ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ…
Ο υπογράφων είχε την τιμή το περασμένο Σάββατο να επισκεφτεί την γενέτειρα των Φουσαίων στην Ρεπετίστα φιλοξενούμενος των αδελφών Αντώνη και Στέφανου Φούσα μέσα σ’ ένα ειδυλλιακό περιβάλλον και μαζί απολαύσαμε ντόπια εδέσματα από την Νούλα και την παρέα της η οποία συνέδραμε στο στήσιμο του τραπεζιού. Εκεί, κάτω από την σκιά του Πλατάνου, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω είχε φυτέψει με τα χέρια του ο ίδιος ο Α. Φούσας όταν ήταν μαθητής Γυμνασίου στην Πωγωνιανή, με πολύ καλή παρέα από κατοίκους γευτήκαμε ντόπιες νοστιμιές απολαμβάνοντας τη δροσιά της σκιάς του τεράστιου πλατάνου «μουαμπετίζοντας» (σχολιάζοντας) την επικαιρότητα και φυσικά την υπόθεση «άξονας Ιωαννίνων – Κακαβιάς»!

ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ!
Εκεί, στο μεσοχώρι της Ρεπετίστας, με ενέργειες του Α. Φούσα δημιουργήθηκε ένας χώρος πολύ φιλόξενος και αξιοπρόσεκτος έτσι ώστε να γίνεται σημείο αναφοράς στο χωριό και να δίνει σήμα ζωντάνιας. Το πιο σπουδαίο όμως είναι ότι το «μαγαζί» το έχουν πάρει χαμπάρι όχι μόνο οι Πωγωνίσιοι, αλλά και πολλοί άλλοι φίλοι της καλής γεύσης και δεν αφήνουν τα τραπέζια και τις καρέκλες να διαμαρτύρονται, αφού πάντοτε φιλοξενούν πελάτες!

ΠΕΤΥΧΕ!..
Το πείραμα Φούσα πέτυχε απόλυτα και ο ίδιος ως εμπνευστής – δωρητής αισθάνεται δικαιωμένος που δημιούργησε ένα τέτοιο στέκι το οποίο ονόμασε «ΜΕΛΑΔΕΣ» δίνοντας το όνομα στην μνήμη των Μελάδων που ήταν οικογένεια από την Ρεπετίστα και μιλάμε για τους προγόνους του Παύλου Μελά. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν εξάλλου απομεινάρια των οικίων των Μελάδων.

❁ Ο ΑΞΟΝΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ  – ΚΑΚΑΒΙΑ!
Με το σήριαλ που λέγεται δρόμος Γιάννινα – Κακαβιά ασχολήθηκε ο πρώην υπουργός και Βουλευτής Νομού Ιωαννίνων Α. Φούσας βάζοντας το θέμα στις διαστάσεις που έχει διότι ήταν κι εκείνος ένας από αυτούς που ως πολιτικός ασχολήθηκε αρκούντως. Ο κ. Φούσας, αφού αναφέρεται στο ιστορικό και αφού το παραλληλίζει με το γιοφύρι της Άρτας, αναφέρεται στην αντίδραση της τότε Δημοτικής Αρχής, κάτι που δεν είναι σωστό αφού η αντίδραση ήταν όλων των παρατάξεων του Δήμου που ήταν και το αναμενόμενο.

■ Η ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗ…
Γράφω αναμενόμενο διότι ένας ακόμη τέτοιος δρόμος στο λεκανοπέδιο το κατέστρεφε εντελώς, διότι το τριχοτομούσε και οικιστικά θα εγκληματούσε. Είχαν υπάρξει δύο άλλοι δρόμοι (Βλαχόστρατα, Περιφερειακή) και ένας ακόμη τέτοιος δρόμος τεραστίων διαστάσεων θα κατέστρεφε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και κυρίως την επέκταση της πόλης που ήταν και είναι ο μόνος χώρος απλώματός της πλέον, αν ποτέ το σχέδιο πόλης το επιτρέψει!

