ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ...
Ήμουν νιος και εγέρασα ένα πράγμα με το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Σε δύο χρόνια από τώρα θα εγκατασταθεί σύστημα προσέγγισης του Αεροδρομίου από αεροσκάφη που λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή κατά το μισό χρόνο η προσγείωση δεν πραγματοποιείται.

Η ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ...
Την διαβεβαίωση για το νέο σύστημα προσέγγισης, πήρε ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και, ως ήταν φυσικό, αυτή την είδηση την μετέφερε και στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά την πρόσφατη συνεδρίαση. Το ότι έλαβε την διαβεβαίωση δεν σημαίνει ότι την έδεσε και κόμπο, διότι τέτοιες διαβεβαιώσεις άνευ αντικρίσματος δίνει εδώ και 40 χρόνια η ίδια υπηρεσία.

Η ΑΝΥΠΟΛΗΨΙΑ...
Σε καθόλου καλή εκτίμηση δεν το έχει η Πολιτεία το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων και το έχει αφήσει στην τύχη του εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δεν το συμπεριέλαβε στην «αξιοποίηση» ανάμεσα στα υπόλοιπα 14, τα οποία παραχωρήθηκαν όπως και τα μνημόνια επιβάλλουν.

ΛΕΙΨΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ...
Εδώ και καμιά δεκαριά χρόνια καρκινοβατούν οι εργασίες που ξεκίνησαν για τον εκσυγχρονισμό του. Μία φταίνε οι λειψές μελέτες, την άλλη φταίνε τα ηλεκτρονικά συστήματα, την άλλη οι κτηριακές εγκαταστάσεις και πάντοτε το σύστημα προσέγγισης - προσγείωσης. Και βέβαια για όλα φταίει η ορεινή Ήπειρος όπου τα βουνά στέκονται... εμπόδιο στην πρόσβαση αεροσκαφών.

ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ...
Παλαιότερα γίνονταν δρομολόγια με μπόιγκ που προσέγγιζαν στα «τυφλά» το Αεροδρόμιο και μάλιστα έφτασαν να γίνονται και τέσσερις πτήσεις την ημέρα! Τώρα έρχονται τετρακινητήρια κι αυτά λειψά, διότι το εισιτήριο έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Αν υπάρξει δε καμία παραπάνω ζήτηση, τότε το εισιτήριο μπαίνει στο «χρηματιστήριο» και φτάνει να στοιχίζει... ο κούκος αηδόνι!

ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ!
Καλά έκανε ο Θ. Μπέγκας και μετέφερε την είδηση από την ΥΠΑ, αλλά ας μην περιμένει ούτε αυτός ούτε οι Ηπειρώτες να τηρήσουν την υπόσχεση. Άμα είχαν στόχο και θέληση αξιοποίησης του Αεροδρομίου Ιωαννίνων θα το είχαν κάνει τις εποχές των παχέων αγελάδων κι όχι τώρα που γκαρίζει η γομάρα γι’ άχυρο! Το κράτος χρεοκόπησε και θεωρεί πολυτέλεια την εφαρμογή ασφαλών μέτρων μετακίνησης ανθρώπινων ζωών. Ο Θεός να μας έχει όλους καλά και θα είμαστε εδώ και το 2017 για να δούμε πόσο συνεπής θα είναι η ΥΠΑ.

ΛΑΕ ΑΚΟΥΣ;
«Ο λαός δεν μας ακούει κι αυτό είναι το πρόβλημα»! Την μεγάλη αυτή διαπίστωση ομολόγησε από τα Γιάννινα ο εις εκ των υποψηφίων μνηστήρων για την προεδρία της Ν.Δ. κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Είναι μια μεγάλη αλήθεια αυτή που ξεστόμησε ο Άδωνις, ο οποίος οργώνει κυριολεκτικά την Ελλάδα διαλαλώντας σε όλους τους τόνους την «πραμάτεια» του!

