ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΚΑΚΙΑ ΣΤΙΓΜΗ!..

Η κακιά στιγμή ήλθε και στην Περιφέρεια Ηπείρου και την «πλήρωσαν» οι απολυμένες καθαρίστριες που με μπροστάρη τον Χρ. Γρίβα είχαν την... θεϊκή έμπνευση να μπουν στο γραφείο του Αλ. Καχριμάνη σε στιγμή επικοινωνίας με τον λαό, διότι μια συνέντευξη κάτι τέτοιο είναι.

Η ΦΩΤΙΑ...

Πήρε φωτιά ο Αλέκος μόλις είδε την ομάδα διαμαρτυρίας στην πόρτα του γραφείου του και νάτην η κακιά στιγμή! ακόμη απορεί ο Χρ. Γρίβας για το απότομο της συμπεριφοράς του κ. Καχριμάνη, ο οποίος δεν συγκάτησε τον θυμό του και εκτέθηκε on camera!

ΤΟ ΔΙΚΙΟ - ΔΙΚΙΟ!

Για να είμαστε δίκαιοι όμως, ο Περιφερειάρχης πριν από δυο χρόνια είχε πέσει θύμα βίαιας συμπεριφοράς αναρχικής ομάδας μέσα στο κτίριο της Περιφέρειας με πρωταγωνιστή γνωστό τοις πάσι αναρχικό της περιοχής και τότε πάλι ο Καχριμάνης είχε χάσει το δίκιο του. Ενδεχομένως στην προκειμένη περίπτωση θέλησε να δράσει προληπτικά, αλλά έβαλε μεγαλύτερη δόση θυμού και νάτον τον κυρ-Αλέκο να γίνεται πρωτοσέλιδος για ένα ζήτημα που λίγες μέρες πριν τη λύση του ή την μεταφορά της λύσης στον Πρωθυπουργό, είχε αναλάβει η κ. Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία είχε προηγηθεί στην «υποδοχή» των διαμαρτυρόμενων...

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ...

Στα 97 άφησε την τελευταία της πνοή το περασμένο Σάββατο η Κατερίνα Ζέρβα, σύζυγος του αείμνηστου Ναπολέοντος Ζέρβα, ενώ η κηδεία της έγινε στο Γ’ Νεκροταφείο στην Αθήνα. Μια εκλεκτή κυρία η Κατερίνα, που έζησε σε μια πολυτάραχη περίοδο και στο πλευρό του Ν. Ζέρβα έδωσε το δικό της στίγμα, κρατώντας ψηλά την σημαία και την ιδέα του πατριωτισμού. Ίδρυσε το Μουσείο Ν. Ζέρβα και το συντηρούσε μέχρι πρόσφατα με δικά της χρήματα, το οποίο παρεχώρησε στο Πολεμικό Μουσείο του στρατού. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω την αξιοσέβαστη Κατερίνα Ζέρβα κι από πρώτο χέρι έμαθα πολλά πράγματα για την ίδια και τον αρχηγό του ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ σύζυγό της Ναπολέοντα. Ήταν μια πραγματική αρχόντισσα στο νου, στις σκέψεις και στη συμπεριφορά της. Τα θερμά συλλυπητήρια στις δύο κόρες της Εύα και Βίκυ, καθώς και στα εγγόνια της που αναλαμβάνουν την ευθύνη της τήρησης της παρακαταθήκης που άφησαν ο στραηγός Ζέρβας και η σύζυγός του Κατερίνα.

❁ ΕΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΜΟΥ!

Γεια και χαρά, αδέλφια. Εδώ είμαστε και πάλι μετά από μία απουσία της προηγούμενης Παρασκευής που έφτανε για να γίνουν τόσα πολλά, ώστε άλλαξε το τοπίο γενικώς και τοπικώς. Πρώτα - πρώτα η Ελλάδα παρέδωσε την προεδρία της Ε.Ε., στη συνέχεια η Εθνική Ελλάδος παρέδωσε τα πρωτεία στην Κόστα Ρίκα, ενώ στα τοπικά είχαμε την εκλογή Μητροπολίτη και Πρύτανη! Λίγα πράγματα και μικρά είναι όλα αυτά που συνέβησαν εν τη απουσία μου;

■ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ...

