ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ...
Είχαν όλοι επαινέσει τον Υπουργό μας των Εξωτερικών κ. Κοτζιά, όσο κάθονταν ψύχραιμος και απαντούσε στις προκλήσεις ξένων και γηγενών, πολλές φορές, οι οποίοι τερατολογούσαν για τα εθνικά μας θέματα.
Δεν χρειάζονταν τίποτε άλλο παρά η γνώση και η ψυχραιμία. Από την στιγμή όμως που αποφάσισε να... μπει στη «φωτιά» και να λύσει αυτά τα φλέγοντα θέματα, αρχίζει να τα θαλασσώνει. Πρώτα πρώτα «Εθνικό Θέμα» σημαίνει κάτι το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται έξω από τους κομματικούς ανταγωνισμούς. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συνδέεται με προσωπικά συναισθήματα, με ιδεολογικά αποτυπώματα, με κομματικές παρεμβάσεις, όποιες και όσες κι αν είναι και προπαντός με πλήρη αποσιώπηση από την αντιπολίτευση, από τον Ελληνικό λαό στην ουσία, των προθέσεων, των όποιων ξένων ενδιαφέρονται για το θέμα, είτε άμεσα είτε έμμεσα.
Ακόμα περισσότερο, όταν μπαίνει στην συζήτηση ενός τέτοιου θέματος, στην απόκρυψη από τους μη κυβερνώντες Έλληνες των δικών του προθέσεων, ζητώντας εκείνοι να αποκαλύψουν πρώτοι τις δικές τους προθέσεις. Αυτό είναι παράλογο.
Μα εκείνοι δεν κυβερνούν και... ό,τι κι αν πουν θα θεωρηθούν και θα είναι «κουβέντες του αέρα» ανεύθυνες και μη δεσμευτικές και σαν τέτοιες εύκολες για... περιπαιγμό και εκμετάλλευση από τους... επαγγελματίες του είδους. Ο Υπουργός των Εξωτερικών, εφ’ όσον δεν υπάρχει, ως ώφειλε να υπάρχει, θεσμοθετημένο όργανο, που να περιλαμβάνει όλη τη γκάμα των πολιτικών φορέων της χώρας, παλαιούς και νέους διπλωμάτες, απόλυτους γνώστες των εθνικών θεμάτων και προπαντός δρώντες έξω από τα κομματικά συμφέροντα, θα’πρεπε εκείνος άτυπα να δημιουργήσει ένα τέτοιο «όργανο».
Θα πρέπει τακτικά να έρχεται σε επαφή με τα άλλα μη κυβερνώντα κόμματα, με παλαιούς και νέους διπλωμάτες, αλλά και άτομα τα οποία εκείνος γνωρίζει ότι έχουν ασχοληθεί και είναι γνώστες των εθνικών θεμάτων. Κανένας δεν θα τον κατηγορήσει γι’ αυτό. Είναι καλό για τον σοβαρό Υπουργό των Εξωτερικών να είχε στο γραφείο του πολλές κατασταλαγμένες γνώμες ανθρώπων που «γνωρίζουν». Εκείνος έχει την ευχέρεια να κάνει την επιλογή, των ουσιαστικών, των σοβαρών, των τεκμηριωμένων, των υπεύθυνων απόψεων, από τις μη σοβαρές, τις ανεύθυνες και πολλές φορές... ευτράπελες απόψεις.
Δεν είναι δυνατό ο σοβαρός Υπουργός των Εξωτερικών να αφήνει να εννοηθεί ότι μόνο το κόμμα, που τον διόρισε σε αυτήν τη θέση έχει λόγο στα εθνικά θέματα. Και βέβαια έχει, αλλά όχι μόνον αυτό. Και αυτό το πράγμα θα πρέπει να το κάνει γνωστό προς πάσα κατεύθυνση. Αλλιώς παραιτείται και η παραίτησή του θα συνετίσει τόσον τον πρωθυπουργό που τον διόρισε, όσο και τον οποιονδήποτε διάδοχό του, ο οποίος θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η καρέκλα στην οποία καλείται να καθίσει θα του προσδώσει μεν δόξα, αφού προηγουμένως αντιληφθεί ότι... «κάνει τζιζ»!
Παρεμπιπτόντως θέλω να αντιληφθεί ο κ. Κοτζιάς, ότι ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, όταν είχε αναλάβει το Υπουργείο των Εξωτερικών συναντιώνταν... ατύπως πολλές φορές με τον εμπειρότατο σε αυτά τα θέματα Ευάγγελο Αβέρωφ. Εγωισμοί εδώ δεν χωρούν.
Η ΠΙΤΑ ΤΩΝ ΤΟΣΙΤΣΕΙΑΚΩΝ...
Το μεσημέρι της Κυριακής 21.1.18 οι Τοσιτσειακοί (Σύλλογος των αποφοίτων της Φ.Ε.Ι.) έκοψαν την «πίτα» τους στον χώρο «Πλάζα» του ξενοδοχείου ΟΛΥΜΠΙΚ. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ίων Πάσχος καλωσορίζοντας ανακοίνωσε την σύνθεση του νέου Δ.Σ. που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές και απηύθυνε ευχές και τις προγραμματισμένες δράσεις.
Παρέστησαν πολλά παλαιά και νέα μέλη του Συλλόγου με τις συζύγους τους, ενώ ο Περιφερειάρχης κ. Αλέκος Καχριμάνης, επίσης μέλος του Συλλόγου, χαιρετώντας απηύθυνε έκκληση να γίνουν προσπάθειες ώστε να ευπρεπιστούν οι τάφοι των Τοσιτσαίων, οι οποίοι βρίσκονται σε κακή κατάσταση στο Livorno της Ιταλίας, επειδή εκεί ευρίσκεται και ο τάφος ενός Τοσίτσα, ο οποίος διέθεσε ολόκληρη την περιουσία του για να εξαγοράσει τους και τις αιχμαλώτους του Ιμπραήμ ύστερα από την μάχη στο «Μανιάκι» με τον Παπαφλέσα και οι οποίοι ... πωλούνταν στα σκλαβοπάζαρα της Αιγύπτου. Παρεμπιπτόντως προσεκόμισε και ένα «σουπλά» μιας ταβέρνας της Καλαμπάκας (Μαγκλάρα), στο οποίο απεικονίζεται ο Ευάγγελος Αβέρωφ (φωτό) με μία μικρή «Ιστορία» για την συμβολή του στην απόφαση του τελευταίου των Τοσίτσα, του αειμνήστου Βαρόνου Μιχαήλ Τοσίτσα να διαθέσει και αυτός την περιουσία του για το «Ίδρυμα Τοσίτσα» το οποίο τόσο συνετέλεσε στην ανάπτυξη του Μετσόβου, αλλά και στην ίδρυση της Φοιτητικής Εστίας Τοσίτσα στην Κάτω Κηφισιά. Αυτός είναι από την Καλαμπάκα, ενώ εμείς εδώ ακούμε Ευάγγελος Αβέρωφ και αδιαφορούμε, συμπέρανε ο Περιφερειάρχης.
Γι - Πας