ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΓΛΩΣΣΟΦΑΓΙΑ…
Ένα μεγάλο έργο που πήγε να ξεκινήσει επι εποχής αλήστου μνήμης Πανοζάχου πάει να γίνει σ’ αυτή την πόλη και έχει αρχίσει μία «γλωσσοφαγιά» με το αν τηρήθηκε ο τύπος στην σύνθεση της ΔΕΥΑΙ, ως εκείνη θα δημιουργήσει τα έργα που προβλέπονται για να υπάρξει ολοκληρωμένη υποδομή πάνω στην οποία θα πατήσει το κυρίως έργο!

Η Λ. ΝΙΑΡΧΟΥ…
Ο λόγος για την Λ. Νιάρχου η οποία κατασκευάζεται και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς διότι πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 και η οποία άρχισε να μελετάται από το 2004, ενώ η σύλληψη της ιδέας είχε αρχίσει την δεκαετία του ’90 και ίσως πιο πριν.

Η ΣΥΝΘΕΣΗ…
Ακούστε τώρα αλληλουχία σκέψεων και πράξεων. Το έργο στερείται νομιμοποίησης επειδή στην σύνθεση της ΔΕΥΑΙ δεν υπάρχει γυναικεία εκπροσώπηση από τις παρατάξεις του Δήμου όπως προβλέπει ο νόμος! Αυτή η «λεπτομέρεια» έγινε βούτυρο στο ψωμί των γενικώς ολίγων αντιδρώντων στην κατασκευή του τεράστιου για την πόλη και ανάπτυξή της πέραν από την άνω και κάτω πλατεία περιοχής έργο.

ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑ…
Και σ’ αυτή την περίπτωση ο τύπος κινδυνεύει να καταβροχθίσει την ουσία, επειδή όταν δίνονταν επισημάνσεις στην ΔΕΥΑΙ υπήρχαν μάτια, αυτιά και μυαλά κλειδωμένα και επικράτησε η αυτοκρατορική άποψη: letat c est moi! Αυτοί ήταν που έτρεχαν στη συνέχεια να μαζεύουν τα αμάζευτα δίνοντας αφορμές στους λίγους αρνητές παρόδιους να σηκώνουν λάβαρα επανάστασης να σταματήσουν την Λ. Νιάρχου, για να έχουμε να ρίχνουμε κατάρες σε όλους όσους δεν κάνουν ούτε ένα έργο σ’ αυτό τον έρμο τόπο.

Η ΑΠΕΝΤΑΞΗ…
Ούτε πάει στο μυαλό ότι αν το έργο καθυστερήσει, που δεν θα καθυστερήσει, ότι κινδυνεύει είτε με απένταξη είτε με εξεύρεση χρημάτων από εθνικούς πόρους. Να υπογραμμιστεί ότι ολόκληρη η περιοχή από Σεισμόπληκτα μέχρι Μπιζάνι αλλάζει ακόμη χωροταξικά, διότι μπαίνουν άλλα ιδιαίτερα στοιχεία που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη. Εκεί που σήμερα είναι χωράφια θα υπάρξει αναβάθμιση.

❁ ΤΟ… ΣΗΡΙΑΛ!
«Επεισόδιο 1666» στην υπόθεση λειτουργίας του κτηρίου του ΠΕΔΥ στους Αμπελόκηπους στα Ιωάννινα. Με νεότερο φετφά προς Περιφέρεια Ηπείρου το ΠΕΔΥ «μεταφέρεται» στην Περιφέρεια, η οποία θα το λειτουργήσει (;) ως εμβολιαστικό κέντρο για ένα χρόνο! Για ένα χρόνο ήταν και η προηγούμενη απόφαση αλλά ο Β. Κοντοζαμάνης τα μάσησε όταν το θέμα το επανέφερε στην Βουλή μ’ ερώτηση η βουλευτής ΝΔ Μαρία Κεφάλα, η οποία ήταν η μόνη που από την πρώτη ημέρα που πάτησε το πόδι στη Βουλή ασχολήθηκε μ’ αυτό το ζήτημα για ν’ ακολουθήσουν όλοι οι άλλοι ενδιαφερόμενοι - κοπτόμενοι!

