ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ...
Τα καλά νέα, διότι υπάρχουν και τέτοια, έρχονται από τον χώρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Και το καλό και πολύ σπουδαίο νέο είναι η εξασφάλιση των αρχείων Λ. Βρανούση από την Φιλοσοφική Σχολή και τον καθηγητή Κώστα Πέτσιο, κάτι που ενισχύει ακόμη περισσότερο την καλή δουλειά που γίνεται στο Πανεπιστήμιό μας και ιδίως στο συγκεκριμένο Τμήμα.

Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ...
Δεν είναι τυχαίο το ότι περιήλθε και το πώς περιήλθε το αρχείο Βρανούση εις χείρας Κων/νου Πέτσιου, κάτι που θεωρείται τύχη αγαθή και για το Πανεπιστήμιο, όπως θα λέγονταν στην Ακαδημαϊκή γλώσσα. Εκείνοι που διαχειρίστηκαν το ζήτημα είτε από την οικογένεια, είτε από άλλο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας γνώριζαν πολύ καλά ότι θα γίνει η σωστή αξιοποίησή του, διότι υπάρχουν στο πανεπιστήμιό μας άξιοι εμπιστοσύνης δάσκαλοι. Απομένει λοιπόν να δούμε στην πράξη την αξιοποίηση του αρχείου Λ. Βρανούση που και ογκώδες είναι και κυρίως πολύ αξιόλογο...

❁ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ...
Απύθμενο το θράσος του περιβόητου Φωτόπουλου της ΔΕΗ που με μια ηλίθια και προκλητική δήλωσή του έφτυσε κατάμουτρα μια ολόκληρη δεινοπαθούσα κοινωνία. Ξυδάκι για όλους εκείνους που στιγμάτισαν την ενέργεια των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να εξασφαλίσουν για τα μέλη της κουπόνι (έτσι ονόμασαν την αύξηση) αξίας 6 ευρώ για τροφεία. Ένα σάντουιτς κι ένα καφέ βάπτισαν αυτή την παροχή οι συνδικαλισταράδες κι όταν έγινε έκρηξη της υπόλοιπης κοινωνίας ο κ. Φωτόπουλος της προσέφερε όξος και χολή!

■ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ...
Δικαίωμα των εργαζομένων στη ΔΕΗ η διεκδίκηση καλύτερων και συμφερότερων όρων εργασίας, δικαίωμα και του χειμαζόμενου υπόλοιπου λαού να στηλιτεύει την συγκεκριμένη πράξη της ευλογίας της γενιάδας τους. Η καθύβριση όμως με τέτοιο ιταμό τρόπο οδηγεί την αγανάκτηση στα... κάγκελα και δεν θα είναι πολύ αργά που θα υποστούν τα επίχειρα...

❖ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ...
Περί τα 35 εκατομμύρια, λέγεται, ότι θα κοστίσουν στη ΔΕΗ σε ετήσια βάση τα σάντουιτς και οι καφέδες, κάτι που σημαίνει ότι θα κληθούν οι καταναλωτές να σηκώσουν το βάρος με την γνωστή συνταγή της αύξησης! Αλλιώς δεν μπορεί να καλυφθεί αυτό το κόστος. Οπότε, εσύ λαέ βασανισμένε σκάσε και πλήρωνε!..

❁ Η ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΠΑΡΕΑ...
Είναι βαριά εργαζόμενοι οι άνθρωποι της ΔΕΗ, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός και ως εκ τούτου το σάντουιτς το χρειάζονται επειγόντως για ν’ αναπληρώνουν τις θερμίδες από την υπερκόπωσή τους! Δίπλα στον υπουργό οι συνδικαλισταράδες, με επικεφαλής τον γνωστό Φωτόπουλο που πότιζε ξύδι τους βαρέως φορολογούμενους νεοέλληνες, είτε ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι. Βαριά εργαζόμενη η Φωτοπουλοπαρέα!

