ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

• ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ!..
Πρωταγωνιστές για μια ακόμη φορά οι πυροσβέστες, οι οποίοι ρίχτηκαν στη μάχη της φωτιάς φτάνοντας στα όρια της αυτοθυσίας. Χωρίς καμιά υποστήριξη από ουρανό και έδαφος προσπαθούσαν και προσπαθούν ν’ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των περιστάσεων. Στερήθηκαν ακόμη κι αυτού του μικρού αγαθού του ενός μπουκαλιού νερού και το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα είναι καθαρή τύχη. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αφημένοι στην τύχη τους, με την ηγεσία να κομπάζει μπροστά στον Πρωθυπουργό για το αίσιον τέλος των επιχειρήσεων!

• ΕΝΤΟΛΕΣ ΑΝΩΘΕΝ!..
Κάπου εκεί στο τέλος των επιχειρήσεων βρέθηκαν και οι «εμπρηστές» κι αυτοί ήταν οι... δημοσιογράφοι, οι οποίοι χωρίζονται σε «δικούς μας» και τους «άλλους». Σ’ αυτό το διαχωρισμό μπήκε η ΕΛ.ΑΣ. η οποία εκτελούσε εντολές άνωθεν. Μεταξύ των «κομμένων» από τα καμμένα ο Γιαννιώτης Χρήστος Μαζιανίτης, ταμίας της ΕΣΗΕΑ και δημοσιογράφος πρώτης γραμμής του ΑΝΤ1, ο οποίος είχε αποκαλύψει τις ελλείψεις που έχει η Πυροσβεστική! Έτσι, εντελώς συμπτωματικά, ο Χρήστος ξεκίνησε την καριέρα του από τον δικό μας SUPER FM 104,3.

• ΠΡΩΤΟΣ...
Πρώτος διέκοψε τις διακοπές του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης και πήγε στον κρανίου τόπο. Αυτό ήταν που ανάγκασε τους επιτελείς του Μαξίμου να ναυλώσουν ελικόπτερο και να κάνει ο Αλέξης βόλτες πάνω από τα καμμένα. Μετά θέλησε ο Κυριάκος να πάει στο κέντρο επιχειρήσεων για να ενημερωθεί από αρμόδια χείλη κι εκεί έγινε ένα μικρό «ολοκαύτωμα», διότι οι Συριζαίοι φρόντισαν να του «φράξουν» το δρόμο! Τους έδωσε πέντε φάσκελα και την έκανε γυριστή, για να μην έχει κι άλλα ντράβαλα. Αυτή η γυριστή ήταν αφορμή για πικρόχολα σχόλια και για μουρμουρητά στο εσωτερικό της Ν.Δ. και την ευθύνη επέρριψαν στο επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. και μάλιστα στον Θωμά Βαρβιτσιώτη, γόνο της γνωστής οικογένειας! Αλήθεια ή ψέμματα θα σας γελάσω. Θα δείξει ο χρόνος ποιος έκανε την μεγάλη αστοχία στην περίπτωση της ακύρωσης της επίσκεψης του Κυριάκου!

❁ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΚΛΑΡΙΝΑ!
Πάει κι αυτός ο 15Αύγουστος! Από τη μια τα πανηγύρια του καλοκαιριού κι από την άλλη το ολοκαύτωμα της μισής χώρας! Με τ’ αυτιά καρφωμένα στα κλαρίνα και τα μάτια καρφωμένα στον ΣΚΑΪ ως νέοι Νέρωνες, παρακολουθούσαμε ζωντανά το νέο κάψιμο της χώρας!

■ ΣΤΗ ΜΑΧΗ...
Πυροσβέστες, πυροσβεστικά μέσα μάχονταν για την καταπολέμηση μιας καλοκαιριάτικης συνήθειας που κι εφέτος «τιμήθηκε» δεόντως στη χώρα μας. Δυστυχώς, φτάσαμε σε σημείο να μιλάμε για συνήθεια, η οποία έρχεται από το παρελθόν που ευτυχώς αυτή τη φορά δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες.

❖ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ...  ΚΑΡΦΙ!
Μια βδομάδα τώρα καίγεται η Πελοπόννησος, η Αττική, τα νησιά, ενώ εκείνο που δεν καίγεται είναι το καρφί της εξουσίας. Μην ανάβετε φωτιές στο διαδίκτυο, λέει η Περιφερειάρχης Αττικής συντρόφισσα Δούρου και κάνει «ντα» τον Πρωθυπουργό της Αλέξη και την παραφυάδα αυτού τον Πολάκη που είναι οι «εμπρηστές» του διαδικτύου. Μη βλέπετε ΣΚΑΪ λένε οι άλλοι εξουσιαστές τύπου Τζανακόπουλου και πάει σχοινί - κορδόνι.

