ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ…
Σκέτο μαρτύριο είναι το ταξίδι από Γιάννενα προς παραλίες αυτόν τον καιρό. Είτε Πρέβεζα, είτε Θεσπρωτία το σημειωτόν είναι το μαρτύριο για οδηγούς και συνεπιβάτες με τα σημεία Φιλιππιάδα – Λούρος και διόδια της Τύριας να γίνονται οι δυνάστες! Δεν φτάνουν τα μαρτύρια από καύσωνες και πανδημίες, έχουμε και την αδιαφορία της Πολιτείας να υλοποιήσει το έργο Φιλιππιάδα – Πρέβεζα που θα έδειχνε ότι δεν είμαστε στην Ήπειρο από άλλη… Ήπειρο!
ΟΙ ΜΠΑΡΕΣ…
Ουρές χιλιομέτρων να πας και να έλθεις στο Μονολίθι. Το ίδιο και στα διόδια Τύριας, όπου μέσα στον γκάιλα περιμένεις να καταβάλλεις το αντίτιμο για να περάσεις μη τυχόν και χάσει έσοδα η «Εγνατία Οδός»! Ούτε που πάει στο μυαλό των υπευθύνων να ανοίγουν τις μπάρες σε ώρες αιχμής για να μη ταλαιπωρούνται χιλιάδες πολίτες που έχουν το «θράσος» να αναζητούν λίγη δροσιά στις παραλίες! Μάλιστα, τις μέρες του καύσωνα το πρόβλημα ήταν τεράστιο με τους υπεύθυνους λειτουργίας των διοδίων να μην δίνουν δεκάρα για το πρόβλημα των άτυχων πολιτών που ψάχναν για μια στάλα καλοκαιρινής ανάπαυλας.

ΟΙ ΟΥΡΕΣ…
Ουρές χιλιομέτρων από Φιλιππιάδα μέχρι Φραξίλα στην Πρέβεζα. Παρά την προσπάθεια της Τροχαίας να βάλει πλάτη, εν τούτοις το πρόβλημα τεράστιο. Βλαστημάς την ώρα και τη στιγμή που σκέφτηκες να πλησιάσεις Μονολίθι, κλπ. παραθαλάσσιες περιοχές. Χώρια που κάθε κατακαημένος οδηγός βρίσκει τις μέρες αιχμής να εκπαιδεύεται σ’ αυτούς τους δρόμους.

Η ΜΕΛΕΤΗ…
Ήμουν νιος και γέρασα από τότε που ακούστηκε ότι θα κατασκευαστεί ο άξονας Ιονία Οδός – Πρέβεζα με κόμβο στην Καμπή. Όσο είδατε εσείς κάτι τέτοιο, άλλο τόσο κι εμείς. Πρόσφατα μάθαμε ότι η μελέτη αναβλήθηκε για ένα χρόνο ακόμη, διότι δεν τους βγαίνουν τα κουκιά, μάνα μου!

❁ ΤΟ ΚΤΥΠΗΜΑ…
Κτύπημα στον Ιμπεριαλισμό ήταν η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν κατά τον Γιάνη Βαρουφάκη, πρώην τσάρο της οικονομίας επί ΣΥΡΙΖΑ! Έτσι το χαρακτήρισε και μάλιστα, για να γίνει πειστικότερος, αυτή την άποψη την δημοσιοποίησε και σε άλλες γλώσσες μη τυχόν και δεν το κατάλαβαν σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, για να τον περιλάβουν τα διεθνή ΜΜΕ και να τον κάνουν τ’ αλατιού!

■ Η ΔΑΝΑΗ…
Προσπάθησε στη συνέχεια να τα μαζέψει, αλλά ήδη το κακό γι’ αυτόν και τις απόψεις του είχε γίνει και μόνο οι ίδιοι οι Ταλιμπανέζοι δεν το πήραν χαμπάρι για να τον συγχαρούν για τις απόψεις του. Κατά τ’ άλλα, η Δανάη Στράτου δηλώνει ότι θα σκάσει αν δεν δει πρωθυπουργό τον Γιάνη της, χωρίς να ξεκαθαρίζει σε ποια χώρα θα ήθελε να γίνει αυτό!

❖ ΤΟ ΞΥΛΟ…
Όμως μετά το «ξύλο» που έφαγε διεθνώς, προσπάθησε να τα μαζέψει παίρνοντας θέση υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν! Εκεί βρήκε σύμφωνους τους Ταλιμπανέζους, οι οποίοι έκαναν λόγο για ελευθερίες των γυναικών αρκεί να είναι όλα σύμφωνα με τη Σαρία, η οποία όμως την γυναίκα την θεωρεί κατώτερο ον!

