ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΟΙ ΚΥΡΙΑΚΕΣ…
Πενήντα δύο Κυριακές το χρόνο θα είναι ανοικτά τα καταστήματα σε τουριστικές πειροχές της χώρας. Ευτυχώς εμείς δεν συμπεριλαμβανόμαστε στις τουριστικές περιοχές, οπότε θα εκκλησιαζόμαστε άφοβα τις Κυριακές και δεν θα τρέχουμε να ψωνίζουμε! Δεν έχει σημασία που δεν υπάρχουν ευρά για τέτοιες μέρες, αλλά λέμε τώρα για να βρισκόμαστε σε κουβέντα…

ΤΟ ΕΘΙΜΟ!
Αλήθεια, εκείνο το έθιμο της κλειστής αγοράς των Ιωαννίνων τα Σάββατα τον Ιούλιο-Αύγουστο εξακολουθεί να υφίσταται ή έγινε… μακαρίτικο; Οι εποχές που οι έμποροι της πόλης έκλειναν τα καταστήματα για να ξεκουράζονται και να κάνουν κι εκείνοι το ραχάτι τους είναι πλέον μια ανάμνηση για την πόλη μας. Ήταν μια πολυτέλεια που έστελνε τους πολίτες σε άλλες πόλεις και γνώριζαν άλλες αγορές ίσως καλύτερες, ίσως χειρότερες. Σημασία είχε ότι τους έδιωχνε και μαζί μ' αυτούς και το βαλάντιό τους, το οποίο εξέλειπε από την ντόπια αγορά.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ!
Ετούτη η στήλη είχε «πολεμήσει» αυτή την αντίληψη του εμπορικού κόσμου τότε και είχε μπει στο στόχαστρο συγκεκριμένου προσώπου που είχε τον κύριο λόγο στο Σύλλογο. Τώρα φοβάμαι πως όλος ο εμπορικός κόσμος θα ήθελε να αυγατίσουν οι μέρες της εβδομάδας, μπας και μπει κανένας χριστιανός μέσα σ' αυτά, ενώ τα μαγαζιά, δυστυχώς, βάζουν λουκέτο το ένα πίσω απ' το άλλο…

ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ!
Ως το κοινωνικο-πολιτικό γεγονός της χρονιάς θα χαρακτήριζαν παλιότερων εποχών δημοσιογράφοι τον γάμο του Κώστα Τεπελένη και της Μαρίας Κεφάλα, αμφότερων ιατρών, με τη δεύτερη να είναι η κεφαλή της Ν.Δ. στο Νομό Ιωαννίνων. Εκεί στην Αγ. Σοφία της Ανατολής, την Κυριακή το απόγευμα, παρουσία εκατοντάδων συγγενών, φίλων, πολιτικών και μη, τα δύο νέα παιδιά και φίλοι του υπογράφοντος, έδωσαν τον όρκο τιμής και αιώνιας συμβίωσης ενώπιον Θεού και ανθρώπων, κάτι που ευχόμαστε από καρδιάς να τον κρατήσουν, ζώντας μέχρι τα βαθειά τους γεράματα, αποκτώντας ένα σωρό απογόνους. Όσον αφορά για τις ιδιαίτερες παρουσίες στο γάμο της Μαρίας και του Κώστα, δεν θα μπούμε στον πειρασμό να κάνουμε αναφορά, διότι θα αναλωθούμε στις εξαιρέσεις, οπότε θα χάσει το μυστήριο τον μυστηριακό του χαρακτήρα...

❖ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ...
Και στο βάθος εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας που θα συντομεύσει ή θα παρατείνει τις εκλογές. Αυτή είναι η στρατηγική που έχει αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ και που πρόσφατο «εργαλείο» του είναι η ΔΕΗ με τους διάφορους Φωτοπουλαίους που το παίζουν... Τσε γκε Βάρες!

❁ ΣΤΗΡΙΓΜΑΤΑ!..
Ακουμπά στους συνδικαλιστάδες ο Αλέξης Τσίπρας, χρησιμοποιώντας τους ως πολιορκητικές μηχανές για την κατάληψη της Εξουσίας. Υιοθετεί τα αιτήματα των δήθεν κατατρεγμένων και ψάχνει για στηρίγματα σε άλλα κόμματα και κομματίδια για να κάνει τον μαγικό αριθμό 120 βουλευτών, όχι για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, αλλά για την εμπόδιση εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, οπότε οι εθνικές εκλογές είναι αναπόφευκτες.

