ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ...
Το ξέρουμε πως δεν θα περισσεύει κανείς στο πράσινο του Δήμου όπως και στην καθαριότητα. Αλλά η καλή εικόνα μιας πόλης ξεκινάει με την φροντίδα της βιτρίνας αυτής. Από τον καιρό της Βασιλείου έχει να δει φροντίδα αυτός ο κήπος! Που την θυμήθηκα;

ΘΑ ΕΛΘΕΙ;
Δεν ακούγεται τίποτα τελευταία για την επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στα Ιωάννινα στις 12 του μηνός για τα θυρανοίξια του Ι.Ν. Αγ. Παϊσίου στην Κιάφα. Θα έλθει, δεν θα έλθει; Κάποιοι λένε ίσως λόγω κορωνοϊού να μη το διακυνδυνεύσει. Αν έλθει, ίσως να συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό που θα είναι στα Ιωάννινα εκείνες τις μέρες. Ο Άγιος Ιωαννίνων Μάξιμος τι πληροφορίες έχει επ’ αυτού;

ΤΡΙΗΜΕΡΟΣ!..
Στην Κόνιτσα πάντως ετοιμάζονται για τον τριήμερο εορτασμό αφιερωμένο στη μνήμη του Αγ. Παϊσίου, ο οποίος έζησε εκεί τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Εκεί υπάρχει η κατοικία του η οποία είναι επισκέψιμη και την ενημέρωση των επισκεπτών αναλαμβάνει ο ανηψιός από αδελφό του Αγίου. Το παράπονο των Κονιτσιωτών είναι γιατί δεν έχει ανεγερθεί ένας ναός αφιερωμένος στον Άγιο εκεί και έγινε ναός στα Ιωάννινα. Ο γιορτασμός θα ξεκινήσει από 10 Ιουλίου και μέχρι 12!

❁ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ!
Στα Γιάννινα και στα Τζουμέρκα θα βρεθεί στις 11 Ιουλίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα πλαίσια επισκέψεών του στην Περιφέρεια. Πρώτος σταθμός του Κυριάκου θα είναι το περιβόητο γιοφύρι της Πλάκας και στη συνέχεια θα ανηφορίσει κατά Πράμαντα μεριά ν’ απολαύσει τα τοπία αλλά και να δει και ν’ ακούσει από πρώτο χέρι τα ενδιαφέροντα των κατοίκων.

■ Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ...
Ίσως τα Τζουμέρκα να εμπνεύσουν τον Πρωθυπουργό και εν όψει του ανασχηματισμού να πράξει τα δέοντα και τα επιβαλλόμενα σε τέτοιες καταστάσεις. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι τα βουνά τον εμπνέουν όταν είναι να πάρει αποφάσεις σοβαρές. Ιδιαίτερα τα βουνά της Ηπείρου τα οποία έχει περπατήσει ο ίδιος όπως μας ανέφερε σε μία συνέντευξή του πρίν από δύο χρόνια στην Άρτα!

❖ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ...
Είναι μια ευκαιρία για τον Πρωθυπουργό να πάρει αποφάσεις στα Τζουμέρκα και για τα Τζουμέρκα τα οποία είναι μεν πολυδιαφημισμένα και πολυτραγουδισμένα, χωρίς όμως την ανάλογη φροντίδα από την ίδια την πολιτεία.

❁ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛ...
Τα τελευταία χρόνια τα Τζουμέρκα και τα Ζαγοροχώρια γέμιζαν από τουρίστες προερχόμενους από Ισραήλ, οι οποίοι έχουν ανακαλύψει αυτούς τους τουριστικούς παραδείσους. Δυστυχώς εφέτος λόγω κορωνοϊού και αυτοί οι δύο προορισμοί τραβάνε μαρτύριο με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στα Ζαγοροχώρια πέρσι, στη Βίτσα, πρότεινε να γίνουν περιοχές προστατευόμενες παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και στα Τζουμέρκα την άλλη εβδομάδα μπορεί να σημάνει κάτι για τις δύο αυτές ορεινές περιοχές.

■ ΠΟΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ;
Οι Αλβανοτσάμηδες έχουν αποθρασυνθεί και κάνουν λόγο για γενοκτονία στην περίοδο της κατοχής και μάλιστα είπαν να το γιορτάσουν για να μην την ξεχνούν! Μιλούν οι άθλιοι για γενοκτονία όταν οι ίδιοι τάχθηκαν στο πλευρό των Ιταλών και Γερμανών κι ήταν εκείνοι που έκαναν τα αίσχη σ’ ολόκληρη την Θεσπρωτία. Έκαψαν, δολοφόνησαν, βίασαν, έκλεψαν περιουσίες και οι ίδιοι κάτω από τα εγκλήματά τους βρήκαν καταφύγιο στην Αλβανία!