❁ ΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ…
Από την μία μεριά χαιρετίζει την νίκη των Ταλιμπάν επί των Ιμπεριαλιστών και πανηγυρίζει γι’ αυτό και από την άλλη κλαίει τη μοίρα των γυναικών για το καθεστώς που θα επιβάλουν οι νικητές! Βλέπετε ισορροπία κάπου σ’ αυτές τις σκέψεις του πολιτικού ανδρός;

■ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ…
«Τα μεγαλύτερα θύματα θα είναι οι γυναίκες και αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε είναι αλληλεγγύη. Κρατάτε γερά αδελφές», λέει ο Γιάνης και μιλάει εκ του ασφαλούς, αφού το Αφγανιστάν κείται μακράν, μέχρι βέβαια ν’ ανοίξει τις πόρτες του φρενοκομείου ο Ερντογάν!

❖ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ!..
Δεν είδα να ξεσηκώνονται οι απανταχού ευαίσθητοι περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων κινηματίες και να συμπαραστέκονται στον γυναικείο πληθυσμό του Αφγανιστάν που ξαναμπαίνει στην μπούργκα και θα είναι υποχείριο του αφέντη άντρα που θα έχει δικαίωμα ζωής και θανάτου. Ούτε είδα αυτά τα κινήματα των ανδρών με ιδιαιτερότητες που έτσι και ξεμυτίσουν θα θανατώνονται με λιθοβολισμούς! Αυτοί ντε, που κάνουν πάρτυ στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και στην Πλατεία Συντάγματος και που όλα τα κόμματα διαγκωνίζονται για το ποιο πρώτο θα συμπαρασταθεί στα δικαιώματα αυτοδιάθεσης! Αρκεί που νικήθηκε ο Ιμπεριαλισμός!

❁ ΟΙ ΑΦΓΑΝΟΙ…
Αφγανούς προτίθεται να φιλοξενήσει ο Έντι Ράμα της Αλβανίας σε συνεννόηση με τον Ερντογάν του οποίου το σκυλάκι είναι. Σε πρώτη φάση θα φιλοξενήσει καμιά 100αριά χιλιάδες και μάλιστα θα τους εγκαταστήσει στα χωριά της Βορείου Ηπείρου για να εκδικηθεί μ’ αυτόν τον τρόπο τους Έλληνες που ζουν σ’ αυτή την περιοχή. Μία ζωή πουλημένα τομάρια οι Αλβανικές κυβερνήσεις από την εποχή του Χότζα. Ήταν με τη Σοβιετία, μετά πήγαν με την Κίνα και τώρα με τους Τούρκους. Όμως κοντά στο ένα εκατομμύριο Αλβανοί ζουν στην Ελλάδα, οι οποίοι ενισχύουν την οικονομία της Αλβανίας κι αυτό του διαφεύγει του Αλβανού πρωθυπουργού. Τελικά, πόσο πονόψυχοι είναι αυτοί οι Αλβανοί!

■ Η ΒΙΑΣΥΝΗ ΜΑΣ…
Βιαστήκαμε στα προηγούμενα ΤΟΛΜΗΡΑ να προεξοφλήσουμε το τέλος της «πανδημίας» των πυρκαγιών και εδώ και ένα τεραήμερο γινόμαστε μάρτυρες ενός νέου ολοκαυτώματος στην Αττική. Κάηκαν δύο ακόμη πράσινοι πνεύμονες σε Βίλια και Κερατέα και ακόμη οι δράστες να καταφέρουν να κάψουν ανθρώπους που είναι και το ζητούμενο!

❖ Η…ΑΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ!
«Γαμώ την ατυχία μας» λένε και ξαναλένε οι γνωστοί άγνωστοι που ενώ το προσπάθησαν όλο τον Αύγουστο να κάψουν κόσμο, τελικά δεν το κατάφεραν μέχρι τώρα και όσο ο καιρός περνά, μένουν με την απογοήτευση. Δυστυχώς, εκεί φτάσανε, φίλοι μου: Να διψάνε για αίμα, μπας και ισοφαρίσουν το Μάτι!

