα σε τέτοιο χωράφι;
Τραγική εικόνα γηπέδου, εικόνα εγκατάλειψης. Αδιανόητο για τον Ιβάν Σαββίδη να έχει αφήσει τον ΠΑΟΚ στο έλεος της τύχης του. Αναρωτιέμαι αν η Super League έκανε αξιολόγηση στο γήπεδο της Τούμπας όπως έκανε στο «Ζωσιμάδες»;
Αυτό το πράγμα πάντως έμοιαζε περισσότερο με χωράφι για…καλλιέργεια πατάτας και οπωροκηπευτικών παρά για γήπεδο ποδοσφαίρου.
Παρά το κακό γήπεδο ο ΠΑΣ εμφανίστηκε διψασμένος για το αποτέλεσμα και με περίσσιο πάθος. Καλά κλεισμένες οι γραμμές, αρκετές βοήθειες από τα εξτρέμ στα πλάγια μπακ, αλλά και ορισμένα λάθη που πρέπει να διορθωθούν άμεσα. Σπουδαία νίκη και βαθμολογικά και ψυχολογικά ενόψει συνέχειας.
Εξαιρετικός ο Καραχάλιος στη μεσαία γραμμή δικαίωσε τον Μεταξά για την επιλογή του. Στα αμυντικά χαφ χρειάζεται πάντα ένας παίκτης «εργάτης».
Σταθερός ο Λοντίγκιν που εμπνέει σιγουριά και πανταχού παρών στην άμυνα ο Κάργας που έκανε αρχηγική εμφάνιση.
Αρκετή δουλειά από τον Σάλιακα ανασταλτικά, ενώ έσωσε και την ομάδα στην κεφαλιά του Σβαμπ, την πιο επικίνδυνη ευκαιρία του ΠΑΟΚ. Μπροστά ο Σνάιντερ έδωσε μάχες, αλλά έχασε την ευκαιρία στο τέλος του πρώτου μέρους, ενώ ο Γκαρντάφσκι έδειξε δυναμισμό και τσαμπουκά κόντρα σε Τέιλορ και Ντόουγκλας.
Ο Περέα είναι εξαιρετικός τεχνικά, χρειάζεται όμως δουλειά σε κάποια θέματα όπως στα τελειώματα φάσεων και κυρίως στο να συγκρατεί τα νεύρα του. Τον νευριάζουν απίστευτα εύκολα οι αντίπαλοι αμυντικοί, όπως πχ ο Βαρέλα του ΠΑΟΚ. 
Το κρύο αίμα που δεν έχει ο Περέα, το έχει ο Πέδρο Κόντε. Ο Ισπανός σκόραρε στην επιστροφή του στα ελληνικά γήπεδα κι έδειξε ότι διαθέτει φοβερή αίσθηση του γκολ Κυνήγησε στο 86’ μια χαμένη φάση, εκμεταλλεύτηκε το τραγικό λάθος του Ζίβκοβιτς και σκόραρε.
Ο assassinο, ο δολοφόνος όπως είναι το παρατσούκλι του, ξέρει πότε και πως πρέπει να «χτυπήσει». Ας μην ανησυχεί ούτε ο Χριστοβασίλης ούτε κανείς. Ακόμα και τον Κόντε του 2016 να μην δούμε, ο Ισπανός θα την κάνει την δουλειά του…
Η νίκη του ΠΑΣ, ο πανηγυρισμός των παικτών στο γκολ του Κόντε για τα γενέθλια του Σάλιακα ήταν η καλύτερη απάντηση εντός γηπέδου για όσα πικρόχολα γράφτηκαν τον προηγούμενο καιρό.
Σε πείσμα των μανατζαραίων και των στημένων δήθεν αποκαλύψεων. Η δύναμη του ΠΑΣ για ακόμα μια χρονιά είναι το καλό κλίμα στα αποδυτήρια και παρότι προσπάθησαν πολύ τα «καλόπαιδα» συγκεκριμένου ΜΜΕ δεν κατάφεραν να το χαλάσουν.
Μια νίκη δεν φέρνει ούτε την επιτυχία ούτε μια ήττα την καταστροφή. Λευτέρη μου (ή Γεράσιμε αν προτιμάς για να μην κρυβόμαστε) μάθε επιτέλους λίγο μπαλίτσα και σταμάτα να παίζεις παιχνίδια κατά παραγγελία. Σε μάθαμε πλέον…
Η πρώτη αγωνιστική της Super League έκρυβε εκπλήξεις. Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να νικήσει τον Ατρόμητο και έμεινε στο 0-0 στο «Καραϊσκάκης». Η ΑΕΚ νίκησε 3-0 τον Ιωνικό με γκολ από τρεις νέες μεταγραφές της. Λε Ταλέκ, Αμραμπάτ και Τσούμπερ σκόραραν. Ο Παναθηναϊκός έκανε πολύ καλό ξεκίνημα και κέρδισε 4-0 τον Απόλλωνα του Γιάννη Πετράκη, αν και το σκορ είναι μαγική εικόνα. Σοβαρός προπονητής ο Γιοβάνοβιτς, θα είναι βελτιωμένος πολύ φέτος ο Παναθηναϊκός. Ο Άρης δεν κατάφερε να κερδίσει τον ΟΦΗ στο «Βικελίδης», ενώ ο Βόλος κέρδισε με 2-1 τη Λαμία.
Τέλος, ο Αστέρας δεν νίκησε στο Αγρίνιο και έμεινε στο 0-0 με τον Παναιτωλικό. Σε γενικές γραμμές λίγα γκολ, κακό θέαμα και δυνατές άμυνες στα περισσότερα παιχνίδια. Οι ομάδες έδειξαν επηρεασμένες από την καθυστερημένη έναρξη του πρωταθλήματος…