Προσκήνιο-Παρασκήνιο

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Παππάς on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ!..

Κύριε Πρωθυπουργέ – Αγαπητέ μας Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλώς έρχεστε και σήμερα στην πόλη μας την πρώτη στ’ άρματα, στα «γρόσια» και στα γράμματα, όπως μας λέει ο… ποιητής!

Υποθέτω ότι από τις πολλές προηγούμενες επισκέψεις σας θα σας έχει εξηγηθεί πλήρως το παραπάνω τρίπτυχο, το οποίο δεν είναι απλά… «ποιητικό» είναι κυριολεκτικό!

Βασίζω δε την «υπόθεσή» μου αυτή στο ότι δύο διακεκριμένοι συνεργάτες σας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κώστας Τασούλας φορέας της Δωδωναίας Σοφίας και ο ακάματος και αδάμαστος πάντων Περιφερειάρχης της Ηπείρου κ. Αλέκος Καχριμάνης, αμφότεροι εκλεγμένοι από την σημαντική πλειοψηφία του λαού, δεν θα έχουν παραλείψει την ενημέρωσή σας.

Ο κ. Κώστας Τασούλας, από πολύ νεαρά ηλικία είχε θητεύσει δίπλα στον μεγάλο Ηπειρώτη πολιτικό, τον αείμνηστο Ευάγγελο Αβέρωφ και… ζυμώθηκε με τα προβλήματα της περιοχής, τα οποία εκείνος, από τις ισχυρές θέσεις που κατείχε προσπαθούσε να λύσει. Τα προβλήματα αυτά δεν λύνονταν με… μικροπολιτικές παρεμβάσεις και «ρουσφέτια», στα οποία, άλλοι ήταν πιο καλά οργανωμένοι, αλλά με πειθώ στα κέντρα της εξουσίας.

Επί παραδείγματι ποιος θα μπορούσε να πείσει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ότι η άσημη Ηγουμενίτσα εκείνης της εποχής θα έπρεπε να αποτελέσει πύλη εισόδου στην Ελλάδα σπάζοντας το Μονοπώλιο της οργανωμένης Πάτρας, για το οποίο επέμειναν όλοι οι… παλαιοελλαδίτες πολιτικοί; Εν τούτοις αυτό έγινε με μια επιδιόρθωση του «κακοτράχαλου» δρόμου Ηγουμενίτσας Ιωαννίνων και με την πρώτη προσπάθεια της πρώτης υπόγειας παράκαμψης της «Κατάρας»! Τώρα υπάρχει η Εγνατία Οδός και το σύγχρονο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, καμάρι κυκλοφορίας για ολόκληρη την Ευρώπη. 

Υποθέτω ότι οι πρώτες παρορμήσεις, ύστερα από το τραγικό συμβάν των Τεμπών, απότοκα όχι μόνο, χρονίων κρατικών «αδιαφοριών», αλλά κυρίως σωρευμένων ανθρώπινων λαθών της στιγμής, κατά την προσωπική μου άποψη, δεν θα σας απομακρύνουν από την μελλοντική σύνδεση της Ηπείρου με το σιδηροδρομικό δίκτυο, όσο κι αν μοιάζει με… «φανταστικό»!

Όπως φανταστική έμοιαζε και η Ίδρυση της Ιατρικής Σχολής και του Μεγάλου Νοσοκομείου, για τα οποία αντιδρούσαν επίσης σφόδρα, κατά τύχη, οι ίδιοι «παλαιοελλαδίτες» πολιτικοί!

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ και πάλι, πετυχαίνοντας την καθολική συμπαράσταση των Ηπειρωτών, έπεισε τον Κων/νο Καραμανλή και η Ελλάδα απολαμβάνει και την Σχολή και το Νοσοκομείο. Δεν χρειάζονταν… «πειθώ», αλλά ρεαλιστική έκθεση των προβλημάτων.

Ο τόπος μπορεί να είναι φτωχός, αυτή η φτώχεια όμως ξενήτεψε τα παιδιά της και εκεί στα ξένα είχαν όνειρο να πλουτίσουν και στη συνέχεια να προσφέρουν τον πλούτο τους στην φτωχή περιοχή τους.

Ρωτήστε πόσα Σχολεία λειτουργούν ακόμα στα Γιάννενα φτιαγμένα από αυτά τα ξενητεμένα παιδιά της. Αυτό όμως δεν σημαίνει κύριε Πρωθυπουργέ, ότι το κράτος δεν θα πρέπει να προσφέρει για την παιδεία τουλάχιστο όσα και στις άλλες περιοχές. Τσιγκουνιά δεν επιτρέπεται. Τουναντίον επιβράβευση επιβάλλεται.

Όσο για την υψηλότερη επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού και σ’ αυτήν επενέβη η Ηπειρώτικη Ευποιία για την οποία και πάλι ο Ευάγγελος Αβέρωφ έδρασε με την έμπνευση της ίδρυσης της Φοιτητικής Εστίας Τοσίτσα της Κάτω Κηφισιάς στις πιο δύσκολες εποχές. Από αυτήν ξεχύθηκε ύστερα ένας μεγάλος πνευματικός πλούτος, που κατέκλυσε την πατρίδα μας ολόκληρη.

Όσο για… τ’ άρματα, τα παλιότερα είναι γνωστά, αλλά το Έπος του 1940 είναι νωπό, όπου η Ήπειρος πρωτοστάτησε μαζί με ολόκληρη την Ελλάδα για την μεγάλη Νίκη.

Καλώς ήρθατε κύριε Πρωθυπουργέ. Ηγέτη των μεγάλων επιτυχιών της πατρίδας, ύστερα από την οικονομική κρίση. Τα Γιάννενα σας υποδέχονται με αγάπη και εμπιστοσύνη.

Γι - Πας