ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ…
Μόνο ο Δήμος Άρτας μεταξύ των 18 Δήμων της Ηπείρου δήλωσε ενδιαφέρον για συμμετοχή στο δίκτυο πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες που ίδρυσε η ΚΕΔΕ. Απόντες οι υπόλοιποι Δήμοι, στους οποίους έχουν εγκατασταθεί πρόσφυγες μετά την Μικρασιατική καταστροφή και δεν είναι λίγες οι νέες πατρίδες που δημιουργήθηκαν και μάλιστα σ’ ολόκληρη την Ήπειρο.

Ο ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ…
Μεταξύ των απόντων ο Δήμος Ιωαννιτών, στον οποίο οι Ποντιακές Κοινότητες είναι αρκετές και πολύ μεγάλες. Εν τούτοις, δεν υπήρξε ενδιαφέρον συμμετοχής στο δίκτυο που σαν σκοπό θα έχει τους αγώνες για αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που είναι σε γνώση του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο προτίθεται να συνδράμει σε ένα κοινό αγώνα.

Η ΑΠΟΥΣΙΑ…
Απών μέχρι στιγμής ο Δήμος Ιωαννιτών για ανεξήγητους λόγους! Δεν έφτασε μέχρι εδώ το μήνυμα, δεν πήραν χαμπάρι τη δράση της ΚΕΔΕ; Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να χρεωθεί αποστροφή ή αδιαφορία, διότι εκ των πραγμάτων θα δοθεί αφορμή για κάθε σχολιασμό που καθόλου δεν θα περιποιεί τιμή στη Δημοτική Αρχή! Απλά το επισημαίνουμε.

❁ ΔΥΣΚΟΛΑ!
Ένας ακόμη 15αύγουστος γιορτάστηκε δύσκολα όπως και ο περσινός. Ένας 15αύγουστος που δεν έχει να κάνει με όλους τους προηγούμενους όπου ως Πάσχα του καλοκαιριού γιορτάζονταν δεόντως με την κοσμαντάμωση να είναι στην πρώτη γραμμή. Δεν γιόμησαν τα χωριά και τα κλαρίνα ήταν λιγοστά, αφού στα πανηγύρια έχουν μπει περιορισμοί.

■ Η ΚΑΤΗΧΗΣΗ…
Και σ’ αυτές τις λίγες κοσμανταμώσεις το παιχνίδι που παίζονταν ήταν μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Εκεί να δείτε απόψεις ιατρικού περιεχομένου που αντάλλασσαν οι «ειδικοί»! Οι αρνητές έφτασαν ως εντολοδόχοι στα χωριά να κάνουν κατήχηση για τα αποτελέσματα που θα έχουν στην υγεία τους οι εμβολιασμένοι!

❖ ΟΙ ΜΠΟΥΡΔΕΣ…
Αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά για την ίδια τη ζωή των ανθρώπων, έπρεπε κανείς να διασκεδάζει με τα επιχειρήματα όλων αυτών των αυτοχρηζόμενων επαϊόντων, κυρίως με τις μπούρδες που αραδιάζουν για να σε πείσουν. Μέχρι και τον πατέρα Παΐσιο επικαλούνται για να πείσουν το ποίμνιο για την προφητεία του, κάτι που εμείς οι εμβολιαζόμενοι αγνοούμε παντελώς!

❁ ΟΙ ΜΕΘ…
Όταν τους λες ότι οι ΜΕΘ κατά 99% φιλοξενούν ανεμβολίαστους, τότε ψάχνουν να βρουν κι έναν Κινέζο που ενώ ήταν εμβολιασμένος και εκείνος φιλοξενήθηκε στις ίδιες κλινικές. Το ότι έχουν διασωθεί πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια από την πανδημία ούτε που το λογαριάζουν, ούτε που το θυμούνται!

■ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ…
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ το σύστημα «κορωνοϊός» φορτώνει αβέρτα από κρούσματα. Σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία σε ψηλά νούμερα ο κορωνοϊός το τελευταίο διάστημα, κάτι που είναι συνδεδεμένο με τον τουριστικό προορισμό που έχουν καταστεί αυτό το καλοκαίρι. Πολλοί είναι εκείνοι που προβλέπουν «κλείσιμο» των δύο αυτών περιοχών αν εξακολουθήσουν τα νούμερα να χτυπάνε κόκκινο. Ο Θεός να βάλει το χέρι του διότι οι άνθρωποι τα έκαναν μαντάρα!

