ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ...
Τριάντα χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων συμπληρώνονται την επόμενη χρονιά κι αυτό δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας και της θύμησής μας. Τριάντα χρόνια προσφοράς όχι μόνο στα Γιάννενα και την Ήπειρο, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφού πολλές φορές περιέθαλψε ασθενείς απ’ όλες τις περιοχές.

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΡΟΔΙΝΑ!..
Όλα αυτά τα τριάντα χρόνια δεν ήταν όλα ρόδινα και δεν έγινε τίποτα από μόνο του. Χιλιάδες οι ασθενείς, χιλιάδες και οι εργαζόμενοι σ’ αυτό, το οποίο και σήμερα εξακολουθεί να προσφέρει καλές υπηρεσίες έστω και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης οι ασθενείς έχουν πολλαπλασιαστεί σε αντίθεση με το προσωπικό ιατρικό - νοσηλευτικό το οποίο υπολείπεται όπως υπολείπονται και πολλά υλικά.

ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ...
Ήταν τον Αύγυστο του 1981 όταν ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας έβαζε τον θεμέλιο λίθο στο ΠΠΓΝΙ στη Δουρούτη σε μια έκταση η οποία ήταν δωρεά συμπατριώτισσας. Ήταν τότε, δύο μήνες πριν τις εκλογές, που ο ευπατρίδης άνοιγε τον δρόμο για μια καλύτερη περίθαλψη στους ηπειρώτες στην αρχή, που όμως στη συνέχεια αυτό κατέστησε την πόλη μας ιατρικό κέντρο της Β.Δ. Ελλάδος και των Ιονίων νήσων. «Έχει περισσότερη αξία για μένα να θεμελιώνω ένω έργο και λιγότερη να το εγκαινιάζω. Το δύσκολο είναι να θεμελιώσεις το έργο που σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα έλθει η ώρα των εγκαινίων», είχε πει ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ!

Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ...
Ενώ θεμελιώθηκε το έργο και στο διαγωνισμό είχαν ανακυρηχθεί οι Σουηδοί κατασκευαστές, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που εξελέγη δύο μήνες μετά άλλαξε τον εργολάβο και το «έδωσε» στους Γερμανούς. Ένας ψιλοχαμός έγινε τότε με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να παραδοθεί σε λειτουργία οκτώ χρόνια μετά και στην αρχή με δύο - τρεις ειδικότητες να λειτουργούν. Έκτοτε πέρασαν τριάντα σχεδόν χρόνια λειτουργίας και αφού πέρασε από πολλές συμπληγάδες, το Νοσοκομείο εξακολουθεί να προσφέρει τις καλύτερες των υπηρεσιών παράλληλα με την λειτουργία του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», που κι εκείνο έκτοτε αναβαθμίστηκε.

Η ΦΗΜΗ...
Έγινε γνωστό το ΠΠΓΝΙ ακόμη και από τη δουλειά που έκαναν σ’ ερευνητικό επίπεδο οι Πανεπιστημιακοί. Πρωτοπόρο σε πολλά επίπεδα με την Ορθοπεδική του Σουκάκου να αποτελεί παράδειγμα σε παγκόσμια κλίμακα. Συνεχιστές της σχολής και φιλοσοφίας Σουκάκου πολλοί άλλοι γιατροί οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούν το Νοσοκομείο σε ψηλό επίπεδο και μάλιστα τα τελευταία χρόνια το κρατούν με τα... δόντια!

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ...
Να σχεδιάσουμε το νέο Νοσοκομείο, λέει ο σημερινός διοικητής κ. Τσίκαρης και με αφορμή την χωροθέτηση στη νέα πτέρυγα. Τη στιγμή που ο κ. Τσίκαρης μιλάει για ανασχεδιασμό στο Νοσοκομείο εξακολουθούν να υπάρχουν αντιδράσεις γι’ αυτόν τον ανασχεδιασμό, ο οποίος γίνεται με το «έτσι θέλω», χωρίς να υπολογίζονται οι ανάγκες ορισμένων κλινικών. Μία από τις κλινικές είναι η Ορθοπεδική, η οποία αντιδρά σ’ αυτόν τον ανασχεδιασμό διότι θεωρεί ότι γίνεται εις βάρος των συμφερόντων της σε επίπεδο λειτουργίας για να εξυπηρετηθούν άλλες κλινικές.

ΟΧΙ ΣΕ ΣΔΙΤ!
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του διοικητού κ. Τσίκαρη έγινε λόγος για αποφυγή παραχώρησης της 4ης πτέρυγας με μορφή ΣΔΙΤ, κάτι που θα υποβάθμιζε την λειτουργία της! Δεν ξέρω τι θα ήταν καλύτερο για την καλύτερη λειτουργία γενικά του Νοσοκομείου, αλλά, εδώ που τα λέμε, μια τάξη επιβάλλεται...

