ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ...
• Με την επίσκεψη του Ε. Μεϊμαράκη αύριο στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή κλείνει ο κύκλος επισκέψεων των υποψηφίων για την προεδρία της Ν.Δ. Θα παρουσιαστεί κι εκείνος όπως όλοι οι άλλοι συνυποψήφιοί του ενώπιον των Ηπειρωτών για να τους εξηγήσει πως εκείνος θα είναι ο ικανότερος και ο καλύτερος για πρόεδρος τώρα και πρωθυπουργός στο εγγύς ή απώτερο μέλλον.

ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ...
Έρχονται, φεύγουν, ξυπνάνε τον Αλέξη από τα άγρια χαράματα για να τους υποδεχτεί, μας χτυπάνε στην πλάτη και φεύγοντας μας πετάνε κατάμουτρα: «Το νου σας ρεμάλια! Ό,τι έχουμε συμφωνήσει τον Αύγουστο που υπογράψατε το πρώτο αριστερό μνημόνιο, αν δεν το εφαρμόσετε μέχρι κεραίας ούτε μυρωδιά από δόση δεν θα πάρετε»!

ΣΤΑ... ΤΕΣΣΕΡΑ!
«Μας έχετε βάλει στα τέσσερα και δεν μπορούμε να σηκώσουμε τη μέση μας. Κάντε κάτι για τα κόκκινα δάνεια, για τον ΦΠΑ στα νησιά! Θα φάμε ξύλο από το λαό και το κρίμα στο λαιμό σας», λέει και ξαναλέει ο δικός μας Τσε Γκεβάρα και σκάνε στα γέλια οι Μοσκοβισήδες και οι Σούλτσηδες που εσχάτως έσκασαν μύτη στη χώρα για να απολαύσουν το θέαμα με τα πνιγμένα και ξεβρασμένα παιδιά των προσφύγων...

«ΤΑ ΘΕΛΑΤΕ...»
Σας έτρωγε ο τάχας σας από τέτοιο καιρό πέρισυ να γίνετε κυβέρνηση κι εμείς σας δώσαμε και την ευλογία μας του απαντάνε οι «έξωθεν» και πνίγεται στο κλάμα το αριστερό παιδί που κάποιοι το είχαν ονομάσει και γελαστό. Του λένε δηλαδή του Αλέξη ό,τι λέει κι εκείνος στο λαό που τρεις φορές σ’ ένα οκτάμηνο του έδωσε δύναμη μαζί με μια «τσόντα» από ΑΝΕΛ να κυβερνήσει.

Η ΚΟΥΣΤΩΔΙΑ...
Πήρε την αριστερή κουστωδία του ο Αλέξης, πήρε και τις κάμερες της κρατικής τηλεόρασης παραμάσχαλα και πήγε στο αεροδρόμιο να ξεπροβοδίσει τριάντα υπερτυχερούς που αναχώρησαν για άλλες πατρίδες. Μ’ αυτή την εικόνα προσπάθησαν να σβήσουν όλες τις εικόνες της ντροπής που καθημερινά δείχνουν τον φθηνό θάνατο των άτυχων που ψάχνουν για να σωθούν από την «γενοκτονία» τους ή την θρησκευτικοκάθαρσή τους.

Η ΠΑΓΙΔΑ...
Ποιος το περίμενε ότι μια αριστερή κυβέρνηση θα έπεφτε στην παγίδα της φθηνής διαφήμισής της εν μέσω γενικότερου ορυμαγδού. Μια διαφήμιση που γίνεται μπούμεραγκ, διότι δεν έχουμε να κάνουμε μ’ ένα μεμονωμένο ατύχημα αλλά για μια καθημερινή τραγωδία που εκτυλίσσεται καθ’ όλο το 24ωρο στα αδηφάγα νερά του Αιγαίου που δεν χορταίνουν από ζωές...

ΤΟ ΔΡΑΜΑ...
Να είστε φρόνιμα καλά παιδιά και να ακολουθείτε κατά γράμμα τη συνταγή που σας έγραψαν οι «γιατροί» της Ε.Ε., αν θέλετε να γίνετε καλά, διότι είσαστε βαριά ασθενείς και ο Θεός να σας φυλάξει από κάνα «γύψο»!

Ο ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΟΣ!
Εκεί, μεταξύ ΕΝΦΙΑ και φοροκαταιγίδας, σκάει ως από μηχανής θεός ο Ν. Φίλης (έτσι γίνεται και στις αρχαίες τραγωδίες) για να σώσει την παρτίδα ξεπουλώντας την πατρίδα! Σκέφτεται: Θα πω εγώ καμιά μ...ία, θ’ ασχοληθεί μαζί μου το πόπολο, θα γλυτώσει ο Αλέξης το «ξύλο» κι αυτό προσωρινά, διότι το μέλλον... αβέβαιον!

