Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΟΤΙΜΟ!..

Ίσως είμαστε οι μοναδικοί κάτοικοι πόλης που «περιποιούμε» τιμή προς τα ιστορικά πρόσωπα, που στην ζωή τους έγραψαν ιστορία, είτε με την δράση τους την πολεμική, είτε με γνώσεις, είτε με την ευεργεσία. Όταν λέω «περιποίηση» εννοώ το μπογιάτισμα στις προτομές που υπάρχουν, είτε στα Λιθαρίτσια, είτε στο Άλσος, είτε αλλού, που τιμής ένεκεν έχουν τοποθετηθεί.

Η ΕΙΚΟΝΑ…

Η εικόνα που παρουσιάζουν οι προτομές και τα αγάλματα δεν είναι ό,τι καλύτερο και ούτε δικαιολογούν το χαρακτηρισμό της Πόλης των Ιωαννίνων, ως… πόλη πρώτη στ’ άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα! Κάποιοι νεοέλληνες ανιστόρητοι και κυρίως αχάριστοι, βρήκαν ένα τρόπο να εκδικηθούν εκείνους που αφιέρωσαν τη ζωή τους και τις περιουσίες τους, έτσι ώστε οι επόμενες γενεές να ζήσουν κάπως καλύτερα και κυρίως ελεύθεροι…

ΜΠΡΑΒΟ!

Μπράβο στους μαθητές και τους δασκάλους του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, που πήραν την πρωτοβουλία να αναδείξουν το όλο ζήτημα της βεβήλωσης και του βανδαλισμού των προτομών του Άλσους, που είναι κυρίως ποιητές και ζητούν την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, έτσι ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους φαινόμενα.

❁ Ο… ΠΟΛΕΜΟΣ

«Πολεμικής δράσης συνέχεια» στην υπόθεση μεταφοράς ή όχι του τμήματος ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ από την Πρέβεζα στα Ιωάννινα, κάτι που όμως αποφεύχθηκε για την σπουδαστική χρονιά 2021-2022. Βγαίνει ο πρόεδρος της Σχολής κ. Σωτηρόπουλος και τα ρίχνει στον αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Ιωάννου, που τόσα χρόνια δεν έκανε όλα όσα επιβάλλονταν για την διαμονή και απόκτηση εφοδίων των φοιτητών, για να γίνει η σχολή πιο ελκυστική… 

■ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ…

Ο κ. Σωτηρόπουλος, κάπως καθυστερημένα απάντησε στον κ. Ιωάννου για όσα είχε καταλογίσει, σχετικά με την μεταφορά της Σχολής, επειδή είχε αντιδράσει σφοδρά στην προσπάθεια που κατέβαλε η πλειοψηφία των καθηγητών να μεταφερθεί η Σχολή στα Ιωάννινα, έτσι ώστε η λειτουργία της να είναι πιο σημαντική και πιο αποτελεσματική. Το αν υπάρχουν υποδομές κατάλληλες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ουδέποτε κανείς μας ενημέρωσε υπεύθυνα μέχρι τώρα.

❖ Ο ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ…

Να σημειωθεί  ότι κύριος εισηγητής της μεταφοράς, ύστερα από παράκληση των καθηγητών, ήταν ο ίδιος ο πρύτανης κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος μόλις προχθές παρουσιάστηκε ως… ειρηνοποιός μεταξύ Σωτηρόπουλου-Ιωάννου, φωνάζοντας «ειρήνη ημίν», παρακαλώντας να μπουν τα μαχαίρια στα θηκάρια. Τόσο απλά, τόσο σπουδαία!

