ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ...
Κων/νος Μητσοτάκης 1918 - 2017! 99 χρόνια ζωής! Ο τελευταίος των πολιτικών που έζησε μια ταραχώδη πολιτική ζωή και από αυτούς που όταν γράφονταν η ιστορία και μέχρι προχθές ήταν παρών και πολλές φορές ήταν πρωταγωνιστής!

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ!
Παρά ένα χρόνο θα έκλεινε έναν αιώνα ο Κων/νος Μητσοτάκης και έφυγε όχι μόνο πλήρης ημερών, αλλά και πλήρης εμπειριών και γεγονότων. Έζησε πολέμους και πολέμησε ο ίδιος στην πρώτη γραμμή ενάντια στους κατακτητές κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συνελήφθη από τους Γερμανούς, φυλακίστηκε και τιμωρήθηκε με την εσχάτη των ποινών, που αργότερα και επί παντοκρατορίας Κ. Λαλιώτη εκλήφθη ως συνεργάτης των Γερμανών διότι το ΠΑΣΟΚ τον είχε στο... πυρ το εξώτερον!

Ο ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ...
Ήταν πρωταγωνιστής στον ανένδοτο επί Ενώσεως Κέντρου αλλά αυτό και πάλι από τους δικούς του «συντρόφους» μετατράπηκε ως ο «αποστάτης», κάτι που τον ακολούθησε σ’ όλη του την ζωή. Ήταν εκεί παρών και με δράση έντονη ο Κ. Μητσοτάκης σε όλα τα γεγονότα από το 1940 και δώθε. Μπαίνει στην Ελληνική Βουλή το 1946 και έκτοτε μέχρι τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας εξακολουθούσε να είναι πολιτικό ον μεγάλου βάρους και διεθνούς βεληνεκούς.

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ...
Ο υπογράφων είχε την τιμή και την ευκαιρία να τον γνωρίσει από κοντά σε καλές και δύσκολες στιγμές. Με είχε τιμήσει με την προσωπική φιλία και πολλές φορές τα είπαμε και ως αρχηγός της Ν.Δ. και ως πρωθυπουργός και ως επίτιμος. Η σοφία του ήταν καταστάλαγμα ζωής και εμπειριών και θα έπρεπε πολλοί, νεότεροι πολιτικοί κυρίως, να βρουν σ’ αυτόν τον πολιτικό τους δάσκαλο.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ...
Στα πλαίσια αυτής της φιλίας της προσωπικής και κάτω από τις δύσκολες τότε πολιτικές συνθήκες σ’ ένα ταραγμένο πολιτικό σκηνικό, ο Κ. Μητσοτάκης εγκαινίασε τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό SUPER FM 104,3 στα πλαίσια της ιδιωτικής ραδιοφωνίας. Ήταν ο μοναδικός ραδιοφωνικός σταθμός στην επικράτεια που είχε αυτή την τύχη και που εφέτος έκλεισε τα 28 χρόνια διαρκούς λειτουργίας, κάτι που δείχνει ότι ήταν γούρικος!

ΠΟΛΥΤΑΡΑΧΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ...
Έχουν γραφτεί πολλά για τον Κ. Μητσοτάκη για την πολυτάραχη πολιτική του διαδρομή. Θα γραφτούν ακόμη περισσότερα στο μέλλον. Ο ίδιος ευτύχισε να φτιάξει πρώτα μια σπουδαία οικογένεια αφήνοντας πίσω του ένα σωρό απογόνους που άλλοι θα συνεχίσουν να υπηρετούν την πολιτική και τον τόπο κι άλλοι απλά θα έχουν άλλα ενδιαφέροντα μακριά από την πολιτική...

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ...
Αν δεν του έδωσε ο Ελληνικός λαός εν ζωή όλα όσα του όφειλε, θα τα «κερδίσει» μετά τον θάνατό του, αφού η ιστορία είναι εκείνη που θα του απονείμει τα εύσημα και η οποία δεν μπαίνει στην διαδικασία της επιλογής. Ήδη ο Κ. Μητσοτάκης είδε εν ζωή τη δικαίωση των επιλογών του τότε που ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας και που έπεσαν πάνω του οι ορδές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες βιάζονταν να επανέλθουν στην εξουσία για να συνεχίσουν το φαγοπότι και ν’ αποτελειώσουν την χώρα.

ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΤΟΥ...
Πολλές φορές σε κατ’ ιδίαν συζήτηση στο γραφείο του στην Αραβαντινού μας έλεγε, ότι ο τόπος θα περάσει μεγάλες περιπέτειες και πάντοτε εύχονταν να μην επαληθευτεί! Δυστυχώς, αυτή η ευχή δεν έπιασε και έζησε μέχρι προχθές για να δει και ο ίδιος να βγαίνουν αληθινές οι προβλέψεις του και να επαληθεύονται οι φόβοι του.