Ένα «δεν πειράζει» στον Γ. Σαμαρά και στα υπόλοιπα παιδιά της Εθνικής Ελλάδος που ανέβηκαν στον Όλυμπο αλλά δεν πάτησαν την κορυφή! Ε και; Το ταξίδι είχε το δικό του μεγαλείο κι αυτά τα παιδιά της «ψωροκώσταινας» έκαναν την χώρα μας ακόμη πιο αγαπητή σε όλα τα σημεία του πλανήτη.

❖ ΤΑ ΚΑΛΑ ΛΟΓΙΑ...

Ένα «δεν πειράζει» στον Α. Σαμαρά που ταξίδεψε την Ευρώπη για ένα εξάμηνο χωρίς να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Κι εκείνος στο «ταξίδι» δίνει σημασία κι άμα λάχει και φτάσει στον προορισμό, καλώς νάρθει. Άκουσε όμως καλά λόγια από τους Ευρωπαίους εταίρους κι αυτό είναι κάτι!

❁ Η «ΚΑΜΠΑΝΙΑ»...

Σ’ εκείνο που δεν μπορούμε να πούμε «δεν πειράζει» είναι η «καμπάνα» των 28 εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο «καρτέλ» των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών και των Ηπειρώτικων που είχαν την πρωτοκαθεδρία! Παλιά υπόθεση που όμως τώρα έπεσαν οι «καμπάνες» και μόνο αυτό τους έλειπε για να βάλουν τα οριστικά λουκέτα.

■ ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ...

Δεν έπρεπε, λέει, οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις να συνεννοούνται μεταξύ τους για την χάραξη κοινής τιμολογιακής πολιτικής, διότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητώς και δια ροπάλου από νόμους και προφητείες του κράτους! Μάλιστα, με νόμο του 1977 τιμωρούνται οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις που απαγορεύει τον αθέμητο ανταγωνισμό! Ξέρετε ποιος είναι ο αθέμητος ανταγωνισμός; Είναι εκείνος που αφήνει απ’ έξω όσους τάιζαν τις κότες με πτηνοτροφικά απόβλητα που δημιουργούνταν από τον κανιβαλισμό λόγω έλλειψης σίτισης! Πάτε λίγο πιο πίσω στο χρόνο και θα θυμηθείτε ποιοι εκτός Ηπείρου πρωταγωνιστούσαν σ’ αυτόν τον κλάδο που έκαναν τον κόσμο ν’ απεχθάνεται το κοτόπουλο. Είναι εκείνοι που τώρα καταγγέλλουν για καρτέλ και τις Ηπειρώτικες επιχειρήσεις που έχουν το 60% ως μερίδιο της αγοράς.

❖ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ...

Αλλά δεν πρόκειται να την αφήσουν έτσι αυτή την υπόθεση οι επιχειρηματίες και οι συνεταιρισμοί. Θα προσφύγουν αρμοδίως για την διευθέτηση του ζητήματος που κατ’ αυτούς στηρίζεται σε λάθος βάση και δεδομένα, όπως οι ίδιοι λένε. Προς Θεού, μην αναθέσετε την υπόθεση σε πολιτικά πρόσωπα που όλα... τα σφάζουν, όλα τα μαχαιρώνουν, όχι για κανένα ιδιαίτερο λόγο, αλλά τελευταία έχουν... κουραστεί να μεταφέρουν και να λύνουν προβλήματα της περιφέρειας, όπως έγινε με τις απολυμένες καθαρίστριες, τα ζητήματα στο χώρο της Υγείας, της Εκκλησίας, του Πανεπιστημίου, της Ιόνιας Οδού, της Ε65, της ανεργίας, των περικοπών μισθών και συντάξεων, των μεταθέσεων, των μετατάξεων... Ουφ! Δεν περιγράφω άλλα!

