ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Ο ΨΗΛΟΣ…
Από χθες ο ψηλός αναπαύεται εκεί αντίκρυ στις κορυφές του Ψηλορείτη, στη γη που τον γέννησε. Ένας κύκλος ζωής ενός αιώνα έκλεισε με τον θάνατο του Κων/νου Μητσοτάκη, ο οποίος γνώρισε όλες τις πτυχές της ζωής και της πολιτικής. Θα αφήσουμε όμως την ιστορία να τον αποδόσει στα ίσα στις επόμενες γενιές οι οποίες το σίγουρο είναι πως θα’ χουν να λένε…

Η ΒΟΥΗ…
Με το άγγελμα του θανάτου του Κώστα Μητσοτάκη μια «βουή» ακούστηκε όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στα πέρατα του κόσμου. Αν αυτό δεν λέγεται αναγνώριση και δικαίωση τότε πώς αλλιώς να χαρακτηριστεί; Υπήρξαν εκείνοι που επιδοκίμασαν τη ζωή και το έργο του Μητσοτάκη κι εκείνοι που μόλις έμαθαν την είδηση του θανάτου άρχισαν τα μαγαρίσματα στη μνήμη του. Είναι εκείνοι που μέτρησαν το μπόι τους με τον ψηλό και του έφταναν λίγο πιο πάνω από τα… γόνατα!

ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!
Εκεί, στη Μητρόπολη Αθηνών στην εξόδιο ακολουθία ο Κ. Μητσοτάκης με τον θάνατό του κατάφερε να ενώσει όλο τον πολιτικό κόσμο, κάτι που είχε αρχίσει και είχε αφήσει στη μέση το 1989, όταν με την αριστερά έδωσε τα χέρια βάζοντας τυπικά ένα τέλος στο εμφυλιοπολεμικό κλίμα, μέσα από το οποίο ήταν πολλοί εκείνοι που τρέφονταν.

ΚΑΚΩΣ…
Κακώς, πολύ κακώς κάποιοι «προσκυνητές» έξω από τη Μητρόπολη αποδοκίμασαν τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προσήλθε ως Πρωθυπουργός στην εκκλησία για τον αποχαιρετισμό. Και αυτή η μερίδα των πολιτών έχει άγνοια του πολιτικού πολιτισμού που λέγαμε παραπάνω. Υπάρχει χρόνος και τόπος για να ξεσπάσει κανείς ενάντια στην εξουσία και δεν είναι χώρος για τέτοιες συμπεριφορές οι στιγμές πένθους…

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ…
Τον Μητσοτάκη τον έριξαν τα «συμφέροντα» και η διαπλοκή το 1993 διακόπτοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησής του και βεβαίως σ’ αυτές τις περιπτώσεις βρίσκεται ένας «Δούρειος Ίππος» για να κάνει τη δουλειά. Τα συμφέροντα που άκουγαν στο όνομα Λαμπράκης, Μπόμπολας, Αλαφούζος, Κόκκαλης και άλλοι παρόμοιοι. Την «εκδίκηση» την πήρε εν ζωή ο ψηλός που τους είδε όλους αυτούς να είναι ψοφοδεείς και να εμπαίζονται στα χέρια του κάθε Ιβάν! Θα ήταν διαφορετική η μοίρα του τόπου αν δεν είχαν επικρατήσει οι Άκηδες, οι Ψυχάρηδες, οι Παπαντωνίου, οι Μπομπολαίοι κι όλα τ’ άλλα παιδιά της πιάτσας. Η εκδίκηση του ψηλού είναι η τωρινή δικαίωσή του από τους αντιπάλους του!

Ο ΧΑΜΟΣ…
Μάχες… ανεμόμυλων έγιναν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας με αφορμή την άφιξη πτήσεων από το εξωτερικό στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων και πως αυτές θα ματαιώνονταν αν δεν εξασφάλιζε η ΥΠΑ τον ανεφοδιασμό τους. Έγινε ένας γενικός χαμός από το άνοιγμα μετώπων μεταξύ δυνάμεων του τόπου μας και δυνάμεων της Αθήνας, αλλά και τοπικών δυνάμεων μεταξύ τους!

