ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ...
Μετά τις «απολογίες» του διδύμου Αλέξη - Πάνου έμεινε σε κανέναν αμφιβολία ότι τα παιδιά την έχουν κάνει την κασκαρίκα; Έμεινε καμιά αμφιβολία ότι ο Αλέξης γύρισε άρον - άρον για να στηρίξει το φιλαράκι του τον Πάνο που όσα του καταλόγισε η αντιπολίτευση τα έκανε και με το παραπάνω; Ε και, τι μας είπε ο Αλέξης που ήταν σπουδαίο και που απλά έψαχνε ένα όνομα για να ισοφαρίσει με το φιλαράκι τους τον Βασ. Παπαδόπουλο. Και το όνομα αυτού Τζων Σφακιανάκης!
ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ!..
Τη μπάλα συνέχεια στην εξέδρα και όσοι δεν ήθελαν δεν κατάλαβαν τι έγινε στην περίπτωση του εμπορίου βομβών στην Σαουδική Αραβία, η οποία θα τις έστελνε πεσκέσι στην Υεμένη αφαιρώντας ζωές χιλιάδων ανθρώπων και κυρίως παιδιών. Το τελευταίο αφιερωμένο σε όλους από αυτή την συμμορία η οποία κόπτεται για την ειρήνη στον κόσμο.
ΟΙ...ΠΑΛΑΜΑΚΙΣΤΕΣ!
Κι από κάτω το «κοπάδι» να παλαμακίζεται ασυστόλως! Βλέπετε, είναι το γ...νο το 10χίλιαρο που αν σπάσει η σεμπριά άντε να ψάχνουν για μεροκάματο. Χειροκροτήματα από την αρένα, κρύος ιδρώτας στον παλικαρά τον Πάνο που έφτασε να ξεθάψει τον Κων/νο Μητσοτάκη που τον έκανε μάγκα μαζεύοντάς τον από τις ρούγες.
Η ΧΡΕΩΣΗ...
Έφτασε σε σημείο ο Πανούλης να χρεώνει Παττακισμό στον Άδωνι όταν ο ίδιος είχε διευθυντή στο πολιτικό του γραφείο και καθοδηγητή του τον Γεωργαλά, καθοδηγητή της χούντας! Μιλάμε ότι το παιδί δεν έχει ιερό και όσιο και αυτό το μοιράζεται με τον σύντροφό του Αλέξη και το υπόλοιπο κοπάδι που φωνάζει και χειροκροτεί όταν έρχεται η ώρα του σανού.
ΟΙ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ...
Δυστυχώς, η άλλη πλευρά, δηλαδή ο Κυριάκος, είναι πολύ ευπρεπής στην αντιμετώπιση μελών «σπείρας» και προσπαθεί να υψώσει πραγματικό πολιτικό λόγο. Φτάνει όμως αυτό για ν’ αντιμετωπίσει κατσαπλιάδες που από το θρήνο στον Κάστρο πέταξαν στην αγκαλιά του Τραμπ, ενώ πριν είχαν διπλωθεί στα τέσσερα στα πόδια του Σόιμπλε και στην ποδιά της Μέρκελ; Μάλιστα, προχθές ο Αλέξης βραβεύτηκε για όλο τον κωλοτουμπισμό του τα τρία τελευταία χρόνια!
Η ΑΠΕΙΛΗ!..
Απείλησε με νομιμότητα ο Κυριάκος όταν έλθει στην εξουσία. Δεν το πιστεύω διότι και τότε πάλι γυριστή θα την κάνει ο Αλεξάκης που έχει γίνει εξπέρ σ’ αυτή την τέχνη. Πάλι τότε θα ισχυρίζεται ότι δεν εννοούσε αυτά που έλεγε και κυρίως θα τα κρεμάσει όλα στον ανάποδα κρεμασμένο από τον ίδιο Πάνο. Με εξαπάτησε ο όφις, θα λέει ως νέα Εύα για να γλυτώσει το τομάρι του.
ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ...
Δεν έχει τελειωμό η υπόθεση «εμπορία ναρκωτικών» στη χώρα μας. Ξέφραγο αμπέλι η χώρα που μπάζει από παντού με τις δυνάμεις ΕΛ.ΑΣ. - Λιμενικού - Στρατού να κάνουν ό,τι μπορούν με ό,τι μέσα διαθέτουν. Βάζουν το κεφάλι τους στον ντορβά τα στελέχη των διωκτικών αρχών για ένα 700άρι - 800άρι κυνηγώντας τους πάσης φύσεως παρανόμους, κάτι που το είδαμε προχθές στη ναυμαχία που έγινε στο Ιόνιο με τα Αλβανά και βεβαίως με τα γνωστά Ελληνάρια!
