ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΕΛΠΙΔΑ

Με την ελπίδα ότι θα έλθουν καλύτερες μέρες, δεν έχουμε παρά να συνεχίσουμε να τηρούμε αποστάσεις από τον κορωνοϊό, ο οποίος έχει στρογγυλοκαθίσει και στη χώρα μας και στην Ήπειρο, με πρώτα τα Γιάννενα, για να του χαλάσουμε εμείς το πάρτυ κι όχι εκείνος τις ζωές μας. Ευτυχώς η υπόθεση εμβολιασμός περπατάει στη χώρα μας και οι νεότερες ηλικίες δείχνουν το δρόμο στους πολύξερους άνω των 60 ετών, που σε αρκετά μεγάλο ποσοστό δεν δείχνουν το ανάλογο ενδιαφέρον.

❁ Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
Πέρασε και η δεύτερη Πασχαλιά υπό καθεστώς πανδημίας και με την ελπίδα ότι θα είναι η τελευταία σε τέτοιο καθεστώς, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το ν’ ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Θα έχουμε αποφύγει τα χειρότερα αν είμαστε συνεπείς στην τήρηση όλων των μέτρων που επιβάλλονται όλο το επόμενο διάστημα, λένε οι πραγματικοί ειδικοί επιστήμονες κι όχι εκείνοι που περιοδεύουν στις λαϊκές αγορές και γνωμοδοτούν ασυστόλως για το τι θα συμβεί στο MRNA αν βάλουμε το δαιμονικό εμβόλιο.

■ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η καλύτερη θεραπεία αυτή τη στιγμή είναι το εμβόλιο, λένε οι γιατροί που έχουν τρίψει πολλά παντελόνια στα θρανία, στα αμφιθέατρα, στα εργαστήρια, σε αντίθεση με ό,τι άλλο κυκλοφορεί και αυτολανσάρεται σαν «λοιμωξιολόγος» της πλατείας, που πολλές φορές τους βλέπεις να παίρνουν ύφος τριακοσίων καρδιναλίων και να κηρύσσουν ανένδοτους ενάντια σ’ εκείνους που στηρίζουν τις ελπίδες στον εμβολιασμό. Είναι εκείνοι οι τζάμπα μάγκες, που όταν νοιώσουν έναν πυρετούλη και τους πιάσει κι ένα βηχαλάκι τρέχουν πρώτοι για τεστ κι αν τυχόν βρεθούν θετικοί, ψάχνουν για πρώτη θέση στα νοσοκομεία!

❖ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ
Είναι εκείνοι που, ανεμβολίαστοι κατά συντριπτική πλειοψηφία, γεμίζουν τις κλινικές Covid-19 και τις ΜΕΘ, διότι δεν πίστευαν ότι μπορεί να τους συμβεί τέτοιο κακό. Είναι εκείνοι που καταριούνται το ΕΣΥ που δεν έφτιαξε 200.000 ΜΕΘ για να έχουν τις ανέσεις όλες, έτσι ώστε ν’ αποφεύγονται οι ταλαιπωρίες.

❁ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Δεν λέω, καλά κάνουν οι πολίτες και έχουν απαιτήσεις από ένα σύστημα υγείας τέτοιο που θα τους προσφέρεται η προστασία της υγείας, αφού αυτοί είναι εκείνοι που πληρώνουν! Αυτό όμως σ’ εκείνους που δεν πάνε γυρεύοντας να γίνουν ήρωες σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που ζει όλος ο κόσμος εδώ και 1,5 χρόνο και φυσικά και η χώρα μας. Η μαγκιά σε τέτοιες περιπτώσεις καλό είναι ν’ αποφεύγεται.

■ Η ΓΚΡΙΝΙΑ
Πάσχα με περιορισμούς χρονικούς - χωροταξικούς κάναμε φέτος και δεν πάθαμε κάτι! Αυτή η γκρίνια που βγήκε για την ώρα της Ανάστασης ήταν για να’ χαμε να λέγαμε. Αυτός ο Φαρισαϊσμός που επεκράτησε σε ορισμένα μυαλά που ήταν απείραχτο το MRNA έδωσαν ρεσιτάλ υποκρισίας, γιατί να μη γίνει η Ανάσταση στις 12 ακριβώς, αλλά στις 9 μ.μ. Για να εκδικηθούν την Ιεραρχία περίμεναν να φάνε μαγειρίτσα μετά τις 12 του Μ. Σαββάτου το βράδυ. Κάτι σαν τον καλόγερο, που ξέρετε τι έκανε όταν κάκεψε πάρα πολύ…