❖ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...
Τώρα έρχονται να ζητήσουν τα... ρέστα απειλώντας με επιστροφή στις πατρογονικές εστίες τις οποίες οι ίδιοι εγκατέλειψαν για να μην απολογηθούν στην δικαιοσύνη για τα εγκλήματά τους. Πάνω από 2500 θανατικές καταδίκες έχουν εκδοθεί από τα δικαστήρια των Ιωαννίνων εναντίον εγκληματικών Αλβανοτσάμηδων οι οποίοι ουδέποτε έκατσαν σε εδώλιο διότι δραπέτευσαν στην Αλβανία!

❁ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ...
Δικούς τους θέλουν οι τσάμηδες τον Βασιλιά Πύρρο, τους Τζαβελαίους, τους Μποτσαραίους και γενικά τους Σουλιώτες οι οποίοι αγωνίστηκαν για απελευθέρωση από τους Τούρκους και δεν συνεργάστηκαν μαζί τους ούτε με τους ΙταλοΓερμανούς αργότερα όπως έκαναν εκείνοι για την σκλαβιά στον πόλεμο τους ’40. Είναι θράσος χιλίων μαϊμούδων να ζητούν επιστροφή στην «πατρίδα» τους την οποία όχι μόνο εγκατέλειψαν, αλλά αφού την λεηλάτησαν, βρήκαν καταφύγιο στην Αλβανία κάτω από το βάρος των εγκλημάτων τους.

■ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ...
Η ίδια η ιστορία δεν τους δικαιώνει τους ΑλβανοτουρκοΤσάμηδες, οι οποίοι έμειναν αμανάτι κυρίως στην Θεσπρωτία μετά την Μικρασιατική καταστροφή στα πλαίσια της ανταλλαγής των πληθυσμών. Μερικοί μόνο μετανάστευσαν στην Θράκη ενώ οι περισσότεροι παρέμειναν στην περιοχή αναμένοντας την στιγμή που θα εκδικούνταν την ίδια τους την περιοχή όταν τους δόθηκε η δυνατότητα. Ντύθηκαν τότε Γερμανοί και κυνήγησαν ανηλεώς κάθε χριστιανικό στοιχείο της περιοχής!

❖ ΟΙ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ...
Οι ίδιοι οι λεγόμενοι Τσάμηδες ήταν εξισλαμισμένοι Έλληνες από την περίοδο της αποτυχημένης επανάστασης εναντίον των Τούρκων από τον Διονύσιο τον Φιλόσοφο το 1611. Ήταν τότε που οι Τούρκοι τους μετέτρεψαν σε γενίτσαρους και με την απειλή της εξόντωσης τους έκαναν αξιωματούχους που λυμαίνονταν την περιοχή. Ήταν οι ίδιοι που πολέμησαν εναντίον των Σουλιωτών ευρισκόμενοι στο πλευρό των Τούρκων και στην περίοδο του Αλή Πασά.

❁ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ...
Τα παραπάνω μερικά μόνο στοιχεία για ν’ αποδειχτεί ότι το τσάμικο είναι μία άθλια ιστορία από κάτι υπολλείματα ανιστόρητα που ζητούν τα... ρέστα και κάθε τόσο σηκώνουν ζήτημα επιστροφής στην περιοχή της Θεσπρωτίας διότι δεν φαίνεται να τους χωρά η Αλβανία, η οποία ήταν εκείνη στην οποία βρήκαν καταφύγιο οι πρόγονοι των δήθεν σημερινών επαναστατών.

■ ΤΑ ΡΕΣΤΑ...
Από την άλλη μεριά, ρέστα ζητούν και ορισμένοι Αλβανοί που αλωνίζουν τα χωριά της Β. Ηπείρου και απειλούν τους Έλληνες που κατοικούν εκεί και που δεν παρέμειναν σκλαβωμένοι με δική τους ευθύνη μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, όπου για πολλοστή φορά απελευθερώθηκαν από τον ελληνικό στρατό. Δυστυχώς, έπεσαν θύματα της μοιρασιάς των μεγάλων δυνάμεων της τότε εποχής.