❁ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ

Πάμε στα Πανεπιστημιακά τώρα, όπου νέος Πρύτανης αναδείχτηκε ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και νυν Αντιπρύτανης Γ. Καψάλης. Στη δεύτερη εκλογή που έγινε την περασμένη Παρασκευή και όπου η μάχη έγινε με τον έτερο Αντιπρύτανη Ι. Λαγαρή, ο κ. Καψάλης εξελέγη με 232 ψήφους έναντι 186 του κ. Λαγαρή. Ο Γ. Καψάλης, εκτός των άλλων, αλλάζει ρόλο με τον Τρ. Αλμπάνη, τον οποίο «διορίζει» Αντιπρύτανη κρατώντας τον στο στερέωμα ζωντανό για μια επόμενη εκλογή.

■ ΔΕΙΓΜΑΤΑ...

Δεν σχολιάζουμε τώρα την εκλογή του κ. Καψάλη στο ύψιστο Πανεπιστημιακό αξίωμα, αλλά όταν εκείνος θα δώσει δείγματα γραφής από τη νέα του θέση που είναι πραγματικά θέση ευθύνης κι όχι σαν τις ευθύνες του Συμβουλίου του Ιδρύματος που... μη τους είδατε, μη τους απαντήσατε. Επόμενο ραντεβού του Συμβουλίου προφανώς σ’ επόμενη εκλογή τριάδας υποψηφίων Πρυτάνεων!
❖ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ...
Ελπίζουμε να υλοποιήσει, αν όχι όλες, μερικές από τις δεσμεύσεις που κατέθεσε προεκλογικά ο κ. Καψάλης, κάτι που έπεισε τους συναδέλφους του να τον αναδείξουν πρώτη δύναμη και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Να δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο της γνώσης, της έρευνας, του πολιτισμού κι όχι το Πανεπιστήμιο - ομάδα διαμαρτυρίας!

❁ ΑΞΙΟΣ!

Από το περασμένο Σάββατο 28 Ιουνίου η Μητρόπολη Ιωαννίνων έχει νέο Δεσπότη κι αυτός είναι ο Μάξιμος Παπαγιάννης, ο οποίος εκεί στον Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών ανακηρύχθηκε επισήμως Μητροπολίτης Ιωαννίνων. Είχε προηγηθεί η εκλογή του Μάξιμου από την Ιερά Σύνοδο, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες προτιμήσεις των «Αγίων» της Ι.Σ. έναντι του δικού μας Δημ. Αργυρού που δεν πήγε και άσχημα. Εκείνος που δεν πήγε καθόλου ήταν ο Αμφιλόχιος, τον οποίο επιθυμούσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

■ ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ...

Παρακολούθησα μ’ ενδιαφέρον και εκ του σύνεγγυς και την εκλογή και την χειροτονία του Μάξιμου στη θέση του «Αγίου» Ιωαννίνων. Τις απορίες που είχα όσον αφορά την επιμονή του Αρχιεπισκόπου στο πρόσωπο του Μάξιμου, μου τις έλυσε ο ίδιος ο Ιερώνυμος με τον πατερικό του λόγο μετά την κατάθεση ψυχής του πρώτου. «Σε γνωρίζω πολύ καλά από όλη την δράση σου στον κλήρο και γι’ αυτό σε στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις». Αυτό ήταν το ζουμί της όλης υπόθεσης, κάτι που θα το διαπιστώσουμε κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην «πιο ιστορική και δύσκολη Μητρόπολη της χώρας», όπως ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε την Μητρόπολη Ιωαννίνων...

❖ ΜΕΛΗΜΑ ΤΟΥ...