■ ΑΝ ΕΚΛΟΓΕΣ...
Η προσφυγή στις κάλπες για εθνικές εκλογές λοιπόν είναι ο στόχος του Α. Τσίπρα χωρίς να υπολογίζει όχι έστω κι αν του δοθεί η λαϊκή εντολή, θα του χρειαστεί όλος ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. για να ικανοποιήσει όλες τις υποσχέσεις που καθημερινά δίνει στους Έλληνες.

❖ ΟΙ ΠΡΟΘΥΜΟΙ...
Τον πρώτο υποστηρικτή που βρίσκει είναι ο μόνιμα πρόθυμος για πολιτική ανωμαλία Πάνος Καμμένος, που εξ αιτίας του μίσους που τρέφει για τον Σαμαρά είναι έτοιμος να «δολοφονήσει» την ίδια του την «μήτρα» που τον γέννησε! Έχει ξαμολύσει και κάποια «σκυλιά» λυσσασμένα, που ανάθεμα αν ξέρουν τι τους γίνεται και τι τους ξημερώνει. Δεν αντιλαμβάνονται ότι σε ενδεχόμενο εθνικών εκλογών οι περισσότεροι, αν όχι όλοι τους, δε θα ξαναδούν έδρανο Βουλής, την οποία έχουν καταντήσει ένα απέραντο φρενοκομείο!

❁ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΤΡΑΠΑΤΣΟ...
Ένας δεύτερος πρόθυμος είναι ο Φ. Κουβέλης που μετά το στραπάτσο των ευρωεκλογών περιδιαβάζει τα «μαντριά» μπας και τύχει φιλοξενίας. Βρίσκει αρκούντως έξυπνη κι ενδιαφέρουσα την πρόταση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ κι αφού σκεφτεί και συσκεφτεί με τα όργανά του (!) θ’ αποφασίσει συστράτευση ή όχι. Προς το παρόν, βλέπει το τυρί κι όχι τη φάκα του ΣΥΡΙΖΑ!

■ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ...
Να μη δοθεί σε ιδιώτες η ΔΕΗ, είναι το σλόγκαν των Φωτοπουλοτσιπραίων με δόσεις από Ραχήλ! Γιατί, τώρα τίνος είναι η ΔΕΗ, ρε παιδιά; Ιδιωτική δεν είναι; Το μεγάλο αφεντικό δεν είναι ο Φωτόπουλος που κάνει ό,τι του κατέβει; Απλά θ’ αλλάξει χέρια με την προσδοκία ότι τα νέα αφεντικά μπορεί και να μας λυπηθούν, όπως έγινε και με τον ΟΤΕ, που κάποια συνδικαλιστόπαιδα και πάλι χούγιαζαν και τότε τα υιοθετούσε το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο τόση λατρεία έτρεφε ο Φωτόπουλος!

❖ ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ!..
Θέλει η π......να να κρυφτεί και η χαρά της δεν την αφήνει, ένα πράγμα με τους συνδικαλιστάδες που παρέλασσαν αυτές τις μέρες στα ΜΜΕ. Κόπτονταν δήθεν για τον κοινωνικό χαρακτήρα της ΔΕΗ και τους έβγαινε όλο το Συριζαίικο από μέσα τους. Ακόμη και κατά δήλωσή τους δεξιοί «ντύθηκαν» Συριζαίοι και απειλούσαν με πολέμους και επαναστάσεις αν βάλει η Κυβέρνηση ιδιωτικό χέρι στη ΔΕΗ, που ήδη από τον Σημίτη ακόμη είναι ιδιωτικοποιημένη και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Για τους Πασόκους δεν γίνεται λόγος που έχουν κάνει ομαδική μετανάστευση στον ΣΥΡΙΖΑ κι έχουν γίνει παιδιά του Στρατούλη, που ήταν παιδί του ιδιωτικοποιημένου ΟΤΕ και ξέρει καλά από Siemens!

