ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ...
Οι Τούρκοι και οι Μουσουλμάνοι αποτελούν το κέντρο του κόσμου κατά τον Ερντογάν που έφτυσε κατάμουτρα τον Χρ. Κολόμβο, που δεν ήταν αυτός ο οποίος ανακάλυψε την Αμερική, αλλά οι Μουσουλμάνοι που είχαν χτίσει Μουσουλμανικά τεμένη όταν πάτησε το πόδι του εκεί ο Κολόμβος!

Η ΣΥΝΔΕΣΗ...
Κάτι ανάλογο ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρόξενος για τα Γιάννινα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του. Ανακάλυψε ότι έχουμε κοινά πολιτιστικά στοιχεία και μνημεία, τα οποία συνδέουν τους δύο λαούς! Η πιο σοβαρή... αποκάλυψη που έκανε ο Τούρκος Πρόξενος ήταν ιστορική, ότι δηλαδή τα 500 χρόνια σκλαβιάς ήταν μια περίοδος ελευθερίας για μας σε σχέση με τη σκλαβιά που θα επέβαλαν οι Σταυροφόροι του 1204!

ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ...
Είδε και τα Τζαμιά ο Πρόξενος στην πόλη μας και πήρε παραπάνω θάρρος, κάτι που του άνοιξε την όρεξη να αρχίσει έναν νέο γύρο απελευθέρωσης και εκπολιτισμού. Μάλιστα, θα... αναγκάσει όλη την Τουρκία να επισκεφτεί τα Γιάννινα και την Ήπειρο για να φέρει νωρίτερα την ανάπτυξη που λέγαμε παραπάνω.

Η ΑΝΟΧΗ...
Όλα αυτά με την ανοχή όλων όσων φιλοξένησαν τον Τούρκο Πρόξενο στην περιοχή μας με τη σκέψη ότι άμα κάτσει, θα έλθει η Τουρκία και θα γεμίσουμε από Τούρκους τουρίστες, όπως εκείνοι που διαβαίνουν κατά καραβάνια την Εγνατία όλα τα καλοκαίρια προερχόμενοι από την Ευρώπη. Είναι εκείνοι που ξεκινώντας από την Γερμανία π.χ. εφοδιάζονται με τρόφιμα για να μην αναγκαστούν και ψωνίσουν στην Ελλάδα, της οποίας χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία από τις δηλητηριάσεις που παθαίνουν!

❁ ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ...
Μόλις ξεκαθάρισε με την... ανατροπή της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Τσίπρας, πήγε κατά Ισπανία μεριά να διώξει και την Ισπανική! Τον άκουγαν οι Ισπανοί να κάνει πακέτο Ραχόϊ - Σαμαρά και να παραδίδει τις χώρες, Ισπανία - Ελλάδα εις χείρας αριστεράς!

■ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ...
Μέχρι την Ισπανία έφτασε ο μπαγάσας κι άρχισε τα ξηλώματα κυβερνήσεων ως γνήσιος επαναστάτης (;). Ο Αλέξης, υψώνοντας το αριστερό χέρι σε γροθιά φώναξε δυνατά ν’ ακουστεί σ’ όλη την Ισπανία και σ’ όλη την Ελλάδα: άιντε παιδιά, να ξεμπερδεύουμε με τους πουλημένους Σαμαρά - Ραχόι να δούμε μια άσπρη μέρα! Μόλις είχε πληροφορηθεί ότι στη χώρα του την Ελλάδα η ψαλίδα αντί να ανοίξει έκλεισε παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου του Α. Σαμαρά που εξακολουθεί να βάζει μπουρλότο με τον ΕΝΦΙΑ!

❖ ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ...
Δεν μπορούν να λύσουν ένα ζήτημα που έχει εμφανιστεί στις αρχές του καλοκαιριού παρ’ όλο που άλλαξε ο υπουργός Οικονομικών και ο περιβόητος Θεοχάρης. Μάλιστα, ο κ. Θεοχάρης «φαγώθηκε» γι’ αυτό τον λόγο και αντικαταστάθηκε από την κ. Σαββαΐδου, η οποία λέει, έδωσε διαφορετική ερμηνεία στο νόμο που είχαν υποχρεωθεί να ψηφίσουν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης, οι οποίοι ξανασύρθηκαν να αλλάξουν εκείνο που είχαν ψηφίσει λίγες μέρες πριν...