■ Η ΕΝΤΟΛΗ…
Τελικά τα πράγματα άλλαξαν άρδην και η εντολή «άνωθεν» ήταν σε μία εβδομάδα να δημιουργηθεί μέγα εμβολιαστικό κέντρο στο πρώην ΠΕΔΥ. Διαταγή «Βασιλική» και τα σκυλιά δεμένα! Από την προηγούμενη Παρασκευή μέρα – νύχτα συνεργεία δουλεύουν έτσι ώστε αύριο, Πέμπτη να λειτουργήσει το για 15 χρόνια κλειστό άγνωστο κοιμώμενο… κτήριο το οποίο κανείς δεν ακουμπούσε τόσο καιρό.

❖ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ…
Εκπρόσωποι του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας από Αθήνα και ντόπιοι εκπροσωπούντες τον χώρο της υγείας στα Ιωάννινα, ανέλαβαν την λειτουργία επιτέλους του ΠΕΔΥ, αφού τόσα χρόνια και τόσες κυβερνήσεις δεν το ακουμπούσαν, με εξαίρεση ένα διάστημα του 2008 – 2009 που λειτούργησε ως ερευνητικό κέντρο για να σφραγιστεί έκτοτε και να παραμένει ένα κουφάρι που στα προχθεσινά «αποκαλυπτήρια» φάνηκε απαρχαιωμένος εξοπλισμός, ο οποίος για τα σημερινά δεδομένα μάλλον αχρείαστος είναι. Βέβαια, το δυναμικό που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του εμβολιαστικού θα προέρχεται από τα δύο νοσοκομεία κυρίως! Ίσως στην αρχή της λειτουργίας του νέου εμβολιαστικού κέντρου παραστεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα βρεθεί στον περιβόητο γάμο του εφοπλιστή Λαιμού στο Πάπιγκο!

❁ Η ΜΕΡΤΖΙΑΝΗ…
Δέστε τους Ηπειρώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτη την Όλγα Γεροβασίλη! Διαβάζει, λέει, στον τύπο της Ηπείρου ότι προβλήματα επικοινωνίας με την Αλβανία υπάρχουν και στην Κακαβιά, αφού υπάρχει περιορισμένος αριθμός εξυπηρετούμενων πολιτών από Αλβανία προς Ελλάδα, δηλαδή 400 άτομα σε καθημερινή βάση. Αυτό και μόνο κάνει επιτακτική την ανάγκη να ανοίξει και η Μέρτζιανη, λένε μ’ ένα στόμα και τα ρίχνουν στην κυβέρνηση που δεν… μεριμνά για κάτι τέτοιο, βάζοντας δε και τον Ζαχαριάδη (όχι τον ήρωά τους) να κάνει ερώτηση στη Βουλή.

■ ΞΥΠΝΗΣΑΝ!..
Καλώστα τα ΣΥΡΙΖόπουλα, λέμε εμείς που μετά από ένα χρόνο κλειστά τα τελωνεία σε Μαυρομάτι και Μέρτζιανη ξύπνησαν κι’ είπαν να τραβήξουν και μία ερώτηση προς αρμοδίους για να δείξουν ότι ενδιαφέρονται σφόδρα για την επικοινωνία και συγκοινωνία στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Ευτυχώς που γράφουν και τα Ηπειρωτικά ΜΜΕ για το ζήτημα «τελωνεία» και μαθαίνουν κι εκείνα τι γίνεται. Όμως δεν διάβασαν τις τελευταίες μέρες ότι οι μέχρι πρότινος 400 διερχόμενοι έγιναν 1500! Ακόμη και σ’ αυτό πιάστηκαν αδιάβαστοι...

❖ ΧΩΡΙΣ ΙΝΤΕΡΝΕΤ.!
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι τις πρώτες μέρες δεν λειτούργησε το Τελωνείο στο Μαυρομάτι επειδή το internet αρνούνταν υπηρεσία! Όταν internet γιόκ, ο ΕΟΔΥ γιόκ τεστ στους εισερχόμενους, άρα τζάμπα και οι φωτογραφίες με Γεραπετρίτη. Η αποκατάσταση της λειτουργίας άρχισε σταδιακά από την προηγούμενη Τετάρτη, οπότε ο αγώνας στο «μέτωπο» σύνορα Μαυρομάτι δικαιώθηκε.