❖ ΩΡΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ!
Ύστερα από δέκα πέντε μέρες περίπου και ύστερα από τις πληγές τις τεράστιες που άφησαν οι πυρκαγιές αυτές περιορίστηκαν στο ελάχιστο από ντόπιες και ξένες πυροσβεστικές δυνάμεις. Τώρα είναι η ώρα του απολογισμού και κυρίως η ώρα της ανασυγκρότησης και το επούλωμα των πληγών που άνοιξαν από την επέλαση του πύρινου ολέθρου.

❁ Η ΕΥΧΗ…
Η ευχή σ’ αυτή την περίπτωση είναι να μην ξαναϋπάρξει στο μέλλον τέτοια καταστροφή, ενώ το ευτύχημα είναι ότι δεν υπήρξαν απώλειες ζωών. Τα σπίτια, τα δάση, ξαναγίνονται, οι ζωές δεν επανέρχονται, ήταν τα λόγια παρηγοριάς που ακούγονταν από όλες τις πλευρές για να μαλακώσει ο πόνος από την καταστροφή, έχοντας πάντοτε στο νου τα όσα έγιναν το 2018 στο Μάτι.

■ Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ…
Τώρα που όλα κάπως κόπασαν και ενώ ο καθένας που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα προσπαθεί να μαζέψει τ’ αμάζευτα, η μόνη παρηγοριά είναι η δέσμευση της πολιτείας να συνδράμει στην αναγέννηση από την τέφρα, κάτι που ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε σε διάγγελμα και συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μίνι ανασχηματισμό βάζοντας σε θέσεις – κλειδιά ανθρώπους οι οποίοι αποδεδειγμένα θα μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση προχωρώντας με ταχείς ρυθμούς την υπόθεση αποκατάσταση των ζημιών.

❖ ΤΟ ΑΝΑΘΕΜΑ…
Κι ενώ ο πρωθυπουργός έκανε αυτές τις έκτακτες αλλαγές στο υπουργικό σχήμα, το τι άκουσε και το τι διάβασε όλο αυτό το διάστημα δεν περιγράφεται. Οι μέχρι πρότινος ειδικοί «λοιμωξιολόγοι» μετατράπηκαν σε μία νύχτα σε «πυροσβεστιολόγους» ανάβοντας κι όχι σβήνοντας φωτιές, ρίχνοντας όλο το ανάθεμα στον ίδιο τον Κυριάκο που δεν… πήρε κλάρες να σβήνει τις φωτιές στην Εύβοια, στην Βαρυμπόμπη και στην Ηλεία!

❁ ΕΙΧΑΝ ΣΧΕΔΙΑ!
Από κοντά σ’ αυτούς τους «ειδικούς» και στελέχη της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της αξιωματικής. Τι είπαν οι αθεόφοβοι: «Δεν αξιοποίησε και δεν χρησιμοποίησε η τωρινή κυβέρνηση το σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών που είχαμε εμείς αφήσει στα συρτάρια! Το είπαν Συριζαίοι και φαίνεται να το πίστευαν όταν το έλεγαν! Όπως σαν το γράφω! Το είπαν και μάλωσαν την κυβέρνηση επειδή δεν μετέτρεψαν την Εύβοια σε Μάτι. Μάλιστα, συνεχάρησαν τους κατοίκους κάποιων χωριών που δεν υπάκουσαν τις εντολές περί εκκενώσεων και έπαιξαν τις ζωές τους κορώνα – γράμματα!

