ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΦΑΟΥΛ!..
Φοβάμαι πως ο Άγιος Ιωαννίνων έκανε φάουλ στην περίπτωση προστίμου στο Γηροκομείο της Μητροπόλεως το οποίο επιβλήθηκε από τις τελωνειακές αρχές για την παράνομη χρήση πετρελαίου θέρμανσης αντί πετρελαίου κίνησης! Μοίρασε ευθύνες, προφανώς παρασυρόμενος από κακές πληροφορίες που του σερβίρουν κακοί συμβουλάτορες, κάτι που τον εκθέτει ανεπανόρθωτα στην κοινή γνώμη, η οποία δεν ήταν προετοιμασμένη για τέτοιου είδους καταγγελίες.

Ο ΔΑΚΤΥΛΟΣ...
Πολιτικό δάκτυλο ανακάλυψε ο Μάξιμος πίσω από την καταγγελία του για την επιβολή προστίμου ύψους 139.000 ευρώ από τις τελωνειακές αρχές της Ηγουμενίτσας. «Έπεσε καρφωτή και γι’ αυτό έγιναν οι έλεγχοι στο Γηροκομείο. Το καρφί είναι πρόσωπο που είναι πολιτικό, δεν είναι αυτή τη στιγμή στην πολιτική σκηνή, αλλά θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική. Μου ζήτησε ραντεβού και επειδή δεν τον δέχτηκα για να μη του δώσω θάρρος, εκείνος μας κάρφωσε κι έγινε ο έλεγχος, ο οποίος «έδειξε λαθρεμπόριο» (το τελευταίο δεν το είπε), με αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο. Προς το παρόν δεν λέω όνομα, θα το κάνω όμως κάποια άλλη στιγμή». Αυτή ήταν η καταγγελία που έκανε ο Μάξιμος κι έβγαλε έναν θυμό άνευ προηγουμένου που έδειχνε έναν άλλο Μάξιμο από αυτόν που ο υπογράφων είχε την τύχη να γνωρίσει από τις πρώτες στιγμές που ανέλαβε την ευθύνη της ποίμανσης της Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Η ΕΚΡΗΞΗ...
Μέχρι ενός σημείου η έκρηξη του Δεσπότη μπορεί να δικαιολογηθεί διότι δεν είναι μικρή υπόθεση να κουμαντάρεις ένα τέτοιο και τόσο μεγάλο ίδρυμα όπως είναι το Γηροκομείο, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει μπει στη δίνη της οικονομικής κρίσης και μάλιστα από τότε που τα μερίσματα από την Εθνική Τράπεζα έφτασαν στο ναδίρ, αφού οι μετοχές των Αγαθοεργών έγιναν απλά χαρτιά χωρίς καμία αξία. Σ’ αυτή την ένδοια έρχεται και μία κατραπακιά των 139.000 ευρώ για να ξαναρίξει στα τάρταρα τη λειτουργία του Γηροκομείου, όπου 150 άτομα βρίσκουν θαλπωρή και καμιά εβδομηνταριά άτομα βρίσκουν εργασία.

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ...
Την πρώτη μέρα που έγινε γνωστοποίηση - διαμαρτυρία του γεγονότος ο υπογράφων πήρε θέση, και καλά έκανε, ενάντια στην επιβολή του προστίμου των 139.000 «μαλώνοντας» τους τελωνειακούς για τη σπουδή που έδειξαν σε ελέγχους και μάλιστα για ένα ζήτημα για το οποίο ο Μάξιμος δηλώνει άγνοια και δεν έχει λόγο ν’ αμφιβάλλει κανείς για την ειλικρίνεια των λόγων του.

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ...
Από κει και πέρα, ο Δεσπότης δεν είχε κανένα λόγο να βγει δημόσια να εμπλακεί σε υποθέσεις πολιτικές, κυρίως «δείχνοντας» το «καρφί» και όχι την παρανομία η οποία ομολογήθηκε από τον ίδιο, έστω κι αν αυτή έγινε εν αγνοία του. Τι θα πει έπεσε καρφωτή και γνωρίζω τον προδότη ο οποίος θέλει να εμπλακεί στα πολιτικά πράγματα, φωτογραφίζοντας συγκεκριμένο πρόσωπο που τους τελευταίους μήνες έχει εκφράσει την επιθυμία ν’ ασχοληθεί με τα κοινά!

