ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ...
Επτά ολόκληρα χρόνια διήρκησε ο περιβόητος διαγωνισμός για την κατασκευή νεόυ Βιολογικού στη πόλη  μας. Επτά ολόκληρα χρόνια λήθαργου και πήγαινε έλα με τους εργολάβους να κάνουν τα δικά τους παιχνίδια και την δημοτική αρχή να κοσκινίζει. Μέχρι που ήλθε η νέα Δημοτική Αρχή στα πράγματα η οποία διόρισε νέα διοίκηση στην ΔΕΥΑΙ, η οποία πήρε τ’ αναμμένα κάρβουνα στα χέρια και δεν ξέρει τι να τα κάνει!

ΟΙ ΦΟΒΟΙ...
Επί επτά χρόνια σχεδόν ανάδοχος ήταν ο ΑΚΤΩΡ του γνωστού Μπόμπολα και ως εκ θαύματος τη νέα χρονιά ο ΑΚΤΩΡΑΣ απέσυρε το ενδιαφέρον αφήνοντας το πεδίο ανοικτό στον επόμενο που είναι η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, η οποία πρέπει να ακολουθήσει το διαδικαστικό για να πάρει την δουλειά. Φόβοι όμως υπάρχουν μήπως και η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ δεν τα καταφέρει και φάμε άλλα επτά χρόνια, οπότε πάμε στην τρίτη εταιρεία η οποία είναι ιδιοκτησίας ή μάλλον ήταν ιδιοκτησίας Αντιδημάρχου, μέλους της διοίκησης της ΔΕΥΑΙ!

ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΑΓΟΥΡΑ!
Επειδή σ’ αυτό τον τόπο ζούμε και επειδή γνωριζόμαστε καλά, καλόν είναι να τηρείται και το νόμιμον και το ηθικόν. Επτά χρόνια είναι πολλά για να καθυστερεί ένα έργο που τόσο ανάγκη έχει η πόλη μας, η οποία διαπλασιάστηκε μετά το 2010 και έχει ανάγκη κατασκευής νέου Βιολογικού καθαρισμού! Παιχνιδάκια με τις ζωές ανθρώπων απαγορεύονται αυστηρώς!

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ...
Πότε αντιλήφθηκε ο ΑΚΤΩΡΑΣ ότι δεν μπορεί να εκτελέσει το έργο και παρεχώρησε (;) την θέση στον δεύτερο; Υπάρχει περίπτωση να αδυνατεί και ο δεύτερος, οπότε πάμε στον τρίτο; Μήπως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν στον Δήμο και στην ΔΕΥΑΙ να ξανα βγάλουν το έργο σε διαγωνισμό και να δείξουν αποφασιστικότητα να το  κατασκευάσουν με νέες προδιαγραφές;

ΟΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ...
Αναρωτιέται όμως ο κάθε καλόπιστος τι σόϊ έργο θα γίνει το 2020 με προδιαγραφές και δεδομένα του 2010, διότι από τότε έχει σχεδιαστεί, ο νέος Βιολογικός και μάλιστα επί δημαρχίας Νίκου Γκόντα. Από τότε πέρασαν άλλες δύο δημοτικές αρχές Φίλιου – Μπέγκα κι ακόμη το έργο βρίσκεται στα γρανάζια της δημοπράτησης και τώρα ανάδειξης νέου αναδόχου.

ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ!..
Έτοιμο έργο από την εποχή Γκόντα, το δημοπράτησαν στην περίοδο Φίλιου το 2013, το κοσκίνισαν στην πενταετία Μπέγκα για να το ξαναδούν στην εποχή Ελισάφ! Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει και δεν τιμά κανέναν αυτοδιοικητικό που σέβεται τον εαυτό του και τον ίδιο τον Δήμαρχο. Πρέπει να γνωρίζουν οι ιθύνοντες ότι υπάρχει και ο γόρδιος δεσμός σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ...
Μέσα σε τρία χρόνια ο Τάσος Παπασταύρος και ο Νίκος Γκόντας έφτιαξαν τον τριτοβάθμιο Βιολογικό, μοναδικό έργο στο είδος του και τον έθεσαν σε λειτουργία. Παρά τις κραυγές της τότε λυσασμένης αντιπολίτευσης στο Δήμο, έφτιαξαν το έργο, το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα προστατεύοντας το περιβάλλον.