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ...
Πριν από τον Άδωνι στην Ήπειρο περιοδεία έκανε και ο Απόστολος, ο οποίος σε κάθε «παράστασή» του τον περισσότερο χρόνο τον καταναλώνει για την τεχνική που θα εφαρμόσει σαν αρχηγός, αν εκλεγεί, μέχρι το 2019 που θα αποκτήσει δικαίωμα εισόδου στη Βουλή!

ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ
Το μόνο κέρδος από αυτή την διαδικασία της εκλογής στη Ν.Δ. είναι ότι οι υποψήφιοι γνωρίζουν την άλλη Ελλάδα που δεν είχαν φανταστεί ποτέ τους ότι υπάρχει! Ιδιαίτερα ο Άδωνις με το τροχόσπιτό του γυρίζει μέχρι και τις γειτονιές της άλλης Ελλάδας.

ΤΟ... ΣΤΑΣΙΔΙ!
Κατά τ’ άλλα, μάλλον αδιάφορα αντιμετωπίζουν οι πολίτες την υπόθεση αλλαγή ηγεσίας στη Ν.Δ. Το ότι σχεδόν οι ίδιοι και οι ίδιοι και οι λιγοστοί οπαδοί του κόμματος παρευρίσκονται στις ομιλίες φτάνει για ν’ αποδείξει τον ισχυρισμό της στήλης. Έντονο ενδιαφέρον δείχνουν μόνο κάποιοι που έτρεξαν να πιάσουν... στασίδι σε ενδεχόμενη εκλογή του εκλεκτού τους με τον οποίο εξετέθησαν, με πρώτους κάποιους βουλευτές.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ...
Έχουν προτείνει δημόσιο διάλογο οι Κυριάκος - Άδωνις και δεν πήραν απάντηση ακόμη! Δεν είδα όμως να μιλάει κανείς για συνέδριο που έπρεπε να προηγηθεί της εκλογής μιας και ο χρόνος ήταν μακρύς, κάτι που τους οδηγεί σε μια τακτική αλληλεξόντωσης. Ένα συνέδριο θα έλυνε το ζήτημα και θα οδηγούσε τη Ν.Δ. σε πιο ήρεμα νερά. Αλλά σε ποιον να τα πεις για να τα εμπεδώσει σε τέτοιες στιγμές.
Η ΕΞΗΓΗΣΗ...
Ρωτούν φίλοι, γιατί του Τζίτζι οι συνεντεύξεις στα κανάλια είναι μαγνητοσκοπημένες; Απλούστατα, την ώρα που μεταδίδονται αυτές ο άνθρωπος είναι εκτός έδρας. Ό,τι άλλο ακούγεται ή οποιοιδήποτε άλλοι συνειρμοί γίνονται είναι εκ του πονηρού και καλό είναι ν’ αποφεύγονται!

ΑΛΗΘΕΥΟΥΝ;
Φτάνουν κάποιες πληροφορίες στη στήλη που θέλουν κάποιους «δεινούς» κυνηγούς να φυλάνε καρτέρια στον περίβολο της Πανεπιστημιούπολης, όπου καταφεύγουν για να βρουν άσυλο τα αγριογούρουνα! Θα είναι μια τραγική πράξη αν αποδειχτούν αληθινές αυτές οι διαδόσεις και προτού θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, όσοι εμπλέκονται σε κάτι τέτοιο ας αναθεωρήσουν τις απόψεις τους περί κυνηγίου προτού συμβούν τα χειρότερα.

ΤΟ ΑΣΥΛΟ...
Ας έχουν το νου τους όμως κι όσοι εμπλέκονται στα περί προστασίας της θήρας και στην προστασία του ασύλου του Πανεπιστημιακού χώρου, για να μη πέσουν από τα σύννεφα όταν έλθει η ώρα η κακιά! Πανεπιστήμιο, Κυνηγετικός Σύλλογος, Ομοσπονδία, έχουν την ευθύνη να προστατέψουν την περιοχή από τέτοιου είδους δράσεις. Αν οι φορείς αυτοί δεν έχουν γίνει γνώστες του κυνηγιού στην Πανεπιστημιούπολη με την ευκαιρία των σημερινών σχολίων, καθίστανται συνυπεύθυνοι και πρέπει να αποτρέψουν παν ενδεχόμενο. Ακόμη, τα πράγματα θα είναι χειρότερα αν κυνηγοί συμπίπτουν με τους «φύλακες»!..