Ο ΤΖΕΡΤΖΕΛΕΣ...
Έβαλε, που λέτε ο Φίλης, ζήτημα «γενοκτονίας» και εθνοκάθαρσης των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας και επί μία εβδομάδα τώρα όλοι ασχολούνται με το ποντιακό ζήτημα. Ποια γενοκτονία Ποντίων, λέει ο σ. Φίλης ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιξε η Ρεπούση που είχε αναρωτηθεί για ποια καταστροφή της Σμύρνης γινόταν λόγος, ένα ξεκατίνιασμα κι ένα στριμωξίδι στην προκυμαία υπήρξε!

ΤΟ ΔΕΣΙΜΟ...
Για να δέσει ιστορικά, νομικά, πολιτικά, κοινωνικά αυτή η επαναλαμβανόμενη άποψη του Υπουργού Παιδείας είχαμε την συνηγορία του Πέτρου Τατσόπουλου, γνωστού κι ως... πηδήκουλα της μισής Αθήνας! Ποια γενοκτονία, αναρωτιέται κι ο Πέτρος, ο οποίος μίλησε για κάποια... επεισοδιάκια στον Ελληνισμό του Πόντου που κάποιοι ανιστόρητοι έφτασαν να τα ονομάσουν και Μικρασιατική καταστροφή! Τόσο απλά πράγματα που οι Ποντιακής και Μικρασιατικής καταγωγής Έλληνες δεν μπορούν να τα... αντιληφθούν!

ΟΙ «ΓΙΓΑΝΤΕΣ»...
Αν έχουν εντρυφήσει τόσο πολύ στην ιστορία όλοι αυτοί οι «γίγαντες» της μπούρδας κι αν έχουν κότσια ας αμφισβητήσουν την γενοκτονία των Εβραίων από τον Χίτλερ! Ήταν ατυχείς λοιπόν οι Πόντιοι που ήταν Έλληνες και που ανάλογη με την «περιποίηση» από τον Κεμάλ υπέστησαν κι από τη Σοβιετία!

ΟΙ ΦΕΤΦΑΔΕΣ...
Θυμάμαι τους φετφάδες που έβγαζαν πολλά από τα Ποντιακά Σωματεία σε όλη τη χώρα μηδέ εξαιρουμένης και της Ομοσπονδίας, με τους οποίους παραληρούσαν για τον ένδοξο ΣΥΡΙΖΑ που παρήλαυνε για την κατάκτηση της εξουσίας. Μάλιστα, για να τους ευχαριστήσει ο Αλέξης διόρισε Υπουργό Ποντιακής καταγωγής, ο οποίος κάτι «μουρμουρίζει» αλλά... το Υπουργείο και το κόμμα του υπεράνω όλων!

Η ΧΟΛΗ...
Αντί για μάννα, χολή λοιπόν στους Ποντιακούς πληθυσμούς της χώρας μας που ξεριζώθηκαν, όσοι γλύτωσαν το λεπίδι του Κεμάλ Ατατούρκ κι έφτιαξαν νέες πατρίδες σ’ ολόκληρη την Ελλάδα και πρόκοψαν με το παραπάνω και τώρα έφτασαν σε σημείο να αμφισβητούνται από Υπουργούς, βουλευτές κι άλλους ντενεκέδες ξεγάνωτους που δηλώνουν ιστορικοί!

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ...
Άλλα μάθαινα από τον αείμνηστο πατέρα μου που πήρε τουφέκι στα χέρια το 1920 και το παρέδωσε το 1950! Αυτός λοιπόν, ο πατέρας, έφτασε μέχρι τον Σαγγάριο ποταμό και το Εσκί Σεχήρ πολεμώντας για την ιδέα της μεγάλης Ελλάδας όπως την οραματίζονταν ο Ελ. Βενιζέλος! Έζησε μεγάλες στιγμές από τους Ελληνικούς πληθυσμούς που συναντούσε στο διάβα του και είχε να μολογάει για τον πόθο της ελευθερίας του. Έζησε όμως και την τραγωδία της επιστροφής, όπου σε κάθε χωριό και πόλη συναντούσε τις εκατόμβες αίματος από τις σφαγές των Τσετών του Κεμάλ Ατατούρκ, τον οποίο στη συνέχεια βράβευσε ο ίδιος ο Βενιζέλος!

ΠΟΛΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ...
Το αν έγινε σωστά ή όχι η Μικρασιατική Εκστρατεία θέλει πολλή κουβέντα. Αλλά, καμιά κουβέντα δεν χωρά στο αν υπήρξε γενοκτονία ή όχι στους Ελληνικούς πληθυσμούς. Αυτού του είδους οι «ανακαλύψεις» είναι στα κενά εγκεφάλων κρανία ορισμένων νεοελλήνων που προσπαθούν να αρπάξουν μια ευκαιρία για να γραφτούν στην ιστορία ως σπουδαίοι! Όμως στην ιστορία γράφτηκαν και οι Εφιάλτης και Πήλιο Γούσης με τον χαρακτηρισμό του προδότη!