❖ ΟΧΙ ΣΤΗΝ
ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΣΗ!
Επομένως, το τότε δημοτικό συμβούλιο ορθώς αποφάσισε την αποφυγή κατακρεούργησης του Λεκανοπεδίου, χώρια του ότι ο δρόμος θα περνούσε μέσα από Πανεπιστήμιο – Πανεπιστημιακό νοσοκομείο – Σταυράκι – Μάρμαρα για να καταλήξει Αγ. Φανερωμένη Ελεούσας ούτε που είχε περάσει το μυαλό των μελετητών να περάσουν τον δρόμο από τον ορεινό όγκο Κοσμηράς – Μαρμάρων και να καταλήξει και πάλι στην Αγ. Φανερωμένη!

❁ ΘΥΜΩΣΕ!..
Μάλιστα, τότε που ήλθε ο Γ. Σουφλιάς να εξαγγείλει την Ιόνια Οδό είχε θυμώσει με τον Δήμο Ιωαννιτών και ιδιαίτερα με τον τότε δήμαρχο Νίκο Γκόντα που βρήκε το θράσος να εμποδίσει την τριχοτόμηση του λεκανοπεδίου! Έπρεπε σώνει και καλά να περάσει το δικό του αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στους κατοίκους των Ιωαννίνων οι οποίοι δεν είχαν και δεν έχουν πολλά περιθώρια να χτίσουν ένα σπίτι ή να δημιουργήσουν μία επιχείρηση.

■ ΟΥΔΕΝ ΝΕΩΤΕΡΟΝ!
Από τότε πέρασαν 16 χρόνια και μέχρι τώρα ουδέν νεώτερον. Το πάνε και το φέρνουν και στον τόπο τα βιολιά. Θα τον φτιάξουν τώρα από κει που δεν τον έφτιαξαν τότε, μας λένε. Θα γίνει μέχρι το Καλπάκι τετράιχνος και από κει και πάνω τρίιχνος, μας ξαναλένε και το επισημαίνει κι’ αυτό ο κ. Φούσας στο κείμενο που δημοσίευσε πρωτοσέλιδα ο «Π.Λ.». Έχουμε λεφτά μέχρι Καλπάκι. Από κει και πάνω δεν έχουμε λεφτά για πολυτελείς δρόμους, μας ξανα λένε από τα υπουργεία. Και πόσα λεφτά είναι αυτά ρωτάμε τον δήμαρχο Πωγωνίου; 80 εκατ. Ευρώ απαντά εκείνος και τον πιάνει το παράπονο για την αδιαφορία!

❖ ΝΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ!
Στην ΔΕΘ και στην συνέντευξη τύπου που είχε κάνει ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση του υπογράφοντος για τον άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά μου είχε απαντήσει ότι θα το εξετάσουν το θέμα με ενδεχόμενους παραχωρησιούχους! Τώρα που στην Εγνατία υπάρχει παραχωρησιούχος και είναι ο ίδιος με εκείνον της Ιονίας Οδού μήπως πρέπει να γίνει μία κουβέντα; Αυτά μπορούν να τα εξετάσουν οι Βουλευτές του Νομού, πλην Τζούφης και να δώσουν ένα οριστικό τέλος στο σήριαλ όπως γράψαμε στην αρχή;

❁ Η ΠΡΟΣΒΟΛΗ…
Κατά τ’ άλλα, συμφωνούμε απόλυτα με τον Α. Φούσα ο οποίος επαναφέρει το ζήτημα μιλώντας για ολοκλήρωση του άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά σε όλο της το μήκος και με όλες τις προδιαγραφές. «Η κάθε καθυστέρηση εκτός των άλλων προσβάλλει μια ολόκληρη περιοχή που έχει προσφέρει τα μέγιστα στο ελληνικό Έθνος» γράφει ο κ. Φούσας. Δυστυχώς ποιος θυμάται τώρα τι έχει προσφέρει και τι έχει πάθει και έχει πληρώσει το Πωγώνι στο διάβα της ιστορίας. Το οποίο Πωγώνι κατά το ήμισυ είναι «σκλαβωμένο» από τους Αλβανούς, οι οποίοι ουδέποτε έπαψαν να οραματίζονται την μεγάλη Αλβανία.

■ ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ!
Τελικά η ΝΔ σε ποιο χώρο κατοικοεδρεύει; Στον ακροδεξιό ή στον κεντροδεξιό – αριστερό; Το ερώτημα προς όλους όσους στοχοποιούν τις αλλαγές σε κυβερνητικό επίπεδο μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό. Οι ίδιοι άνθρωποι καταγγέλλουν την ΝΔ για Καρατζαφερισμό και Σημιτισμό και λίγο κομμουνισμό (δείτε Θεοδωρικάκο).

❖ ΟΙ ΤΙΜΗΤΕΣ…
Την Αποστολακιάδα που έκαναν σημαία τα ΣΥΡΙΖόπουλα την κάλυψε η σκιά του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη κι ένα «γαμώ την ατυχία του» κυκλοφόρησε τις προηγούμενες μέρες από αυτά. Ήλθε και ο διορισμός νέου υπουργού και υφυπουργού και τους αποτέλειωσε όλους τους τιμητές του λακίσαντα πρώην ΓΕΕΘΑ και για λίγο αποστάτη Αποστολάκη!

❁ Η ΕΠΙΛΟΓΗ…
Είναι Κύπριος ο νέος υπουργός και ψάχνουν τι στραβά έχει κάνει στο παρελθόν για να τα χρεώσουν στον «Ανθέλληνα» Κυριάκο που έκανε αυτή την επιλογή. Λες και ένας Κύπριος είναι Ανθέλληνας και δεν θα έπρεπε να τύχει τέτοιας τιμής. Μέχρι και η γνωστή για το μίσος της στον Κυριάκο και στην ΝΔ Έλενα Ακρίτα τα έβαλε με τον σύντροφο Βαξεβάνη που κακολόγησε την επιλογή θυμίζοντάς του ότι άλλοι δύο Κύπριοι στο παρελθόν έγιναν υπουργοί και ήταν ο πατέρας της Λουκής Ακρίτας επί ΕΚ και ο Κρανιδιώτης επί ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είχε άδοξο τέλος σε αεροπορικό δυστύχημα.

■ ΟΙ ΔΑΝΕΙΚΟΙ…
Όσον αφορά για δάνειες δυνάμεις από άλλα κόμματα, η ΝΔ υπολείπεται κατά πολύ του ΣΥΡΙΖΑ που συνέρρευσαν από ΠΑΣΟΚ και ορφανά της ΝΔ τύπου Καμμένου, Κουΐκ, Παπακώστα κλπ καλόπαιδα, των οποίων όμως τώρα η τύχη αγνοείται. Αφήστε που και το ΚΙΝΑΛ βγάζει γλώσσα και έναν ρατσισμό τον δείχνει στον πανικό μη τυχόν και έχει κι άλλες απώλειες!

❖ ΠΟΛΑΚΗΣ Ο  ΜΠΟΛΙΑΣΜΕΝΟΣ!
Αν υποψιαστώ ότι ο Πολάκης έκανε το εμβόλιο λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία για αναστολές υγειονομικών, τότε μιλάμε για ξυλοσχίστη πελωρίου μεγέθους. Ο ίδιος ήταν αντεμβολιαστής μέχρι λίγο πριν μπει σε αναστολή και χάσει τα μεροκάματα στέλνοντας όμως άλλους αφελείς να τρέχουν στις πλατείες αρνούμενοι το μπόλιασμα επειδή κάτι τέτοιο έκρυβε τα τσιπάκια του Σόρος και τον 666 κάποιων ρασσοφόρων.

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.