ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ…
Η πατρίδα του Ηλία Γιάτσου, η ευρύτερη περιοχή Γκριμπόβου – στο Λίθινο – θα έχει την τιμητική της αύριο με τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο να χρήζει επίσημα πολιτευτή τον Ηλία!

Με το πρόσχημα της ενημέρωσης για το πρόγραμμα «ΤΡΙΤΣΗΣ» ο Θεοδωρικάκος θα βρεθεί κάτω από τα δασιά πλατάνια του «Θεογέφυρου» να κάνει την τελετή χρίσματος, έναρξης του προγράμματος «ΤΡΙΤΣΗΣ» ήθελα να πω και όπως είναι γνωστό, όλοι οι γνωστοί οι συνοδοί δήμαρχοι του αγαπητού τους Ηλία θα είναι εκεί για να αναφωνήσουν Άξιος – Άξιος – Άξιος!

Ποιος είπε ότι οι φιλίες δεν κρατάνε χρόνια όπως η κολόνια!

ΗΛΙΑ ΠΡΟΧΩΡΑ!..
Από κοντά και οι άλλοι κεκράχτες χειροκροτητές αυτοδιοικητικοί με πανό και λάβαρα θα αναφωνούν «Ηλία προχώρα, το Γκρίμποβο κι όλος ο Καλαμάς μαζί σου».

Είναι οι ίδιοι που διαδικτυακά και όχι μόνο έχουν πάρει στους ώμους τους τον Ηλία όχι του 16ου, αλλά του Γκριμπόβου και τον μεταφέρουν από χωρίο εις χωρίον όπως έγινε και στην περίπτωση της υποδοχής των από τον Κυριάκο στα Τζουμέρκα!

Εκεί που ο Κυριάκος τον υποδέχτηκε στην Πλατεία των Πραμάντων! Ηλία προχώρα!

❁ OYTE MIA KOYBENTA

Ούτε μια κουβέντα για τους πρωταγωνιστές της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας το 1974 από το στόμα της νέας Προέδρου Δημοκρατίας κατά τον 46ο γιορτασμό που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο. Είχαν προτεραιότητα άλλα ζητήματα όπως ο κορωνοϊός, τα ελληνοτουρκικά και κάτι άλλα ελάσσονος σημασίας ζητήματα!

■ ΠΟΥ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ!
Δεν ξέχασε η Πρόεδρος, απλά δεν ήταν των δικών της θελήσεων μια τέτοια αναφορά και ούτε προφανώς των δικών της πεποιθήσεων, καθότι αριστερίζουσα παιδιόθεν. Που να θυμάται τώρα, 46 χρόνια μετά, τι ήταν ο Κων/νος Καραμανλής και τι ρόλο έπαιξε στην Αποκατάσταση και κυρίως στην εμπέδωση της δημοκρατίας μέσω της οποίας βρέθηκε κι εκείνη στο Προεδρικό Μέγαρο να φιγουράρει ως το πιο επίσημο πρόσωπο του γιορτασμού.

❖ ΤΑ ΣΠΥΡΑΚΙΑ…
Άσε που εκείνος ο χαρακτηρισμός του Κων/νου Καραμανλή ως Εθνάρχη θα βγάζει σπυράκια στην κ. Πρόεδρο όπως βγάζει κάθε αριστερής προέλευσης πρόσωπο που, ενώ ήταν εκείνος που νομιμοποίησε την δράση της αριστεράς, εν τούτοις, ήταν το κόκκινο πανί για όλους αυτούς όταν τον άκουγαν και τον έβλεπαν!

❁ Ο ΡΟΛΟΣ ΑΒΕΡΩΦ…
Που να θυμάται η κ. Σακελαροπούλου ή καλύτερα πού να ξέρει τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε εκείνες τις μέρες ο Ευάγγελος Αβέρωφ στον οποίο δικαίως αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός του Ευπατρίδη με την ευρύτερη έννοια και όχι μόνο με τα τοπικιστικά χαρακτηριστικά. Ήταν εκείνος, για να μαθαίνει η κ. Πρόεδρος, που την νύχτα της 24ης Ιουλίου τηλεφώνησε στον «εξόριστο» Κων/νο Καραμανλή και τον κάλεσε να επιστρέψει στην Ελλάδα, διότι το απαιτούσαν οι περιστάσεις!

■ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ…
Στου Ευάγγελου Αβέρωφ το κάλεσμα απάντησε θετικά ο Καραμανλής και αποφάσισε να επιστρέψει ύστερα από 11 χρόνια αυτοεξορίας στο Παρίσι, για να βάλει πλάτη στην αποκατάσταση της τάξης και της νομιμότητας η οποία για επτά ολόκληρα χρόνια είχε καταληφθεί.

❖ ΟΙ ΤΙΜΕΣ…
Εντάξει, ν’ αποδοθούν οι τιμές σε όλους όσους πρωταγωνίστησαν κατά την περίοδο της καραντίνας ένεκεν του κορωνοϊού και εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν, αλλά η 24η Ιουλίου 1974 είχε άλλους πρωταγωνιστές και δεν επιτρέπεται να λησμονούνται από τους εκάστοτε ενοίκους του προεδρικού Μεγάρου.

Η 24η Ιουλίου είναι ημέρα μνήμης και ως τέτοια έχει καταγραφεί στην ιστορία. Μία ημέρα μνήμης που συνδέεται με τα τραγικά γεγονότα στην Κύπρο που όμως επέφεραν και την αλλαγή καθεστώτος στη χώρα μας!

❁ Η ΠΑΣΑΡΕΛΑ…
Κατά τ’ άλλα, μία από τα ίδια και σ’ αυτό τον γιορτασμό όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια. Μόνο που αυτή την φορά είχε λιγότερο κόσμο λόγω κορωνοϊού. Και φέτος δεν έλειψε η πασαρέλα με τα συνολάκια και βεβαίως με την κυριαρχία των σέλφις με τις οποίες - γιόμισε το διαδίκτυο ως αυτό να ήταν το κυρίαρχο ζήτημα του εορτασμού.

■ ΟΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ…
Πολλοί ήταν εκείνοι που πήραν μια πρόσκληση από την κ. Πρόεδρο να παραστούν στον γιορτασμό, πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές, πρέσβεις και πρόεδροι φορέων, όπως και η γνωστή Γιάννα του γιορτασμού των 200 χρόνων από την απελευθέρωση της χώρας από την Τουρκία! Ούτε ένας όμως δεν εκπροσωπήθηκε από το ίδρυμα Κων/νος Καραμανλής για να θυμίζει ότι ο Ιδρυτής του Ιδρύματος ήταν και ο «Ιδρυτής» της νεότερης Ελλάδας, όχι από το 1955 αλλά και από το 1974. Έτσι αποδεικνύεται ότι η κυρία Πρόεδρος διαπνέεται περισσότερο από την αριστεροσύνη της και λιγότερο από την πραγματικότητα.

❖ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ…
Το Μέτσοβο τόπος να ζεις χωρίς να κινδυνεύεις από κορωνοϊό! Το παράδειγμα το έδωσαν οι ίδιοι οι Μετσοβίτες αψηφώντας κάθε κίνδυνο και γράφοντας κατάλληλα τις οδηγίες των ειδικών και τις εντολές της πολιτείας παραμονή και ανήμερα της Αγίας Παρασκευής όπου τίμησαν το έθιμο του πανηγυριού. Προστάτιδα των ματιών η Αγ. Παρασκευή και όλως παραδόξως έκανε όλους τους υπεύθυνους να μη βλέπουν τι γινόταν μέσα στο ναό της Αγ. Παρασκευής στον προαύλιο χώρο και στην κεντρική πλατεία όπου το ξεφάντωμα πήγε σ’ άλλο κόσμο κόντρα στα μηνύματα των καιρών!

❁ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΑΠΟΝΤΕΣ…
Εδώ χρειάζεται να βάλει τα δύο της χέρια η Αγ. Παρασκευή και να προστατέψει τον κόσμο από καμιά στραβή!

