ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ...
Με τις εκπτώσεις που άρχισαν προχθές Δευτέρα και που θα λήξουν 30 Αυγούστου, θα προσπαθήσει να καλύψει τα κενά της η ντόπια αγορά. Λίγο πριν το τζάμπα είναι πολλά προϊόντα σε ένδυση και υπόδηση και περιμένουν τους πελάτες μπας και ισοφαρίσουν τις υποχρεώσεις σε εφορία, τράπεζες, ταμεία, κλπ. Προς το παρόν οι πελάτες - πολίτες βολιδοσκοπούν τις τιμές και ρίχνουν μια ματιά στο ισχνό βαλάντιό τους, όσοι ακόμη έχουν δουλειά, για να κάνουν τις αγορές τους...

Ο ΒΡΑΧΝΑΣ...
Μεγάλος βραχνάς για τους μικροεπαγγελματίες τα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία. Ζητούν οι επαγγελματίες ρύθμιση των εισφορών σε 72 δόσεις, κάτι που επιθυμεί και το Υπουργείο, όμως δεν συμφωνεί η γ...νη Τρόικα! «Αν δεν το πετύχουμε αυτό, τότε να πάμε στα σπίτια μας, διότι δεν έχουμε λόγο ύπαρξης» ξιφούλκησε ο Ν. Δένδιας, ο οποίος αντικατέστησε τον Χατζηδάκη που πολέμησε για την μείωση της τιμής του γάλακτος, η οποία όμως ουδέποτε μειώθηκε.

Η ΠΑΡΕΑ...
• Έφαγε 150 εκατομμύρια η παρέα της Energa και αφού αποφυλακίστηκε πρόσφατα, είπε να... ξεδώσει στη Μύκονο! Εσύ άνεργε, συνταξιούχε, μικροεπαγγελματία πέρασε στο φρέσκο, διότι δεν μπόρεσες να πληρώσεις το χαράτσι, την εισφορά, τον φόρο. Εσύ Α. Σαμαρά πέσε στα γόνατα της Τρόικα και παρακάλεσέ τους να αυξήσουν τις δόσεις στην εφορία και στα ταμεία για να σωθεί η Ελλάδα! Εσύ Ν. Δένδια παραιτήσουν αν δεν πετύχεις περισσότερες δόσεις αποπληρωμής των υποχρεώσεων των σκλαβωμένων Ελλήνων που πληρώνουν τα γ...κα των Μυκονιασμένων!

❁ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ...
Φαινόμενα διαφθοράς και στην Ήπειρο έχει διαπιστώσει ο γνωστός διαχρονικός διακομματικός και πάνω απ’ όλα λαλίστατος κ. Ρακιντζής και τα καταγράφει στην ετήσια έκθεσή του. Ο κ. Ρακιντζής τελικά έχει γίνει ο «γιατρός» στη Δημόσια Διοίκηση αλλά μόνο στις διαπιστώσεις των «ασθενειών» χωρίς να μπορεί να δώσει και την ανάλογη θεραπευτική αγωγή!

■ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ...
Μεταξύ των άλλων, ο κ. Ρακιντζής χρεώνει παραβάσεις σ’ ένα γιατρό του ΠΠΓΝΙ που ως μέλος υγειονομικής επιτροπής ενέκρινε αναπηρία 80% αντί 67% που ήταν η πραγματική κι αυτό για ν’ απαλλαγεί από τελωνειακούς δασμούς από αγορά αυτοκινήτου ο «κατάκοιτος» πελάτης - πολίτης! Σιγά την παράβαση, θα πούμε εμείς που στο παρελθόν είχαμε πιάσει με την... γίδα στην πλάτη υπάλληλο της Νομαρχίας που αυτή την τακτική την είχε κάνει επάγγελμα, αρχής γενομένης από την οικογένειά του!

❖ Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ...
Ήταν τότε που είχε βγει ο νόμος για τα αναπηρικά αυτοκίνητα και γιόμισε ο τόπος από αναπήρους μαϊμούδες κι έβλεπες να κυκλοφορούν κάτι αυτοκινητάρες νααα! Δεν μιλούμε για τα αναπηρικά των θυμάτων πολέμου αλλά για τα αναπηρικά των υγειών αναπήρων (!) που είχαν βρει φάμπρικα και που οι επιτροπές έδιναν αφειδώς ποσοστά αναπηρίας σε μυημένους στο ζήτημα.