ΒΛΑΧΟΙ ΚΑΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ...
Βλάχος στην καταγωγή δήλωσε ο Άδωνις για ν’ αποδείξει τη «στενοκεφαλιά» του στην επιμονή του να μην αφήσει τον Τσίπρα σε χλωρό κλαρί αν γίνει πρόεδρος της Ν.Δ. Τελικά, στην κούρσα της διαδοχής έχουμε δύο Βλάχους (Τζίτζι - Άδωνις) και δύο Κρητικούς (Μεϊμάρ - Κυριάκος)! Άραγε θα φέρει Βλάχος το τυρί ή Κρητικός;

ΠΑΝΕ ΟΙ ΧΑΡΕΣ!
Ήλθε στα Γιάννενα ένας Υπουργός ονόματι Τσιρώνης κι έταξε πλέριες συνεργασίες σε όλα τα σημεία στους αυτοδιοικητικούς. Χαρές οι δικοί μας που βρήκαν άνθρωπο να συνεννοηθούν κι άρχισαν να το διαλαλούν σε όλους τους τόνους. Η υπόσχεση κράτησε μόνο λίγες ώρες και μόλις επέστρεψε στην Αθήνα ο Υπουργός το πρώτο που έκανε ήταν να τους αφαιρέσει αρμοδιότητες σε ό,τι έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος! Για τέτοια σοβαρή συνεργασία μιλάμε!..

ΤΑ ΚΕΡΑΤΑ...
Βρε - βρε τη γιαγιά Μαργαρίτα Τσαντ, πρώην Παπανδρέου! Στα 90 της μας αποκαλύπτει ότι έκανε... τάρανδο τον Ανδρέα μ’ ένα Γάλλο αξιωματικό κατά 10 χρόνια νεότερό της! Είχε θυμώσει πολύ με τα κέρατα που την στόλιζε ο Ανδρέας και είπε να το ανταποδώσει. Έτσι, για κάμποσο διάστημα στο σπιτικό τους στο Καστρί έμπαιναν... σκυφτοί για να μη βρουν τα κέρατα στο κάσωμα της πόρτας!

ΤΟ ΓΛΕΝΤΗΣΕ!..
Δύο χρόνια το γλέντησε με τον Γάλλο και του έδωσε να καταλάβει, λέει η ίδια τώρα που περνάει τα στερνά της. Ακούς εκεί, να πάει με αεροσυνοδό και να της κάνει νόημα να κατέβει από το αεροπλάνο για να νομιμοποιήσει τον γκομενισμό στην Ελλάδα! Έτσι σκέφτηκε η γιαγιά Margaret, η οποία επί δύο χρόνια το πήγαινε το... γράμμα κανονικά!

ΟΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ...
Ευτυχισμένα τα παιδιά της, τα εγγόνια της κι όλο το Παπανδρέικο από τις δράσεις της μαμάς, γιαγιάς, προγιαγιάς και βάλε. Μαθαίνουν τώρα ότι εκτός από τον πατέρα, παππού, προπαππού Ανδρέα και η γιαγιά ήταν μερακλού στα 65 της! Οικογένεια μάλαμα για μολόγημα και παράδειγμα μιας και ήταν και πρόεδρος του γυναικείου κινήματος (ΕΓΕ)!

ΣΤΗ ΦΟΥΡΚΑ!..
Κάποιες τέτοιες χάρες είχαν ανακαλύψει και ορισμένοι ντόπιοι πρασινοφρουροί τον Ιούλιο του 1982 και την ανέβασαν στον Προφήτη Ηλία της Φούρκας όπου την τίμησαν ως την ηρωίδα γυναίκα της Πίνδου! Ήταν από τότε «πολεμήστρια» η Margaret κι εμείς το μαθαίνουμε 30 χρόνια μετά. Τι έχουν δει και τα μάτια του γνωστού Ηπειρώτη κουμπάρου θα το μάθουμε αν εκείνος γράψει απομνημονεύματα!

