ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ!
Μέσα στον ορυμαγδό των… λεπτομερειακά μεταδιδομένων πυρκαγιών με συναγωνισμό των καναλιών για τις λεπτομέρειες του ουσιαστικού μεν φαινομένου για τους πρωταγωνιστές και υφισταμένους τις συνέπειες και απολύτως ψυχοφθόρου για τους υπολοίπους ήρθε και η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης για την Κοίμηση της Θεοτόκου τον Δεκαπενταύγουστο. Της Θεοτόκου και Μητέρας του Κυρίου ημών, αλλά και η μητέρα όλων των απανταχού Χριστιανών, οι οποίοι την αναγνωρίζουν ως Μητέρα και προστάτιδά τους. Την θεωρούν ότι Εκείνη, περισσότερο όλων των Αγίων ασχολείται με όλα τα προβλήματά τους και ουσιαστικά πρεσβεύει για την ευμενή εξέλιξή τους. Δεν είναι τυχαίες οι σχετικές αναφορές στις δραστηριότητές της και στις πρεσβείες της. Όλοι οι χριστιανοί τη θεωρούν τόσο κοντινή Μάνα τους δίνοντας στην ανάμνηση της Κοίμησής της τόσο πανηγυρικό χαρακτήρα. Κάποιοι θεωρούν ότι αυτή τη μέρα της Κοίμησής της θα πρέπει να πενθούμε, αντί να πανηγυρίζουμε.
Θεωρώ μαζί με τους πολλούς ότι αυτοί οι τελευταίοι κάνουν λάθος, επειδή η Παναγία μας αυτή την ημέρα ξανασυναντιέται με τον «μονογενή» της Θεό, όπως την απεικονίζουν όλες οι εικόνες με τους θρηνούντες Αποστόλους και τον κρατούντα στην ασφαλή αγκαλιά του την ψυχή της πολυαγαπημένης και εκλεκτής Θεού Μάνας του. Αυτό και μόνο δικαιολογεί τους πανηγυρισμούς όλων που διαπιστώνουν τη συνεχή παρουσία της, εκεί που πρέπει και εκεί που δεν πρόκειται να λησμονήσει ποτέ τα τέκνα της. Θα είναι πάντα η… «Γοργοεπήκοος» παντός αιτούντος την βοήθειά της.
Φέτος, λόγω των γνωστών μου συγγενικών δεσμών με το Μέτσοβο, έφυγα πρωί-πρωί και εκκλησιάστηκα τον Δεκαπενταύγουστο στην Αγία Παρασκευή μαζί με το πλήθος των ευσεβών Μετσοβιτών, αλλά και πολλών επισκεπτών της κωμόπολης. Πολλοί οι αγαπημένοι μου φίλοι, τους οποίους συνάντησα, μεταξύ των οποίων, ο Περιφερειάρχης μας, ο «άνθρωπος –λύση» Αλέκος Καχριμάνης, ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Μετσόβου, ο αγαπημένος μου Αποστόλης Μπίσας με τη σύζυγό του, το ζεύγος Μιχάλη Φούφα κ.ά.
Φιλοξενήθηκα, όμως, στο γιορτινό τραπέζι στον «Γαλαξία» από τις οικογένειες του οδοντιάτρου Φαρσάλων Γιώργου Σκαφιδά και των παιδιών του και από το ζεύγος του μπατζανάκη μου Γιώργου και Καίτης Μπουσβάρου. Και του χρόνου με υγεία να ξανασυναντηθούμε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ!...
Σε δυο τελευταίες περιπτώσεις παρατηρώντας την ειδησεογραφία των ελληνικών ΤV καναλιών έφθασα να αγανακτήσω για την ιδιαιτερότητα της παρουσίασής τους. Η πρώτη ήταν η παρουσίαση των πυρκαγιών της Αττικής κατά την οποία επί μία ώρα περίπου δεν υπήρχε άλλη είδηση στον κόσμο ολόκληρο εκτός από τις πυρκαγιές της Αττικής, όπου βλέπαμε ανακυκλούμενα video με το ίδιο θέμα και κουβέντες που δεν χρειάζονταν περισσότερα από 5-10 λεπτά για να ειπωθούν. Ύστερα άξαφνα οι «ειδήσεις» τελείωναν και νιώθαμε σαν ηλίθιοι αναγκαστικοί ακροατές ενός ... «σερβιρίσματος».
Η δεύτερη περίπτωση ήταν το τρομακτικό χτύπημα της Βαρκελώνης, το οποίο επίσης ανακυκλούμενο μονοπώλησε τον χρόνο των «ειδήσεων».
Έτυχε την ημέρα που έγινε το χτύπημα στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου να βρίσκομαι στο Βερολίνο ετοιμαζόμενος να πάω για ελληνική εφημερίδα, δίπλα από το σημείο της δολοφονικής επίθεσης. Πήγα βέβαια την επόμενη μέρα και κατέγραψα τα τεκταινόμενα. Οι ειδήσεις των TV καναλιών κατέγραφαν με έμφαση το τραγικό γεγονός, αλλά, παρά την τραγικότητά του, δεν μονοπώλησε την ειδησεογραφία της ημέρας.
Αλήθεια, δεν βλέπουν τη διαφορά οι αρμόδιοι των ελληνικών ΤV καναλιών; Γιατί τάχα;
Γι - Πας