ΕΥΘΕΩΣ...
Αν ο Μάξιμος έχει σίγουρη πληροφορία ως θρησκευτικός ηγέτης της περιοχής, να βγει και να τον κατονομάσει ευθέως κι όχι με περιστροφές που καθόλου τιμή δεν περιποιούν στον ίδιο και στο λειτούργημά του. Το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι ποιος έπαιξε τον ρόλο του... Ιούδα, αλλά αν ήταν δίκαια η σταύρωση του Κυρίου! Το να ρίχνει κανείς αθώους στη βορά του πλήθους είναι θανάσιμο αμάρτημα και η μετάνοια επιβάλλεται όπως θα έλεγε ο ίδιος ως εκ της θέσεώς του.

ΒΑΡΥ ΦΟΡΤΙΟ!
Η ποινή που επέβαλε το Τελωνείο στο Γηροκομείο είναι βαρύ φορτίο για τις πλάτες του Ιδρύματος και του ιδίου του Μάξιμου που προσπαθεί να βάλει μια τάξη στα οικονομικά των Αγαθοεργών και λοιπών Ιδρυμάτων. Πράγματι, έχει βγει διακονιά στα πέρατα του κόσμου για να ζήσουν αξιοπρεπώς στα στερνά τους οι φιλοξενούμενοι στο Γηροκομείο, όμως φοβάμαι πως ο χειρισμός του όλου ζητήματος ήταν προς λάθος κατεύθυνση όταν βγήκε στα ΜΜΕ κι έριχνε... κεραυνούς προς διάφορες κατευθύνσεις ως μη όφειλε. Η εμπλοκή του σε τυχόν διενέξεις πολιτικών προσώπων ήταν και παραμένει άστοχη και κατά την γνώμη μας δεν ήταν του αντικειμένου του!

ΟΙ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ...
Επίσης φοβάμαι ότι έπεσε θύμα κάποιων επιτηδείων που κυκλοφορούν ξέμπαρκοι και που την διαβολή την έχουν κάνει επάγγελμα για να εξυπηρετήσουν τις αρρωστημένες δικές τους επιδιώξεις που δεν διέπονται και από τις καλύτερες των προθέσεων. Είναι γνωστοί στους παροικούντες στην ντόπια πιάτσα οι καλοθελητές που μόνιμα σκαρφίζονται διαβολιές και δεν σεβάστηκαν ακόμη κι αυτόν τον χώρο της Μητρόπολης Ιωαννίνων, η οποία δεν είναι τυχαία Μητρόπολη...

Ο ΑΣΚΟΣ...
Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου ο Μάξιμος και τώρα όποιον πάρει ο χάρος. Τελωνειακοί, πολιτικοί, εφοπλιστές, προμηθευτές και στη μέση το Γηροκομείο να τραβάει τον δικό του Γολγοθά. Κάποιοι πάτησαν πάνω στον χαρακτήρα του Μάξιμου και επένδυσαν στις δικές τους μωροφιλοδοξίες. Τέσσερα χρόνια στα Γιάννενα ο Μάξιμος, έπρεπε να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και αν ακόμη τον πνίγουν το δίκιο και ο θυμός, είναι ο πρώτος που θα δώσει το παράδειγμα της καρτερίας.

Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ...
Ο υπογράφων δεν γίνεται συνήγορος υπεράσπισης του «δακτυλοδεικτούμενου» πολιτικού, ούτε των τελωνειακών αρχών, ούτε των προμηθευτών με καύσιμα οι οποίοι είχαν εκείνοι υποχρέωση να τον ενημερώσουν και να τον προστατέψουν αφού δηλώνει άγνοια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δεχτεί την εμπλοκή του Μητροπολίτη σε μικροπολιτικά παιχνίδια, αν αυτά που κατήγγειλε δεν τα αποδείξει.

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ
Τέλος για σήμερα με αυτή την ιστορία του καταγγελτικού πύρινου λόγου του Σεβασμιότατου κι αν μου δίνει το δικαίωμα, θα συστήσω ψυχραιμία προς όλους τους εμπλεκόμενους, διότι αλλού είναι το πρόβλημα κι άλλο το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση της επιβολής του προστίμου. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι έπεσαν όλα τα κακά μαζί, και ο ρουφιάνος υπό εκκόλαψη πολιτικός και οι κακοί τελωνειακοί και ο αδιάφορος προμηθευτής και οι τελούντες εν αγνοία υπεύθυνοι για την σωστή λειτουργία του Ιδρύματος. Από την άλλη μεριά, προς τι τέτοια σπουδή οι ελεγκτές οι οποίοι φέρονται ως να είχαν προηγούμενα με το Γηροκομείο; Λέγεται ότι ενίοτε τα κάστρα πέφτουν από μέσα. Κάτι τέτοιο πέρασε από το μυαλό του αγίου Μαξίμου, του οποίου κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εξυπνάδα και την εργατικότητα.