❁ ΤΟ ΒΗΜΑ…
Αντιεμβολιαστικό βήμα σε αρνητές κληρικούς και μη δίνεται στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης Κόνιτσας και μάλιστα σε βαθμό τέτοιον που πολλοί αναγνώστες ν’ αναρωτιούνται με τι στοιχεία και γνώσεις κάνουν χρήση αυτού του βήματος. Δεν γνωρίζω πού στοχεύουν αυτού του είδους οι αρνητές στοιχείων της επιστήμης, η οποία σαν στόχο δεν έχει την απώλεια ζωών και ψυχών περί των οποίων δήθεν κόπτονται οι διαχειριστές και χρήστες της ιστοσελίδας. Φοβάμαι πως ο Άγιος Κονίτσης Ανδρέας έχει χάσει τον έλεγχο γενικώς της περιοχής και είναι κρίμα να συνδέεται η παρουσία του με τέτοιου είδους ανέλεγκτες καταστάσεις. Άλλο η ελευθερία του λόγου και άλλο το χριστεμπόριο σε καιρούς επικίνδυνους για την ανθρώπινη ασφάλεια.

■ Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ…
Ακούστε κι αυτό: Αντιεμβολιαστές της υγείας κάνουν εκστρατεία στους χώρους δουλειάς, ζητώντας από συναδέλφους εμβολιασμένους να μην καταθέσουν αποδεικτικά εμβολιασμού, όπως προβλέπει η σχετική πρόσφατη νομοθεσία! Αυτή η απαίτηση γίνεται με στόχο να μην υπάρξει εικόνα στους υγειονομικούς χώρους που εργάζονται και να τυγχάνουν αυτοί οι πονηροί ασυλίας από τα γενικότερα μέτρα που από 1η Σεπτεμβρίου θα εφαρμοστούν! Ούτε λίγο, ούτε πολύ υπάρχουν σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι πονηροί και τα κορόιδα. Οι πονηροί είναι οι θιασώτες του αντιεμβολιασμού, οι οποίοι είναι εκείνοι που κάθε Τετάρτη απόγευμα κατεβαίνουν σε πορείες διαμαρτυρίας υποστηρίζοντας ότι ο κορωνοϊός είναι… εφεύρεση των κυβερνήσεων!

❖ ΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ…
Το αδιαχώρητο αυτές τις μέρες στο Μέτσοβο που είναι και θερινός τουριστικός προορισμός. Εκεί βρήκε πολύς κόσμος καταφύγιο για λίγη δροσιά, χωρίς όμως να βρίσκει και τις ανάλογες θέσεις στάθμευσης. Γεμάτες οι καφετέριες και οι ψησταριές, αλλά σπανίζουν οι τουρίστες σε καταλύματα τα οποία δεν έχουν την ίδια τύχη με τα φαγάδικα.

❁ Η ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ…
Χρόνια τώρα συζητιέται το ζήτημα της στάθμευσης, αλλά καμιά ενέργεια δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Ούτε αυτή η σκέψη μεταφοράς με μίνι μπας από και προς χώρους στάθμευσης που θα κατασκευάζονταν περιμετρικά της πόλης ευδοκίμησε, οπότε τίποτα δεν έχει αλλάξει στο κυκλοφοριακό ζήτημα. Η Δημοτική Αρχή που είναι στο γκουβέρνο τόσα χρόνια δεν είδε, δεν άκουσε, δεν κατάλαβε!

■ ΤΟ ΧΡΕΟΣ…
Πέρασε πολύς καιρός από τότε που ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είχε βρεθεί στα Ιωάννινα για αυτοδιοικητικούς σκοπούς καλεσμένος τότε της ΠΕΔ και του Δημάρχου Ζίτσας. Η εκδήλωση έγινε σε κέντρο παραποτάμιο της Ζίτσας και συμμετείχε κόσμος και κοσμάκης απ’ όλη την Ήπειρο για να περπατήσουν ζητήματα της Αυτοδιοίκησης. Μέχρι εδώ όλα καλώς καμωμένα. Το ερώτημα που μπαίνει τόσους μήνες μετά είναι αν πλήρωσαν και ποιοι τα έξοδα εκείνης της σύναξης στην οποία όλα πήγαν τόσο καλά; Ποιος είχε αναλάβει τα έξοδα, το Υπουργείο, η ΠΕΔ ή ο Δήμος Ζίτσας στου οποίου τα όρια έγινε το συνέδριο; Ποιος απ’ όλους; Αν ωστόσο έχουν ξοφλήσει, χαλάλι τους!

❖ ΑΔΕΙΑ!
Θα σας λείψω για λίγες μέρες κάνοντας χρήση του δικαιώματος των διακοπών, όπως γίνεται σε όλες τις δημοκρατικές χώρες. Το ξέρω! Κάποιοι ένα «ουφ» θα το βγάλετε από ανακούφιση, ενώ κάποιοι άλλοι ένα κενό θα έχετε. Όμως τον άλλο μήνα θα είμαστε πάλι μαζί να ανάψουμε τις δικές μας «φωτιές»!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.