❁ Α ΝΑ ΧΑΘΕΙΣ!
«Α να χαθείς παλιόγερε! Σου ζήτησα 3 ψωροεκατομμύρια κι εσύ μου έφερες μόνο το ένα! Τι να πρωτοκάνω μ’ ένα εκατομμύριο;». Τα λόγια φέρεται είναι της Βίκυς Σταμάτη και ο παλιόγερος φέρεται να ήταν ο Άκης που της εξασφάλισε μόνο ένα δωράκι του ενός εκατομμυρίου κι όχι τα τρία! Τώρα εξηγούνται τα νευροψυχικά της κυρίας που δεν της αρέσει η μπουζούρω και στενεύται.

■ ΤΟ ΤΟΜΑΡΙ ΤΟΥ...
Έγραψε κι άλλα πολλά γαργαλιστικά σ’ ένα βιβλιαράκι του ο ξάδελφος Ζήγρας, ο οποίος ήταν το «βαποράκι» και τα ξέρασε όλα για να σώσει το τομάρι του, όπως και το πέτυχε τελικά. Αλλά τι να συζητούμε τέτοιες ώρες που το θερμόμετρο σε όλους τους τομείς έχει χτυπήσει ...κόκκινο, με πρώτη την ανέχεια.

❖ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ...
Αλλά πού ήταν όλοι αυτοί οι συνδικαλιστάδες της ΔΕΗ όταν έμπαινε το χαράτσι σ’ όλα τα νοικοκυριά; Θα ήταν ένας σπουδαίος λόγος να τιμωρούνταν με επιστράτευση για αντίδραση σ’ αυτό και θα είχαν και την συντριπτική πλειοψηφία του λαού στο πλευρό τους. Τώρα τους αντιμετωπίζει ο λαός σαν τους τυχερούς και καλοπληρωμένους υπαλλήλους που εξακολουθούν να κατοικούν στα ρετιρέ, όπως έλεγε ο Ανδρέας, ο οποίος είχε ευλογήσει και τα μίζα των 500 εκ. δραχμών...

❁ ΤΟ ΞΕΣΑΛΩΜΑ...
Φουντώνει ο τουρισμός και στην περιοχή της Ηπείρου αυτό τον καιρό, κάτι που χαροποιεί όσους ασχολούνται επαγγελματικά μ’ αυτό τον τομέα. Αυτή όμως η αύξηση των τουριστών έχει αρχίσει να ξεσαλώνει τους κακούς επαγγελματίες, οι οποίοι ψάχνουν πάλι για αρπαχτές, κάτι για το οποίο θα χτυπάνε μετά το κεφάλι τους, αν δεν αντιληφθούν την ζημιά που κάνουν.

■ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ!..
Φτάνουν στο σημείο να «πουλάνε» ένα δωμάτιο 60-70 ευρώ τη βραδιά αντί των 30 ευρώ πέρισυ! Ενώ άλλη ξενοδοχειακή μονάδα, ξεχασμένη τα προηγούμενα χρόνια, από 60 ευρώ τη βραδιά με ημιδιατροφή, το έφτασε στα 174 ευρώ και μάλιστα μέσω Αθηναϊκού Τουριστικού γραφείου που τα πουλάει σ’ αυτή την... τιμή ευκαιρίας, όπως λένε οι άνθρωποι του ξενοδοχείου!

❖ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ...
Τριάντα ολόκληρα χρόνια έκαναν να συνέλθουν οι Κερκυραίοι που ακολούθησαν την τακτική της αρπαχτής. Ακόμη χτυπούν το κεφάλι τους για την απαράδεκτη συμπεριφορά προς όλους εκείνους που προτιμούσαν το νησί των Φαιάκων για τουρισμό.

❁ ΒΙΚΥ Η ΕΠΙΣΚΕΠΤΡΙΑ!
Επισκέπτομαι και τα Γιάννινα, μου διεμήνυσε η «αποκεντρωμένη» έως και «διακτινισμένη» φίλη της στήλης κα Βίκη Ευταξά. Για να μου αποδείξει του λόγου το αληθές, προχθές τράβηξε και μια επίσκεψη στους Καλαρρύτες, που είχαν την 193η τους επέτειο από την επανάσταση κατά των Τούρκων, εκπροσωπώντας μάλιστα την κυβέρνηση. Ευτυχώς που γλύτωσαν από  βραχιονική ανάπτυξη οι Καλαρρυτινοί κάτι που δεν θα αποφύγουν στο μέλλον. Άντε και του χρόνου κα Βίκυ μας, αν υπάρξει άλλος χρόνος!