■ ΤΟ... ΔΩΡΑΚΙ!
Για ένα... δωράκι 6 ευρώ δεν πρέπει ούτε καν να γίνεται λόγος, λένε οι ΔΕΗτζήδες που θα προτιμούσαν να γίνουν δύο - τρία τα σάντουιτς την ημέρα για ν’ αποδίδουν καλύτερα. Φυσικά όταν λένε αυτά κάποιοι από δαύτους έχουν στο νου εκείνο το... δωράκι των 500 εκατ. δραχμών που είχε βάλει πλαφόν ο μαιτρ της πολιτικής Ανδρέας, όταν διεπίστωσε τι γίνονταν εκείνη την εποχή και πάλι στη ΔΕΗ!

❖ Ο ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ...
Δικαίωμα ζωής και θανάτου έχει η ΔΕΗ για τους πολίτες αυτής της χώρας. Με ένα κατέβασμα του διακόπτη στερούν το πιο πολύτιμο αγαθό που είναι ο ηλεκτρισμός και σε πολλές περιπτώσεις στερούν και το δικαίωμα στη ζωή! Θυμηθείτε τι έγινε στην Κρήτη όταν υπάλληλοι της ΔΕΗ έκαναν διακοπή ρεύματος σε βαριά ασθενή που ανέπνεε με μηχάνημα που λειτουργούσε με ρεύμα.

❁ Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ...
Δεν είναι μικρή η πρόκληση από την αύξηση των αποδοχών κατά 6 ευρώ αλλά εκείνο που ξεφεύγει τα όρια της λογικής είναι η αντιμετώπιση της κοινής γνώμης μ’ αυτό τον απαράδεκτο τρόπο όπως εκείνον του Φωτόπουλου και της παρέας του.

■ Η ΑΓΝΟΙΑ...
Ακόμη πιο προκλητική είναι η στάση των Υπουργών της Κυβέρνησης που, ενώ επέτρεψαν αυτή την συναλλαγή, δήλωναν άγνοια σε ό,τι συνέβη! Ο ίδιος ο Υπουργός Βαρουφάκης έδειχνε να μη γνωρίζει το γεγονός, κάτι που όμως είχε ευλογήσει λίγο πριν ο «προϊστάμενός του»!

❖ ΚΟΠΤΕΤΑΙ!..
Κατά τ’ άλλα, η αριστερή Κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα κόπτεται για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και ψάχνει τρόπους να τις ενισχύσει. Έτσι, η πρώτη ευαίσθητη ομάδα είναι η ΓΕΝΟΠ και ξεκίνησε από κει τις... αγαθοεργίες της, για ν’ ακολουθήσουν οι εφοπλιστές και πάει λέγοντας...

❁ Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ...
Το ξέρω πως θα χρεώσουν λαϊκισμό στη στήλη, αλλά αυτό είναι το λιγότερο αυτή τη στιγμή. Άλλωστε, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να θυμίζουμε τα όσα έλεγαν τόσα χρόνια για κοινωνική δικαιοσύνη. Η κοινωνική δικαιοσύνη δεν στρέφεται προς όλους εκείνους που ζουν στο σκοτάδι, αλλά προς εκείνους που καταδικάζουν τον κόσμο στο σκοτάδι με το δικαίωμα του κατεβάσματος ενός διακόπτη...

■ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ...
Μια άλλου τύπου κοινωνική δικαιοσύνη έρχεται να επιβάλει διά του υπουργού της η Κυβέρνηση στο χώρο της Υγείας. Με περικοπές στο 50% των προϋπολογισμών τους καλούνται οι διοικήσεις των νοσοκομείων να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα, κάτι που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στα νοσοκομεία και τα οδηγεί σε τραγικά αδιέξοδα. Κόψτε το λαιμό σας και βγάλτε τα πέρα μέχρι νεωτέρας, είναι η οδηγία, κάτι που έχει ξεσηκώσει τον κόσμο που ασχολείται με το χώρο, ενώ οι πολίτες προσεύχονται μη τους βρει κανένα κακό.

