ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ...
Επί δώδεκα ώρες πάλευαν να σώσουν το χέρι ενός τρίχρονου από τα Σύβοτα οι γιατροί του «Χατζηκώστα». Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, που ευχόμαστε να είναι θετικό, η προσπάθεια της ομάδας του «Χατζηκώστα» (γιατροί - νοσηλευτές) μετρά στα θετικά του Νοσοκομείου που λειτουργεί εκτός των φυσιολογικών ορίων, αφού είναι γνωστή η ένδοια. Εδώ λειτούργησε ο αλτρουϊσμός σε σχέση με όσα άλλα ακούμε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ...
Για την αποκατάσταση της ηθικής τάξης, ο ασθενής που έχασε τη ζωή του από την καθυστέρηση εξέτασής του (κολονοσκόπησης) δεν είχε να κάνει με το «Χατζηκώστα» αλλά με το ΠΠΓΝΙ όπου πήγε αρχικά. Απλά στο «Χατζηκώστα» κατέληξε μετά από τις καθυστερημένες εξετάσεις και μάλιστα όταν είχε γίνει μη αναστρέψιμη η κατάσταση της υγείας του άτυχου συμπολίτη μας. Τα αίτια της καθυστέρησης θα τα ερευνήσουν οι αρμόδιοι που έχουν αναλάβει την διαλεύκανση της υπόθεσης...

Η ΟΚΤΑΔΑ!
Και οι πέντε επί εποχής Φίλιου - Καμίνη - Μπουτάρη και Σια, γίνονται οκτώ επί νέας εποχής Θωμά Μπέγκα κι άλλων επτά! Όλοι τους ανεξάρτητοι, δηλώνοντες ότι ουδεμία σχέση έχουν με την προεκλογική πεντάδα! Στόχος τους εκτός των άλλων και οι «καταλήψεις» ΠΕΔ και ΚΕΔΕ! Δεν γνωρίζω τι θα γίνει στην ΚΕΔΕ αλλά για την ΠΕΔ κάποιοι ας μη στρώνουν από τώρα τραπέζι. Η Ήπειρος δεν διαθέτει ικανές «ανεξάρτητες» δημοτικές αρχές, οπότε το βάρος ας πέσει στην ΚΕΔΕ, στην Αθήνα. Μαθαίνω ότι ο νέος Δήμαρχος Άρτας Χρ. Τσιρογιάννης σηκώνει το χέρι και δηλώνει παρών στις εκλογές της ΠΕΔ όταν αυτές γίνουν...

❁ Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ…
Μάλιστα! Τώρα δέσαμε! Έτσι ξαφνικά κι ενώ… αλλού τα κακαρίσματα, τελικά αλλού γέννησαν οι κότες! Αντί της Ντόρας ο Δημήτρης διορίστηκε Επίτροπος στην Ε.Ε. με τις ευλογίες και ευχές των Αντωνοβαγγέληδων.

■ Η ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ…
Με αυτόν τον διορισμό του Δημ. Αβραμόπουλου δέστε, φίλοι αναγνώστες, πόσα πράγματα και καταστάσεις βολεύτηκαν: α) ο Αβραμό βγήκε εκτός Ελλάδος που, εδώ που τα λέμε, ο άνθρωπος είναι γεννημένος για κάτι τέτοιο, β) Ο Βενιζέλος φάνηκε να κάνει ένα δώρο στον Αντώνη, γ) η χώρα εκπροσωπείται αξιοπρεπώς στην Ε.Ε., δ) ο Αντώνης ξεφορτώθηκε για μια 5ετία έναν αντίπαλο, ε) εκδικήθηκε τη Ντόρα για μια ακόμα φορά…

❖ ΤΑ ΖΟΡΙΑ…
Ντόρα, ζορίζομαι από τον Γιούνκερ που θέλει άντρα αυτή τη φορά για Επίτροπο. Όχι, δεν θα είσαι εσύ η αντικαταστάτρια της επιτυχημένης (!) εκφωνήτριας του Πολυτεχνείου Μ. Δαμανάκη. Κάπως έτσι ήταν το τελεσίγραφο που παρέδωσε Σαββατιάτικα ο Αντώνης στη Ντόρα και την άφησε κάγκελο! Τουλάχιστον, δεν έβαζε τον Πάνο Παναγιωτόπουλο να πάει το τελεσίγραφο για να του περάσει και ο καημός!

❁ ΤΟ ΟΧΙ!..
Το όχι του Αντώνη στη Ντόρα ήταν αρκετό για ν’ ανοίξουν τα στόματα γνωστών αντιμητσοτακικών κύκλων που ποτέ δεν συγχώρησαν την προσχώρηση του Μητσοτάκη στη Ν.Δ. το 1977 μετά τις εκλογές. Πάντοτε τους θεωρούσαν «ξένο σώμα» στην καθαρόαιμη δεξιά έστω κι αν αυτό σημαίνει εξασφάλιση αντιπολίτευσης στο χώρο.

■ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΕΙΝΑ;
Αυτός ο αποκλεισμός της Ντόρας, αν δεν βρεθεί άλλος ρόλος σοβαρός στην κυβέρνηση, να δείτε που δεν θα βγει σε καλό της παράταξης. Αυτό φάνηκε και στις εκλογές του 2012, όταν η Ντόρα είχε δικό της συνδυασμό που στις επαναληπτικές εκλογές χρειάστηκε η συνεργασία της για να γίνει πρωθυπουργός ο Α. Σαμαράς και αντιπρόεδρος ο Β. Βενιζέλος, με το δεύτερο να γλυτώνει το καγκελόφρακτο προς το παρόν.

❖ Η… ΚΟΛΩΝΙΑ!
Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια μεταξύ Α. Σαμαρά και Μητσοτακέικου. Από τότε που ο Μητσοτάκης «απόσυρε» από Υπουργό Εξωτερικών τον Α. Σαμαρά με εντολή του Εθνάρχη! Αυτή η πράξη του Μητσοτάκη, ήταν και εξακολουθεί να είναι casus beli για τους Σαμαρικούς που για δεκαεπτά χρόνια κοιτούσαν το «ταβάνι» όπως ο ίδιος ο Α. Σαμαράς έχει αποκαλύψει.

❁ ΑΔΕΙΑΣΜΑ!!!
Το πρόσφατο μεγαλοπρεπές άδειασμα της Ντόρας αποδεικνύει ότι υπάρχει χάος μεταξύ Ντόρας και Αντώνη, με εξαίρεση τον Κυριάκο, ο οποίος έχει ακολουθήσει τον δικό του δρόμο ανοίγοντας τα δικά του μέτωπα με την κοινωνία λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων, όπως ο ίδιος δικαιολογείται.

■ ΜΕ ΔΙΑΤΑΓΗ   ΓΙΟΥΝΚΕΡ!
Δύο άτομα από την ίδια οικογένεια στην κυβέρνηση δε χωρούσαν, οπότε μια θέση Επιτρόπου στην Ε.Ε. ήταν μια καλή λύση. Δυστυχώς, κι ας όψεται ο Γιούνκερ, που δεν ήθελε γυναίκα και προτιμούσε ένα πρόσωπο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Δ. Αβραμόπουλου, που όπως είπαμε, είναι ο κατάλληλος για την Ευρώπη, αφού από κει άρχισε και την καριέρα του για όσους θυμούνται.

❖ ΤΟ ΠΗΛΟΦΟΡΙ
Μόλις βγήκε λευκός καπνός από το Μαξίμου για Αβραμό, δεν έπεσαν μπαλωθιές χαράς από το νέο Επίτροπο, αλλά έπιασαν το πηλοφόρι οι διάφοροι λασπιάδες της «παλιάς» Ν.Δ. ενάντια στη Ντόρα που είχε το… θράσος να αξιώνει τη θέση! Τελικά, το 22,5% που έλαβε η Ν.Δ. στις περασμένες Ευρωεκλογές δεν είναι καθόλου τυχαίο ή στιγμιαίο ατύχημα. Κάποιοι στην παράταξη την έχουν δει… τζάμπα μάγκες και ασχημονούν κατ’ εξακολούθηση…

❁ Η ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ…
Πρέπει να κάνουμε πανστρατιά της παράταξης το φθινόπωρο για ν’ ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας, προτείνει ο Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να πάει άλλο η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί. Ο άνθρωπος έχει αγανακτήσει με όσα βλέπει, ακούει και βιώνει και είπε να βάλει ένα χεράκι.
■ ΤΟ ΙΔΙΟ ΛΑΘΟΣ  ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ!
Κάναμε λάθος για την εξίσωση του φόρου στα καύσιμα, λέει τώρα ο Σταϊκούρας για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και τις μ…ες που επί δυο χρόνια έκανε το Υπουργείο του, που αφενός άφησε κόσμο να ξεπαγιάζει και να πηγαίνει στα νοσοκομεία με κρίσεις άσθματος, λόγω αιθαλομίχλης κι αφετέρου να χάνονται εκατοσταριές εκατομμύρια έσοδα από το κράτος.