ΠΡΟΦΗΤΙΚΑ!..
Ήταν τότε, το 1993 το Φθινόπωρο, που οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές από τον περιβόητο Συμπιλίδη που ήταν το τελευταίο πιόνι στη «σκακιέρα» που είχε φτιάξει ο Α. Σαμαράς. Λίγες μέρες μετά την πτώση της Ν.Δ. τον επισκέφθηκα στο γραφείο του στην Αραβαντινού και κάναμε λόγο για όλο το σκηνικό που είχε στηθεί από έξω και από μέσα από τη Ν.Δ. Μόλις είχε παραιτηθεί από πρόεδρος της Ν.Δ., κάτι που είχε αναγκαστεί να κάνει μετά την πίεση που του έκανε η «ομάδα» Έβερτ! Σ’ αυτή τη συνάντηση του είπα «Πρόεδρε μήπως δεν έπρεπε να παραιτηθείς» και ότι «το κόμμα θα έμπαινε σε περιπέτειες μακράς διάρκειας». «Πράγματι, το μετάνοιωσα! Δεν έπρεπε να παραιτηθώ. Αλλά έπρεπε να αποπέμψω την “ομάδα”, κάτι που δεν θέλησα να κάνω... Έχουν δει πολλά τα μάτια μου. Εύχομαι να βρει η Ν.Δ. το δρόμο της που φοβάμαι ότι θ’ αργήσει πολύ»! Ήταν προφητικά εκείνα τα λόγια και οι φόβοι του. Έγινε αρχηγός ο Έβερτ, έχασε τις εκλογές του 1996 και στη συνέχεια η ηγεσία πέρασε στα χέρια του Κ. Καραμανλή, ο οποίος ύστερα από επτά χρόνια έγινε πρωθυπουργός!

ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ...
Δεν μπορεί να χωρέσει ένας Κων/νο Μητσοτάκης μέσα στις λίγες αράδες αυτής της στήλης. Αυτά τα λίγα λόγια είναι η δική μου «αντί στεφάνου» κατάθεση στο μνήμα του, που θα είναι πλέον εκεί, στην πατρίδα του, τα Χανιά, που λάτρευε και που ποτέ δεν έπαψε να χρησιμοποιεί ως το δικό του απάνεμο λιμάνι για να ξεκουράζει την ψυχή του!

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΠΡΟΕΔΡΕ!
«Αγαπώ την ζωή και δεν θέλω να πεθάνω. Δεν φοβάμαι όμως τον θάνατο. Όταν έρθει η ώρα θέλω να είμαι όρθιος και να έχω καθαρά τα μυαλά μου». Ήταν η τελευταία και μοναδική του επιθυμία η οποία έγινε αποδεκτή από τον Μεγαλοδύναμο τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Δευτέρας. Καλό ταξίδι, Πρόεδρε! Αντίο φίλε!

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ...
Περισσότερο θόρυβο έκανε η ανάρτηση του Γ. Φιλιππάκη, μέλους του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και κάποτε δημοσιογράφου «εξολοθρευτή» της 17Ν, απ’ ότι έκανε η βόμβα στα πόδια του πρώην πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου. Αυτός λοιπόν ο τύπος που είναι συνταξιούχος δημοσιογράφος πλέον, ούτε λίγο - ούτε πολύ «στοχεύει» το επόμενο θύμα των τρομοκρατών, που είναι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, ο Γ. Στουρνάρας.

ΤΑ ΕΣΩΨΥΧΑ...
Με αυτά τα βλακώδη (;) σχόλια ο κ. Φιλιππάκης ανασύρεται από το «μπαούλο» που αποπνέει ναφθαλίνη και βγάζει τα εσώψυχά του επικροτώντας τις τρομοκρατικές ενέργειες που σαν στόχο έχουν την αφαίρεση ζωών ανθρώπινων. «Ότι κάνατε στον Παπαδήμο κάντε το και στον Στουρνάρα», είναι η «προτροπή» του εν λόγω, ο οποίος μία ροπή για ανάμειξη σε ζητήματα τρομοκρατίας την εμφανίζει.

Η ΕΥΧΗ!
Άνοιξε το χορό των αριστερών δαιμόνων ο Φιλιππάκης με την υπόδειξη ή ευχή «άντε και στην ποδιά του Στουρνάρα», για να τον σύρει ο Παύλος Πολάκης βγάζοντας... γλώσσα στη δικαιοσύνη η οποία είχε το «θράσσος» να ψάχνει τον Φιλιππάκη, συνταξιούχο άνθρωπο! Μάλιστα, ο Φιλιππάκης έσπευσε να ανακοινώσει την σύλληψή του, την οποία χαρακτήρισε ο ίδιος μαϊμουδιά!

Ο ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ...
Στην πιάτσα και ο γνωστός ακόλουθος της Δούρου Γ. Καραμέρος που διάλεξε την ημέρα του θανάτου να σκυλεύσει τη μνήμη του Μητσοτάκη! «Ο Μέγας Μητσοτάκης στο θάνατό του, να τον υμνούν περισσότερο η διαπλοκή και τα χαμαιτυπεία», έγραψε ο άνθρωπος που ήταν μόνιμος τρόφιμος της διαπλοκής και των χαμαιτυπείων, για να βρει τώρα άσυλο στην Περιφέρεια Αττικής. Πόσες φορές δεν τον ανάγκασαν τα αφεντικά του να συρθεί και να γλύψει τον Κ. Μητσοτάκη όταν υπηρετούσε τη διαπλοκή!