ΣΤΟ ΔΟΚΑΝΟ!
Κινδύνεψαν οι ζωές Λιμενικών για να μπουν στο δόκανο οι διακινητές χασισιών διά θαλάσσης προερχόμενοι από τις Αλβανικές ακτές. Μάλιστα, οι διακινητές μεγάλων ποσοτήτων φαίνεται να ήταν εξπέρ του είδους αφού από την περιοχή της Κέρκυρας τελικά τους έκαναν ζάφτι κάπου στον Αργοσαρωνικό! Οι απώλειες του Λιμενικού ήταν δύο τραυματίες. Αυτό λέγεται απώλειες εν ώρα καθήκοντος, ενώ όταν είναι για μέρισμα το καθήκον πάει... περίπατο!
Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ...
Η επιχείρηση έληξε με τη σύλληψη 10 μελών της συμμορίας που ήταν όλα παιδιά της «δουλειάς» και η σοδειά ήταν αρκετά μεγάλη. Θα αναρωτηθεί κανείς αν αξίζει να βάζει κανείς τη ζωή του σε κίνδυνο για λίγα ψίχουλα και ν’ ακούει τη λέξη μπάτσος όπου βρεθεί κι όπου σταθεί; Μπάτσους τους ανέβαζε, μπάτσους τους κατέβαζε η περιβόητη εγκληματολόγος σύμβουλος του Ν. Τόσκα, της οποίας τα αγαπημένα παιδιά της κάρφωσαν τη φωτοβολίδα στο πόδι στις μάχες των Εξαρχείων. Αλήθεια, τι έγινε αυτή η ψυχή της οποίας κινδύνευε η ζωή και την οποία ο Υπουργός Τόσκας επισκέφτηκε ανησυχώντας για την υγεία της, κάτι που δεν μάθαμε να έκανε σε τραυματισμένους αστυνομικούς.
Η ΒΕΒΗΛΩΣΗ...
Εκεί στην Τρυγώνα, στο δρόμο προς τα Τρίκαλα έχει στηθεί ένα μνημείο στη μνήμη δύο αστυνομικών από τα Γιάννενα που είχαν εκτελεστεί από έναν κακοποιό αλλοδαπό κατά την μεταγωγή του! Αυτό το μνημείο λοιπόν βρέθηκε κάποιο αληταριό να το βεβηλώσει, προφανώς διότι το βρήκαν σαν εξιλαστήριο μνημείο να βγάλουν την οργή τους. Ακόμη και στους νεκρούς βγάζουν το μένος τους τα κακομαθημένα που δεν έχουν τα «αποτέτοια» να δείξουν αλλιώς κι αλλού τον ανδρισμό τους.
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ...
Τα σαράντα χρόνια της ίδρυσης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων γιορτάζονται αυτό τον καιρό και τα γιορτάσια πάνε κι έρχονται από γνωστούς και αγνώστους από υπεύθυνους και μη και σε κάποιες περιπτώσεις από επιλήσμονες ή αγνοούντες την ιστορία. Ένα σωρό ονόματα ακούγονται ως πρωταγωνιστές αυτής της ενέργειας βγάζοντας απ’ έξω τους αληθινούς πρωταγωνιστές οι οποίοι έπαιξαν τον κύριο ρόλο στο όλο εγχείρημα...
ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ...
Έχουμε και λέμε λοιπόν για όσους δεν γνωρίζουν: Από το 1974 υπάρχει το αίτημα δημιουργίας Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κι αυτό προωθείται στην Κυβέρνηση Καραμανλή, ο οποίος το ακούει σαν αίτημα αλλά επικαλείται πληγές της χούντας που δεν του επιτρέπουν ένα τέτοιο μεγάλο έργο.  Επιτροπές επί Επιτροπών συγκροτούνται αλλά εντός της Ηπείρου κι όχι παραπέρα. Υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Ε. Αβέρωφ, ο οποίος δέχεται πιέσεις αλλά και πάλι βρίσκει «τοίχο» στον Καραμανλή. Έρχονται στα Γιάννινα το 1975 οι Υπουργοί Παιδείας Ζέππος και Ταλιαδούρος και μεταξύ άλλων υπόσχονται Ιατρική Σχολή παράρτημα άλλης Ιατρικής Σχολής. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των Ηπειρωτών και αρχίζουν να την παλεύουν την υπόθεση, για να φτάσουμε στην άνοιξη του 1976 που συγκροτείται νέα δυναμική επιτροπή αγώνα με τους αείμνηστους Κων/νο Σαφαρίκα, Πρόεδρο ΝΟΔΕ Ιωαννίνων τότε, Μιχάλη Παντελή και Λ. Καλογιάννη, βουλευτή Ν.Δ. Ιωαννίνων.