❖ ΚΑΠΩΣ ΑΡΓΑ!..
Μ’ αυτή τη δήλωση ο κ. Σταϊκούρας φιλότιμος κατά τ’ άλλα, παραδέχεται ότι στα υπουργεία δεν τοποθετούνται πάντοτε άνθρωποι με την κοινή λογική για να χειριστούν τις τύχες των ανθρώπων. Ενίοτε τοποθετούνται και σκιτζήδες που δεν ακούν τη φωνή και τα βογγητά του κόσμου έγκαιρα.

❁ ΑΜΑΡΤΩΛΕ ΚΑΙ  ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΕ!
Και δεν μου λες, ρε μετανοιωμένε Σταϊκούρα, έχεις κάνει στη ζωή σου φτωχός; Έχεις νοιώσει στο πετσί σου την πείνα, την ξυπολυσιά και το αγιάζι; Αν όχι, τότε το υπουργιλίκι σου πέφτει βαρύ. Αντί να ζητάς συγνώμη για τις ανοησίες που έκανες, εσύ με τον έτερο Καππαδόκη πρώην υπουργό Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα, καλύτερα να την συνόδευες από μία παραίτηση. Διαφορετικά μούγκα στη στρούγκα. Τέτοιου είδους μετάνοια είναι κολάσιμη αμαρτία κι έγκλημα καθοσίωσης, αν σκεφτείς ότι πολύς κόσμος πέθανε από τις δικές σας ηλίθιες επιμονές σε μια οικονομική πολιτική που ήταν από την αρχή καμμένη.

■ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΑΣΟΥΛΑ!
Τυχερό το Κολυμβητήριο της πόλης μας που εξασφάλισε μέσω Τασούλα 170.000 ευρώ για την θέρμανσή του για να μην ξεπαγιάσουν τα πιτσιρίκια τον χειμώνα όπωςέγινε την περασμένη περίοδο. Αιτείτε και δοθήσεται, κρούετε και ανοιγήσεται, ένα πράγμα το Υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο προϊσταται ο Κ. Τασούλας.

❖ ΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ...
Καλεσμένοι στο συνέδριο των Αποδήμων και οι πολιτικοί μας, οι οποίοι το πήραν στα σοβαρά και εκφώνησαν σοβαρούς λόγους. Μεταξύ αυτών ο Κ. Τασούλας, ο Στ. Καλογιάννης, ο Α. Μπέζας. Όλοι τους μίλησαν με το νου στραμμένο στους απόδημους που καμιά δεκαπενταριά χρόνια μας... αναπτύσσουν κι εμείς όλο υπανάπτυκτοι είμαστε!

❁ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ...
Ο Α. Μπέζας το πήγε και πιο πέρα το ζήτημα και κατήγγειλε τους Αλβανούς για μισελληνισμό, με αφορμή το σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης. Ζήτησε σεβασμό της βούλησης της Ελληνικής Μειονότητας, κάτι που προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες. Σιγά μην ιδρώσει το αυτί του Ράμα από συνθήκες και διατάγματα! Δίκαιο είναι το δίκιο του Αλβανού όπου και να βρίσκεται!

■ ΑΝΤΩΝΗΣ Ο ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΣ!
Α. ΜΠΕΖΑΣ στο συνέδριο των Αποδήμων: «Όχι μόνο δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση, αλλά θα δώσουμε νέα ώθηση στη δυναμική που έχει δημιουργηθεί...»! Άμα όμως κουράστηκε ο λαός, κ. Υπουργέ μας, τότε τι γίνεται; Σε λίγο θα ψάχνετε για ζωντανό οργανισμό που δεν θα χρειάζεται πλέον καμιά προσαρμογή όπως εσείς τονίσατε στο συνέδριο των αποδήμων που έγινε ανάμεσα σε ελάχιστους οι οποίοι περιμένουν ακόμη τον... μπάρμπα από την Αμερική για την σωτηρία τους.

❖ Η ΚΡΙΣΗ...
ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, στο ίδιο συνέδριο: «Η κρίση έχει και τα θετικά της. Μας βοήθησε να εκτιμήσουμε τι είχαμε και τι χάσαμε...». Δηλαδή κι αν δεν είχαμε μπει στην κρίση θα έπρεπε να την είχαμε εφεύρει, κ. Υπουργέ μας; Να γιατί χρειάζονται κάτι τέτοια συνέδρια - συμπόσια (τσιμπούσια) που δίνουν ευκαιρίες στους Έλληνες ν’ ανταλλάσσουν απόψεις!

❁ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΧΩ;
Το καλύτερο το είπε ο Α. Σαμαράς. Εφέτος είχαμε έκρηξη τουρισμού. Δύο τουρίστες αναλογούν σε κάθε ένα Έλληνα. Αν υπολογίσω τον Γιώργο, τον Μπάμπη, τον Πέτρο (εγγονοί μου) και τα παιδιά, τότε γύρω στους 16 τουρίστες αναλογούν στην οικογένειά μου. Επειγόντως να τους γνωρίσω τους ανθρώπους και να τους είμαι ευγνώμων για την... θυσία τους!