❖ Η ΕΝΟΧΛΗΣΗ...
Ενοχλούνται οι Αλβανοί από την παρουσία του πρόξενου και ορισμένων υπαλλήλων του Προξενείου στο Αργυρόκαστρο και ζητούν την απομάκρυνσή τους. Αφορμή δόθηκε από την άρνηση του προξενείου να εκδώσει ελληνική υπηκοότητα σε κάποιον «μειονοτικό» ο οποίος σε Αλβανικό κανάλι που κάνει ανθελληνική προπαγάνδα είπε ότι η Βόρειος Ήπειρος δεν κατοικείται από Έλληνες! Το ίδιο πρόσωπο είχε το θράσος να απαιτήσει την ελληνοποίησή του!

❁ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ...
Τελικά το τελωνείο Κακαβιάς είναι ανοικτό ή κλειστό; Είχε προγραμματιστεί ν’ ανοίξει κι αυτό μαζί με τ΄ άλλα την 1η Ιουλίου αλλά τελικά δεν άνοιξε επίσημα και γράφω επίσημα, διότι ανεπίσημα κόσμος πάει κι έρχεται! 14.500 άτομα διακινήθηκαν από και προς Αλβανία την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Την ίδια περίοδο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» διακινήθηκαν 13.500 άτομα! Αυτά τα δύο νούμερα δείχνουν ότι η Κακαβιά είχε περισσότερη κίνηση από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας!

■ ΚΑΝΕΝΑΣ...
Κανένας μεθοριακός σταθμός πλην του Προμαχώνα δεν θ’ ανοίξει, είπε ο Χαρδαλιάς την ημέρα που επισκέφθηκε το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Φυσικά, μέσα στο κανένας ήταν κι αυτός της Κακαβιάς στον οποίο μία σύγχυση επικράτησε. Παρ’ όλα αυτά, κίνηση υπάρχει στο τελωνείο με τα μέτρα προστασίας να μην επαρκούν. Μάλιστα, αυτό γίνεται πιο επικίνδυνο όταν στην Αλβανία ο κορωνοϊός εξακολουθεί να κτυπάει.

❖ ΟΙ ΑΓΩΓΟΙ...
Ποιός μας πιάνει εμάς τους Ηπειρώτες τώρα που θα βρεθούμε στο σταυροδρόμι φυσικού αερίου από την Βόρεια Ελλάδα και από την θάλασσα από τον «ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ» και τον EASTMED. Είμαστε τόσο κοντά σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο που ο Δήμος Ιωαννιτών καλεί τους κτηματίες των χωριών απ’ όπου θα περάσει ο αγωγός να προσέλθουν στον Κατσικά να δηλώσουν τα κτήματά τους, προφανώς για ν’ αποζημιωθούν από τις απαλλοτριώσεις!

❁ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ...
Να δείτε που η Ήπειρος θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για μία ακόμη φορά με αφορμή το φυσικό αέριο. Το έργο το είχαμε ξαναζήσει επι εποχής Καραμανλή Β’ και Γιωργάκη όπου θα κατασκευάζονταν αγωγός φυσικού αερίου και στην Ήπειρο προερχόμενος από τους Κήπους τους Έβρου. Ήταν τότε που κάποιοι κάτοικοι της Θεσπρωτίας υποβοηθούμενοι από κάποιους υποστηριχτές του να μη γίνει τίποτα, είχαν επαναστατήσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επειδή θα περνούσε από τα παράλιά τους και θα βυθίζονταν εκεί για να πάει Ιταλία!

■ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ!
Τελικά ο αγωγός έγινε αλλά σταμάτησε στα σύνορα της Ηπείρου και της Δ/κής Μακεδονίας για να πάει Αλβανία και να χαίρονται εκείνοι τα οφέλη από την χρήση του φυσικού αερίου. Εμείς μένουμε με τις κραυγές στο χέρι όπως γίνεται και με την Αιολική ενέργεια, η οποία θα... καταστρέψει το περιβάλλον κατά την άποψη των «ειδικών»!

❖ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΑΙΓΛΗΣ!
Εκεί, στο Δήμο Ιωαννιτών αν περισσέψει λίγος χρόνος ας ασχοληθούν με τον κήπο της Αίγλης. Αν δεν έχουν κάποιον να τον καθαρίσει από σκουπίδια και να κόψει το γκαζόν να μας το πουν να ειδοποιήσουμε κανένα τσοπάνο της περιοχής να φέρει το κοπάδι για βοσκή. Λυπάμαι που στεναχωρώ φίλους, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε στραβά μάτια όταν η εγκατάλειψη έχει να κάνει με το κεντρικότερο σημείο της πόλης. 

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.