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ!..
- Κύριε συνήγορε, ο λόγος σε εσάς.
- Ευχαριστώ, σεβαστό δικαστήριο. Κύριε πρόεδρε, κύριε εισαγγελέα, αξιότιμη κυρία καθαρίστρια και κύριοι ένορκοι...

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ...
Κατά γενική ομολογία η μεγαλύτερη συγκέντρωση υποψηφίου ήταν αυτή του Άδωνι στο «GRAND SERAI». Μάλιστα, όλοι οι παραβρεθέντες ήταν καθαρά Γιαννιώτες που πήγαν να τον δουν και να τον ακούσουν και να διαπιστώσουν εκ του σύνεγγυς εκείνα που λέει, αν τα εννοεί. Ακόμη και οι Βλάχοι ήταν εκεί!..

Η ΕΝΟΧΛΗΣΗ...
• Μαθαίνω ότι ο Κ. Καραμανλής έχει αρχίσει να ενοχλείται από την τροπή που παίρνουν τα πράγματα στη Ν.Δ. Ιδιαίτερα για τα «μαχαιρώματα» που γίνονται μεταξύ των υποψηφίων και δεν εννοεί να επιτρέψει την συνέχισή τους. Ήδη «μέσω κύκλων» του στέλνει μηνύματα προς όλους να προσγειωθούν στην πραγματικότητα για να μη τους πάρει και τους σηκώσει...

ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ...
Καλά τα νέα για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες μετά την ψήφιση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Το τελευταίο διάστημα γίνονταν πολύς λόγος για την ένταξη και των Συνεταιριστικών Τραπεζών σε καθεστώς ανακεφαλαιοποίησης, αφού πρώτα κυβέρνηση και κόμματα είχαν πεισθεί για το σοβαρό ρόλο που παίζουν αυτές στις τοπικές κοινωνίες και στην ενίσχυση της οικονομίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων της περιφερειακής Ελλάδας.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ...
Ύστερα από αλλεπάλληλες συναντήσεις στελεχών των Συνεταιριστικών Τραπεζών με Υπουργούς, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλους πολιτικούς φορείς τελικά έγινε αποδεκτό το αίτημα ένταξής τους στην κεφαλαιοποίηση, κάτι που θα σημάνει ότι θα υπάρξει συνέχεια της λειτουργίας τους ανακουφίζοντας έτσι όλους όσους έχουν οποιαδήποτε συναλλαγή - συνεργασία με τον θεσμό.

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑ!
Φυσικά και για τη δική μας Τράπεζα Ηπείρου σημαίνουν χαράς ευαγγέλια αφού θα ενταχθεί στο νέο καθεστώς ενίσχυσης των κεφαλαίων της, κάτι που την καθιστά λειτουργικά βιώσιμη και έτσι θα εξακολουθεί να προσφέρει τις καλές υπηρεσίες της προς τους Ηπειρώτες, όπως έκανε μέχρι σήμερα.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΕΣ...
Να επισημανθεί εδώ η συμβολή πολιτικών της Ηπείρου που έδιξαν έμπρακτο ενδιαφέρον και για την «Τράπεζά τους» και με θέρμη υποστήριξαν τον θεσμό, κάτι που ορισμένοι το έχουν ζήσει στο πετσί τους, όπως είναι ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης που ως παλιό στέλεχος του «ΣΤΟΧΟΥ» είχε πάρει το θέμα προσωπικά και ζεστά! Λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας και το νέο καθεστώς που δημιουργείται θα έχουμε προσεχώς. Ανάλογο ενδιαφέρον έδειξε και η Όλγα Γεροβασίλη από την Άρτα που είναι παρά τω Πρωθυπουργώ.

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.