❁ ΟΙ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ!..
Τότε λοιπόν, τι θυμάμαι κι εγώ, υπάλληλος της σχετικής με την χορήγηση αναπηριών επιτροπής εξασφάλισε ποσοστό αναπηρίας στην πεθερά για την αγορά «αναπηρικού» αυτοκινήτου κι όταν η πεθερά εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο, σειρά αναπηρικού ποσοστού είχε η μητέρα για να μη χαθεί από την κατοχή του το αναπηρικό αυτοκίνητο!

■ ...ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ!
Ο διάβολος και του Μανώλη η σκούφια, που λέει κι ένας φίλος μου, το όλο ζήτημα υπέπεσε στην αντίληψη του υπογράφοντος κι εγένετο της Δ/νσης Υγιεινής το κάγκελο! Για κακή τύχη του εν λόγω υπαλλήλου, έφτασε στα χέρια μου το βιβλίο πρακτικών της επιτροπής όπου περιγράφονταν τα «σκηνικά» με τους γιατρούς να υπογράφουν φαρδιά - πλατιά τις πράξεις του υπαλλήλου μπαίνοντας όλοι στην παράνομη διαδικασία.

❖ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ...
Τώρα αποκαλύπτω ότι το βιβλίο πρακτικών μου το έδωσε υπάλληλος της Νομαρχίας που τα είχε πάρει στο κρανίο απ’ όσα έβλεπε να συμβαίνουν στην συγκεκριμένη υπηρεσία, στην συγκεκριμένη επιτροπή, από την συγκεκριμένη υπάλληλο. Αφού το φωτοτύπισα τα παρέδωσα στον «κομιστή», ο οποίος έβαλε το βιβλίο ξανά στη θέση του ως να μη συνέβαινε τίποτε!

❁ Η ΑΦΕΛΕΙΑ...
Όταν άρχισε ο «βομβαρδισμός» δημοσιευμάτων, η «αφελής» υπάλληλος πλαστογράφησε τα πρακτικά αλλοιώνοντάς τα, ανοίγοντας περισσότερο το ζήτημα και οι πράξεις της γίνονταν πιο παραβατικές. Ο υπογράφων είχε στα χέρια του δύο πρακτικά για το ίδιο θέμα και οι γιατροί της επιτροπής έκαναν τα κορόιδα για τους δικούς του λόγους ο καθένας!

■ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ...
Πήρε διάσταση το ζήτημα αλλά πέσαμε πάνω στο σύστημα ΠΑΣΟΚ και τότε οι «Ρακιντζήδες» δεν είχαν διάθεση για αποκατάσταση της τάξης. Η δε δικαιοσύνη είχε αλλού στραμμένα τα μάτια της και δεν έβλεπε και κατά Νομαρχία Ιωαννίνων μεριά και γενικά προς την διαφθορά. Οπότε, έζησαν αυτοί καλά κι εμείς πληρώνουμε σήμερα εκείνα που έτρωγαν ο Πάγκαλος και η παρέα του!

❖ Η ΕΚΘΕΣΗ...
Το θυμήθηκα το παραπάνω επεισόδιο με αφορμή την έκθεση Ρακιντζή που διαμαρτύρεται ότι δεν τιμωρήθηκε ο γιατρός που έδινε ποσοστά αναπηρίας κατά παράβαση του νόμου. Σιγά μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου, θα πούμε εμείς. Είδε αυτό ο κ. Ρακιντζής στην Ήπειρο και δεν είδε άλλες υποθέσεις διαφθοράς που στοίχισαν ακόμη και ζωές!
❁ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ...
Αξιοσημείωτες είναι και οι πράξεις ανταποκριτή του ΟΓΑ που χορηγούσε αβέρτα βιβλιάρια υγείας σε αλλοδαπούς, στους οποίους έβγαζαν και άδειες παραμονής και φυσικά συντάξεις του ΟΓΑ! Από το 2011 τον τσίμπησαν τον υπάλληλο και ακόμη... στον τόπο τα βιολιά.

■ ΤΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ...
Από τα σύννεφα βλέπω να έχει πέσει πολύς κόσμος όσον αφορά τα φακελάκια στο χώρο της δημόσιας υγείας. Έπρεπε να δούμε δημοσιοποιημένα τα στοιχεία για να πειστούμε ότι το «έθιμο» καλά κρατεί. Μάλλον υποκρινόμαστε όλοι κι εμείς που έχουμε το ρόλο του ενημερωτή, όταν είναι σε όλους γνωστό τι γίνεται σ’ αυτούς τους χώρους της δημόσιας υγείας. Πρώτα κάνουμε τη δουλειά μας, διότι περί αυτού πρόκειται και μετά τραβάμε και μία καταγγελία να βρίσκεται...