❖ ΤΑ ΛΑΘΗ
Εν πάση περιπτώσει, οι γιορτές περάσανε και εμείς μπροστά μας έχουμε σοβαρό εχθρό! Το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, με το νου στα λάθη του παρελθόντος. Τουλάχιστον όχι στα ίδια λάθη. Δόξα τω Θεώ μπορούμε να κάνουμε νέα!
❁ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙΡΟΥ
Η εικόνα που παρουσίασε ο χώρος της εστίασης μετά την άρση μέτρων και στην πόλη μας ήταν εικόνα του παλιού καιρού. Οι καταστηματάρχες είχαν φροντίσει να πάρουν τα ενδεδειγμένα μέτρα έτσι ώστε οι κίνδυνοι να περιορίζονται. Ιδιαίτερα η παραλίμνια περιοχή ήταν τίγκα από κόσμο όλων των ηλικιών και το στερητικό σύνδρομο εξόδου ήταν ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους. Από κοντά οι εργαζόμενοι κι εκείνοι έδειχναν την ικανοποίηση που ξεχείλιζε, έστω και κάτω από τις μάσκες τους, αφού ξαναείδαν κόσμο στα μαγαζιά τους ύστερα από τόσους μήνες.

■ ΤΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ
Δεν είχαμε παρατράγουδα τύπου παπά από Χαλκιδική, όπου σήκωσε καπετανάτο κατά της εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Εδώ μέσα ανθρώπους εμβολιασμένους και με μάσκες δεν πρόκειται να δεχτώ. Είναι άνθρωποι του διαβόλου όλοι αυτοί», είπε από την Ωραία Πύλη αυτός ο λειτουργός, ο οποίος αναπτύσσει δικές του θεωρίες για το ποιος είναι με το Θεό και ποιος με τον διάβολο. Άραγε εκεί στη Χαλκιδική υπάρχει Μητροπολίτης να τραβήξει την κοτσίδα του… αντάρτη του γλυκού νερού;

❖ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ
Στο ακριτικό Φιλιάτι βρέθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος του ΚΙΝΑΛ, ξεκινώντας τον εκλογικό αγώνα στην διεκδίκηση της αρχηγίας του ΚΙΝΑΛ, όποτε προκύψει κάτι τέτοιο! Από τα γραφεία λειτουργούσας Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ (!) έστειλε το μήνυμα «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ». Το δεύτερο μισό του παλιού συνθήματος «ενωμένο δυνατό» δεν παίζει σε τέτοιους καιρούς.

❁ ΕΙΔΕ ΦΩΣ ΚΑΙ ΜΠΗΚΕ
«Ήρθα στο Φιλιάτι για μια επαγγελματική δουλειά και είδα γραφείο ΠΑΣΟΚ και μπήκα μέσα», είπε ο σύντροφος Λοβέρδος, ο οποίος με έκπληξη είδε ότι λειτουργεί ακόμη τέτοιο γραφείο το οποίο είναι είδος προς εξαφάνιση. Το πιο σπουδαίο είναι ότι το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί το γραφείο πληρώνει τα έξοδα του γραφείου από τη τσέπη του! Αλήθεια, πόσο ΠΑΣΟΚος είναι αυτός ο άνθρωπος; Εκτός κι αν δεν έχει φτάσει στο Φιλιάτι το χαμπέρι ότι το ΠΑΣΟΚ… έχει αφήσει χρόνους!

■ ΟΙ ΝΟΣΤΑΛΓΟΙ
Εν τούτοις υπάρχουν ρεαλιστές ακόμη που πιστεύουν στο ΠΑΣΟΚ και στον Ανδρέα. Υπάρχουν νοσταλγοί της χρυσής εποχής του Ανδρέα, που κάνοντας συγκρίσεις με το σήμερα σταυροκοπιούνται διαρκώς. Βλέπουν όλους τους συντρόφους τους που τυχοδιωκτικά λειτούργησαν και στελέχωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ για να είναι στη διαχείριση της εξουσίας και επί 4,5 χρόνια τα κατάφεραν.

❖ Η ΜΑΧΗ
Ο Ανδρέας Λοβέρδος φαίνεται πως θα δώσει τη δική του μάχη για να πάρει το ΚΙΝΑΛ στην πλάτη του, βασιζόμενος πρωτίστως στους ΠΑΣΟΚους που δεν έγιναν γενίτσαροι. Νοσταλγός ο ίδιος μιας άλλης εποχής, προσπαθεί να χτυπήσει στο εθιμικό της πάλαι ποτέ κραταιάς πράσινης φυλής, για ν’ αλλάξει -αν αλλάξει- τους συσχετισμούς. Αν θα τα καταφέρει ή όχι, μένει να το δούμε όταν έλθει η ώρα…

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.