ΤΡΕΛΟΣ ΧΟΡΟΣ!..
Περιφέρεια, Δήμος, ξενοδόχοι, Επιμελητήρια, Υπουργεία, γραμματείς γενικοί και βοηθοί τους και φυσικά τα ΜΜΕ μπήκαν σ’ ένα τρελό χορό άνευ προηγουμένου και άνευ περιεχομένου όπως αποδείχτηκε τελικά και μετά από τ’ αποκαλυπτήρια που έκανε ο καθ’ ύλην αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ…
Τι είπε ο κ. Ιωάννου κι έβαλε τα πράγματα σε τάξη; Ποτέ δεν κινδύνεψαν να ματαιωθούν οι πτήσεις τσάρτερ προς το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων εξ’ αιτίας του ανεφοδιασμού των αεροσκαφών. Γι’ αυτό το ζήτημα έχουν μεριμνήσει οι εταιρίες που ναυλώνουν τα αεροσκάφη και μάλιστα προ πολλού και από τότε που σκέφτηκαν να κάνουν τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου! Τόσο απλά και χωρίς περικοκλάδες τα είπε ο Στράτος κι έριξε ανάσκελα ένα σωρό κόσμο που μάχονταν για… αέρα κοπανιστό!

Ο ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ…
Είχε προηγηθεί ένας τραγέλαφος πριν τ’ αποκαλυπτήρια Ιωάννου με το επιστολομάνι που είδε το φως της δημοσιότητας και μ’ ένα υπουργείο να δηλώνει άγνοια και με μια ΥΠΑ να παρακολουθεί τις αερομαχίες και να μη μπορεί να προσφέρει καμία υπηρεσία. Η ίδια, η ΥΠΑ, είχε φροντίσει ν’ απαλλαγεί από την εταιρία εφοδιασμού από το 2015 διότι ήταν ασύμφορη επιχειρηματικά μια τέτοια παραμονή στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων…

Ο ΜΥΘΟΣ…
Ο Στράτος Ιωάννου έκανε και κάτι άλλο. Διέλυσε το μύθο που σκόπιμα διέδιδαν οι ντόπιες δυνάμεις. Περί εξυπηρέτησης συμφερόντων FRAPORT, λέγοντας ότι η εταιρία ανεφοδιασμού είχε αποχωρήσει από το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων σε χρόνο που η FRAPORT δεν είχε «αγοράσει» τα άλλα 14 αεροδρόμια, μεταξύ αυτών και του Ακτίου!

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ…
Ο κ. Ιωάννου χάλασε τα όνειρα πολλών πολιτικάντηδων που έκαναν για μια ακόμη φορά πράξη εν έτει 2017 το σλόγκαν «κατόπιν ενεργειών μας». Αυτό διαλαλούσαν μέχρι προχθές που κάποιοι ζητούσαν ένα μαγκάλι κάρβουνα να καταπιούν! Λύθηκε το ζήτημα, μας έλεγαν και κανείς δεν μας ενημέρωνε πώς έγινε αυτό. Κανείς δεν έλεγε ότι δεν λύθηκε από την ΥΠΑ με την επιστροφή στο Αεροδρόμιο επιχείρησης  ανεφοδιασμού. Αυτό το κρατούσαν επτασφράφιστο μυστικό…

ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ…
Αλλά αυτό μόνο ήταν το ζητούμενο για το Αεροδρόμιο των Ιωαννίνων; Δηλαδή αν θα πραγματοποιηθεί αυτή η πτήση κι όχι αν θα υπάρξει μια μόνιμη λύση για να γίνει το Αεροδρόμιό μας μόνιμος υποδοχέας διεθνών πτήσεων; Γι’ αυτό θα φροντίσει κάποιος ή κάποιοι έτσι ώστε να έχει ένα κέρδος και η περιοχή μας από τον τουρισμό, ο οποίος, απ’ ότι φαίνεται, μόνο σκόνη θ’ αφήνει;

ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ!
Θα έρχονται οι τουρίστες στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων κι από κει δεν θα διοχετεύονται στα Ηπειρώτικα παράλια αλλά και στα Αλβανικά! Η πρώτη προγραμματισμένη πτήση στις 5 Ιουνίου θα διοχετεύσει τους τουρίστες στους Αγ. Σαράντα, κι εμείς εδώ θα τους περιμένουμε να κάνουμε φιέστα! Κάποιοι λίγοι θα μεταβούν προς Σύβοτα, Πάργα κι άλλες παραλίες.