❁ ΟΙ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ…

Πήγαινε από το χωριό του τον Κερασώνα προς παραλία Πρεβέζης και ξαφνικά, κάπου εκεί στη γέφυρα Καλογήρου, ανακαλύπτει μπουλντόζες που σκάβουν το βουνό κι άρχισε να… πυροβολεί την Περιφέρεια. Ο λόγος για τον Γιώργο Ζάψα, επικεφαλής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια, ο οποίος τώρα τελευταία και μετά την «αγάπη» που του έδειξαν από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκτήσει λίγο θάρρος και έχει πάρει τα πάνω του! Συχνά ανακαλύπτει λόγους για να κάνει γνωστή την παρουσία του…

■ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ…

Η απάντηση ήλθε από την Περιφέρεια, η οποία του γνωστοποίησε ότι πρόκειται για εργασίες που γίνονται στο συγκεκριμένο σημείο για να αποκτήσει ο δρόμος ορατότητα, έτσι ώστε τα αυτοκίνητα που διέρχονται από την περιοχή να μην κινδυνεύουν. Μάλιστα θυμίζουν στον κ. Ζάψα ότι το όλο ζήτημα είχε συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή διεξοδικά, άσχετα αν εκείνος και η παράταξή του δεν είχαν συνταχθεί με την στόχευση του έργου.

❖ Ο ΠΟΝΗΡΟΣ ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ…

Έτερος πολιτευόμενος γενικώς στον ΣΥΡΙΖΑ -και εκ μεταγραφής από ΠΑΣΟΚ- προχθές ωρύονταν ενάντια των Χρυσαυγιτών που έπρεπε να σαπίσουν στην φυλακή, για τ’ αδικήματα που έκαναν την περίοδο 2012-2014! Ωρύονταν μη τυχόν η δικαιοσύνη στο Β’ βαθμό που γίνονταν η δίκη τους, αλλάξει απόφαση και τους μειώσει τις ποινές ή τους αφήσει ελεύθερους, κάτι που έκαναν και οι ΚΚΕδες που στήθηκαν έξω από τα δικαστικά μέγαρα με πανό και αφίσες…

 ❁ ΤΟ… ΜΠΟΥΖΟΥΡΙΑΣΜΑ

Όμως ρε παλικάρια, επί ποιων κυβερνήσεων συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν οι Χρυσαυγίτες που κατηγορούνται για εγκληματικές πράξεις; Δεν ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που τους μπουζούριασε και δεν ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκείνη που επί 4,5 χρόνια δεν έβρισκε δικαστική αίθουσα(!) για να τους δικάσει; Δεν ξαναήλθε κυβέρνηση της ΝΔ, η τωρινή, που τους τιμώρησε όταν τα ΣΥΡΙΖόπουλα μέσα στη Βουλή δεν είχαν πρόβλημα να ψηφίζουν, μαζί με τον Μιχαλολιάκο και τον Κασιδιάρη, διάφορα νομοσχέδια κοινού συμφέροντος;

■ ΧΩΡΙΣ ΧΡΩΜΑ!..

Ποιος δεν θυμάται τον πρόεδρο Βούτση, που γι’ αυτόν οι ψήφοι δεν είχαν χρώμα και ήταν αποδεκτές από οπουδήποτε κι αν προέρχονταν; Ποιος δεν θυμάται τα νταηλίκια των Κασιδιαραίων και των Λαγών μέσα στη Βουλή, για τα οποία οι πρόεδροι ούτε έβλεπαν ούτε άκουγαν; 

❖ ΤΑ… ΔΑΚΡΥΑ!

Ας αφήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα οι όψιμοι υποστηρικτές της… δημοκρατικής τάξης, σπεκουλάρωντας και πουλώντας ξανά δημοκρατία… κυρίως κάποιοι «γενίτσαροι» που εισπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ανακαλύπτοντας τον παράδεισο της δημοκρατίας! Θυμίζουν την γεροντοκόρη που ανακάλυψε το σεξ στα 45 της και δεν λέει να σηκωθεί από το κρεβάτι! Δεν το λέω εγώ αλλά ο λαός μας… 