❁ ΤΙ ΖΟΥΜΕ!
Μιλάτε εσείς που το 2007 κάψατε ένα σωρό κόσμο, αποστομώνει η Κυβέρνηση την αξιωματική αντιπολίτευση που... τόλμησε ν’ αμφιβητήσει την ικανότητα του περιβόητου του γίγαντα Τόσκα, που αντί να βρει αεροσκάφη να σβήσει τη φωτιά, δρόντισε να ρίχνει λάδι! Ε, ρε τι μέρες ζούμε...

■ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ!..
Το ρεζουμέ των θέσεων της Κυβέρνησης, έναντι εκείνων της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως: Όταν φτάσουμε κι εμείς να μετράμε νεκρούς, τότε ελάτε να το συζητήσουμε. Ως τότε σκάστε (το είπε ο δικός τους Βαξεβάνης) και μην ακούσουμε τσιμουδιά. Ας γίνει στάχτη και μπούρμπερη η χώρα μας, είναι η καθαρή θέση της σημερινής εξουσίας.

❖ Η ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ!
Οι πυρκαγιές είναι κατευθυνόμενες και σκοπό έχουν την αποσταθεροποίηση, λέει ο άλλος γνωστός αστέρας Υπουργός Δικαιοσύνης Κοντονής. Αυτός είχε πιο προχωρημένη θέση κι αντίληψη για να συμπληρώσουν άλλοι παρόμοιοι ότι πίσω από τις πυρκαγιές είναι Τούρκοι!

❁ ΤΟ ΞΕΧΑΡΒΑΛΩΜΑ...
Εν τω μεταξύ, ούτε που πήγε κανενός στο μυαλό ότι η χώρα έχει ξεμείνει εντελώς από μέσα εξόντωσης των πυρκαγιών. Από τα 18 πυροσβεστικά αεροσκάφη μόνο 4-5 μπορούσαν να επιχειρήσουν εκ περιτροπής! Οι μαύροι οι πυροσβέστες τραβούσαν της ψυχής τους τον τάραχο, χωρίς να τους εφοδιάζει κανείς ένα παγούρι νερό. Για τέτοιο ξεχαρβάλωμα μιλάμε.

■ Ο «ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΝΕΜΟΣ»...
Μετά ήλθε και ο «στρατηγός άνεμος» όπως τότε παλιά με τον Πολύδωρα! Τον θυμήθηκαν κι αυτόν προχθές για να ισοφαρίσουν το προ δεκαετίας κάψιμο της Ηλείας, με ένα σωρό κατοίκους να πληρώνουν με τη ζωή τους εκείνες τις πυρκαγιές. Τότε ο Πολύδωρας ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος, ενώ πριν από κάμποσο καιρό έγινε αγαπημένο παιδί της αριστερής Κυβέρνησης και ήθελαν να τον κάνουν και πρόεδρο του ΕΣΡ. Οι φωτιές τελικά τους έκαψαν και τη μνήμη!

❖ ΟΙ ΑΦΑΝΤΟΙ...
Άφαντοι ο Πρωθυπουργός Αλέξης και ο... Αρχιστράτηγος συγκυβερνήτης Πάνος. Πού ν’ αφήσουν τις διακοπές τους τα παιδιά και να βρεθούν στα «χαρακώματα» του Καπανδριτίου και της Μαλακάσας. Με τουιταρίσματα και χωρίς προσωπική παρουσία διαχειρίζονταν το ολοκαύτωμα της χώρας οι δύο λεβέντες. Η απουσία αυτές τις δύσκολες ώρες του Πρωθυπουργού είχε να κάνει με επικοινωνιακό παιχνίδι! Δεν πρέπει να υπάρχει δημόσια εικόνα Πρωθυπουργού σε τέτοιες στιγμές, για να μη γίνονται συνειρμοί από τους πολίτες. Όμως, όπως έλεγε κι ένας άλλος πολιτικός παλαιότερα, «ουδείς δοξάζεται κρυπτόμενος»!