Δεσπότης, Δήμαρχος, Περιφέρεια, παρόντες, Χαρδαλιάς, άφαντος και όλοι μαζί δεν είδαν δεν άκουσαν!

Όλη η Ελλάδα πλην Μετσόβου χωρίς πανηγύρια εφέτος. Το έθιμο-έθιμο και οι Χαρδαλιάδες για όλους τους άλλους! Άντε και του χρόνου παιδιά! Η Αγ. Παρασκευή να φυλάει το βασίλειο του Μετσόβου και να το έχει υπό τη σκέπη της!

■ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ…
Όπως το «πλην Ιωαννίνων» στην περίπτωση του καθεστώτος των αγαθοεργών έτσι και τώρα είδαμε και το «πλην Μετσόβου», παραμονές και ανήμερα της Αγ. Παρασκευής στο Μέτσοβο.

Φαίνεται δεν πήραν χαμπάρι οι Μετσοβίτες ότι είμαστε στο δεύτερο κύμα της επιδημίας και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι όπου να ναι έρχεται η εφαρμογή του 13033 για εξοδούχους!

Είπαμε ότι κάνουν θαύματα οι Άγιοι, όχι όμως και στους ξεροκέφαλους που πουλάνε μαγκιά για μάσκες στους εορτάζοντες-πανηγυριώτες… να μη γίνεται λόγος!

❖ ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΕΙ!
Εσείς οι Τουρκοφάγοι του Αλέξη Τσίπρα κρατήστε τις δυνάμεις σας για μια άλλη φορά και κυρίως όταν ξαναγίνει ένοικος του Μαξίμου ο Καρανίκας Α’ ο Πολεμοχαρής! Ξαφνικά όλοι στα κάγκελα εναντίον της κυβέρνησης που αφήνει τον Ερντογάν να βεβηλώνει την Αγία Σοφία και κυρίως να βγάζει πολεμικά στο Αιγαίο. Όλοι εκείνοι που επί ΤσιπροΚαμμένου για μία γραβάτα έβαζαν φαρδιά πλατιά υπογραφή στις Πρέσπες ξεπουλώντας ιστορία χιλιάδων χρόνων.

❁ Ο ΦΕΡΕΝΤΖΕΣ…
Εκτός από τουρκοφάγοι έγιναν και χριστιανομάχοι επειδή ο Ερντογάν φόρεσε φερετζέ στην Αγία Σοφία και ο Κυριάκος δεν έγινε ο πολέμαρχος – απελευθερωτής της πόλης! Όμως ξεχνούν ότι πάλι με χρόνια με καιρούς ένας άλλος Κωνσταντίνος θα πάρει την πόλη όπως λένε και οι προφήτες!

■ ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ!..
Λυπάμαι ειλικρινά, που ένα τόσο πολύ σοβαρό ζήτημα έχει γίνει παιχνίδι στα χέρια ανιστόρητων, απαίδευτων και τζάμπα μαγκών νεοελλήνων που ανακάλυψαν όψιμα τον πατριωτισμό. Οι ίδιοι άνθρωποι είναι εκείνοι που έτσι και μιλούσες για πατρίδα ήσουν φασίστας του κερατά!

❖ ΟΙ ΜΠΟΥΝΤΑΛΑΔΕΣ…
Δέστε όμως και την δύναμη της χριστιανικής θρησκείας η οποία μέσω της Αγίας Σοφίας έβαλε στα τέσσερα τους Μουσουλμάνους του Ερντογάν με πρώτο τον ίδιο να πέμπει δεήσεις στον Αλάχ και στον Μωάμεθ. Το ότι αναγκάστηκαν για ηλίθιους δικούς τους λόγους να γίνουν προσκυνητές στην Αγία Σοφία και μάλιστα να την αποκαλούν Αγία Σοφία, μπορεί κανείς να κάνει λόγο για μία έμμεση παραδοχή της δύναμης της θρησκείας την οποία προσπαθούν να πολεμήσουν. Όλος ο μπουνταλισμός στο μεγαλείο του για να παραμείνει σουλτάνος ο Ερντογάν.

 Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.