Βλέποντας και ακούγοντας τον νέο Μητροπολίτη διεπίστωσα ένα βιογραφικό πλουσιότατο που στηρίζεται στην προσφορά προς τους μη έχοντες και μη κατέχοντες. Μέλημά του όχι το παγκάρι της Εκκλησίας που κάποιοι κληρικοί κάνουν αποτίμηση με το τι θόρυβος ακούγεται απ’ ότι οι χριστιανοί προαιρούνται, αλλά το πώς να χορτάσει την πείνα ξεχασμένων και πεινασμένων.

❁ ΑΝΤΡΕΙΚΙΑ!..

Κρατώ από τον Μάξιμο την αναφορά του στους Άξιους Ιεράρχες που πέρασαν από την Μητρόπολη Ιωαννίνων και που αντιστάθηκαν με το Σταυρό, με το πετραχήλι και με το καρυοφύλλι και φυσικά αυτή η αναφορά ήταν το «θυμίαμα» προς Σπυρίδωνα και Σεραφείμ που και οι δυο τους πολέμησαν αντρείκια το ‘40 και στην Εθνική Αντίσταση παίζοντας σπουδαίο ρόλο ο καθένας στην εποχή του.

■ Η ΠΙΚΡΙΑ...

Μπορεί να μας μείνει μια πικρία που δεν έγινε Ηπειρώτης Μητροπολίτης και μάλιστα όταν κανείς αναφέρεται σε κάτι τέτοιο δεν εννοεί κάτι άλλο από τον Δ. Αργυρό που θα μπορούσε να κατέχει τον Μητροπολιτικό θρόνο επάξια κι αυτό φάνηκε κι από την αποδοχή που είχε στο Αρχιερατικό Εκκλησίασμα με τις 17 ψήφους, αυτό όμως δεν μειώνει καθόλου την αξία της εκλογής Μαξίμου που τα δεδομένα δείχνουν ότι πρόκειται περί ικανού ιεράρχη, που μπορεί να βάλει τάξη στην τρυκιμισμένη Μητρόπολη Ιωαννίνων.

❖ ΤΟ ΠΕΙΣΜΑ...

Αξία δεν έχει ποιος παρέστη στην χειροτονία ως Δεσπότη του Μάξιμου αλλά, όσοι απουσίαζαν, που κατά τ’ άλλα κόπτονταν για την κάλυψη της χηρεύουσας Μητρόπολης Ιωαννίνων! Τελικά κάποια πράγματα έχουν την δική τους αξία αλλά τότε μόνο, όταν μας γίνεται το χατήρι. Εδώ επιβεβαιώνεται και το καλογερικό πείσμα, όπως γράφαμε τις προάλλες...

❁ Η ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ...

Μπορεί να μη φέρει τα πάνω - κάτω με μιας ο νέος Μητροπολίτης, αλλά το «Βασίλειο της Δανιμαρκίας» θα πρέπει πάραυτα να το αποκαθηλώσει. Εκείνοι που θα τρέξουν να του φιλήσουν πρώτοι το χέρι είναι εκείνοι που έχουν κάνει την «απαρτία» επάγγελμα κι απ’ ότι αντιλαμβάνομαι, είναι σε θέση να το γνωρίζει. Ας μαζέψει και κάποιους ρασοφόρους ν’ ασχολούνται... με τον λόγο και το έργο του Κυρίου μόνο!

■ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ...

Εδώ θα είμαστε ν’ ανοίξουμε ένα νέο πραγματικό παράθυρο επικοινωνίας με τον Μάξιμο, ο οποίος θα συνεχίσει να έχει μαζεμένα τα φαρδομάνικα, δουλεύοντας όπως έκανε μέχρι τώρα, κάτι που οδήγησε τον Ιερώνυμο να το ομολογήσει δημόσια ζητώντας του να μην τον διαψεύσει. Εκ πρώτης όψεως ο Μάξιμος φαίνεται ότι εκτός από τον όρκο πίστης στην Ορθοδοξία θα κρατήσει και τον λόγο της αντρικής τιμής που κι εκείνος δημόσια έδωσε...