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ...
Τι να πει κανείς μία μέρα μετά από μία ακόμη τραγωδία που βίωσε ο τόπος μας και πάλι με τον πρωταγωνιστικό ρόλο να τον κρατά η Αττική! Ενώ ακόμη θάβουν τους νεκρούς της Μάνδρας από τις πρόσφατες πλημμύρες κι ενώ ακόμη δεν έχουν στεγνώσει τα μάτια από τα δάκρυα, νάτα τα νέα φέρετρα να κάνουν την εμφάνισή τους και να ζητούν υπευθύνους για το μεγάλο κακό που έγινε...

ΑΣΥΜΜΕΤΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ...
Από τις κουκουνάρες του Ράλλη το 1981 περάσαμε στον στρατηγό άνεμο του Πολύδωρα το 2007, για να φτάσουμε στις ασύμμετρες απειλές του Αλέξη Τσίπρα! Όλο κάτι άλλο φταίει και γίνεται αυτή η θυσία ανθρώπινων ζωών επειδή ζούμε σε κράτος όπου η πρόληψη είναι εκ των ων ουκ άνευ! Δεκάδες τα θύματα της πλημμύρας το φθινόπωρο του 2017, δεκάδες και τα θύματα της προχθεσινής φωτιάς πάλι στην Αττική. Ποιος θα απολογηθεί και ποιος θα τιμωρηθεί για αυτά τα τραγικά θύματα που έπεσαν σε καιρό ειρήνης;

ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ!..
Δώδεκα ώρες παραδομένη στις φλόγες η Αττική σε πρώτη φάση αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας και η επίσημη πολιτεία απούσα! Απών ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος πήγε να βραβευτεί στη Βοσνία, άφαντη όλη η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία, η οποία περίμενε τον ηγέτη της να ανακαλύψει κάπου λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας τις ασύμμετρες απειλές που λαμπάδιασαν την Αττική και την Κορινθία. Το 2007 οι ίδιοι άνθρωποι εγκαλούσαν την τότε κυβέρνηση ώστε να μην επικαλεστεί τις ασύμμετρες απειλές! Πώς αλλάζουν οι καιροί...

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ...
Θλιβερός ο απολογισμός από το ολοκαύτωμα της Αττικής, σε ανθρώπινες ζωές και σε φυσικό πλούτο. Θλιβερή η εικόνα αυτού του μπουλουκιού που κυβερνά τον τόπο μας, το οποίο πάλι θα ρίξει το μπαλάκι στους προηγούμενους που δεν είχαν λάβει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για να μη φτάσουμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα. Το ζήσαμε στην περίπτωση των πνιγμών στην Μάνδρα όπου οι ίδιοι άνθρωποι περιορίστηκαν στον απολογισμό μετρώντας θύματα και στις κατάρες των προηγούμενων.

ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ!
Κανένας σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της κατάστασης! Καμία καθοδήγηση για το τι έπρεπε να κάνουν οι κάτοικοι για να μη καούν ζωντανοί. Απλά περιορίστηκαν στον θλιβερό απολογισμό που κάθε στιγμή που περνούσε όλο και μεγάλωνε ο αριθμός των θυμάτων. Μανάδες με τα παιδιά στις αγκαλιές βρέθηκαν απανθρακωμένες, θύματα μιας πολιτείας η οποία έχει στο τιμόνι της έναν πρώην μπαχαλάκια και για υπουργούς κάτι τύπους σαν τον Πολάκη, ο οποίος όταν ο Πρωθυπουργός ενημερώνονταν, εκείνος έγραφε στο FB ότι η αντιμετώπιση της κατάστασης εκ μέρους της κυβέρνησης ήταν τέτοια που δεν προκάλεσε θύματα (!) και έτσι θα βούλωνε το στόμα της αντιπολίτευσης!

 

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.