ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΖΑΜΠΑ ΚΟΠΟΣ!..
Έχουν ρίξει ονόματα υποψηφίων προέδρων στο τραπέζι κι ό,τι κάτσει, αρκεί να γίνουν εκλογές. Τελευταίο όνομα ήταν αυτό του Καραμανλή που μέσω κύκλων του ο ίδιος σταμάτησε το παραμύθι. Τζάμπα κόπο κάνουν όσοι προσπαθούν να «κάψουν» τον Καραμανλή του οποίου από τον Οκτώβριο του 2009 έχουμε ν’ ακούσουμε τη λαλιά. Μιλούν άλλοι για λογαριασμό του που άλλα τον εκφράζουν, άλλα όχι.

ΤΟ «ΚΑΖΟ»...
Το χοντρό κάζο το έχει πάθει εκείνος ο καψερός ο Φ. Κουβέλης. Αφού τον ξεγύμνωσαν από κόμμα και οπαδούς, τώρα θέλουν να τον ντύσουν Βασιλιά! Γίνονται αυτά τα πράγματα, ρωτάει φίλος. Γίνονται - γίνονται, λέμε εμείς. Δέστε τους δύο προηγούμενους προέδρους, που ούτε βουλευτές δεν είχαν εκλεγεί.

Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ... ΠΑΝΟΣ!
Μου κάνει εντύπωση που κάνει τον καμπόσο εκείνος ο Καμμένος που δεν θα ψηφίσει πρόεδρο και ζητάει εκλογές! Ξέρει ο Πάνος ότι θα εκλεγεί το κόμμα του στις εκλογές, όποτε γίνουν αυτές και δεν θα έχει την τύχη των Οικολόγων, του ΛΑ.Ο.Σ., της ΔΗΜΑΡ; Μπας και σκάβει το λάκκο του χωρίς να το αντιλαβάνεται;

ΤΑ «ΚΟΥΚΙΑ»...
Η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική και αυτά τα κόμματα θα σχηματίσουν κυβέρνηση. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Χ.Α., ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ θα είναι τα κόμματα που θα την απαρτίζουν. Εκείνο το ΠΟΤΑΜΙ ό,τι κατεβασιές ήταν να κάνει τις έκανε. Υπολογίστε λοιπόν εσείς ποιοι και πώς θα κυβερνήσουν τη χώρα. Ακόμη και συγκυβέρνηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ μην εκπλαγείτε αν δείτε. Αλλιώς δεν βγαίνουν τα «κουκιά»...

ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ...
Από την κρίση δεν γλυτώνει απ’ ότι φαίνεται και η Μεταλλοβιομηχανία Κεφαλοβρύσου. Κατά άλλους θα μπει λουκέτο σ’ αυτή, κατά τους πιο αισιόδοξους θα αλλάξει χέρια. Το σίγουρο είναι ότι καμιά πενηνταριά οικογένεις θα μείνουν χωρίς δουλειά ανεβάζοντας το ποσοστό ανεργίας στην Ήπειρο, που ουδέποτε σταμάτησε ν’ ανεβαίνει...

❁ ΟΙ ΤΡΑΚΟΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ!
Χόρτασαν οι Έλληνες με όσα άκουσαν εκ στόματος Αλέξη Τσίπρα το περασμένο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ. Έφαγαν τόσα πολλά και τόσο πολύ που θα τον ψηφίσουν αβλεπί στις ερχόμενες εκλογές. Θα ταΐσει τρακόσιες χιλιάδες Έλληνες, θα βρει δουλειά σε τρακόσιες χιλιάδες ανέργους και θα ρευματοδοτήσει τρακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά που σήμερα ζουν στο σκοτάδι.

■ ΠΑΡΤΕ ΔΙΑΒΟΛΟΙ... ΒΑΓΙΑ!
«Αλέξη δώστα όλα», ένα πράμα στη ΔΕΘ ο Αλέξης. Πάρτε διαβόλοι βάγια και φάτε μάτια ψάρια, άλλο ένα πράμα. Τύφλα να’ χει ο Μαυρογυαλούρος που έταζε ποτάμια, εκκλησίες, παιδιά, μέχρι και αρχ...α σε κάποιους που τα είχαν στερηθεί από γεννησιμού τους.