❁ ΤΑ «ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ»...
Κάνουν λοιπόν φιλότιμες προσπάθειες κάποιοι υπουργοί της συγκυβέρνησης να «μαζέψουν» τα πόδια τους και το κάνουν με επιτυχία μάλιστα. Ούτε που κατάλαβε τι ακριβώς έγινε ο Χαρδούβελης, οπότε ανέλαβαν τον ρόλο του ξυπνητηριού οι βουλευτές της συγκυβέρνησης. Είναι θέμα χρόνου και ευθιξίας του ίδιου του Χαρδούβελη για την παραμονή του στη θέση του Υπουργού Οικονομικών. Απλά φαίνεται να αντιστέκεται ο Σημίτης, του οποίου είναι εκλεκτό τέκνο μαζί με τον πρώην Τσάρο Γ. Στουρνάρα, που τώρα βολεύτηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος.

■ ΤΟ ΑΝΑΘΕΜΑ...
Τίναξε για δεύτερη φορά την Κυβέρνηση στον αέρα η άγνοια του υπουργείου Οικονομίας και κανείς δεν συγκινήθηκε. Όλη η συγκίνηση, η αγανάκτηση και ο θυμός έπεσαν στο κεφάλι του Γ. Στύλιου από την Άρτα επειδή θύμισε μια κακιά στιγμή της Λιάνας Κανέλλη από τον Κασσιδιάρη. Δηλαδή... έσταξε η ουρά του γαϊδάρου ένα πράμα σε σχέση με τα όσα έχουν γίνει με τον ΕΝΦΙΑ επί πεντάμηνο.

❖ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ...
Παρ’ όλα αυτά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αντιστέκεται η συγκυβέρνηση και η διαφορά 3-4 μονάδων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. καθόλου περίπατος δεν φαίνεται να είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ που πανηγυρίζει στα πέρατα του κόσμου την μεγάλη ανατροπή που θα φέρει. Αυτή την ανατροπή φοβάται ο κόσμος και δεν λέει να παραδοθεί στους Σκουρλέτηδες και στους Βαρουφάκηδες που έχουν κάνει επάγγελμα τις κωλοτούμπες από τότε που πήρε το κουτάλι τους νερό και νομίζουν ότι πλησιάζει η ώρα της Εξουσίας.

❁ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!..
Μέσα σ’ αυτή την γενικότερη ανώμαλη κατάσταση είχαμε την παραίτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Α. Ψυχάρη. Δεν αντέχω άλλο αυτό το πολιτικό σύστημα και παίρνω το καπελάκι μου και την κάνω μ’ ελαφρά πηδηματάκια, είπε και... μην τον είδαμε. Τον υιό Ψυχάρη! Έκανε το αυτονόητο ο άνθρωπος, ο οποίος, αν μη τι άλλο, έδειξε μια αξιοπρέπεια στην αντιμετώπιση του όλου ζητήματος και παραιτήθηκε χωρίς ν’ αφήσει αιχμές κατά της Ν.Δ. και του Α. Σαμαρά.

■ Η ΕΞΟΔΟΣ...
Δεν είναι καθόλου καλύτερα τα πράγματα στο Υπουργείο Εργασίας, όπου ο κ. Βρούτσης έχει μπει στο στόχαστρο. Η ακαταλαβίστικη πολιτική που εφαρμόζει και η τακτική του «άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε» τον έχει βάλει στην πρώτη σειρά της εξόδου από την Κυβέρνηση. Να δείτε που σε μια τέτοια πράξη από πλευράς Σαμαρά η αναβάθμιση του Α. Μπέζα μάλλον θα γίνει πράξη. Έτσι όπως πάει το Υπουργείο Εργασίας δεν απέχει πολύ από το πώς πάει το Υπουργείο Οικονομικών.

❖ ΕΡΧΕΤΑΙ!!!
«Η ανάκαμψη στη χώρα έρχεται με ταχύτερους απ’ ότι πίστευαν μερικοί ρυθμούς. Από την ανάκαμψη που έρχεται κανένας Έλληνας δεν θα μείνει απ’ έξω...», λέει ο Α. Σαμαράς. Εμείς θέλουμε να το πιστέψουμε, Αντώνη, αλλά αυτή η π........ γιατί δεν σε ακούει να επιταχύνει λίγο τα βήματά της;

❁ ΑΥΛΑΙΑ!..
Αυλαία έπεσε για τις Ενώσεις Συνεταιρισμών Ηπείρου σε σχέση με την συμμετοχή τους στην Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ. Παρέδωσαν τα μερίδιά τους στην ΔΩΔΩΝΗ εξασφαλίζοντας για λογαριασμό τους κάποια χρήματα για να βγάλουν δικές της υποχρεώσεις που δεν είναι και λίγες. Ήταν η σοφότερη πράξη των συνεταιριστικών οργανώσεων, όταν είναι γνωστό τοις πάσι ότι το συνεταιριστικό κίνημα στη χώρα έχει ξοφλήσει προ πολλού.