■ ΟΙ ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ…
Όμως αυτή η υπόθεση περί εκκενώσεων λοιδορήθηκε πολύ από τους επαναστάτες του πληκτρολογίου, οι οποίοι απολάμβαναν την ασφάλεια των σπιτιών τους και είχαν την πολυτέλεια να γράφουν π…ριές και να έχουν την απαίτηση να τους παίρνει κανείς στα σοβαρά! Εκκένωση που ήταν άγνωστη λέξη στο Μάτι, το οποίο δεν ξεχνιέται κυρίως από εκείνους που το ένοιωσαν στο πετσί τους.
❖ ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ
Μετά το τέλος των πυρκαγιών σιγά – σιγά αναχώρησαν για τις πατρίδες τους όλοι όσοι ήλθαν να συνδράμουν τους Έλληνες συναδέλφους τους πυροσβέστες. Μεταξύ αυτών οι Ρουμάνοι που απασχόλησαν το διαδίκτυο με δήθεν δηλώσεις τους ότι οι Έλληνες πυροσβέστες δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους κι ότι ήταν εύκολο το έργο της πυρόσβεσης. Αυτή τη δήλωση την έβαλαν στο στόμα Ρουμάνου επικεφαλής και τα τρολάκια των πρώην 0,60 λεπτών το περπάτησαν εν μέσω καύσωνα για να πλήξουν το έργο των Ελλήνων πυροσβεστών, οι οποίοι δυστυχώς (!) γι’ αυτούς δεν φορτώθηκαν θανάτους!

❁ ΤΟΥΣ… ΕΚΑΨΑΝ!
Την απάντηση την έδωσαν οι Ρουμάνοι, οι οποίοι αρνήθηκαν κάθε είδους τέτοια δήλωση κι έτσι έκαψαν τους πάσης φύσεως Πολάκηδες που πίστευαν ότι κάπως έτσι θα κάνουν αντιπολίτευση και θα γκρεμίσουν το Μητσοτακικό κράτος!

■ ΞΑΝΑΕΙΔΑΝ
Επίσης οι Ρουμάνοι φεύγοντας να έχουν δηλώσει ότι πρώτη φορά ύστερα από το γκρέμισμα του Σοβιετισμού πριν 32 χρόνια ξαναείδαν κομμουνιστές! Αλήθεια – ψέματα, θα σας γελάσω. Πάντως εμείς το είδος στη χώρα μας το έχουμε εν επάρκεια.
❖ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΧΡΟΝΟ!
Μπορεί ο Νίκος Χαρδαλιάς ως υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας να προστάτεψε ζωές, δεν του περίσσεψε όμως χρόνος να προστατέψει και την δική του και λίγο έλειψε να φτάσει στην άκρη του νήματος! Ο ίδιος, αν και με προηγούμενο καρδιακό επεισόδιο, δεν έπαψε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και προχθές μπήκε στο νοσοκομείο για επέμβαση και νοσηλεία. Τα άκουγε πριν ο Χαρδαλιάς, τ’ ακούει και τώρα που βρίσκεται στο νοσοκομείο. Πόση αχαριστία τελικά σ’ αυτόν τον τόπο;

❁ ΤΟ ΝΕΟ ΑΞΙΩΜΑ…
Ένας δικός μας, Ηπειρώτης, Υφυπουργός, άλλαξε Υπουργείο με το ίδιο αξίωμα. Ο Γ. Στύλιος, βουλευτής Άρτας, από το Ψηφιακής Πολιτικής μετακόμισε στο Αγροτικής Ανάπτυξης, κάτι που μάλλον είναι στα μέτρα του! Ο ίδιος από τις δηλώσεις του φάνηκε να είναι πιο ικανοποιημένος από τη νέα θέση, καθότι του δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με ένα αντικείμενο πιο κοντά στα δικά του ενδιαφέροντα, αφού η καταγωγή του είναι αγροτική.

■ ΕΠΙΜΕΝΕΙ!
Τα έχει πάρει στο κρανίο ο Άγιος Ιωαννίνων Μάξιμος με όλους όσους συνηγόρησαν να κλείσει η Ιερατική Σχολή Βελλάς και δεν εννοεί να κρατήσει το στόμα κλειστό. Τα ξαναέβαλε με την Ιερά Σύνοδο, έστω κι αν του έστειλαν φετφά συμμόρφωσης και ζήτησης συγγνώμης για όσα προ καιρού είχε καταλογίσει. «Εγώ θα ζητήσω συγγνώμη για το τυπικό μέρος, αλλά θα εξακολουθώ να έχω την ίδια άποψη για τον τρόπο που χειρίστηκαν το όλο ζήτημα», είπε και αναφέρθηκε στις ενέργειες που κάνει έτσι ώστε η Σχολή Βελλάς να εξακολουθεί να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού κύρους.

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.