Η ΧΡΕΩΣΗ
Την δόξα των παραπάνω ζήλεψε ο άλλοτε χωροφυλάνθρωπος στυλοβάτης της αριστεράς, του σοσιαλισμού και του Παπανδρεϊσμού Στ. Τζουμάκας, ο οποίος ούτε λίγο - ούτε πολύ χρέωσε στον Κ. Μητσοτάκη την καταστροφή της χώρας! Ολόκληρο οχετό κατεβάζει κι εκείνος για να κάνει γνωστή την ασημαντότητά του αφού εκείνον και την παρέα του ο λαός τους έθεσε στο ντουλάπι της ιστορίας άπαξ διά παντός.

ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ!
Ο θάνατος του Κων/νου Μητσοτάκη επισκίασε την τρομοκρατική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο. Δεν θα σχολιάσω το σκηνικό αλλά τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν από εκείνη τη στιγμή μέχρι τώρα. Αμέσως μετά το γεγονός έφτασε επί τόπου η πολιτική ηγεσία της χώρας και εξέφρασε την αγανάκτησή της, αλλά και καταδίκασε την επίθεση, την οποία χαρακτήρισε τρομοκρατική! Όλοι οι άλλοι καταδίκασαν την τρομοκρατία πλην των κυβερνητικών που έδειξαν την συμπάθειά τους προς το θύμα!

Η ΣΚΟΥΦΙΑ...
Τη σκούφια τους στον αέρα πετούν οι Τζουμερκιώτες από τη χαρά τους και ιδιαίτερα οι Αρτινοί, όταν έμαθαν ότι ο βουλευτής τους κ. Τσίρκας συνόδευε την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου στα ερείπια του γιοφυριού της Πλάκας, το οποίο μέσα σε δύο μήνες από το γκρέμισμά του θα το αναστήλωνε η Κυβέρνηση. Τη μεγάλη χαρά την έπαθαν οι Τζουμερικιώτες όταν από τα χείλη της Υπουργού πληροφορήθηκαν ότι σ’ ένα χρόνο θ’ αρχίσουν οι εργασίες αναστήλωσης του γιοφυριού! Προσέξτε θ’ αρχίσουν είπε! Δεν είπε πότε θα τελειώσουν και ούτε είπε αν θα είναι η ίδια στο Υπουργείο και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση.

ΔΗΜΑΡΧΕ ΑΚΟΥΣ;
Και τα δύο και πλέον χρόνια που πέρασαν τι στο διάβολο γινόταν στο γιοφύρι; Κάθε τόσο πληροφορούμαστε ότι γίνονται μελέτες και ότι μπουλντόζες έχουν μπει κι εργάζονται πυρετωδώς. Εμείς περιμέναμε να γίνουν τα εγκαίνια με όσα μας διαβεβαίωναν επίσημα χείλη κι εκείνη μας χάλασε το όνειρο λέγοντας ότι του χρόνου το Μάη θ’ αρχίσουν οι εργασίες. Δήμαρχε Γ. Σεντελέ τ’ ακούς; Έχεις μια απάντηση;

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ...
Θερμός υποστηρικτής της εισόδου της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ελλάδα, δήλωσε η βουλευτής της «Νότιας Ηπείρου» κ. Μ. Τζούφη, η οποία βρέθηκε στο Αλβανικό Κοινοβούλιο πρόσφατα. Την ίδια στιγμή η Αλβανική Κυβέρνηση επίσημα διεκδικεί σχεδόν όλο το Ιόνιο και την Αδριατική, ενώ δεν έπαψαν να διεκδικούν την Ήπειρο στα πλαίσια του ονείρου της δημιουργίας της «Μεγάλης Αλβανίας».

ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ!..
Η ελληνική μειονότητα ούτε που πήγε στο μυαλό της Ελληνίδας Συριζαίας Γιαννιώτισσας Βουλευτή διότι στο δικό της νου και λεξιλόγιο η Βόρειος Ήπειρος είναι απαγορευτικός όρος. Στο μυαλό της προφανώς προέχει η προετοιμασία της Αλβανίας για είσοδό της στην Ε.Ε. για να μεταδώσει τα φώτα της και τον πολιτισμό της. Ούτε που της πήγε στο μυαλό να κάνει καμιά κουβέντα για το «πλιάτσικο» στη Χειμάρα όπου οι περιουσίες των Ελλήνων πολύ πρόσφατα έγιναν συντρίμμια με τις ευλογίες της Αλβανικής Κυβέρνησης. Ούτε φρόντισε να βάλει... πιπέρι στο στόμα όλων εκείνων που μιλούν για Τσάμικο και που προκαλούν καίγοντας τις Ελληνικές σημαίες και απειλούν τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.