ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΦΩΝΗ...
Και ηκούσθη μία φωνή: Αλέξη χάσαμε! Άντε τώρα να μαζέψει κανείς την Περιστέρα που κάθε 26 Μάη θα πλαντάζει στο κλάμα. Κακιά συνήθεια από την 5η Ιουλίου 2015 με το δημοψήφισμα. Μη βιάζεται όμως να ξανακλάψει τώρα γιατί έρχονται οι εκλογές Ιουνίου.

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ...
Αν γυρίσουμε ένα μήνα πίσω, όταν από τούτη εδώ τη στήλη είχαμε εκτιμήσει ότι τον Ιούνιο πρέπει να ετοιμαζόμαστε για εθνικές εκλογές. Πέσαμε μέσα, αν και μ’ αυτόν τον Αλέξη ποτέ να μη λέει κανείς ποτέ! Εκλογές λοιπόν τον Ιούνιο για το β’ ημίχρονο όπου θα παρθούν τα.. σώβρακα!

ΚΑΤΑΚΕΦΑΛΑ!
9,5 μονάδες κατακέφαλα και του ήλθε ο ουρανός σφονδύλι! Ο μόνος που δεν είχε χωνέψει ότι θα γίνονταν αυτό που έγινε ήταν το παιδί από την άνω Κυψέλη. 9,5 μονάδες μπροστά ο Κυριάκος! Ούτε δέκα για να ‘χει να μολογάει και να μοιρολογάει η Περιστέρα!

ΠΛΗΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ!
Σ’ όλη την Ελλάδα η ΝΔ μπροστά με 9,5 μονάδες «πλην Ιωαννίνων» όπου η διαφορά φτάνει στις 3 μονάδες! Τυχαίο; Δεν νομίζω! Θα το αναλύσουμε προσεχώς το φαινόμενο «Ιωάννινα» και ανάλογα θα πορευτούμε. Γι’ αυτό το φαινόμενο υπάρχουν ευθύνες και υπεύθυνοι με ονοματεπώνυμα.

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ...
Από το 1974 μέχρι τις προχθεσινές εκλογές ο Νομός Ιωαννίνων πάντα συμβάδιζε με τα ποσοστά της χώρας με μία – δύο μονάδες διαφορά. Τώρα η ΝΔ παίρνει δέκα μονάδες πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ και στα Γιάννινα η διαφορά μένει στις 3-4 μονάδες! Ήθελε μεγάλη παλικαριά για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο και τα κατάφεραν οι ντόπιοι και Αθηναίοι παλικαράδες.

ΟΛΑ ΜΠΛΕ!
Όλη η Ελλάδα σχεδόν γαλάζια και η Άρτα μόνη της ροζάκι! Ναι, η Άρτα της Γεροβασίλη και πατρίδα του Τσίπρα αντιστάθηκε στη συντριβή και βάφτηκε ροζάκι. Η Άρτα που σε παλαιότερες εποχές δεν ήθελε ν’ ακούει περί αριστεράς! Κι’ όμως, η Άρτα παραδόθηκε στις αγκάλες της Γεροβασίλη, η οποία, εδώ που τα λέμε, κάτι έκανε για την πατρίδα της, με την ίδρυση Γεωπονικής!

ΤΑ ΗΜΙΧΡΟΝΑ...
Χάσαμε στο πρώτο ημίχρονο και πάμε για το δεύτερο, λέει ο φύλαρχος κοτερούχος Αλέξης. Όταν στο πρώτο ημίχρονο χάνεις 10 – 0, έχεις πόδια να παίξεις μπάλα και να γυρίσεις το παιχνίδι στο δεύτερο; Έχει παίξει ποτέ μπάλα αυτό το παιδί στη ζωή του;

ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ!..
Δεν πειράζει, Αλέξη μου. Έπεσες εφέτος, θα ανέβεις του χρόνου! Έτσι δεν είπες στους Ηπειρώτες για τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, που με το τελευταίο πριν τις εκλογές νομοσχέδιο τον καταδίκασε ο Βασιλειάδης σου με πτώση στην Β’ Κατηγορία; Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά τους θα ‘ναι! Τα τελευταία για παρηγοριά, όπως ακριβώς έκανε ο Αλέξης για τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ!