ΚΑΛΥΤΕΡΑ...
Ας ελπίσουμε ότι τα 30χρονα του ΠΠΓΝΙ θα το βρουν σε καλύτερη κατάσταση και λειτουργία, διότι δεν είναι κάποιο νοσοκομείο αλλά το συγκεκριμένο Νοσοκομείο, το οποίο έφερε επανάσταση στο χώρο της υγείας. Αν συνδυαστεί το Νοσοκομείο αυτό με την λειτουργία του «Χατζηκώστα» και με την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής το 1976 στα Ιωάννινα, τότε το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι κάποτε έγινε μια επανάσταση στο χώρο της υγείας στον τόπο μας. Αυτή την επανάσταση πρέπει να σεβαστούμε και να εξακολουθούμε να την κρατούμε στη μνήμη μας!

ΗΘΙΚΟ ΘΕΜΑ!
Ηθικό θέμα για τον Δημ. Δημητρίου, πρώην και ίσως οσονούπω ξανά Πρόεδρο Επιμελητηρίου. Ο Γρ. Γκίκας, μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων ως είναι φυσικό ζητά την παραίτησή του. Ο κ. Γκίκας κατήγγειλλε τον κ. Δημητρίου ότι σαν μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου συμμετέχει σε επιτροπές διαχειριστικές Ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε κάποια από τα οποία συμμετείχε ο ίδιος προσποριζόμενος οικονομικό όφελος, πράγμα που αντίκειται προς τις αρχές δικαίου!

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ!..
Μέχρι στιγμής ο κ. Δημητρίου δεν έχει πάρει θέση για την κατηγορία και όχι μόνο παραμένει μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, αλλά βρίσκεται εν αναμονή ανάληψης των καθηκόντων του προέδρου τον επόμενο Μάρτιο όπως είναι η συμφωνία με τον σημερινό πρόεδρο. Επίσης, ο κ. Δημητρίου με ένα τέτοιο «μητρώο» διεκδικεί και την Περιφέρεια Ηπείρου στις εκλογές του Μαΐου προτεινόμενος από το ΚΙΝΑΛ!

Η ΓΛΩΣΣΑ ΖΑΕΦ...
Τα πήρε όλα ο Ζάεφ και τώρα του έλειψε η διδασκαλία της Μακεδονικής γλώσσας στους «Μακεδόνες» του Αιγαίου! εκεί το μυαλό του αυτού του «ηγέτη» των Σκοπίων που τον έκαναν μάγκα οι δικοί μας «πατριώτες» Αλέξης - Πάνος - Κοτζιάς και ο παραμορφωμένος Καρανίκας! Εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Ζάεφ επεκτείνει μόνος του τα σύνορα κάνοντας πράξη το όνειρο της δημιουργίας της Μακεδονίας του Αιγαίου.

ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!
Δεν ακούσαμε, δεν είδαμε, δεν καταλάβαμε, ήταν η απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης μέσα από την βαρελίσια φέτα Καλαβρύτων, στην οποία έδινε το παρών ως γευσιγνώστης ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Μόλις καταλάβουμε τι εννοεί ο Ζάεφ, είπαν, θα δώσουμε την δέουσα απάντηση. Μάλιστα, αυτό το ζήτημα ανέλαβε να το διαχειριστεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κατρούγκαλος! Ο άνθρωπος, ο Κατρούγκαλος, θα χειριστεί εθνικό ζήτημα για να το κάνει όπως έκανε το ασφαλιστικό για το οποίο απαξάπαντες στη χώρα τον βρίζουν νυχθημερόν, ο οποίος μετέτρεψε τις συντάξεις σε φιλοδώρημα όπως είχε πει ο αείμνηστος Ανδρέας. Αυτός ο άνθρωπος τώρα έρχεται να διαχειριστεί ένα εθνικό ζήτημα όπως είναι η συμφωνία των Πρεσπών, αφού ο εκτελών χρέη Υπουργού Εξωτερικών Αλέξης Τσίπρας περί άλλων τυρβάζει!

Η ΒΟΛΤΑ...
Αμ το άλλο! Έκανε βόλτα 15 χιλιομέτρων και «καθαρίζει» τις πυραμίδες στα σύνορά μας με τα Σκόπια. Πρόκειται για ένα Σκοπιανό ο οποίος από χόμπυ έκανε βόλτες στα σύνορα και έσπαγε τις πυραμίδες για να σπάσει την ανία του προφανώς κι όχι ότι μπορεί να ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία!

