ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

• Καλημέρα σε όλους, είναι γνωστό ότι ο Μάρτιος είναι ένας αλλόκοτος μήνας, αλλά αυτό που γίνεται φέτος δεν έχει προηγούμενο. Από τα χιόνια στις λιακάδες και το ανάποδο. Το Σαββατοκύριακο έρχεται νέα κακοκαιρία λένε οι μετεωρολογικές προβλέψεις. Ετοιμαστείτε…
Φτάσαμε στις εποχές που θα αγοράζουμε βενζίνη και γενικά καύσιμα με κουπόνια. Ξέρετε πως δουλεύει η δήθεν φιλελεύθερη ελληνική αγορά ε; Όταν υπάρχει αύξηση στην τιμή του αργού πετρελαίου υπάρχει άμεση εκτίναξη των τιμών στα βενζινάδικα.

Όταν όμως πέφτει η τιμή οι μειώσεις γίνονται με ρυθμό χελώνας μετά από αρκετές ημέρες. Κι όλα αυτά γιατί δεν υπάρχει έλεγχος, αλλά πλήρης ασυδοσία. Τα ίδια έγιναν με τις μάσκες τον πρώτο καιρό της πανδημίας. Σε μια μέρα από 5 λεπτά εκτινάχθηκαν στο 1 ευρώ. Η απουσία ελέγχου και τιμωρίας φέρνει την αισχροκέρδεια…
Έγραψα σε προηγούμενο κείμενο ότι σε έναν πόλεμο εκείνος που έχει πάντα άδικο είναι ο επιτιθέμενος.

Παρατηρώ ότι ορισμένοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν την εισβολή των Ρώσων και την επεκτατική πολιτική του Πούτιν με βάση τις δεδομένες θηριωδίες που έχει κάνει ο Ζελένσκι σε Ρωσόφωνους εδώ και αρκετά χρόνια. Ακόμα και έτσι να είναι όμως, το εύλογο ερώτημα που γεννιέται είναι γιατί δεν σταμάτησε στην ανεξαρτητοποίηση ή άντε και την προσάρτηση των ρωσόφωνων περιοχών όπως του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ;

Γιατί θέλει να κατακτήσει όλη την Ουκρανία αν μάχεται για τα δικαιώματα μόνο των Ρωσόφωνων; Και δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία…
Η μαχητικότητα και το πείσμα είναι λέξεις συνώνυμες του ΠΑΣ Γιάννινα τη φετινή χρονιά. Με εννιά απουσίες ποδοσφαιριστών και χωρίς τον πρώτο προπονητή του Ηρακλή Μεταξά κι όμως πάλεψε «σκυλίσια» τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και λύγισε στις καθυστερήσεις από το γκολ του Άκπομ. Η ομάδα έχει συνηθίσει πλέον στις απουσίες και τις ατυχίες και καταφέρνει να είναι ανταγωνιστική σε όλα τα παιχνίδια, εντός και εκτός έδρας.

Όπλο του ΠΑΣ η εξαιρετική αμυντική λειτουργία και η προσωπικότητα ορισμένων παικτών όπως ο Λοντίγκιν και ο Κάργας. Ο ΠΑΟΚ έχασε ορισμένες καλές ευκαιρίες, αλλά βρήκε μπροστά του και πάλι έναν εξαιρετικό Λοντίγκιν. Μπορούσε να κάνει και τη ζημιά ο ΠΑΣ στο τέλος με τις ευκαιρίες των Ντομίνγκεθ και Περέα, αλλά η μπάλα δεν πήγε μέσα. Συμπερασματικά, η εικόνα ήταν αξιοπρεπέστατη παρά τα προβλήματα…
Η καρατιά του Φελίπε Σοάρες στον Ντομίνγκεθ στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου ξεγύμνωσε ακόμα μια φορά τα προβλήματα της διαιτησίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μπροστά στη φάση ο Διαμαντόπουλος δεν έδειξε τη μαρς δεύτερη κίτρινη κάρτα και ουσιαστικά αλλοίωσε την εικόνα του αγώνα. Γιατί, φαντάζομαι, δεν διαφωνεί κανείς ότι θα βλέπαμε άλλο παιχνίδι αν ο ΠΑΟΚ έμενε με παίκτη λιγότερο. Αποβολή μαρς που έκανε γαργάρα ο Αρκάδας ρέφερι. Γιατί; Επειδή ήταν ο ΠΑΟΚ και επειδή το ματς ήταν στην Τούμπα. Ξεκάθαρα.

Φαντάζεστε να μην είχε δώσει τέτοια αποβολή σε ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού ή ΠΑΟΚ-Άρης; Συλλαλητήρια θα γίνονταν τις επόμενες ημέρες. Έτσι πάει δυστυχώς το ελληνικό ποδόσφαιρο, το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.