❖ ΑΝΤΡΕΑΣ + ΓΙΩΡΓΟΣ = ΑΛΕΞΗΣ!..
Έκλεισα τα μάτια κι άκουγα τον Γιωργάκη του 2009 με την φωνή του Αντρέα του 1981. Μας ρωτάνε πού θα βρούμε τα λεφτά, είπε σε κάποια στιγμή και μου θύμισε ό,τι ακριβώς είχε πει ο Γιωργάκης το 2009 που απάντησε ο ίδιος το περίφημο «λεφτά υπάρχουν»!

❁ Η ΜΗΧΑΝΗ...
Σε πρώτη φάση «βρήκε» 13,5 δισ. ο Τσίπρας, για να ταΐσει, να ζεστάνει, να αναπτύξει την χώρα! Προφανώς έχει εγκαταστήσει ευρωμηχανή στην Κουμουνδούρου και κόβει αβέρτα δισεκατομμύρια για να μοιράσει στην εξαθλιωμένη Ελλάδα και να διώξει τους Τροϊκανούς που ένα ψυχικό ταράκουλο μας το έχουν δημιουργήσει.

❖ ΑΛΕΞΗΣ Ο  ΚΕΦΑΛΟΚΥΝΗΓΟΣ!
«Ποια Τρόικα και ποιο ΔΝΤ; Αυτά δεν μας τρομάζουν και θα τους πάρουμε τα κεφάλια»! Σιγά τα αίματα, ρε μεγάλε. «Εγώ θα κουβεντιάζω με ομολόγους μου πρωθυπουργούς κι όχι με τους παρακατιανούς», είπε ο Αλέξης και είναι έτοιμος να κουνήσει το δάκτυλο στην φράου Άγγελα. Δώσε πράμα στο λαό και πάρτου την ψήφο, Αλέξη...
■ ΤΑ «ΔΩΡΑ»...
Στην αρχή βγήκε ο Αλέξης και αποτίμησε τα «δώρα» προς το λαό στα 13 δισ. το χρόνο. Την επόμενη μέρα άρχισαν οι περικοπές με τον γνωστό Σταθάκη να τα φτάνει στα 9 δισ., ενώ η γαλαντόμα Ν.Δ. τα κοστολόγησε στα 17 δισ.! Δώσε μάστορα! Οι υποσχέσεις είναι τζάμπα!

❖ ΟΙ ΚΥΡΙΑΚΕΣ...
Την Κυριακή ψηφίζουμε, την Δευτέρα φεύγουν, είχε πει τον περασμένο Μάιο ο Αλέξης. Πέρασαν ένα σωρό Κυριακές μέχρι την προχθεσινή που ξαναέδιωξε την Κυβέρνηση μαζί με την Ε.Ε. που του έχει κάτσει στο... λαιμό!
❁ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ...
Αυτά που είπε λοιπόν το παιδί στην ΔΕΘ κάνουν σπουδαία την εμφάνιση Σαμαρά της προηγούμενης Κυριακής που υποσχέθηκε όσα χωρούσε το τοσοδούλι καλαθάκι που κρατούσε. Μετά από εκείνα τα Ζάππεια 1, 2, 3 που δεν θέλει να τα θυμάται διότι πονάνε, ο Πρωθυπουργός προσγειωμένος στην πραγματικότητα «έδωσε» ό,τι μπορούσε. Έδωσε 10 λεπτά στο πετρέλαιο θέρμανσης στους έχοντες και καμιά σαρανταριά λεπτά στους μη έχοντες. Μια λεπτομέρεια: Ποιοι είναι οι έχοντες σ’ αυτή τη χώρα;

■ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ...
Όλο αυτό το «τουρλουμπούκι» που παρακολουθούμε αυτόν τον καιρό δεν είναι ούτε για την οικονομία, ούτε για την κρίση, ούτε για τους ανέργους, τους πεινασμένους, αλλά για την καρέκλα την πρωθυπουργική και γενικά την εξουσία. Με πρόσχημα την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας που μπορεί να επισπεύσει τις εκλογές, ο Αλέξης τάζει λαγούς με ή άνευ πετραχήλια, διότι πού να βρεθούν κι απ’ αυτά!

