ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Ο ΜΠΕΖΑΣ ΓΙΑ ΛΙΜΑΝΙ…
Στα αγαθά για την Θεσπρωτία, την Ήπειρο και γενικά την χώρα μας αναφέρεται με άρθρο – παρέμβαση ο πρώην Υπουργός Αντώνης Μπέζας και νυν Πρόεδρος ΕΤΑΔ από την εκχώρηση του 67% του Λιμανιού Ηγ/τσας σε επενδυτές που έχουν δείξει ενδιαφέρον.

Είναι η καλύτερη επιλογή αξιοποίησης του λιμανιού το οποίο σε συνδυασμό με την ανάπτυξη άλλων λιμανιών όπως Πειραιώς – Θεσσαλονίκης θα αλλάξει πολλά πράγματα στην οικονομία μας σημειώνει ο κ. Μπέζας αναλύοντας την μέχρι τώρα κατάσταση που επικρατεί και που δεν είναι ότι καλύτερο για την οικονομία της περιοχής.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ…
Ο κ. Μπέζας κάνει ακόμη αναφορά στα οφέλη της οικονομίας της περιοχής εκτός από την εμπορική ανάπτυξη αλλά και στον τουρισμό καθώς επίσης και στην λειτουργία του περιβόητου επιχειρηματικού πάρκου Γκρίκας, το οποίο από το 1996 βαλτώνει και έχει φάει ένα σκασμό λεφτά χωρίς κανένα οικονομικό όφελος. Η τελευταία σημείωση είναι του υπογράφοντος, ο οποίος γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και που από την δημοτική τηλεόραση επί εποχής Δημαρχίας Θ. Πάντου είχε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο πάρκο!

ΠΑΚΕΤΟ!..
Μαζί με το λιμάνι Ηγουμενίτσας αξιοποίηση θα γίνει στα λιμάνια Συβότων – Πλαταριάς – Σαγιάδας, τα οποία πάνε πακέτο και έχουν το δικό τους οικονομικό ενδιαφέρον, κυρίως τουριστικού περιεχομένου. Ίσως βρεθεί και μία λύση για την εκχώρηση της χερσαίας ζώνης στο δήμο, αν βέβαια γίνουν οι απαραίτητες και συντονισμένες ενέργειες. Για την ιστορία, να πούμε ότι καμιά δεκαριά εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για την αγορά του ΟΛΗΓ ΑΕ, μεταξύ αυτών Αμερικάνικη εταιρεία χάριν της οποίας παρατάθηκε η ημερομηνία διαγωνισμού, η οποία λήγει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

❁ Η ΣΚΟΥΦΙΑ…
Μην ξεθαρρεύουμε και μην πετάμε την σκούφια μας από χαρά που οριακά γλυτώσαμε το lockdown, διότι αύριο δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Μια μικρή παράταση πήραμε με τον Χαρδαλιά να μας κουνάει το δάχτυλο λέγοντάς μας πως το Σαββατοκύριακο δεν θα είναι και τόσο ρόδινο.

■ Η…ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ!
Οι επαναστάτες του πληκτρολογίου είχαν προεξοφλήσει το κλείσιμο του Νομού Ιωαννίνων και την περασμένη Τετάρτη προετοιμαζόταν για μια δόση σαν εκείνη του περασμένου Μαρτίου – Απριλίου – Μαΐου! Κάποιοι απογοητεύτηκαν που αυτό δεν έγινε, ενώ οι περισσότεροι σφίγγουν τα δόντια τους από το φόβο για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Το κλείσιμο της χώρας την περασμένη άνοιξη μόνο καλά αποτελέσματα στην οικονομία δεν έφερε και ο χειμώνας που έρχεται προμηνύεται ακόμη πιο δύσκολος!

❖ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ…
Δεν μας έκλεισαν διότι έρχεται τριήμερο και τα ξενοδοχεία σε Μέτσοβο – Ζαγόρι πρέπει να δουλέψουν, υποστηρίζουν κάποιοι και ρίχνουν το ανάθεμα σε Περιφερειάρχη και Δήμαρχο Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλο. Ούτε μας πάει στο μυαλό ότι η καλύτερη και καθαρότερη λύση είναι να σοβαρευτούμε και να παίρνουμε τα μέτρα προφύλαξης για να σωθούμε όλοι κι από όποια μεριά βρισκόμαστε!

❁ Η «ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ»…
Αυτή η «ψυχρολουσία» που δεχόμαστε αυτό τον καιρό με τα σκαμπανεβάσματα στον αριθμό των θετικών κρουσμάτων μας κάνει όλους να ψαχνόμαστε διότι δεν ξέρουμε τι μέρα μας ξημερώνει. Το ΠΠΓΝΙ βγάζει την δική του κραυγή αγωνίας αφού έφτασε να νοσηλεύει 40 άτομα από κορωνοϊό ψάχνοντας για άλλες διεξόδους για ν’ αντιμετωπίσει την κατάσταση. Από κοντά όλοι εμείς οι απ’ έξω να φτιάχνουμε διάφορα σενάρια γράφοντας και λέγοντας ο καθένας το μακρύ και το κοντό του, ενώ περί ανάληψης ευθύνης άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε!

■ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ…
Επιτέλους, στο Μέτσοβο αποφασίσαν να μπουν για δεύτερη φορά στη βάσανο της εξέτασης των κατοίκων για κορωνοϊό. Οι κάτοικοι προσήλθαν ύστερα από δημόσιο κάλεσμα του ΕΟΔΥ και εξετάστηκαν. Δεν έχουμε τ’ ακριβή αποτελέσματα των εξετάσεων, αλλά την πρώτη μέρα λίγα ήταν τα θετικά. Να σημειωθεί ότι πολλοί Μετσοβίτες κατέφυγαν για εξετάσεις σε ιδιωτικό εργαστήριο και κανείς δεν γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις.

❖ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ…
Δεν θέλω να αποδεχτώ τα όσα ελέχθησαν για το Μέτσοβο κι ορισμένους Μετσοβίτες για το πως διαχειρίστηκαν την όλη κατάσταση. Αυτό θα το κάνουμε εν καιρώ και σε νηφάλια κατάσταση. Τούτη τη στιγμή προέχει η προστασία της υγείας που είναι το ύψιστο αγαθό. Εκείνο όμως που θέλω να σημειώσω είναι ότι φαίνεται να αλλάζουν κάποια πράγματα στην περιφέρεια και η υπευθυνότητα επέστρεψε ύστερα από κάποιους ερασιτεχνισμούς που παρατηρήθηκαν για αρκετό διάστημα και ύστερα από την επιτυχή αντιμετώπιση της κατάστασης στην Παραμυθιά. Τότε η κατάσταση είχε υπογραφή Δημ. Μαυρογιώργου, ο οποίος φαίνεται να ξαναβάζει «υπογραφές» όπως είδαμε προχθές σε σχετικό δελτίο τύπου της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου! Είναι ο άνθρωπος «πασπαρτού» και το έχει διαχρονικά αποδείξει σε κάθε περίπτωση «Θεομηνίας». Μία απ’ αυτές είναι και ο κορωνοϊός!

❁ Η ΠΡΟΤΑΣΗ…
Κάντε τώρα lockdown για να έχουμε ελεύθερα Χριστούγεννα, μας λέει ο Σπ. Ριζόπουλος των «Οριζόντων Ηπείρου». Γιατί, φίλε, Σπύρο, δεν γίνεται να έχουμε και τώρα και τα Χριστούγεννα ελεύθερα; Πρέπει να φάμε οπωσδήποτε lockdown; Ο δρόμος της πιστής εφαρμογής των μέτρων δεν περνάει από το νου μας; Ούτε τώρα, ούτε τα Χριστούγεννα, ούτε ποτέ lockdown. Φάγαμε τρείς μήνες κλεισούρας και τ’ αποτελέσματα στην οικονομία τα εισπράττουμε τώρα.

■ ΤΟ ΘΗΡΙΟ…
«Παλεύουμε με το θηρίο», σημειώνει ο καθηγητής Χαρ. Μηλιώνης, ο οποίος έχει την ευθύνη αντιμετώπισης της επιδημίας στο Π.Π.Γ.Ν.Ι. καθότι Δ/ντής Παθολογικής. «Μέχρι τώρα καλύπταμε τις ανάγκες, κάτι που όμως θα δυσκολέψει το έργο μας το επόμενο διάστημα. Έχουμε 40 νοσηλευόμενους και 3 διασωληνωμένους» σημειώνει και ζητά να μοιραστεί η δουλειά και σε άλλα νοσοκομεία. Και καταλήγει: «Έχουμε ασθενείς απ’ όλη την ΒΔ Ελλάδα και τ’ άλλα νοσήματα εκτός κορωνοϊού δεν έπαψαν να υφίστανται, τα οποία χρειάζονται ΜΕΘ! «Τι άλλο να πει ο άνθρωπος για να ανοίξουν αυτιά και μάτια οι ιθύνοντες;

❖ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ…
«Δεν είμαστε αλλοδαποί ούτε μετανάστες στην Μητέρα Ελλάδα αλλά γνήσιοι Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων εδώ στα προγονικά μας μέρη. Νοιώθουμε απελπισμένοι διότι ο Βορειοηπειρωτικός χώρος αδειάζει και σ’ αυτό συντελεί και η ίδια η Ελλάδα». Αυτή είναι η απελπισμένη φωνή του Βορειοηπειρώτη Βαγγέλη Παπαχρήστου, ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο την εποχή που άνοιξαν τα σύνορα και που για τους Βορειοηπειρωτικούς αγώνες οδηγήθηκε στην φυλακή.