ΜΑΣΑΖ...
Τους μάζεψε εκεί στην Κεντρική Επιτροπή προχθές βράδυ ο Αλέξης και τους έκανε ψυχολογικό μασάζ. Επιτρέπεται να πέσεις, αλλά απαγορεύεται να μη σηκωθείς, τους είπε και θυμήθηκε τον Νίτσε! Άκουσαν εκείνοι το απαγορεύεται να μη σηκωθείς και τους ήλθε κάπως ανάποδα. Που να σηκωθείς άμα έχεις χάσει με 10 – 0 από τα αποδυτήρια!

ΧΑΜΗΛΟ!..
Χαμηλό βαρομετρικό της ΝΔ στα Γιάννενα κι αυτό θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα, όχι μόνο εμάς αλλά και τους ΑυγενοΚακλαμανοΤζαρούχηδες. Κανείς δεν πρέπει να είναι υπερήφανος για όσα έγιναν στην γαλάζια παράταξη στο Νομό και ιδιαίτερα στο Δήμο. Οι τρεις μονάδες διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι ο απόλυτος διασυρμός για τους πολιτικούς και τα κομματικά στελέχη της ΝΔ που έρχονταν στα Γιάννενα, έστηναν φιέστες, δάκρυζαν από χαρά για τη νίκη και από την περασμένη Κυριακή κρύβονται!

Η ΛΙΣΤΑ...
Θα δούμε να συνωστίζονται για την λίστα τα στελέχατα της ΝΔ έχοντας όμως δώσει τα χειρότερα δείγματα δουλειάς υπέρ της συνοχής της παράταξης. Τα μηνύματα που έστελναν όλο αυτό τον προηγούμενο καιρό ήταν διχαστικά και η «πληρωμή» ήταν η απαξίωση από την τοπική κοινωνία. Το να ενδιαφέρονται ορισμένοι να αποκαταστήσουν επαγγελματικά «εκλεκτούς» έφερε το αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζουμε!

Η ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ...
Από την άλλη μεριά, η καθολική επικράτηση του Αλ. Καχριμάνη, καθόλου δεν μειώνει τα προβλήματα που υπάρχουν στην κομματική μηχανή και στο λοιπό δυναμικό του Νομού! Η νίκη Καχριμάνη πιστώνεται στον ίδιο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από πολύ νωρίς (πριν ένα χρόνο) τον υιοθέτησε και τον στήριζε ποικιλοτρόπως, όπου βρέθηκε κι όπου στάθηκε. Η ανθυποψηφιότητα του Σπ. Ριζόπουλου, δεν μπόρεσε να αλλάξει το καθεστώς στην Ήπειρο, διότι ο Καχριμάνης είναι παλιός στο κουρμπέτι και οι Ηπειρώτες δεν προτίθενται να ξεβολευτούν.

ΕΝ ΚΑΙΡΩ...
Θα κάνουμε απολογισμό εν καιρώ κι’ όχι τώρα εν θερμώ, για το τι έγινε στα Γιάννινα και η ΝΔ δεν έφερε την επανάσταση όπως έγινε σ’ όλη την Ελλάδα.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ...
Επειδή σ’ ένα μήνα περίπου θα γίνουν οι εθνικές εκλογές και εκεί θα κριθούν οι κομματάρχες, οι κομματαρχίσκοι και τα κομματαρχίδια, εμείς απλά θα κάνουμε κράτει. Όση ζημιά ήταν να κάνουν την έκαναν σε τοπικό επίπεδο κι ο καθένας ας αναλάβει την ευθύνη του.

ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙ...
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μη ξεχάσει να περιλάβει στους συνδυασμούς του όλους εκείνους που δεν έφεραν την άνοιξη στο Νομό, όπως έγινε σ’ όλη την Ελλάδα. Μη ξεχάσει να συμπεριλάβει κι εκείνους τους πανηγυρτζήδες, που δήλωσαν πανευτυχείς από την μεγάλη επιτυχία της ΝΔ - πλην Ιωαννίνων, όπου... επέτρεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει ποσοστό περίπου 30%!

Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ...
Μπέγκας – Μωϋσής θα αναμετρηθούν την ερχόμενη Κυριακή στο Δήμο Ιωαννιτών κι’ αυτό είναι παλικαριά τους. Έτσι αποφάσισαν οι Γιαννιώτες, έτσι θα πορευτεί ο Δήμος τα επόμενα 4 χρόνια. Οι δύο πρώην συμπορευόμενοι επί Φίλιου, τώρα θα κονταροχτυπηθούν για τον δημαρχιακό θώκο, όχι όμως μόνοι τους. Ο εκλογικός νόμος επιβάλλει συνεργασίες. Πάντως, όχι μεταξύ τους, διότι τα πρώτα χτυπήματα έγιναν το βράδυ των εκλογών!

Η ΔΙΑΦΟΡΑ...
Κοντά στις 6 μονάδες η διαφορά του Μπέγκα με τον Μωϋσή, κάτι που του δίνει το δικαίωμα της ελπίδας για τον β’ γύρο. Δικαίωμα στην ελπίδα έχει και ο Μωϋσής, αν βέβαια υπάρξουν δυνάμεις τέτοιες που θα βάλουν πλάτη. κυρίως αν συνεχίσουν οι δυνάμεις αυτές να επιμένουν στην αρχική θέση πριν αλλάξουν γνώμη και χρίσουν εκλεκτό!

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ...
Ό, τι και να γίνει, η επόμενη μέρα θα πρέπει να βρει τρεις παρατάξεις στο τιμόνι του Δήμου, διότι δύο δεν θα φτάσουν. Αυτές οι τρεις παρατάξεις είναι το ζητούμενο κι εδώ θα είμαστε να δούμε πώς θα λειτουργήσει το σύστημα, αφού ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής πρώτη φορά θα εφαρμοστεί στην πράξη.

ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!
Όσον αφορά την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», εκείνο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι στάθηκε με αξιοπρέπεια όλο αυτό το διάστημα, όπου όλοι οι Θεοί και δαίμονες ήταν απέναντί της. Έχουν ονοματέπωνυμα αυτοί οι Θεοί και δαίμονες, οι οποίοι τώρα κρύβονται ύστερα από το στραπάτσο που υπέστησαν στο Δήμο και στο Νομό.
Ο Νίκος Γκόντας έβαλε τη σφραγίδα του σ’ αυτή την πόλη κι αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς, ούτε ακόμη και από τους αντιπάλους. Η απόφαση των Γιαννιωτών να τον κατατάξουν στην τέταρτη θέση τον καθιστά υπεύθυνο να αγωνιστεί από την θέση αυτή μαχόμενος για τα συμφέροντά τους. Τους τυχοδιωκτισμούς και τους τυχοδιώκτες ας τους ψάξουν αλλού όσοι ελαφρά τη καρδία αποφάσισαν έτσι όπως αποφάσισαν την περασμένη Κυριακή.
ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ!..
Βγαίνει ο Μωϋσής Ελισάφ την Κυριακή το βράδυ και λέει ότι το 70% των Γιαννιωτών γύρισε την πλάτη στον Μπέγκα! Τι ήθελε να το πει; Παίρνει φωτιά ο Θωμάς και του απαντά σε υψηλούς τόνους, για να μάθει ο κόσμος ότι συνενόηση μεταξύ τους γιόκ! Όμως ο πρώτος είναι πρώτος και οι άλλοι έπονται. Αυτό εννοούσε ο Θωμάς, ξεχνώντας ότι ο Γκόντας ήταν πάντοτε πρώτος, αλλά έχασε τον Δήμο δύο φορές που τον κέρδισαν οι δεύτεροι. Τα παραπάνω για να μη ξεχνιώμαστε, όταν κάνουμε δηλώσεις εν θερμώ ένθεν κακείθεν!

ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ!
Για το τι θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή κανείς δεν πρόκειται να προεξοφλήσει τίποτα. Όλα είναι ανοιχτά! Ωστόσο, όλες οι επόμενες μέρες θα είναι μέρες διαβουλεύσεων και οι «γραμμές» θα σβήνουν και θα γράφονται. Ας επικρατήσουν ψυχραιμία και λογική για να μπει ο Δήμος σε μια νέα εποχή, που θα έχει να κάνει με αλλαγές σε όλες τις γραμμές.

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.