Προσκήνιο-Παρασκήνιο

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Παππάς on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

Ο ΠΑΛΙΟΣ ΝΤΟΥΤΣΕ ΚΑΙ Ο ΤΩΡΙΝΟΣ…«ΜΑΪΜΟΥ»!

Πριν πέντε μέρες, επέτειο της χυδαίας επίθεσης του Μουσολινικού φασισμού εναντίον της πατρίδας μας, τα Γιάννενα, φωτισμένα με την καλύτερη λιακάδα του Αϊ Δημητριάτικου καλοκαιρακιού, γιόρτασαν την ανάμνηση εκείνης της φοβερής μέρας και απέτισαν τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους νεκρούς που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τα όσια και ιερά των Ελλήνων!

Φέτος η μέρα ήταν πιο φωτεινή, επειδή στις εκδηλώσεις παρέστη ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κώστα Τασούλα.

Δίπλα από τα Γιάννενα στο Καλπάκι ακούονταν ακόμα και το λιανοντούφεκο, χώρια τα κανόνια που σταμάτησαν τις σιδερόφρακτες μεραρχίες, οι οποίες προχωρούσαν βέβαιες για την εμφανή υπεροχή τους σε όλα! Κάτι όμως φάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι ήταν αόρατο και τρομερά επικίνδυνο για τους επιτιθέμενους. Κάτι που τους σταμάτησε και τους καθήλωσε στο Καλπάκι. Ήταν η ψυχή αυτών που κρατούσαν απλά ένα ντουφέκι στο οποίο προσάρμοζαν, όταν αμύνονταν ή επιτίθονταν μία ξιφολόγχη και ωρύονταν σαν δαίμονες αρθρώνοντας τη λέξη… αέρααα!

Στην αρχή τους πέρασαν για… κάποιους τρελούς που έπεφταν στη φωτιά, ύστερα όμως διαπίστωσαν πως ήταν έτσι όλοι τους, μηδενός εξαιρουμένου και δεν ήξεραν ακόμα οι Ιταλοί ότι αυτοί οι δαίμονες αγνοούσαν ακόμα και τις διαταγές του Γενικού Στρατηγείου για συντεταγμένη υποχώρηση και αποφάσισαν με τον δικό τους αρχηγό τον Κατσιμήτρο να μην υποχωρήσουν από το Καλπάκι ούτε σπιθαμή!

Η Γκραμπάλα άλλαζε χέρια συνέχεια και στο τέλος οι υπερασπιστές της στρογγυλοκάθισαν στην κορυφή προσφέροντας τα κορμιά και το αίμα τους γι’ αυτόν το σκοπό!

Οι Ιταλοί πολεμώντας γενναία, αναγνώρισαν την υπεροχή αυτών που αγωνίζονταν υπέρ βωμών και εστιών! Ήταν η λεγόμενη «κόκκινη γραμμή», την οποία ο νέος «Ντούτσε» της ανατολής ο φαιδρός σουλτάνος Ερντογάν δεν μπορεί να την καταλάβει και την συγχέει με την «κόκκινη γραμμή» της κατάκτησης των λεηλασιών και των σφαγών, που γνωρίζει η… «άπατρις» φυλή του.

Αλήθεια, ποια είναι η πατρίδα αυτής της φυλής που δεν μπόρεσε ακόμα να στήσει ένα Ιερό στην Βασιλεύουσα και προτιμά να προσεύχεται σ’ έναν Χριστιανικό ναό, σύμβολο των πραγματικών Βασιλέων;

Ο σημερινός «ντούτσε» μαϊμού πήρε μία γεύση της «Ελληνικής ψυχής» στον Έβρο το 2020, αλλά φαίνεται πως δεν κατάλαβε τίποτε. Θυμάται μόνο με νοσταλγία τις σφαγές των αμάχων στην Σμύρνη πριν 100 χρόνια. Η επέτειος της 23 Οκτώβρη του 1940 μπορεί να του θυμίσει κάτι!