❁ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Με τον Πρόεδρο της Βουλής, τον συντοπίτη μας Κ. Τασούλα συναντήθηκε ο Δήμαρχος της Κόνιτσας Ν. Εξάρχου, συνοδευόμενος από δημοτικούς συμβούλους και στελέχη του Δήμου. Μεταξύ άλλων συζήτησαν και τη δημιουργία στρατιωτικού μουσείου στην Κόνιτσα, η οποία το δικαιούται, κι αυτό δεν αμφισβητείται. Απ’ την πλευρά του ο Πρόεδρος έδειξε ότι συμμερίζεται αυτό το αίτημα και υποσχέθηκε ότι θα γίνει αρωγός αυτής της προσπάθειας, διότι το αξίζει αυτή η ακριτική περιοχή. Μάλιστα πολύ άργησε να αποδοθεί μια τέτοια τιμή σε μια περιοχή που έγραψε μια τεράστια ιστορία, κυρίως κατά τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μέχρι την περίοδο του τέλους του Εμφυλίου το 1949.

■ ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ…

Έχει να φιλοξενήσει πολλές ιστορικές μνήμες ένα τέτοιο μουσείο στην Κόνιτσα, από την απελευθέρωση από τους Τούρκους το 1913 μέχρι τα γεγονότα του Εμφυλίου 1946-1949, όπου οι κομουνιστές είχαν βάλει με το νου τους να κάνουν το δικό τους κράτος, με πρωτεύουσα την Κόνιτσα που όμως δεν τους έκατσε. Όπως δεν τους έκατσε το δέσιμο της Ελλάδας στο άρμα των Σοβιετικών, για να φτάσουν στην συντριβή σε Γράμμο-Βίτσι, όπως χαρακτηρίστηκε η απόφαση των Ελλήνων να πουν ΟΧΙ στον κομμουνιστικό παράδεισο.

❖ Η ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ…

Φυσικά και δεν πρέπει να ξεχαστεί ο ρόλος που έπαιξε τότε, η μετέπειτα λαομίσητη Φρειδερίκη, η οποία αψηφώντας κινδύνους βρέθηκε στην πρώτη γραμμή όπου μαίνονταν σκληρές μάχες, μεταξύ εθνικού στρατού και δημοκρατικού στρατού (!) (συμμορίτες τους έλεγαν τότε). Αυτή, η Φρειδερίκη της οποίας έστησαν άγαλμα στην κεντρική Πλατεία της Κόνιτσας, το οποίο όμως δεν ξήλωσαν οι κομμουνιστές αλλά οι χουντικοί το 1973, επειδή κατάργησαν την Βασιλεία με δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 1973, με το περιβόητο ΝΑΙ και ΟΧΙ, που και τότε το ΝΑΙ σε μια νύχτα έγινε ΟΧΙ στην Βασιλεία, επί εποχής Ιωαννίδη. 

❁ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ!..

Αυτό το άγαλμα της Φρειδερίκης παραμένει σήμερα σε κάποια αποθήκη στην Κόνιτσα και κανένας δήμαρχος από το 1973 μέχρι σήμερα δεν βρήκε το θάρρος και τη δύναμη να το επανατοποθετήσει στο χώρο που στήθηκε στην αρχή, από τον φόβο μη χαρακτηριστούν φιλοβασιλικοί! Αν δεν υπήρχε τέτοιο καθεστώς εκείνη την περίοδο, η Κόνιτσα θα ήταν συνέχεια της Αλβανίας, όπως μόλις πρόπερσι έλεγαν οι ίδιοι οι Αλβανοί, οι οποίοι έφτασαν σε σημείο να την διεκδικούν!

■ ΤΟ ΧΡΕΟΣ…

Ναι λοιπόν σε στρατιωτικό μουσείο στην ακριτική Κόνιτσα, το οποίο όσο και αν ενοχλήσει κάποιους, θα έχει σπουδαίο λόγο ύπαρξης. Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας έχουν χρέος στην αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης. Μην ξεχνάμε ότι εκεί στην Κόνιτσα υπάρχει νεκροταφείο στρατιωτικό, που «φιλοξενεί» Ελληνόπουλα που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για της πατρίδος την ελευθερία, όπως έγραψε και ο ποιητής. 

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.