Ο ΧΟΡΟΣ...
Στην προκειμένη περίπτωση στήθηκε ένας ολόκληρος χορός συμφερόντων που δεν άφηναν και δεν αφήνουν το έργο να προχωρήσει, βάζοντας διάφορα εμπόδια. Χρειάζονται θάρρος, αποφαστικότητα και θυσίες τα μεγάλα έργα. Όλα τ’ άλλα που λέγονται και ακούγονται είναι προς λαϊκή κατανάλωση!

ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ!
Δεν θέλω να πιστέψω οσα γράφονται για «μεγαλοκατασκευάστριες εταιρείες που είναι μπλεγμένς σε «καρτέλ» που συμμετέχουν σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς και κάνουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι». Δεν  μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί να έχουν φτάσει και στην περιοχή μας τέτοιου είδους φαινόμενα τα οποία να βάζουν πλάτη σε πράξεις διαπλοκής! Είπα και ελάλησα! Ας ανοίξουν μάτια και αυτιά οι έχοντες ευθύνες.

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ... ΠΑΛΙΑ!
Ο Δήμος μας έχει ανάγκη από επέκταση του Βιολογικού καθαρισμού και μάλιστα ενός σύγχρονου Βιολογικού. Στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να κατασκευαστεί ένας Βιολογικός που σχεδιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και είμαστε στην δεκαετία του 2020 και ακόμη... στον τόπο τα βιολιά. Φτου κι’ απο την αρχή, αφού η Εταιρεία ΑΚΤΩΡ συμφερόντων Μπόμπολα αρνείται να εκτελέσει το έργο για δικούς της ιδιαίτερους λόγους. Η νέα διοίκηση της ΔΥΕΑΙ έχει τον κύριο και πρώτο λόγο να δώσει χθες λύση, αν σέβεται την ψήφο των Γιαννιωτών που τους έφερε σε θέση ευθύνης τον περασμένο Σεπτέμβριο!

Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ...
Αγαπημένος των Νεοδημοκρατών των Ιωαννίνων ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θοεδωρικάκος, ο οποίος έχει κάνει το δρομολόΪ Αθήνα – Γιάννινα ένα τσιγάρο δρόμο. Εδώ Χριστουγέννιασε ο Υπουργός εδώ θα επιστρέψει για την κοπή της πίτας καλεσμένος του Θεόδωρου Τζαρούχη και της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων. Ο κ. Θεοδωρικάκος είχε συνοδέψει και τον Κυριάκο στο ταξίδι που είχε κάνει τον Σεπτέμβριο στα Ιωάννινα και είναι εκείνος που υιοθέτησε την λύση Ελισάφ στο Δήμο Ιωαννιτών.

ΤΑ ΚΛΑΜΑΤΑ...
Να θυμήσουμε την περσινή ανάλογη εκδήλωση της ΝΟΔΕ στον ίδιο χώρο όπου τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο γνωστός Άδωνις Γεωργιάδης. Ήταν τότε που  ο Άδωνις έκλαιγε με λυγμούς ακολουθώντας την τότε εκλεκτή της ΝΟΔΕ και ΝΔ για το αξίωμα του δημάρχου που τελικά δεν ευδοκίμησε. Κλάμα η Τατιάνα, κλάααααμα ο Άδωνις. Στο τέλος και κατ’ ιδίαν ακούστηκε να λέει, «κάποιος να παραδώσει μαθήματα στη κυρία». Τι εννοούσε, ο ίδιος μόνο ξέρει. Το αποτέλεσμα των εκλογών πάντως ήταν για κλάματα τελικά!

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΧΑΜΟΣ...
Κανείς δεν ήθελε να πιστέψει την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, εκεί κατά τις 8.30, την είδηση που ήθελε τον Θόδωρο Νιτσιάκο να πέφετει θύμα τροχαίου εκεί στην Αετομηλίτσα όπου συνήθιζε να πηγαίνει εκτός των άλλων για κυνήγι που ήταν το αγαπημένο του σπορ. Όσο περνούσε η ώρα όλο και πιο κοντά στην τραγωδία φτάναμε μέχρι εκεί κατά τις 9.30 που επιβεβαιώθηκε η θλιβερή είδηση. Ο Θόδωρος πια δεν είναι στη ζωή!