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ!..
Προκαλούν οι «γείτονες» κι εμείς σαν χώρα περιμένουμε να δούμε πού το πάει, σαν τη χήρα που περίμενε να δει πού το πήγαινε ο μερακλής γείτονάς της όταν της «πέταξε τα μάτια έξω»! Περιμένουν ο Αλέξης με τον Πάνο να δουν πού το πάνε οι Σκοπιανοί και τι εννοούν όταν λένε ότι θα διδάσκονται την Μακεδονική γλώσσα τα Ελληνόπουλα...

ΣΤΟ «ΤΡΙΕΘΝΕΣ»...
Ενώ αυτά γίνονται στα σύνορά μας εκεί στο «τριεθνές», στην Αθήνα γίνεται του στρατάρχη Πάνου και ενός στρατηγού που επιτέλους άνοιξε το στόμα του και διέσυρε τον Υπουργό για το βίτσιο που έχει να ντύνεται «στρατάρχης»! Αυτές τις στολές τις φοράνε όσοι τις αποκτήσανε εν τω στρατεύματι κι όχι με 108, του λέει και αρχίζει το πανηγύρι. Έχουμε πολύ καιρό που γράφουμε εμείς για τα βίτσια του Υπουργού Άμυνας ο οποίος έχει ντυθεί όλες τις στολές όλων των σωμάτων με τα ανάλογα λιλιά στα πέτα του. Μέχρι και πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας ντύθηκε ο μπαγάσας, ενώ κάποιοι ανεγκέφαλοι του έδωσαν και πιλοτήριο ελικοπτέρου της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας! Παιδική χαρά ή θέατρο σκιών στο ΥΠΕΘΑ! (Τριεθνές = Παπάγου - Χαλάνδρι - Χολαργός).

ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ!
Ρε πού φτάσαμε! Να θεωρούμε επιτυχία την ισοπαλία του ΠΑΣ Γιάννινα με τον ΟΦΗ στο «Ζωσιμάδες»! Δηλαδή, έτσι και πάμε Κρήτη τι πρέπει να περιμένουμε για να πάθουμε μεγάλη ευτυχία; Κάποιοι πρέπει να συνέλθουν σ’ αυτή την ομάδα για ν’ αποφευχθούν περιπέτειες στο εγγύς ή απώτερο μέλλον. Τον λόγο έχει ο ίδιος ο Χριστοβασίλης...

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΡΑ!
Μια δεκαετία έχει στο τιμόνι του ΠΑΣ Γιάννινα ο Γ. Χριστοβασίλης και τέτοια εικόνα σε τέτοια εποχή δεν παρουσίασε μέχρι τώρα. Η παρουσία του συνοδεύονταν με επιτυχίες και με οράματα για διακρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που επετεύχθη τελικά. Εδώ και δύο χρόνια η ομάδα έπαψε να έχει στόχους κι αδυνατεί να τους πραγματοποιήσει, με αποτέλεσμα ν’ ακούγονται μουρμουρητά περί παραμονής στην κατηγορία. Ο Γ. Χριστοβασίλης έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο κι ας πάρει αποφάσεις όσο πιο νωρίς μπορεί και προτού να είναι αργά.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ...
Με το «έρχονται τα καλύτερα» έκλεισε ο Θωμάς Μπέγκας την ομιλία του προς τους «συντρόφους» του στη μάζωξη που έκανε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης την περασμένη Κυριακή. Αυτό το «έρχονται τα καλύτερα» «προδικάζει» το μέλλον του Δήμου σβήνοντας την εννιαετή παρουσία του στα δημοτικά πράγματα. Μη ξεχάσω να πω για την αναφορά που έκανε ο κ. Μπέγκας στα... θαύματα που έκανε με τις ασφαλτοστρώσεις δρόμων και πλακοστρώσεις 5 χιλιομέτρων στην πόλη! Αν έχετε κάπως αλλιώς τα θαύματα στο νου σας... ξεχάστε τα!

Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ...
Στην ίδια εκδήλωση του Θ. Μπέγκα την τιμητική τους είχαν οι πρώην σύντροφοι - συνοδοιπόροι - συνεργάτες - συνδιαχειριστές του Δήμου Μωϋσής - Φίλιος. Δεν είπε ονόματα αλλά τους φωτογράφιζε ανφάς - προφίλ και έδειχνε να τους φοβάται για την πρωτοκαθεδρία εκ μέρους της αριστεράς του και προσπαθεί να... κλείσει τα σύνορα. Να δείτε που στο τέλος θα μείνει με το μισό ΚΙΝΑΛ ο Θ. Μπέγκας, έστω κι αν δεν είναι μέλος του!

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.