❖ Ο ΧΑΜΟΣ...
Πιο κει, στο ΙΚΑ ένας άλλος χαμός, με τους ασφαλισμένους να φτάνουν στα όρια των αντοχών τους. Ξενυχτούν και φτιάχνουν ουρές έξω από τα κατά τόπους καταστήματα του ΙΚΑ για να εξυπηρετηθούν είτε με την θεώρηση των βιβλιαρίων είτε με άλλες συναλλαγές. Σκέτο φρενοκομείο θυμίζει η όλη εικόνα που αντικρύζει κανείς σ’ όλη τη χώρα...

❁ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ!..
Φυσικά και δεν φταίνε οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, ούτε και οι ατυχείς ασφαλισμένοι σ’ αυτό. Η ίδια η πολιτεία φταίει, η οποία εδώ και χρόνια έχει αδιαφορήσει παντελώς για τη στελέχωση των δομών της, με αποτέλεσμα να γίνεται ένα γενικότερο μπάχαλο. Δεν χρεώνω αυτό το μπάχαλο στη φρέσκια κυβέρνηση που το βρήκε και προς το παρόν απλά θεάται την κατάσταση.

■ ΤΟ ΔΡΑΜΑ...
Το δράμα δε, είναι να θέλεις να επικοινωνήσεις τηλεφωνικά με κάποιες υπηρεσίες του Κράτους που έχουν να κάνουν με συντάξεις. Σου δίνουν ένα τηλέφωνο κι έναν υπάλληλο για να επικοινωνήσεις, αν έχεις κάποια απορία για την σύνταξη. Ή θα μιλάει ή δεν το σηκώνει κανείς ποτέ το τηλέφωνο...

❖ Η ΘΕΩΡΗΣΗ...
Να το επισημάνουμε κι εμείς ότι δεν χρειάζεται η προσωπική παρουσία των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ για την θεώρηση βιβλιαρίων υγείας. Αυτή μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά και αυτό πρέπει να κάνει η πλειοψηφία κι όχι να ξενυχτάει για να πιάσει θέση και να φτιάχνει ουρά. Όσοι δεν κατέχουν την ηλεκτρονική τακτοποίηση, ας απευθυνθούν σε φιλικά τους πρόσωπα και κυρίως στις νεώτερες γενιές να τους βοηθήσουν και είναι σίγουρο πως θ’ αποφύγουν την ταλαιπωρία, εκτός κι αν σε κάποιους τους το... τραβάει ο οργανισμός τους!

❁ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ...
Γιατί έχουν ευθύνη οι πολιτικοί από την Κρήτη κι όχι ο διευθυντής της Γαλακτοκομικής που έχει επιφορτιστεί με το έργο της εύρυθμης λειτουργίας της; Και γιατί έπρεπε να περάσει ένας μήνας από την εξαφάνιση του Γιακουμάκη και πολλοί μήνες από την παρέμβαση των πολιτικών και να φτάσουν εκεί που έφτασαν τα πράγματα;

■ «ΜΠΟΥΛΙΓΚ»...
Δηλαδή, οι Κρητικοί πολιτικοί έκαναν «μπούλιγκ» στον διευθυντή της Γαλακτοκομικής κι εκείνος ανέχονταν το ειδικό καθεστώς από φόβο; Οι πολιτικοί έκαναν παρέμβαση να ανέχεται ο Βαγγέλης το δικό του μπούλιγκ για να μην κακοκαρδίζονται οι υπόλοιποι λεβέντες Κρητικοί, τους οποίους ο διευθυντής είχε στα ώπα - ώπα με εντολή άνωθεν;

❖ Η ΒΕΝΤΕΤΑ!
Δεν έχουν λογική εξήγηση κάποια πράγματα σ’ αυτή την σκοτεινή υπόθση. Δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς κοινός νους ότι έκαναν τόση απόσταση αυτά τα Κρητικόπουλα για να έλθουν να λύσουν τις «διαφορές» τους στα Γιάννενα! Ένα νέο άνθρωπο άνοιξε η γη και τον κατάπιε και κάποιοι φτιάχνουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, ενώ κάποιοι άλλοι στήνουν καριέρα εκμεταλλευόμενοι ένα τραγικό γεγονός, όπως είναι η εξαφάνιση του παιδιού.