ΑΔΙΚΑ...
Κανείς δεν ήθελε να πιστέψει κάτι τέτοιο! Κανείς δεν πίστεψε ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο σ’ έναν άνθρωπο που γνώριζε κάθε μονοπάτι του χωριού του που από μικρός περπατούσε και που εκεί ζούσε τον μισό χρόνο της ζωής του στα χρόνια της νιότης του, διότι εκεί γεννήθηκε το 1944 από γονείς κτηνοτρόφους. Εκεί όπου έμελλε να αφήσει και την τελευταία του ανάσα τόσο άδικα.

ΑΝΗΣΥΧΟΣ...
Άνθρωπος ανήσυχος από τα χρόνια της νιότης του ο Θόδωρος κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Μεθοδικά, προσεκτικά κατάφερε να δημιουργήσει μία από τις είκοσι μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη χώρα και αυτό καθόλου τυχαία δεν έγινε. Με αργά και σταθερά βήματα πιάνοντας τα μηνύματα των καιρών επέκτεινε τις δραστηριότητες εκτός από τον πρωτογεννή τομέα και στον τουριστικό κι όλα αυτά με απόλυτη επιτυχία.

Η «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ»...
Ο ίδιος μποέμ τύπος, ανοιχτόκαρδος, δεν έπαψε να ρουφά τη ζωή στάλα – στάλα γουλιά – γουλιά. Κρατούσε για τον εαυτό του τα δύσκολα και μοιράζονταν τα εύκολα με τους γύρω του. Ασκούσε διοίκηση με σύνεση, χωρίς εξαλοσύνη. Ήταν ένας κανονικός άνθρωπος – Ηπειρώτης – Βλάχος που ποτέ δεν ξέχασε τις ρίζες του. Σ’ αυτές τις ρίζες «επέστρεψε» την περασμένη Παρασκευή το βράδυ στο Γραμμοχώρι Αετομηλίτσα για ν’ αποχαιρετήσει την ζωή και να ταξιδέψει στους δικούς του γονείς – αδέλφια. Καλό ταξίδι, φίλε Θόδωρε και θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγό του και τα παιδιά του.

Η ΦΕΤΑ...
Μετά από πολλές περιπέτειες κα κυριως μετά από πολλά χρόνια κάτι πάει να γίνει με το στήσιμο της Διεπαγγελματικής για την προστασία της Φέτας. Φαίνεται να το πήρε στα σοβαρά ο Μάκης Βορίδης και κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές κι αφού τους «βασάνισε» επί αρκετό κάποιοι «αντάρτες» κτηνοτροφοπατέρες πρώτα και μεταποιητές μετά έκατσαν στο ίδιο τραπέζι με τον Υπουργό και άφησαν κατά μέρος το αντάρτικο κινούμενοι προς τον ίδιο σκοπό που δεν είναι άλλος από την προστασία του ελληνικού γάλακτος από το οποίο παράγεται η Φέτα.

ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΠΝΟΣ!
Επτά ώρες διήρκησε η συνεδρίαση όλων των πλευρών με τον Υπουργό και τελικά βγήκε λευκός καπνός με όλα τα μέρη  να συμφωνούν σ’ ένα κοινό σκοπό που δεν είναι άλλος από την προστασία της ΠΟΠ Φέτας, κάτι που τόσο πολύ πολεμήθηκε από επιτήδειους και αφελείς όλα τα προηγούμενα χρόνια. Επικράτησε η σύνεση και η συναίνεση απ’ όλες τις πλευρές και θα εξεταστεί η πρόταση που κατατέθηκε πρόσφατα που είναι και η μόνη εμπεριστατωμένη και η οποία κυρίως βάζει φραγμό στην αθρόα παραγωγή φέτας από εισαγόμενο αιγοπρόβειο γάλα. Ήταν επιτέλους καταλητική η παρέμβαση του Μ. Βορίδη ο οποίος πήρε εντολή από τον Πρωθυπουργό να λήξει το ζήτημα!

Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ...
Σε δύο ΔΕΘ ο υπογράφων έβαλε επιτακτικά το ζήτημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να πάρει και τις δύο φορές την διαβεβαίωση οτι θα δώσει λύση στο θέμα προστασίας της Φέτας και κατ’ επέκταση τον κόπο του Έλληνα κτηνοτρόφου. Προχθές αυτή η διαβεβαίωση φαίνεται πως έφτασε στην υλοποίηση και όπως και να το κάνουμε και σε ότι μας αφορά μία κάποια δικαίωση την νοιώθουμε κι εγώ και η εφημερίδα, του «Π.Λ.». Αρκεί να υπάρχει συνέχεια.

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.