Γι’ αυτό μετά έρχονται κάτι Βελέζ, κάτι Αστάνες και σε γλεντάνε. Γιατί οι εξωγενείς παράγοντες δεν θέλουν το ελληνικό ποδόσφαιρο να γίνει ανταγωνιστικό. Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα είναι, ιδίως Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ. Εθελοτυφλεί όποιος δεν το βλέπει…
Ο ΠΑΣ θα παλέψει για το καλύτερο δυνατό στα play off και θα προσπαθήσει να μην περιοριστεί σε ρόλο κομπάρσου. Με 40 βαθμούς μπορεί να διεκδικήσει τις πιθανότητες να πιάσει Παναθηναϊκό και Άρη. Ουσιαστικά μετά την 1η αγωνιστική δεν άλλαξαν πολλά.

Ο Παναθηναϊκός πήρε έναν βαθμό και πήγε στους 43 και ο Άρης έμεινε στους 45. Είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο, Αλλά θα χρειαστεί η ομάδα του Μεταξά να κάνει την υπέρβαση. Πολύ νωρίς ακόμα, αλλά είναι κομβικό το Άρης-Παναθηναϊκός την Κυριακή στο «Βικελίδης» για την τέταρτη θέση.
Ο ΠΑΣ Γιάννινα στηρίζεται σε μικρό ρόστερ και δυστυχώς δεν έχει βάθος στον πάγκο του.

Η ομάδα έχει παίκτες όπως ο Λοντίγκιν, ο Κάργας ή ο Σάλιακας που είναι άμεσα συγκρίσιμοι με τους παίκτες των πρωτοπόρων στις αντίστοιχες θέσεις. Π.χ. ο Πασχαλάκης κι ο Βατσλίκ δεν έχουν καμία διαφορά με τον Λοντίγκιν, ο Μανωλάς κι ο Κρέσπο δεν είναι καλύτεροι από τον Κάργα. Οι ενδεκαδάτοι παίκτες του ΠΑΣ είναι υψηλού επιπέδου και αυτό έχει αποδειχτεί περίτρανα στα λιγοστά ματς που η ομάδα έπαιξε πλήρης. Το κακό όμως είναι ότι πώς όταν λείπουν, δύσκολα αντικαθίστανται επάξια. Στην Τούμπα πχ έλειψε ο Σάλιακας.

Την είδε την αδυναμία του ΠΑΣ εκεί ο Ρουμάνος Λουτσέσκου και φόρτωσε την πλευρά του με Σίντκλεϊ, Ζαμπά και τον Μπίσεσβαρ να βγαίνει πολλές φορές από εκεί.
Έλειψε και ο Καραχάλιος από το κέντρο, ο ΠΑΣ δεν μπορούσε να κρατήσει μπάλα ούτε για 15 δευτερόλεπτα, αυτό ήταν το μεγάλο του πρόβλημα. Όσοι μπαίνουν προσπαθούν, να μην τους αδικήσουμε, αλλά φαίνεται να υπάρχουν κενά. Οδεύοντας πλέον στο φινάλε της σεζόν είναι ξεκάθαρο.

Κι ο Μεταξάς έδωσε πολλές ευκαιρίες, σχεδόν σε όλους τους παίκτες. Είτε από ανάγκη λόγω απουσιών είτε λόγω επιλογής, σχεδόν όλοι οι παίκτες έχουν πάρει χρόνο συμμετοχής. Προσωπικά θα ήθελα να έχουν παίξει λίγο παραπάνω ο Ρίζος και ο Κύρκος.
Ο Ολυμπιακός επικράτησε με τα χίλια ζόρια του Άρη με 2-1 στο «Καραϊσκάκης» και με τον Μανούχο να καταλογίζει δύο πέναλτι υπέρ της ομάδας του Πειραιά. Ο Παναθηναϊκός πήρε και πάλι γρήγορο προβάδισμα κόντρα στην ΑΕΚ, όμως αυτή τη φορά η ομάδα του Οφρυδόπουλου αντέδρασε καλύτερα. Ισοφάρισε και θα μπορούσε να είχε φύγει και με το διπλό από τη Λεωφόρο. Καμία ομάδα από όλες δεν έπαιξε πάντως τίποτα ιδιαίτερο, καμία δεν ξεχωρίζει για την ποιότητα της.
Το μεσημέρι της Κυριακής ο ΠΑΣ Γιάννινα υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο «Ζωσιμάδες». Ανεξαρτήτως της βαθμολογικής σημασίας, υπάρχει και έξτρα κίνητρο. Ο Ολυμπιακός κέρδισε τα δύο ματς της κανονικής διάρκειας από δύο αμυντικά λάθη των Γιαννιωτών και ο ΠΑΣ θέλει να πάρει ρεβάνς. Αυτή τη φορά θα έχει και πολύ κόσμο στο πλευρό του.

Αρκετά έξτρα έσοδα στα ταμεία της ΠΑΕ θα φέρουν τα εμπορικά παιχνίδια των play off. Γεννάνε και τα κοκόρια που λέμε…