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ...
Αυτή λοιπόν η νέα επιτροπή απαίτησε από τον Υπουργό Ευάγγελο Αβέρωφ να συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για να του βάλουν ωμά το ζήτημα όπερ κι εγένετο. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, αφού έκανε τις διάφορες διαβουλεύσεις και με άλλους Υπουργούς κι αφού το «μαγείρεψε» το ζήτημα τελικά κατάφερε να φέρει σ’ επαφή με τον Καραμανλή την εν λόγω επιτροπή και του τα είπαν χύμα και τσουβαλάτα. Στην αρχή ο Καραμανλής έγινε Τούρκος κυρίως με τον Καλογιάννη του οποίου θυμούνταν ένα τηλεγράφημα από το Ρίο, αλλά στη συνέχεια φάνηκε να πείστηκε από το δίκαιο αίτημα των Ηπειρωτών. Τότε έψαξε τους αρμόδιους Υπουργούς Συντονισμού Παπαληγούρα και Γ. Ράλλη και τους έδωσε εντολή να δουν το ζήτημα δημιουργίας αυτόνομης Ιατρικής Σχολής στα Γιάννενα.
ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ...
Είχε μπει το νερό στ’ αυλάκι, οπότε ήταν θέμα χρόνου να υλοποιηθεί το εγχείρημα και να ικανοποιηθεί το αίτημα. Η πίεση προς τον Αβέρωφ από την επιτροπή και η «πίεση» του Αβέρωφ προς τον Καραμανλή απέδωσε καρπούς. Η Ιατρική Σχολή θα λειτουργούσε αυτόνομα στα Γιάννενα κι όχι ως παράρτημα Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης ή Αθηνών. Όμως δεν πρέπει να ξεχαστεί ο ρόλος ενός άλλου Ηπειρώτη Υπουργού του Βασίλη Δερδεμέζη εκ Δερβιζιάνων καταγόμενου. Δυστυχώς, δεν «έπαιξε» πουθενά αυτό το όνομα σ’ αυτό το εγχείρημα αν και η συμβολή του ήταν κι εκείνη μέγιστη, διότι κι εκείνον τον εκτιμούσε ο Κ. Καραμανλής.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ...
Σε όλη αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη και η συμβολή δύο μεγάλων επιστημόνων που συνέβαλαν τα μέγιστα στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος, οι οποίοι έθεσαν εαυτούς στην υπηρεσία του. Πρόκειται για τον αείμνηστο καθηγητή Διαμάντη Κασιούμη και τον καθηγητή Δημήτριο Λώλη. Αυτοί οι δύο ήταν οι πρωτεργάτες της στελέχωσης για να γίνει η Ιατρική Σχολή που έχουν σήμερα τα Γιάννενα και που κατέστησε την πόλη κέντρο ιατρικής περίθαλψης, με τα δύο μεγάλα Νοσοκομεία που λειτουργούν, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
ΠΑΛΙ ΓΥΝΑΙΚΑ!
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων θέλει τη γυναίκα του τελικά! Αυτό απέδειξε η προχθεσινή εκλογική διαδικασία που ανέδειξε πρόεδρο μια γυναίκα ακόμη κι αυτή είναι η κ. Μαρία Νάκα, η οποία διαδέχτηκε άλλη μία γυναίκα, την Αναστασία Γιογλή που ήταν αρκετές θητείες στο τιμόνι του Δικηγορικού μας Συλλόγου.
ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ...
Η νέα πρόεδρος κ. Μαρία Νάκα έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στο πολιτικό στερέωμα, με πρώτη και καλύτερη την Νομαρχία Ιωαννίνων, όπου εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος με νομάρχη τον Αλέκο Καχριμάνη. Από κει ξεκίνησε και νάτην τώρα πρόεδρος σ’ έναν από τους πλέον σημαντικούς επιστημονικούς φορείς της Ηπείρου και της χώρας όπως είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων!

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.