Ο ΔΙΑΥΛΟΣ…
Εν πάση περιπτώσει, με το καλό να έλθουν οι τουρίστες στην περιοχή ανοίγοντας έτσι ένα διαύλο επικοινωνίας απ’ ευθείας με τον ευρωπαϊκό και όχι μόνο κόσμο. Με την κρυφή ελπίδα ότι το κράτος θα θυμηθεί ότι υπάρχει και μια περιφέρεια που ακούει στο όνομα Ήπειρος και θα της δώσει το μερίδιο που της χρωστάει: Να δώσει συνολική λύση στην υπόθεση Αεροδρόμιο Ιωαννίνων που τόσα χρόνια τραβάει Γολγοθά. Άλλωστε, μόνο με διεθνούς περιεχομένου πτήσεις μπορεί να έχει μέλλον διότι η Ιόνια Οδός θα αφαιρέσει ακόμη περισσότερη πελατεία.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ…
Ήταν ξεχωριστή για τα σημερινά δεδομένα η εκδήλωση παρουσίασης ενός βιβλίου συμπατριώτισσάς μας, που έγινε πριν από λίγες μέρες στην ΕΗΜ. Ένα βιβλίο που περισσότερο στηρίζεται στην αφήγηση πραγματικών γεγονότων την περίοδο του Εμφυλίου το 1948 σε χωριό του Νομού Ιωαννίνων και λιγότερο στη μυθοπλασία και το οποίο με περισσή μαστοριά δημιούργησε η συγγραφέας Στεφανία Σουλή εκ Ραδοβιζίου ορμώμενη αλλά στην Αθήνα δικηγορούσα.

ΤΟ ΔΡΑΜΑ…
Το οικογενειακό της δράμα εξιστορεί μέσα στις σελίδες του βιβλίου της η Στεφανία Σουλή που είναι αφιερωμένο στον πατέρα της που γνώρισε την ορφάνια προτού ακόμη δει το φως της ζωής. Εκεί στην κοιλιά της μάνας του έφαγε κατακέφαλα την πρώτη υποκοπανιά από τους «συμμορίτες», «αντάρτες», «στρατιώτες» του Δημοκρατικού στρατού, πληρώνοντας για το… έγκλημα του πατέρα του, την συμπάθειά του προς τις αντάρτικες ομάδες του Ν. Ζέρβα πριν από πέντε χρόνια. Αυτό το «έγκλημα» πλήρωσε με τη ζωή του ο εικοσάχρονος τότε παππούς της συγγραφέως και ο πατέρας της ο οποίος έκτοτε γνώρισε τις Παιδουπόλεις. Άλλο έγκλημα αυτό! Μεγάλωσε στις Παιδουπόλεις της Φρειδερίκης!

ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ…
Δεν φτάνει η στήλη να χωρέσει το μέγεθος της τραγωδίας που δεν είναι η μόνη και που κάθε ελληνική οικογένεια έχει ζήσει και έχει να διηγηθεί. Τα περισσότερα τα είπαν οι παρουσιαστές του βιβλίου που ήταν ο Α. Φούσας, ο Α. Βγόντζας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου μας κ. Λάνταβος και ο ιστορικός Αθανασόπουλος. Ο Α. Φούσας κινήθηκε στα γεγονότα εκείνης της περιόδου η οποία με απόφαση της Βουλής το 1989 χαρακτηρίστηκε εμφύλιος αναφέροντας δε ότι ο Α. Παπανδρέου τον είχε ονομάσει συμμοριτοπόλεμο!

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ…
Μεστός, ισορροπημένος ο γνωστός Ποινικολόγος Αθηνών και πάσης Ελλάδος μίλησε για τη δημοκρατία που βιώνουν οι Έλληνες μετά τα χρόνια της μεταπολίτευσης με όσες αδυναμίες έχει αυτή. Μιλώντας για τα χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην χώρα, τα χαρακτήρισε μαύρα χρόνια από πάσης απόψεως. Τα χώρισε δε στα χρόνια που μετά τον εμφύλιο την ιστορία την έγραφαν οι νικητές, μέχρι την μεταπολίτευση που μετά την έγραφαν οι ηττημένοι. Στη δεκαετία του ’80 άρχισε να γράφεται η ιστορία από «ιστορικούς» που προσπάθησαν να προσεγγίσουν τα γεγονότα έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε σήμερα αξιόλογα ιστορικά ντοκουμέντα, είπε ο Βγόντζας, ο οποίος δεν έπαψε να έχει φιλικούς δεσμούς με την περιοχή μας μεταξύ των οποίων ο «Π.Λ.» και ο υπογράφων, αφού είχαμε την τύχη να μας υπερασπιστεί και να συμβάλλει στην αθώωσή μας σε πολυετείς δικαστικές περιπέτειες με κληρικούς της περιοχής μας.

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.