❁ ΕΓΙΝΕ ΤΟΥ… ΦΙΛΙΑΤΙΟΥ!
Εκεί κοντά στα ίδια σύνορα και στο Δήμο Φιλιατών μία «φωτιά» μεταξύ αντιπεριφερειάρχη Θ. Πιτούλη και δημάρχου Φιλιατών Σπ. Παππά άναψε, με αφορμή την δημιουργία ενός κόμβου στο Δήμο. Ενώ το έργο προγραμματίζονταν από την οικεία αντιπεριφέρεια, ο Δήμαρχος από συνήθεια φαίνεται, χρησιμοποίησε κι’ εκείνος την έκφραση «κατόπιν ενεργειών» και έγινε… του Φιλιατιού το κάγκελο! Ο Πιτούλης δεν άφησε να πέσει κάτω τέτοια υφαρπαγή και εξαπέλυσε κεραυνούς. Πυροσβέστης ο εξ Ιωαννίνων Καχριμάνης…

■ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ…
Όχι σε συνέδριο με κεντρικό πρόσωπο τον Αλή Πασά διαμαρτύρονται οι απανταχού Σουλιώτες μέσω του προέδρου τους Δημ. Μπότσαρη, που διοργανώνει ο Δήμος Ιωαννιτών με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Δίκιο έχει ο Σουλιώτης Μπότσαρης που προφανώς κάποια σχέση θα έχει με τους Μποτσαραίους που έγραψαν την δική τους ιστορία όπως και κάθε Σουλιώτη.
❖ Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ιστορία έχει γραφτεί από πολλές πλευρές και δεν αμφισβητείται από κανέναν. Όμως ο Αλή Πασάς διεδραμάτισε τον δικό του ρόλο ακόμη και στον ξεσηκωμό των Ελλήνων ενάντια στην Τουρκία και αυτή την πλευρά προφανώς θέλουν να αναδείξουν όσοι συνέλαβαν την ιδέα του συνεδρίου. Εκείνο που θα έπρεπε να ζητήσει ο πρόεδρος είναι να γίνει κάτι ανάλογο και για την δράση και τους αγώνες των Σουλιωτών διαχρονικά κι όχι ο αποκλεισμός της διαδρομής του Αλή πασά! Να γίνεται διαχωρισμός. Άλλωστε, όσοι συμμετέχουν σ’ αυτό το συνέδριο ούτε ανθέλληνες είναι, ούτε μη πατριώτες. Είμαι Λάκκα – Σουλιώτης και μπορώ να τα λέω κι’ αυτά!

❁ Ο ΔΗΜΟΣ…
Δεν πρόκειται περί αφιερώματος λατρείας στον Αλή πασά αλλά περί μιας ιστορικής αναφοράς στο πέρασμά του από τα Γιάννινα και όσα έγιναν στην εποχή του, απαντά ο Δήμος Ιωαννιτών ύστερα από την κατακραυγή. Ίσως δεν θα έπρεπε να συνδυαστεί ο Αλή – πασάς με τον γιορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση των Ελλήνων ενάντια στους Τούρκους, κάτι που πρόσφατα ο ίδιος ο Ερντογάν επεσήμανε λέγοντας πως κακώς έγινε η απελευθέρωσή μας.

■ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ…
260.000 ευρώ πρόστιμο επέβαλε η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε γαλακτοβιομηχανία των Τρικάλων η οποία… κατά λάθος έφτιαχνε και πωλούσε στο εξωτερικό τυρί αγελάδος και το πωλούσε για ΦΕΤΑ ΠΟΠ! Μάλλον πρώτη φορά επιβάλλεται τέτοια ποινή με την οποία όμως δεν νομίζει κανείς ότι αποκαθίσταται η τάξη, όταν στον χώρο έχουν γίνει εγκλήματα κι από άλλες βιομηχανίες, κάποιες εκ των οποίων εξακολουθούν να ΦΕΤΟποιούν το λευκό τυρί που γίνεται με εισαγόμενο γάλα και με παγαμποντιές βαπτίζεται ή μάλλον βαπτίζονταν ελληνικό. Κι ακόμη δεν έχει τελειώσει.

❖ Η ΧΡΥΣΗ «ΔΩΔΩΝΗ»!
Την ίδια στιγμή, η δικιά μας «ΔΩΔΩΝΗ» σαρώνει σε βραβεία για τα προϊόντα της τα οποία ως αφετηρία έχουν το ελληνικό γάλα και την άριστη ποιότητα που παράγονται. Τελευταία σοδειά βραβείων είναι μια ακόμη πεντάδα, που την ανεβάζουν στα πρώτα σκαλιά των επιτυχιών. Τυχαία; 

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.