ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

EΘΝΙΚΗ ΜΕΙΟΔΟΣΙΑ!
Είπα ν’ αρχίσω με κάτι πολύ σοβαρό, για τον κατατοπισμό μου σχετικά με τις... μυστικές διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Σκοπίων, που «μύριζαν» από την αρχή πολύ ύποπτα. Έτσι διάβασα με προσοχή τις εξηγήσεις του καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη, που συμμετείχε, το 1977 νομίζω, ως ειδικός γλωσσολόγος από την Ελλάδα σε επιτροπή για την... «λατινοποίηση» των Βαλκανικών αλφαβήτων, η οποία επιτροπή δεν είχε καμία απολύτως σχέση και αρμοδιότητα με αναγνώριση γλώσσας κ.λπ. Ο κ. Μπαμπινιώτης αναφέρει ρητά ότι το «μακεδονικό» αλφάβητο, όπως αυτοαποκαλούνταν τότε από τη χώρα που το υπέβαλε, ήταν και καθορίστηκε επίσημα στον ΟΗΕ ως ένα σλαυικό Βουλγαροσέρβικο αλφάβητο. Έτσι κατάλαβα εγώ ο... άσχετος Έλληνας πολίτης. Εν τούτοις ο κ. Κοτζιάς, καθορισμένο δικαστικά ιδρυτικό μέλος του ΚΚΕ, είδε... αναγνώριση «Μακεδονικής γλώσσας» από την τότε Κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη από έναν τεχνοκράτη γλωσσολόγο σε μία επιτροπή απασχολούμενη με την λατινοποίηση των σλαυικών αλφαβήτων. Μόνο νοσηρή φαντασία θα μπορούσε να υιοθετήσει κάτι τέτοιο και μάλιστα αντικρουόμενο από τον ευτυχώς ζώντα και συμμετέχοντα τεχνοκράτη κ. Γ. Μπαμπινιώτη. Στα Γιάννινα, ύστερα από αυτό, έγινε μία δίκη και τα έγγραφα που ήταν γραμμένα εις την «Μακεδονικήν γλώσσα» απορρίφτηκαν ως γραμμένα σε «ανύπαρκτη» ανά τον κόσμο γλώσσα από τον τότε Πρόεδρο Πρωτοδικών κ. Δ. Ρίζο. Κανένας δεν μπόρεσε να αντικρούσει την επίσημη δικαστική απόφαση του κ. Δ. Ρίζου, διότι στο Υπουργείο των Εξωτερικών της Ελλάδος υπηρετούσαν Έλληνες με βαρύ το περιεχόμενο των πανταλονιών τους. Εν τούτοις ο κ. Κοτζιάς, δαιμόνιος περί τα τοιαύτα, βρήκε αναγνωρισμένη την «Μακεδονική γλώσσα» από το 1977. Θεέ και Κύριε! Δεν είχαμε καταλάβει γιατί το έκανε και ήρθε μάλιστα σε οξεία συζήτηση με τον κ. Γ. Μπαμπινιώτη.
Ακούοντας το... διάγγελμα του πρωθυπουργού μας που μας ανακοίνωνε πανηγυρικά την... διαίρεση της «Μακεδονίας» σε Βόρεια ανήκουσα, ονομαστικά, γλωσσολογικά και εθνολογικά στους Σκοπιανούς και «Νότια», φυσικά, ανήκουσα με όλα τα προαναφερθέντα στους Έλληνες, αλλά πάντως, ευτυχώς, Μακεδόνες και οι δύο λαοί, μπήκα σε πολύ μεγάλη σκέψη: Αλήθεια τι επεδίωκαν οι Σκοπιανοί τόσα χρόνια και ήταν... μετέωροι αυτοαποκαλούμενοι «Μακεδόνες»; Επεδίωκαν αυτά που ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Τσίπρας τους έδωσαν, συναινούντος στην ουσία και του κ. Καμμένου που συγκυβερνά με την ψήφο του. Ο σκοπιανός Πρωθυπουργός στις Πρέσπες είπε: «Εμείς οι Μακεδόνες» και σεις οι Έλληνες. Οι δικοί μας χαχάνιζαν! Λέγονται πλέον επίσημα «Μακεδόνες» με ταυτότητα «Μακεδονική» και γλώσσα «Μακεδονική» αναγνωρισμένη επίσημα από την Ελλάδα, που εκ προοιμίου ιστορικά διαθέτει την... «εξουσία» να το κάνει! Και το έκανε με πανηγυρικό μάλιστα τρόπο ο Πρωθυπουργός μας λέγοντάς μας ψέμματα (σε επίσημο διάγγελμα) ότι το όνομα είναι στην Σκοπιανή – Μακεδονική πια – γλώσσα ενώ είναι απλούστατα «Βόρεια» και «Νότια Μακεδονία» εννοείται! Έλεος πια «κύριοι» -αλήθεια είστε; Μην προσπαθείτε να μας δουλέψετε κι άλλο. Δεν χρειάζεται καμία μεγάλη φιλοσοφία να καταλάβουμε το μέγεθος των υποχωρήσεών σας. Αυτό στην απλοελληνική λαϊκή διάλεκτο έχει σχέση με την σταθερότητα της θέσης των πανταλονιών πάνω ή κάτω από τα γόνατα κάποιου. Εσείς προχωρήσατε ακόμα πιο πέρα. Πρόκειται να ειδοποιήσετε την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ ότι δεν υπάρχει πια κανένα πρόβλημα για την είσοδο της «Μακεδονίας» - ποιος θα ασχοληθεί με το «Βόρεια» - στους δύο αυτούς οργανισμούς. Παραχωρήσατε δηλαδή αυτά που ο Κώστας Καραμανλής είχε αρνηθεί στο Βουκουρέστι με παρόντα τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπους και... μακροπρόθεσμα ο Κ. Καραμανλής... έφαγε πολιτικά το κεφάλι του! Γι’ αυτό και εισπράξατε τόσα πολλά συγχαρητήρια από εκεί!