ΤΟ… «ΕΓΚΛΗΜΑ» ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ!

Και μάλιστα… μετά φανών και λαμπάδων. Με μεγάλη μου λύπη αναγκάζομαι να σχολιάσω έτσι ένα, κατά τα φαινόμενα, «σπουδαίο» πολιτιστικό γεγονός. Τα εγκαίνια ενός Μουσείου, του οποίου το «περιεχόμενο» μοιάζει πολύ με τα «Μάρμαρα του Παρθενώνα»!

Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι: «Από την αρπαγή στην επιστροφή» και απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Περιλαμβάνει κυρίως εικόνες αλλά και εκκλησιαστικά κειμήλια, ορισμένα εκ των οποίων είχαν κλαπεί και με ενέργειες τοπικών παραγόντων και κυρίως του Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη βρέθηκαν πωληθέντα από Έλληνες αρχαιοκαπήλους σε γκαλερί του εξωτερικού και επιστράφηκαν μέσω των επισήμων διαδρομών στην Ελλάδα, ενώ η αρμόδια Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία άρχισε την προώθησή τους στις Εκκλησίες από όπου κλάπηκαν.

Άξαφνα η Μητρόπολη Ιωαννίνων, παραβλέποντας την προσκυνηματική αξία των εικόνων για την οποία θα έπρεπε να είναι εντεταλμένη, ανακάλυψε την… «εμπορική» τους αξία και παρεμβαίνοντας, δεν γνωρίζω με ποια νομολογία, σταμάτησε την διαδρομή των εικόνων προς τους τόπους, όπου είχαν αφιερωθεί για προσκύνηση από ευσεβείς Χριστιανούς. Έτσι κάπως άγαρμπα, αγνόησε την πίστη και την αναμονή των τοπικών κοινωνιών και κατηύθυνε τις εικόνες προς τις αποθήκες αρχικά της Μητρόπολης. Έστω και μικρές υπάρχουν ακόμα αυτές οι ευσεβείς κοινωνίες!

Το έκανε, λέει, για την «φύλαξή» τους από αρχαιοκαπήλους! Ποιος αρχαιοκάπηλος θα τολμήσει να ξαναγγίξει τόσο… «μαρκαρισμένα» διεθνώς αντικείμενα; Θα ήταν απλά ανόητος! Γνώριζε η Μητρόπολη την ύπαρξη αυτών των εικόνων; Τι έκανε τότε για την φύλαξή τους ή την ανεύρεση ύστερα από την κλοπή;

Ως εδώ ο κ. Καχριμάνης γνωρίζει πολύ περισσότερα πράγματα από πολλούς, πολύ περισσότερα από όσα κατατέθηκαν στην προ μηνών διεξαχθείσα δίκη στα Ιωάννινα κι αυτό επειδή ο ίδιος αγωνίστηκε με νύχια και με δόντια για την ανεύρεσή τους και την τιμωρία των αυτουργών. Αυτοί όμως, ώ του θαύματος, έπεσαν στα… μαλακά!

Απορώ επομένως πώς αυτός ο τόσο δραστήριος κ. Α. Καχριμάνης δέχτηκε να γίνει ουραγός των σκοπών της Ι.Μ. Ιωαννίνων για την ίδρυση του Μουσείου που θα εγκαινιαστεί αυτές τις μέρες, όπου θα εκτεθούν, προφανώς μονίμως, τα… «κλοπιμαία» γιατί; Για την τέρψη των… παντός είδους και προελεύσεως «φιλοτέχνων», οι οποίοι θα βλέπουν τις εικόνες, αφιερώματα ευσεβών Χριστιανών, στους τοίχους ενός Μουσείου, χωρίς… υποχρέωση προσκύνησής τους, που θα ήταν καθήκον της κάθε Μητρόπολης!

Οι ευσεβείς Χριστιανοί έχουν τον λόγο! Και η κα Μενδώνη όμως θα πρέπει να έχει λόγο…

Γι - Πας