❖ Η ΛΥΣΗ...

Με 6 εκατ. ευρώ περίπου λύθηκε το πρόβλημα μεταβίβασης των μετοχών των Συνεταιρισμών προς την «Δωδώνη». Αυτή η λύση δίνει και στις δύο πλευρές την ευκαιρία ανεξαρτητοποίησης. Από την πλευρά των Συνεταιρισμών θα βάλουν κάποια χρήματα στα ταμεία τους, ανάλογα με τα ποσοστά που κατείχαν, για να καλύψουν άμεσες ανάγκες τους, ενώ από την πλευρά της η «Δωδώνη» μόνη της πλέον θα μπορεί να κάνει τους δικούς της προγραμματισμούς. Και οι δύο πλευρές πλέον απαλλαγμένες από σύνδρομα του παρελθόντος θα πρέπει να είναι ικανοποιημένες από την λύση που δόθηκε.

❁ ΠΡΟΣ ΤΙ;

Είπαμε να σχολιάσουμε το επεισόδιο στην Περιφέρεια με την αντίδραση Καχριμάνη και το κάναμε διότι έγινε στην περιοχή μας. Από πού ως πού και σαν τι παρεμβαίνει η ΕΣΗΕΠΗΝ που είναι όργανο δημοσιογραφικό της περιφέρειας Πελοποννήσου - Ηπείρου - Νήσων; Εκτός και αν έχουν μπερδευτεί οι περιφέρειες! Απ’ ότι γνωρίζω, οι διαμαρτυρόμενες απολυμένες ήταν καθαρίστριες και ο κ. Γρίβας είναι τελωνειακός! Πού μπερδεύονται λοιπόν οι δημοσιογράφοι που το μόνο που τους συνδέει είναι η παρουσία τους στον χώρο καθώς ήταν ώρα συνέντευξης; Αν διαταράχθηκε η δημοσιογραφική εργασία αυτό θα έπρεπε να θεωρηθεί στα θετικά του Αλ. Καχριμάνη και τότε η καταγγελία της ΕΣΗΕΠΗΝ θα έπρεπε να ήταν υπέρ του κι όχι κατά του! Μη τρελαθούμε κι εντελώς...

■ ΒΡΑΧΙΟΝΙΚΟΣ
     ΟΡΓΑΣΜΟΣ!

Ενώ αυτά συνέβησαν στην αιρετή Περιφέρεια, εκεί στην διορισμένη της Β. Ηπείρου υπάρχει ένας εργασιακός... οργασμός! Η κ. Ευταξά επισκέφθηκε τα Γρεβενά και ανέπτυξε «τους βασικούς αναπτυξιακούς βραχίονες, για ν’ αποκτήσουν τη δική τους ισχυρή ταυτότητα»! Αυτό που σημειώνω είναι οι βραχίονες και ότι στα Γρεβενά μέσω αυτών θα βαρεθεί η ψυχή τους να βλέπουν τουρίστες!

❖ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ...

Αλήθεια, πότε θα επισκεφτεί την Ήπειρο η κ. Ευταξά να μας τραβήξει μια βραχιονική ανάπτυξη να το χορτάσει η ψυχή μας; Να πάρουμε εμείς την ανάπτυξη αυτή, να την πάμε στον Αργύρη Ντινόπουλο κι εκείνος άμα βρει καμιά φορά τον Α. Σαμαρά να του την παραδώσει ως ένδειξη τιμής κι ευγνωμοσύνης για τις βραχιονικές θυσίες που γίνονται στην Β. Ηπείρου. Ελάτε τώρα, κ. Βίκυ μας, μην τα παίρνετε στα σοβαρά και ξεθεωθείτε στα δρομολόγια από την ανάπτυξη των χωριών της Μουργκάνας και της οροσειράς της Πίνδου. Ελπίζω να μη γίνεται ενοχλητική η στήλη, διότι έχει έναν ιδιαίτερο δικό της τρόπο να προβάλλει το έργο σας.

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.