■ ΤΟ ΚΛΙΜΑ...
Σ’ εγκάρδιο κλίμα έγινε η συνάντηση της κ. Βίκυς της αποκεντρωμένης και του νέου Μητροπολίτη Μάξιμου. Μάλιστα, η κ. Βίκυ ευχήθηκε μακροημερία (;) στον Μάξιμο, κάτι που δεν φαίνεται να ευχήθηκε ο Μάξιμος στην απουσιάζουσα από την ενθρόνισή του την Κυριακή 20 Ιουλίου, ανήμερα του Αηλιός!

❖ ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΙΝΕΙ!..
Πάντως, όσες συναντήσεις κάνει ο νέος Δεσπότης μας όλες σε εγκάρδιο κλίμα γίνονται. Κάτι του λένε οι αρμόδιοι, κάτι τους λέει κι εκείνος και στο τέλος όλοι δοξάζουν τον Κύριο για το θείο δώρο! Οι μεν φορείς δώρο θεωρούν τον Μάξιμο, ο δε Μάξιμος δώρο θεωρεί τον ερχομό του στα Γιάννενα, που δεν τα χορταίνει, όπως δηλώνει. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για τα δύσκολα, Άγιε Δεσπότη μας. Αν και υποψιάζομαι ότι τα δύσκολα θα τα ζήσετε μόνος όπως και τις αναποδιές που θα παρουσιαστούν. Τον κόβω για σκληρό καρύδι τον Μάξιμο πάντως για να «παραδοθεί» αμαχητί στα όσα θα συναντήσει στην Μητρόπολη Ιωαννίνων!

❁ Η ΕΞΕΧΟΥΣΑ...
Από τις δραστηριότητες του Πανεπιστημίου μας κρατώ την εξέχουσα που έχει να κάνει με την φιλοξενία φοιτητών από άλλες χώρες που μετέχουν της Ελληνικής Παιδείας. Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος της πατρίδας μας, γιατί αυτή η δράση φτιάχνει φιλέλληνες που θα ταξιδέψουν τη χώρα μας στα πέρατα της γης. Αυτή την πρωτοβουλία την πιστώνουμε στον νέο Πρύτανη κ. Καψάλη, ο οποίος, όπως και να το κάνουμε, το παλεύει το ζήτημα τα τελευταία χρόνια...

■ Η... ΑΓΝΟΙΑ!
Όσο το σκέφτομαι τόσο τουρκεύω! Αναφέρομαι στην θέση που εξέφρασε ο Χρυσόστομος Δήμου του ΠΣΗΕ που μπροστά στον Αλ. Καχριμάνη δήλωσε ότι η Ήπειρος είναι παγκοσμίως άγνωστη κι ότι αυτός αναλαμβάνει πρωτοβουλία να την κάνει ξακουστή! Ο Αλέκος, προτίμησε να πνίξει το θυμό του και να ανεχθεί την άγνοια του εν λόγω...

❖ Η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ...
Περισσότερη αξία είχε η περιήγηση στις μονές της Νήσου μας του Μητροπολίτη Μάξιμου και η ξενάγηση από την κ. Β. Παπαδοπούλου από την λειτουργία σ’ ανοιχτό χώρο όπως τονίστηκε κατά κόρον ανήμερα του Αγ. Παντελεήμονα. Ο κρυμμένος θησαυρός είναι στα μοναστήρια που, ενώ έπεσε τόσο χρήμα για την αναστήλωσή τους, εν τούτοις μένουν κλειδωμένα και απλησίαστα από τους επισκέπτες, που κάποιοι τους περιορίζουν στο «σπίτι» του Αλή - Πασά, που, όπως το έχουμε γράψει πολλές φορές, δεν ήταν σπίτι αλλά το μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονα στο οποίο κατέφυγε κυνηγημένος από τον Σουλτάνο κι έζησε τις τελευταίες μέρες της ζωής του.

❁ ΟΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ...
Πιστεύω να εξήγησε στον Μάξιμο η Προϊσταμένη της 8ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων την ιστορικότητα και την αξία των κλειστών μοναστηριών του Νησιού και να τον παρακίνησε να λάβει εκείνος την πρωτοβουλία των κινήσεων στο εξής, έτσι ώστε οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τον Βυζαντινό πλούτο κι όχι μόνο τις καραβίδες και τα βατραχοπόδαρα! Επίσης η κ. Παπαδοπούλου θα τον ενημέρωσε ότι άλλο μοναστήρια με κελιά κι άλλο ξενοδοχεία στο πουθενά!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.