■ ΑΘΟΡΥΒΑ...
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι πρωτομάστορας του όλου εγχειρήματος της Γαλακτοβιομηχανίας είναι ο αντιπρόεδρος Γ. Βιτάλης που από την αρχή της αλλαγής καθεστώτος της ΔΩΔΩΝΗΣ μέχρι και την εξαγορά του μεριδίου των Ενώσεων έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο χωρίς ν’ ανοίξουν μύτες, όπως προσδοκούσαν κάποιοι «επαναστάτες». Τέλος καλό, όλα καλά για την Ήπειρο όπου όλοι βγήκαν τελικά κερδισμένοι.
❖ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!..
Τα 41 χρόνια από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο ξαναγιορτάστηκαν προχθές ανά το Πανελλήνιο και πάλι τα ίδια και τα ίδια. Παιδάκια να καταθέτουν λουλούδια, παππούδες να θυμούνται, από τα μεγάφωνα θούριοι της αριστεράς, η φωνή της Δαμανάκη και του Παπαχρήστου «εδώ Πολυτεχνείο», «αδέλφια μας φαντάροι» στη διαπασών, πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, επίδοση ψηφισμάτων, κατάρες στους Αμερικανούς φονιάδες των λαών και όλα τελειώνουν με τους μπαχαλάκηδες να σπάζουν και να καίνε. Έτερον ουδέν και του χρόνου...

❁ ΑΠΩΝ!..
Εφέτος μεγάλος απών ο αριστερός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έτσι ξαφνικά ανακάλυψε ότι η χούντα δεν ήταν Αμερικανοκίνητη αλλά απλά ένας ξεσηκωμός κάποιων παιδιών όπως πήγε να διορθώσει η Ρένα Δούρου! Ούτε πόσα χρόνια πέρασαν από τότε δεν θυμούνταν οι αριστεροί επαναστάτες της Κουμουνδούρου που, εν όψει ενδεχόμενης ανάληψης της Εξουσίας, ούτε που εγγίζουν τους Αμερικανούς!

■ ΤΑ «ΤΡΩΚΤΙΚΑ»...
Ίδιο το ΠΑΣΟΚ του 1981 ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν τότε που έβγαζε την Ελλάδα από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ και φώναζε «Έξω οι Βάσεις του θανάτου». Ήταν τότε που ο Άκης με την παρέα του ήταν μπροστάρηδες στις πορείες και εξελίχθηκαν στα μεγαλύτερα «τρωκτικά», τρώγοντας και πίνοντας εις το όνομα των αφελών Ελλήνων που εξακολουθούν να τους ακολουθούν στις πορείες για το Πολυτεχνείο, που ήταν η αρχή του ξεπουλήματος της Κύπρου, η οποία πνίγηκε στο αίμα.

❖ ΑΦΑΝΤΟΣ...
Εδώ Χρυσοχοΐδης, εκεί Χρυσοχοΐδης, πού είναι ο Μιχαλάκης οέο; Τον έψαχνε ο Καχριμάνης να του χαράξει δύο φωνήεντα για τα τέσσερα διόδια που στήνει στην Ήπειρο και σε 120 χιλιόμετρα Εγνατίας Οδού που της αναλογούν. Μέχρι χθες το πρωί δεν τον είχε πετύχει, οπότε ο Χρυσοχοΐδης γλύτωσε τον αναβαλλόμενο, όχι όμως και οι Ηπειρώτες τα διόδια που έρχονται οσονούπω.

❁ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ...
Μου κάνει όμως εντύπωση που η εγκατάσταση διοδίων ήλθε ως κεραυνός εν αιθρία στην Ηπειρώτικη πολιτική ηγεσία που ρίχνει τώρα τις «ντουφεκιές» της τιμής. Ήταν θέμα χρόνου να καθιερωθεί χαράτσωμα και στην περιοχή μας. Κορόιδα είναι οι κάτοικοι της Στερεάς Ελλάδος που πληρώνουν τ’ άντερά τους σε διόδια χωρίς να ακούει κανείς τις φωνές διαμαρτυρίας; Στην περίπτωσή μας οι ξεσηκωμοί είναι επίπλαστοι και στόχο έχουν την λαϊκή κατανάλωση.