❁ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ...
Μέχρι και η Ακρίτα ανακατεύτηκε με την υπόθεση ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό να «δώσει» τους Κρητικούς πολιτικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση. «Τους ξέρει και γιατί ο υπουργός δεν τους αποκαλύπτει;», γράφει η κυρία Ακρίτα και περιμένει απαντήσεις. Αφού τους ξέρει και η ίδια γιατί δεν τους αποκαλύπτει, για να κάνει και δημοσιογραφική επιτυχία; Δουλειά του δημοσιογράφου δεν είναι να μαρτυράει ό,τι ξέρει, αφού πρώτα εξασφαλίσει την αλήθεια; Είδε τόσους άλλους συναδέλφους της με τα μεσημερινά, τα βραδινά και τα μεταμεσονύκτια η κυρα - Έλενα κι είπε να μπει κι εκείνη στο «κάδρο» των ευαίσθητων!

■ ΜΗΠΩΣ...
Τελικά, με την μέθοδο του «μήπως είμαι εγώ κύριε» έφτασαν στον Ιούδα πρώην βουλευτή Μαρκογιαννάκη να είναι ο «ύποπτος» βουλευτής που έδινε οδηγίες στον διευθυντή της Σχολής! Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι επικοινώνησε με τον διευθυντή, αλλά όχι για την προστασία των νταήδων Κρητικών που φέρονται ως οι βασανιστές του Βαγγέλη.

❖ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ...
Δεν κατάλαβα καλά τον τρόπο που σκέφτεται ν’ αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό η Κυβέρνηση. Για μεταναστευτικό κάνει λόγο! Για κείνους που έρχονται ή για κείνους που φεύγουν για άλλες πολιτείες; Για εκείνους που έχουν σαν εφόδια την φτώχεια και την εξαθλίωση ή για κείνους που το Ελληνικό κράτος τους φόρτωσε γνώσεις και τους στέλνει στις διεθνείς αγορές, οι οποίες θα απολαμβάνουν τα αγαθά του ελληνικού πολιτισμού;

❁ ΟΙ ΔΙΑΤΑΓΕΣ...
Τόση διαφήμιση έκαναν προεκλογικά την ελεύθερη λαθρομετανάστευση και τώρα που άρχισαν να δίνουν διαταγές απελευθέρωσης, άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι θα «σκοτεινιάσει» η Ομόνοια και από περιφερόμενους άτυχους επισκέπτες. Για όλα κάποιος έφταιγε κι αυτός ήταν ένας υποστράτηγος της ΕΛΑΣ που, πιστός στο καθήκον του, πήγε να εφαρμόσει εντολές πολιτικών προϊσταμένων τύπου Χριστοδουλοπούλου, που έχει υιοθετήσει όλους τους «λαθραίους»!

ΚΑΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ!
• Δύο αποδεδειγμένα ικανοί αξιωματικοί της ΕΛΑΣ Ηπείρου με απόφαση της πολιτικής εξουσίας ετελεύτησαν τον αστυνομικό τους βίο. Πρόκειται για τον Υποστράτηγο ΕΛΑΣ Κώστα Τρομπούκη και τον Ταξίαρχο ΕΛΑΣ Ανδρέα Παπιγκιώτη που το αρμόδιο συμβούλιο τους αποστράτευσε δίνοντας στην κοινωνία, ως πολίτες πλέον, δύο άξια στελέχη της ΕΛΑΣ. Οι ευχές μας για «καλοί πολίτες», όπως εύχονταν παλιότερα, τους συνοδεύει στο εξής. Αν και δεν την χρειάζονται αυτή την ευχή, γιατί απέδειξαν στην πράξη ότι ήταν και καλοί αξιωματικοί και καλά υπηρέτησαν το κοινό συμφέρον στην πολύχρονη παρουσία τους στο Σώμα.

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.