❖ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ!..
Για να υπάρξει φακελάκι υπάρχουν δύο πλευρές. Εκείνος που το ζητάει κι εκείνος που ενδίδει. Αν μεν γίνεται εκβιασμός από την πλευρά του γιατρού, τότε έχουμε εγκληματική πράξη. Αν όμως είναι στη διακριτική ευκαιρία του ασθενούς ή των συγγενών του, τότε γιατί μπαίνει ο γιατρός αυτός στο ίδιο τσουβάλι με τον εκβιαστή;
❁ ΤΟ... ΑΡΜΕΓΜΑ!
Είναι γνωστοί λίγο - πολύ και στην περιοχή μας οι γιατροί που ήταν και είναι υπέρ του δέοντος επιχειρηματίες στο «άρμεγμα». Και, να πάρει η ευχή, αυτούς κυνηγούν οι ασθενείς για να κάνουν τη δουλειά τους, επειδή έχουν και καλό όνομα στην πιάτσα και τους εμπιστεύονται την υγεία τους! Σ’ αυτούς μπορεί να ευχηθεί κανείς «περαστικά τους», διότι πάνε γυρεύοντας!

■ ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΛΗ!
Για μια χολή συμπολίτης μας, δηλαδή για εγχείρηση ρουτίνας, «μετανάστευσε» σε άλλη πόλη της Ελλάδος ακολουθώντας συνταξιούχο χειρουργό, πληρώνοντας το ποσό των 5.000 ευρώ! Μπορούμε να πούμε στην προκειμένη περίπτωση ότι είναι θύμα φακελακίου ο πολίτης που δανείστηκε τα τρία χιλιάρικα;

❖ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ
    Η ΥΓΕΙΑ!
Όσο θα υπάρχει η ένδεια στο χώρο της υγείας από πλευράς υποδομών, τόσο το «έθιμο» που λέγαμε παραπάνω θα ζει και θα θεριεύει. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται στρουθοκαμηλίζουν για θέματα που δεν είναι να παίζει κανείς μ’ αυτά. Επίσης όσοι θεωρούν ότι μπήκε τάξη στον ίδιο χώρο μάλλον σε λάθος χώρα νομίζουν ότι ζουν. Το λένε και οι ίδιοι οι συνδικαλιστές γιατροί. «Δεν είναι εμπόριο η υγεία»!

❁ ΤΟ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΟ...
Δύο νοσοκομεία μεγάλα στην πόλη μας και προσπαθούν να εξυπηρετηθούν μ’ ένα ενδοσκόπιο, αυτό του ΠΠΓΝΙ, το οποίο όμως δεν φτάνει να καλύψει τις ανάγκες. Στο «Χατζηκώστα» δυστυχώς, έχει χαλάσει το ενδοσκόπιο, με αποτέλεσμα να στέλνονται τα περιστατικά στο ΠΠΓΝΙ, το οποίο αδυνατεί ν’ ανταποκριθεί έτσι όπως οι περιστάσεις το επιβάλλουν. Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα για να μην αναφερθούμε στους «πύργους» των χειρουργείων που έχουν καταρρεύσει ως «χάρτινοι», ούτε στην έλλειψη υλικών άμεσης χρήσης και ανάγκης και γίνουμε κακοί προς το επιτυχημένο σύστημα που άφησε πίσω του το προηγούμενο σχήμα του Υπουργείου Υγείας.

■ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
     ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ!
«Ουδέν μεμπτόν με τα πόθεν έσχες τα δικά μου και του συζύγου μου κι όσοι τα λένε και τα γράφουν δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να με πλήττουν πολιτικά. Θα αποτανθώ στη δικαιοσύνη για να ζητήσω την προστασία μου από τις κακοήθειες όσων τα γράφουν αυτά», απαντά η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Όλγα Γεροβασίλη μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν τον σύζυγό της να μη δηλώνει κανονικά εισοδήματα. Δικαίωμα της κ. Γεροβασίλη να αμυνθεί δι επιθέσεως, όπως δικαίωμα και των ΜΜΕ να δημοσιοποιήσουν στοιχεία που την αφορούν ως πολιτικό πρόσωπο.