❖ Η ΣΚΟΥΦΙΑ...
Τη σκούφια τους στον αέρα πέταξαν οι έμποροι των Ιωαννίνων από την απόφαση του ΣΤΕ για την αποκατάσταση της Κυριακάτικης αργίας. Έχουν φόρτο εργασία τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας, οπότε η Κυριακή είναι για εκκλησιασμό και ξεκούραση. Τώρα όμως που θ’ αποκτήσουμε τουρισμό όλες τις εποχές του χρόνου και θα καταστούμε τουριστική περιοχή, πώς ακριβώς θα συμπεριφερθεί ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων;

❁ ΧΩΡΙΣ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ...
Άλλος κονομημένος κλάδος είναι οι βενζινοπώλες άπασας της χώρας. Μετά τις έντεκα η ώρα το βράδυ ούτε για δείγμα βενζινάδικο δεν υπάρχει στο δρόμο από Πρέβεζα προς Ιωάννινα. Είμαι παθών και το έζησα από πρώτο χέρι στις 27 Αυγούστου, λίγο μετά τις 11 το βράδυ. Βενζινάδικο συνάντησα στην οδό Δομπόλη στα Ιωάννινα. Έτσι και βρεθείς σ’ αυτό το δρομολόγιο αργά τη νύχτα, φρόντισε να είσαι φουλαρισμένος, γιατί αλλιώς κινδυνεύεις να σε φάνε οι αρκούδες που οι άτιμες μια βόλτα μέχρι την εθνική θα την κάνουν τώρα που συνήθισαν.

■ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ!
Επιμένουν να θυμούνται τον ξεριζωμό τους και την γενοκτονία οι πρόσφυγες στην περιοχή μας. Ποια γενοκτονία, ποιος ξεριζωμός. Ένας... συνωστισμούλης ήταν που απλά οι Μικρασιάτες πήγαιναν κι έπεφταν με το λαιμό τους πάνω στις λεπίδες των σφαγέων του Κεμάλ! Το έχει πει και η κ. Ρεπούση που βρίσκεται στην αγκαλιά του αριστερού τόξου της χώρας μας. Επομένως, κατά τους ομοϊδεάτες της Ρεπούση είναι περιττή κάθε εκδήλωση μνήμης, όπως συνηθίζουν εδώ και μια εκατονταετία περίπου να οργανώνουν οι πρόσφυγες στην Ανατολή. Αυτόν τον «συνωστισμό» τον έζησε στο πετσί του ο αείμνηστος πατέρας μου που, αφού περπάτησε όλη την Τουρκία μέχρι Σαγγάριο, έζησε το μακελιό της Σμύρνης σε όλες του τις διαστάσεις!

❖ Η ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ...
Όλο φωτογραφίες του Κ. Καραμανλή με τον Α. Μπέζα δημοσιεύονται τον τελευταίο καιρό, κάτι που έχει σημειολογική αξία. Λέτε να είναι τόσο... Μπεζικός ο Καραμανλής και έχει αρχίσει να δημοσιεύει αναμνηστικές φωτό, ή αμφότεροι νοσταλγούν μία άλλη εποχή σε σχέση με την σημερινή;

❁ Ο ΤΡΑΧΑΝΑΣ...
Και μέσα σ’ αυτόν τον ορυμαγδό, μη τους κύκλους ταράττετε της Αποκεντρωμένης Βίκυς που αυτόν τον καιρό έχει αναλάβει σοβαρά και μεγάλα καθήκοντα. Έχει αναλάβει να «κερδίσει» την ΠΕΔ και από το ένα πρωί μέχρι το άλλο είναι αφοσιωμένη σ’ αυτόν τον στόχο! Τι είπατε; Πότε κοιμάται; Την κολλάει ύπνος την κ. Βίκυ όταν η Συγγρού της άπλωσε... τραχανά και πρέπει να τον μαζέψει; Τι είπατε, δεν ξέρει από τραχανά; Έχει αρκετούς τραχανατζήδες δίπλα της που είναι σίγουρο ότι θα την κάνουν την τραχανόπιτα.

■ Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ...
Τις σύγχρονες δυσχέρειες καλείται να διαχειριστεί η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου μας εν όψει της νέας περιόδου. Περί τους 3.200 φοιτητές αλλά και τους χιλιάδες προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς, έχει να ικανοποιήσει σε καιρούς, που τα πράγματα είναι ζόρικα. Παρ’ όλα αυτά, ο νέος πρύτανης Γ. Καψάλης είναι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρει. Χαρά στην αισιοδοξία του, λέμε εμείς που ευχόμαστε καλή νέα χρονιά και καλή δύναμη σε όσους θα κολυμπήσουν στα βαθειά.

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.