❁ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ…
Τα παραπάνω περιγράφονται σ’ επιστολή του Βαγγέλη Παπαχρήστου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή το «κλείσιμο» των συνόρων λόγω κορωνοϊού αλλά και τον γενικότερο εμπαιγμό των Βορειοηπειρωτών από την Ελληνική πολιτεία όσον αφορά τις παροχές προς όλους εκείνους που παραμένουν στην Β. Ήπειρο, οι οποίοι όσο πάνε και λιγοστεύουν. Ζητά το άνοιγμα των συνόρων και για τους Έλληνες της Αλβανίας ο Β. Παπαχρήστος θεωρώντας το κεκτημένο δικαίωμα που πράγματι είναι.

■ ΤΟΥΡΚΟΛΑΓΝΟΣ!..
Να σημειώσω εδώ ότι ο κάθε Αλβανός που κατάφερε να εξασφαλίσει ελληνική υπηκοότητα απολαμβάνει όλα τα αγαθά (;) του Έλληνα πολίτη, ενώ πολλοί Βορειοηπειρώτες εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται επειδή δεν άφησαν τον τόπο τους να τον πλιατσικολογήσει ο Έντι Ράμα που αλλού τρώει και πίνει, αλλού πάει και τα δίνει! Τουρκολάγνος ο Έντι Ράμα με καταγωγή Ελληνική, στήνει «μπίθα» στον Ερντογάν την ώρα που έχει στείλει κάνα εκατομμύριο Αλβανούς στην Ελλάδα, οι οποίοι στηρίζουν την οικονομία της Αλβανίας.

❖ ΣΤΗ ΧΑΓΗ!
Την ώρα που γράφεται η στήλη ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας βρίσκεται στην Αλβανία σε συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό για διευθέτηση της ΑΟΖ, η οποία είχε διευθετηθεί επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη όμως ακυρώθηκε από την Αλβανική προεδρία εκείνης της εποχής. Καμιά εμπιστοσύνη προς την Αλβανική κυβέρνηση η οποία έχει, προσκολληθεί στην Τουρκία του Ερντογάν λες και τους συνδέει κάποιος ομφάλιος λώρος που έρχεται από το μακρινό παρελθόν! Από τότε που οι Αλβανοί αποκαλούνταν Τουρκαλβανοί και ήταν στην δούλεψη των Τούρκων και το μόνο που ήξεραν καλά ήταν το πλιάτσικο. Δεν το λέω εγώ αλλά ο Εσάτ πασάς που παρέδωσε τα Γιάννινα στο διάδοχο Κωνσταντίνο όταν «έπεσε» το Μπιζάνι. Τελικά, η συνάντηση Δένδια – Έντι Ράμα είχε σαν κατάληξη να πάνε το ζήτημα της ΑΟΖ στο δικαστήριο της Χάγης για να λυθεί εκεί η διαφορά μεταξύ των δύο χωρών!

❁ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ…
Είχε ασχοληθεί η στήλη με τ’ απόβλητα του εργοστασίου στο Ελευθεροχώρι από την αρχή της λειτουργίας του και μας διαβεβαίωναν επισήμως ότι δεν θα υπάρξει κανέναν πρόβλημα. Μόλις προχθές οι «Ορίζοντες Ηπείρου» κατήγγειλαν ότι τα υγρά απόβλητα εξακολουθούν να οδηγούνται και να μολύνουν τον Καλαμά και οι υπεύθυνοι απλά σφυρίζουν αδιάφορα.

■ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ…
Το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων που πριν ένα χρόνο το επισκέφτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να αδιαφορεί για την μόλυνση του περιβάλλοντος με τους διοικούντες να ενδιαφέρονται για πελατεία σκουπιδιών! Είχαν δώσει την διαβεβαίωση ότι ούτε σταγόνα αποβλήτων δεν θα ξεφεύγει από το εργοστάσιο χωρίς μέχρι τώρα να έχουν κρατήσει το λόγο τους κι αυτό αποκαλύφθηκε από τους «Ορίζοντες Ηπείρου» με τηλεοπτικό ντοκουμέντο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση!

❖ ΤΑ ΔΕΙΝΑ
Τον λόγο έχουν οι αρμόδιες αρχές κι αν χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις, αυτές να γίνουν τάχιστα. Η αδιαφορία και η καθυστέρηση επιφέρει πολλά δεινά στο περιβάλλον με πρώτο και μεγαλύτερο θύμα τον Καλαμά στον οποίο προστίθεται ακόμη μια μεγάλη πηγή μόλυνσης όχι στο βωμό της κονομισιάς να θυσιάζεται το περιβάλλον!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.