■ Ή ΘΕΛΟΥΜΕ...
Ή θέλουμε ΕΓΝΑΤΙΑ για να φτάνουμε σ’ έξι ώρες και με ασφάλεια στους Κήπους ή πηγαίνουμε από τον παλιό δρόμο και κάνουμε δύο ώρες μέχρι το Μέτσοβο. Άλλωστε, για να έλθει η ανάπτυξη χρειάζεται ένας δρόμος ταχείας κυκλοφορίας. Έτσι δεν έλεγαν και δεν λένε οι ιθύνοντες που τα θέλουν όλα δικά τους;
❖ Η ΦΤΩΧΕΙΑ...
Φτωχός από κάθε άλλη χρόνια ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου, αυτός που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία την περασμένη εβδομάδα. Αυτό το γεγονός επισημάνθηκε τόσο από τις άλλες παρατάξεις στην περιφέρεια όσο και από το σύνολο των ΜΜΕ σαν να ανακάλυπταν τον «κάτοικο» της Αμφίπολης.

❁ ΨΙΛΟΠΡΑΓΜΑΤΑ...
Μόνο στα 92,6 εκατομμύρια φτάνει λοιπόν ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2015 κι απ’ αυτά τα 50 εκατ. αφορούν ενταγμένα έργα στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, επομένως απομένουν 42 εκατ. για την ανάπτυξη της Ηπείρου! Δηλαδή, για καμία ασφαλτόστρωση και για καμία «διάνοιξη» δρόμων προς την ανάπτυξη...

■ ΟΙ ΒΕΡΜΠΑΛΙΣΜΟΙ...
Η αντιπολίτευση στην Περιφέρεια ασκώντας τα καθήκοντά της που είναι ο έλεγχος της Περιφερειακής Αρχής, μάλλον βρίσκεται εκτός θέσεων βολής. Μένει στους βερμπαλισμούς, κάτι που δεν έχει σχέση με το ζητούμενο που είναι η αύξηση των κονδυλίων για την πολυπόθητη ανάπτυξη, η οποία όλο έρχεται και όλο στον τόπο μένει.

❖ ΑΝ ΥΠΟΨΙΑΣΤΩ...
Ο Γλέζος προβλέπει εξεύρεση 180 βουλευτών για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας απ’ αυτή τη Βουλή, ο Μιχελάκης προτείνει συνάντηση Σαμαρά-Τσίπρα, ο Παπαδημούλης συνάντηση Τσίπρα - Σαμαρά! Αν υποψιαστώ ότι μπορεί να συγκυβερνήσουν Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ, είναι να πάρουμε τα βουνά αδέλφια. Άμα ο λαός θέλει Αλέξη, ας κυβερνήσει ο Αλέξης για να δει τη γλύκα των μνημονίων.

Η ΝΤΟΡΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ!
«Σας πεθύμησα και θα έλθω να σας δω και να γιορτάσουμε μαζί τα 40 χρόνια ΝΔ.». Αυτή ήταν η απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη σ’ ερώτηση ντόπιου φίλου της πριν από λίγες μέρες, όταν ακούστηκε η είδηση ότι η Ντόρα έρχεται Γιάννινα. Η αλήθεια είναι ότι η Ντόρα είχε πάντοτε δεσμούς με την Ήπειρο και τα Γιάννινα ιδιαίτερα. Από εδώ ξεκίνησε την «ανασύνταξή της» το Γενάρη του 1994 μετά το «στραπάτσο» των πρόωρων εκλογών του Οκτωβρίου του 1993. Ήταν τότε που φίλοι της, πρώην «εχθροί» της, κόντρα στους καιρούς οργάνωσαν εκδήλωση προς τιμήν της στο «ΡΕΤΡΟ» γεμίζοντας ασφυκτικά το κέντρο. Η ίδια η Ντόρα δεν φάνηκε να έχει ξεχάσει αυτή την φιλική σχέση κι όταν της δίνεται η ευκαιρία μας επισκέπτεται...
Η Ντόρα Μπακογιάννη στην εκδήλωση για τα 40χρονα της Ν.Δ. θα είναι η κύρια ομιλήτρια, η οποία έχει οριστεί γι’ αυτό το λόγο από την ηγεσία του Κόμματος, όπερ σημαίνει ότι αναλαμβάνει ειδική αποστολή σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την παράταξη στην οποία η ίδια έπαιξε σημαντικό ρόλο τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς βέβαια να αξιοποιηθεί όπως θα άρμοζε από την σημερινή συγκυβέρνηση.
Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.