❁ ΝΑΤΟΝ...ΠΕΤΙΕΤΑΙ!
Μόλις κατάκατσαν οι φλόγες... νάτος βγαίνει μέσα από τους καπνούς της φλεγόμενης από πλαίρια ενημέρωση ΕΡΤ. Ο «εθνοσωτήρας» Αλέξης εντελώς... άκαπνος κι ατσαλάκωτος να μοιράζει τα χαμόγελα της ευτυχίας και της επιτυχίας! Είχε καταφέρει να κάψει τη μισή Ελλάδα! Την υπόλοιπη την άφησε για του χρόνου.

■ ΤΟΝ ΞΥΠΝΗΣΕ!..
Δύο άνθρωποι διέκοψαν τις διακοπές τους για να νοιαστούν για τον τόπο τους. Ένας ο Αλέξης και ο άλλος ο Ψηνάκης. Τον δεύτερο τον ειδοποίησε η Δούρου στην Μύκονο ότι καίγεται ο κ...λος του (σιγά το κάψιμο) και έτρεξε να βοηθήσει στο σβήσιμο φωνάζοντας «καλέ πυροσβέστες πώς πάμε, νικάμε - νικάμε;»!

❖ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ...
Ο Αλέξης γιόρταζε τα δύο χρόνια της νίκης του επί της Μέρκελ και του Σόιμπλε στις 14 Αυγούστου του 2015. Ήταν τότε που για πρώτη φορά στη ζωή του από την υπερκόπωση των 17 ωρών έπαθε έρπητα χειλέων. Κι ύστερα μας ήλθε με ένα τρίτο μνημόνιο νααα με το συμπάθειο. Σ’ αυτό το τρίτο τράβηξε το ζόρι της ζωής του, ενώ το τέταρτο γλύστρισε μόνο του!

❁ ΤΟ... ΜΕΤΡΗΜΑ!
Και φτάσαμε στον απολογισμό για το ποια ήταν η πιο μεγάλη... καταστροφή από τις πυρκαγιές! Εκείνη του 2007 ή εκείνη του 2017! Το μέτρημα το έκανε στον αέρα το παιδί το παλικάρι, ο Αλέξης μας και κατέληξε να είναι πιο μικρή η δική του! Μιλάμε πάντοτε για την καταστροφή που είδε από το ελικόπτερο. 15.000 στρέμματα και καμιά εικοσαριά σπίτια κάηκαν. Ύστερα επέστρεψε στις παραλίες για ανάπαυση...

■ ΟΙ ΟΣΙΕΣ...
Κάπου εδώ ανάμεσα μπαίνουν οι οσίες αοιδοί Χάρις Αλεξίου και Σαμίου. Η μεν πρώτη επικαλούνταν τη χάρη της Μεγαλόχαρης για να σταματήσει η λαίλαπα, η δε δεύτερη τα έβαζε με την Μεγαλόχαρη που δεν έσωζε τον ΣΥΡΙΖΑ από τα αποκαΐδια που άφηνε πίσω της η φωτιά. Όπως σας τα γράφω και δεν δέχομαι αντιρρήσεις επ’ αυτών.

❖ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ...
Μετά ήλθε η τετράγωνη λογική των εγκεφάλων της ΕΡΤ που στα πλαίσια της πλέριας ενημέρωσης - προπαγάνδας δικαιολογούσαν την απουσία του Πρωθυπουργού από τους τόπους των πυρκαγιών. Πήγε την στιγμή που έπρεπε. Περίμενε να κοπάσει η μεγάλη καταστροφή για να πιάσει τη δουλειά της ξεκοπής των ζημιών ως δασάρχης παλιάς κοπής. Εκεί ήταν που έκανε τον λογαριασμό και βρήκε ότι μόνο 15.000 στρέμματα κάηκαν, ενώ επί Καραμανλή είχαν καεί 150.000 στρέμματα. Οπότε, μέχρι να φτάσουμε στο επίπεδο του 2007 έχουμε πολλά περιθώρια να κάψουμε ό,τι μπορούμε ακόμη.

❁ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!
Κατά τ’ άλλα κι αυτός ο 15Αύγουστος γιόμησε από κόσμο την περιοχή μας. Την πρωτοκαθεδρία είχαν τα πανηγύρια όπου σε πλατείες, βουνά, λαγκάδια, ποτάμια αντηχούσαν τα κλαρίνα και μύριζε τσίκνα από σουβλάκι. Όλη η Ήπειρος κι όλη η χώρα ένα ατέλειωτο χοροστάσι, σε μια μοναδική καλοκαιρινή κοσμαντάμωση. Βλέπετε, επιβεβαιώνεται η αθάνατη ελληνική ρήση: Η φτώχεια θέλει καλοπέραση! Και του χρόνου, με υγεία, είναι η μόνη ευχή μας...

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.