Το δυστύχημα είναι ότι ο κ. Κοτζιάς, μας... «απειλεί» ότι μετά από τον... «θρίαμβό» του στο «Μακεδονικό», είναι έτοιμος να λύσει και τις Ελληνο-Αλβανικές διαφορές πριν από τις διακοπές του! Αλήθεια, τι τον βιάζει να το κάνει αυτό; Και τι σκέπτεται να παραχωρήσει στους Αλβανούς φίλους του, οι οποίοι ασχημονούν εναντίον μας συνεχώς; Φαντάσου τι θα γίνει μετά από τις... παραχωρήσεις!
«Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΥΡΗ ΓΑΤΑ»!..
Η έκπληξη μας ήρθε την Τετάρτη 13.6.18 από τον... «θίασο» των λιλιπουτείων του 1ου Δημοτ. Σχολείου της Καπλανείου στην Σκηνή του Καμπερείου Θεάτρου. Αυτή τη φορά οι δραστήριες και πολύ αξιομνημόνευτες κυρίες του Συλλόγου Γονέων, συνεπικουρούμενες φυσικά και από την εθελοντική προσφορά των μαθητών του Σχολείου, θέλησαν να... παίξουν στα βαθειά! Διάλεξαν ένα πολύ συμβολικό έργο –και ποια δεν είναι αλήθεια- του μεγάλου, πολυαγαπημένου και πολυβραβευμένου Έλληνα «παραμυθά» κ. Ευγενίου Τριβιζά, ανασκουμπώθηκαν για τα καλά, ενθουσίασαν και τα πιτσιρίκια και όλους τους τελευταίους μήνες προετοίμαζαν μία παράσταση, η οποία μας εξέπληξε όλους στην εκτέλεσή της.
«Η τελευταία μαύρη γάτα» ήταν το έργο του Τριβιζά, συμβολίζων τις προλήψεις και τις... φυλετικές διακρίσεις, που παίχτηκε με αξιοθαύμαστες ερμηνείες των δώδεκα πιτσιρικιών, αλλά και με εκπληκτική σκηνοθετική και σκηνογραφική πρωτοτυπία, τόση ώστε η παράσταση αυτή να είναι σε θέση να αντέξει σε οποιοδήποτε μεγάλο θέατρο και να αποσπάσει τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα του οποιουδήποτε επίσης θεατρόφιλου κοινού. Όλα φτιαγμένα εθελοντικά και με κόπο! Είμαι βέβαιος ότι εάν παρίστατο ο συγγραφέας στην παράσταση αυτή θα δάκρυζε από συγκίνηση και δε θα χόρταινε να αγκαλιάζει τις και τους «ηθοποιούς», οι οποίοι όλοι τους μπήκαν βαθειά στο νόημα του πνευματικού του έργου!
Με ανεξάντλητη υπομονή και επιμονή οι αξιοθαύμαστες κυρίες δέχτηκαν την προσφορά των αιθουσών του «Καμπερείου» και της θεατρικής «Έκφρασης» και με πολλές πρόβες και ευρηματικότητα έφτασαν σε αυτό το αίσιο πέρας, ώστε να απολαύσουν οι ίδιες πρώτα-πρώτα τους καρπούς των κόπων τους και να απολαύσουμε και εμείς οι «θεατές» δύο θαυμάσιες παραστάσεις, μία στις 13.6.18 στο Καμπέρειο και μία στις 16.6.18 στην «Έκφραση». Τους αξίζουν πολλά μπράβο για την πρωτοβουλία τους αυτή, που θα πρέπει να προσεχτεί και να έχει συνέχεια και μεγαλύτερη συμπαράσταση από όλους.
Γι - Πας