■ ΟΙ ΝΟΝΟΙ!
Για «νονούς» ψάχνει ο Δήμος Ιωαννιτών και μην παέι ο νους σας στους νονούς τύπου Σκορτσέζε! Ψάχνει για πεντακόσιους νονούς που θα υιοθετήσουν από μια ζαρτινιέρα, η οποία θα τοποθετηθεί στην πόλη, αφ' ενός μεν για την περιποίηση (πότισμα, σκάλισμα, λίπασμα) κι αφετέρου για την προστασία από τους βανδάλους. Άλλα ήθη, άλλα έθιμα…

❖ ΟΙ ΤΡΥΠΕΣ…
Δεν μπορώ ν' αντιληφθώ το μέγεθος της αλλαγής που έγινε στο χώρο της υγείας επί Αδώνιδος και σήμερα τα νοσοκομεία είναι όλο τρύπες. Τρύπες στα σεντόνια, όπου υπάρχουν, «τρύπες» στις σύριγγες, «τρύπες» στα χειρουργεία όπου ό,τι γίνεται, γίνεται από τη θυσία του νοσηλευτικού προσωπικού, «πύργοι» καταρρέουν, φάρμακα ανύπαρκτα και πάει λέγοντας.

❁ ΤΟΝ ΛΥΠΗΘΗΚΑ…
Άκουγα τον νέο υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη και τον λυπόμουν που δεν μπορούσε να πει μπούρδες για την κατάσταση που παρέλαβε. Στο Καστελόριζο υπάρχει τυπικά διορισμένος γιατρός, αλλά επειδή είναι διευθυντής δεν μπορεί να προσφέρει εκεί τις υπηρεσίες του. Πρέπει να πάει στην Αθήνα για να παίρνει και το διευθυντικό επίδομα! Κατά τ' άλλα, θα σκάσουμε από την πολλή… υγεία!

■ ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ…
Αναφέρθηκα στο χώρο της Υγείας και θυμήθηκα τον φίλο μου τον Α. Μπέζα που ήταν υφυπουργός, παρά τω Αδώνιδι και που τώρα είναι υφυπουργός παρά τω Βρούτση. Κάπου διάβασα λοιπόν για την σεμνότητα του Αντώνη που πίνει μπύρες και τρώει και πέτσες και αποφεύγει τις σπατάλες με ψάρια και άλλα τινά τερψιλαρρύγγια! Τώρα, αν υποψιαστώ ότι ο Αντώνης ρίχνει και καμιά σαρδέλα στα κάρβουνα, θα θυμώσει για την αποκάλυψη!

❖ Ο ΜΠΟΥΦΟΣ…
Είχε γραφτεί προ μακρού στον «Π.Λ.», ότι ο Μπούφος κοντά στη Μπάφρα θα είναι ο χώρος μεταφόρτωσης απορριμμάτων κι όχι ο Μαρινόπουλος που ήταν η πρώτη επιλογή και είχε δεχτεί την διάψευση από στέλεχος της νυν Δημοτικής Αρχής. Τώρα μαθαίνω ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου «κλήρωσε» Μπούφο και… τα σκυλιά δεμένα! Τα όποια παράπονα, πλέον, στην Περιφέρεια κι όχι στον «Π.Λ.» όπου είχαν γίνει έγγραφες – θυμωμένες διαψεύσεις!

❁ ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΖΟΥΜΠΕΔΕΣ…
Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες συνηθειών της εποχής Τζουμπέ, όπου όλα γίνονταν «κατόπιν ενεργειών τους». Έχει επανέλθει τελευταία αυτή η συνήθεια σε κάποιους μεταπράτες πολιτικούς που κάθε τόσο και τραβούν κι ένα… ψέμα με τα κατορθώματά τους και με το πού πήγαν, ποιον είδαν, τι του είπαν, τι τους είπε για να μας το πει! Και η πολιτική έχει αξιοπρέπεια, παιδιά, μην εξευτελίσετε και μην υποτιμήσετε την νοημοσύνη κανενός. Οι εποχές άλλαξαν και ο λαός τους  έχει ξεπεράσει αυτούς τους τύπους…


Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.