❖ ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ...
Αφού έτσι κι αλλιώς λεφτά δεν υπάρχουν για ψώνια, τότε γιατί δεν ανοίγουν μόνο μια φορά την εβδομάδα τα μαγαζιά για να αποφεύγουν και τα περιττά έξοδα; Μια πρόταση που θα πρέπει να την εξετάσει σοβαρά το ΠΑΜΕ για να μη ταλαιπωρούνται τζάμπα οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες και οι καταναλωτές! Ή ακόμη ν’ ανοίγουν στην περίοδο των εκπτώσεων, αφού σ’ αυτές προσδοκούν ανάσταση!

❁ Ο Β. ΔΕΡΔΕΜΕΖΗΣ...
Να μην παραλείψω να αποκαταστήσω και την συμβολή του τότε Υπουργού Υγείας αειμνήστου Βασίλη Δερδεμέζη στην δημιουργία Ιατρικής Σχολής στα Ιωάννινα. Μου το υπενθύμισε φίλος της στήλης ο οποίος ήταν στα πράγματα της εποχής εκείνης, μετά την μεταπολίτευση και γνώριζε από πρώτο χέρι την ανάμειξη και του Β. Δερδεμέζη στην ίδρυση Ιατρικής Σχολής στην πόλη μας.

■ Η ΑΛΒΑΝΟΠΟΙΗΣΗ!..
Αλβανούς θέλουν τους Αφούς Ζάππα, οι Αλβανοί του σήμερα και έδειξαν ενδιαφέρον αναστήλωσης των σπιτιών τους στο Λάμποβο της Β. Ηπείρου, τα οποία σχεδόν έχουν καταρρεύσει. Οι Αλβανοί βρήκαν και κάνουν, οι Ελληναράδες της Ελληνικής Πολιτείας είκοσι πέντε σχεδόν χρόνια μετά την κατάρρευση του καθεστώτος ποιες ενέργειες έχουν κάνει για να τιμηθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους οι Ζαππαίοι; Απολύτως τίποτα και αυτό δίνει το δικαίωμα στους Αλβανούς να θεωρούν δικούς τους τους δικούς μας εθνικούς ευεργέτες και σε λίγο θα μας ζητήσουν και τα... ρέστα που τους αγνοήσαμε τόσα χρόνια. Άλλωστε, από τους δικούς μας, προοδευτικούς και μη, το «Βόρειος Ήπειρος» είναι απαγορευμένες λέξεις, το «σωστόν» είναι Ν. Αλβανία! Το λέει και ο Αλβανός Πρόξενος στα Γιάννινα Γιάννης Γιάννης κι όχι... Άι-Γιάννης!

❖ ΣΤΑ... ΜΑΛΑΚΑ!
Στα «μαλακά» έπεσε ο Β. Παπαγεωργόπουλος και τα ισόβια έγιναν 12 χρόνια! Κάτι ανάλογο έγινε με τον γραμματέα του Δήμου και τον ταμία που απλά γλίτωσε τα ισόβια δεσμά! Στα δικά μας τώρα, ο πρώην πλέον ταμίας του Δήμου Ιωαννιτών προφυλακίστηκε για τα κλεμμένα μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για το πού πήγαν τα χρήματα και ποιοι και πόσοι είναι μπλεγμένοι, αν υπάρχουν κι άλλοι, σ’ αυτή την υπόθεση. Το κουβάρι τώρα αρχίζει να ξετυλίγεται και υπάρχει πολύς δρόμος να διανύσει η δικαιοσύνη για να φτάσει στην άκρη του νήματος.

❁ ΠΑΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ!
Αυτό μας έλειπε. Στο προσδόκιμο ζωής οι Έλληνες κατατάσσονται στην 20η θέση σε σχέση με την δεκαετία του ‘70 που είμαστε πρώτοι! Τα στοιχεία δεν είναι αυθαίρετα αλλά βγήκαν ύστερα από έρευνες αρμοδίων οργανισμών που μετράνε τις ζωές των ανθρώπων σε πολλές χώρες. Το σημερινό σύστημα υγείας στην χώρα μας και γενικά η κατάστασή μας, μας στέλνει μια ώρα αρχίτερα κι έτσι γλιτώνει και τις συντάξεις που είναι και η λύση στα άδεια ταμεία...

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.