ΤΑ «ΖΩΝΤΟΒΟΛΑ»!..
Μετά απ’ αυτού του τύπου την ανάλυση της ιστορίας από τον Φίλη και τα ομοειδή «ζωντόβολα» μπορεί και ο Αδόλφος να δικαιωθεί για την μεταχείριση που επιφύλαξε στους Εβραίους, στα... πολυτελή στρατόπεδα συγκέντρωσης! Δεν επρόκειτο για γενοκτονία αλλά για μια... στιγμιαία εθνοκαθαρσούλα και κακώς την εξέλαβαν σαν τέτοια οι διεθνείς οργανισμοί. Δηλαδή, μία παρεξήγηση για ένα μεγάλο «τίποτα» κατά τον... ιστορικό Ν. Φίλη, αν τολμούσε να αμφισβητήσει την Εβραϊκή γενοκτονία!

ΤΑ ΣΦΥΡΙΓΜΑΤΑ...
Πάλι άρχισε να «σφυρίζει» ο σιδηρόδρομος που θ’ αρχίζει από την Ηγουμενίτσα και θα καταλήγει στο Ορμένιο! Μόνο 5 δισ. ευρώ θα στοιχίσει αυτή τη φορά! Είναι το νέο «παραμύθι» από «αριστερό» Υπουργό ονόματι Σπίρτζη! Την τελευταία φορά που είχε «σφυρίξει» τρένο στην Ήπειρο ήταν επί ΠΑΣΟΚ που το έβαλε ο τότε Υπουργός του Κινήματος εξ’ Αιτωλοακαρνανίας ορμώμενος να σφυρίξει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών!

ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ!..
Ήταν να ολοκληρωθεί η Ιόνια Οδός τέλος του 2014, μεταφέρθηκε για τέλος 2015 και τώρα με μιας πήδηξε στο 2017! Για να μας πείσει ο Υπουργός ότι θα ολοκληρωθεί η κατασκευή της Ιόνιας μας πέταξε ότι το θέλει πολύ διότι θα βάλει διόδια για να κάνει εισπράξεις. Αυτοί τα λένε, αλλά ποιος τους πιστεύει! Θα είναι εκείνοι στο γκουβέρνο το 2017 κι αν είναι θα έχουμε Ελλάδα;

Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ...
Και με τη βούλα από προχθές διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο υιός Γιάννης Γιαννάκης! Με άλλους τρεις διδάκτορες, σε αίθουσα του Παιδαγωγικού Τμήματος έδωσαν τον νενομισμένο όρκο όπως επιβάλλει το τελετουργικό και μάλιστα ενώπιον του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Καψάλη και της Προέδρου του Τμήματος κ. Σακελλαρίου και βεβαίως όλων ημών των συγγενών και φίλων που παραστήκαμε σε μία ύψιστη εκδήλωση, που το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η απόδοση τιμής σε όσους κοπιάζουν «σκαλίζοντας» την έρευνα.

ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ...
Κάτι τέτοιες στιγμές κανείς θεωρεί υποχρέωση και ικανοποίηση να τις μοιράζεται με συγγενείς και φίλους, όπως κάνει ο υπογράφων σήμερα με την ιδιότητα του πατέρα.

ΤΟ ΘΕΜΑ...
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διατριβή με την οποία ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο Γιάννης Γιαννάκης είχε ως αντικείμενο τον «εμφύλιο στην Ήπειρο την περίοδο 1946-1949»! Ένα πολύ καυτό ζήτημα, το οποίο δεν άγγιξαν άλλοι ερευνητές ή ιστορικοί όταν είναι γνωστό ότι εν ζωή υπάρχουν ακόμη πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου.

ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ!
Ήταν μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδος μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, η οποία στοίχισε στην Ελλάδα σε περισσότερο αίμα αδελφοσφαγής απ’ ότι η κατοχική τυραννία. Η Ήπειρος εκείνη την περίοδο υπήρξε εκτός των άλλων και το «θέατρο» των πολεμικών επιχειρήσεων και «εκκαθαρίσεων», με την κάθε πλευρά να διεκδικεί το δίκιο για τον εαυτό της. Όλα λοιπόν τα πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά, κοινωνικά γεγονότα καταγράφονται με αδιάσειστα στοιχεία μέσα στην επίπονη εργασία του Γιάννη Γιαννάκη, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την επταμελή επιτροπή των καθηγητών του με μπροστάρη τον δικό μας καθηγητή Απόστολο (Λάκη) Παπαϊωάννου, ο οποίος είχε την εποπτεία και την καθοδήγηση. Κρατώ την επισήμανση του Πρύτανη Γ. Καψάλη κατά την τελετή ορκωμοσίας: «Με τέτοια σπουδαία στελέχη εμπλουτίζεται το Πανεπιστήμιό μας που το καθιστούν ακόμη και σε Διεθνές επίπεδο μεταξύ των καλύτερων ανώτατων ιδρυμάτων. Σε σας εμπιστευόμαστε το μέλλον των παιδιών και το ίδιο το Πανεπιστήμιο...».

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.