Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

Η ΓΚΡΙΝΙΑ…

Δεν γίνονται έργα στην πόλη μας γκρινιάζουμε, άμα πάνε να γίνουν, πάλι γκρινιάζουμε και πετροβολούμε! Ο λόγος για τα έργα που εκτελεί ή έχει δρομολογήσει ο Δήμος και που στόχο έχουν να κάνουν τη ζωή των πολιτών καλύτερη!

ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ…

Πρόσφατη γκρίνια η κοπή δέντρων μπροστά στο δικαστικό μέγαρο, όπου έχει δρομολογηθεί κυκλικός κόμβος, όπως γίνεται και σε άλλα δύο σημεία της πόλης μας, κάτι που θα διευκολύνει την κυκλοφορία πεζών και εποχούμενων. Έκοψαν τα δέντρα για ν’ αρχίσουν οι εργασίες και το δάκρυ… κορόμηλο από «φιλόδεντρους» που… φυτρώνουν εκεί που δεν τους σπέρνουν!

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ…

Τους ίδιους ευαίσθητους τόσα χρόνια, που στο άλσος της Αίγλης βασιλεύει η αθλιότητα και η αδιαφορία, δεν τους είδα να συγκινούνται. Μέσα στο κέντρο της πόλης είναι το άλσος αυτό, που οι τελευταίες δημοτικές αρχές ούτε που νοιάστηκαν αν έχει μετατραπεί σε σκυλότοπο!

 ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ…

Δεν γίνομαι αυτόκλητος υπερασπιστής της Δημοτικής Αρχής, αλλά όταν είναι να γίνει κάτι πιο χρήσιμο ας περισσέψει η μεμψιμοιρία. Ένας κόμβος θα προσφέρει πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ότι προσφέρει σήμερα αυτό το… τουρλουμπούκι στο κέντρο της πόλης. Η Τυνησία, την οποία επισκέφτηκα το 2003 είναι γεμάτη κυκλικούς κόμβους, ακόμη και μέσα στη Σαχάρα. Πουθενά δεν συναντάς φανάρια, όπως γίνεται κάθε πενήντα-εκατό μέτρα στις δικές μας μικρές ή μεγάλες πόλεις.

Η ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ…

Εκείνο όμως που είναι να γελάει κανείς είναι η δικαιολογία από πλευράς Δήμου. Τα ξεριζώσαμε τα δέντρα και τα μεταφυτεύσαμε λίγο παραπάνω, είπαν και έδωσαν το δικαίωμα για ποικίλα σχόλια, αφού οι κομμένοι κορμοί των δέντρων πρόδιδαν την κατάσταση. Μόνο η αλήθεια, περί δημιουργίας κόμβου, έφτανε. 

Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ…

Ήλθε, είδε, άκουσε, μίλησε, θυράνοιξε, γεύθηκε, τιμήθηκε και απήλθε! Ο λόγος για τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος ήταν ο υψηλός επισκέπτης στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Ιωάννινα.

ΟΙ… ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ!

Τρεις μέρες έμεινε στα Ιωάννινα και είχε την ευκαιρία αυτή την φορά να γνωρίσει και να τον γνωρίσει καλά ο τόπος μας. Από την Κιάφα όπου έγιναν τα θυρανοίξια έφτασε στην Μονή Βελλά και το Καλπάκι όπου η έδρα του Δήμου Πωγωνίου. Όχι, στην Κόνιτσα, τόπος όπου μεγάλωσε ο Αγ. Παϊσιος, δεν πήγε κι αυτός ξέρει τους λόγους…  

Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΝΙΤΣΑΣ…

Φωνάζουμε εμείς και διαμαρτυρόμαστε και ζητάμε να μάθουμε τον λόγο που δεν επισκέφθηκε την Κόνιτσα, αλλά δεν αναρωτηθήκαμε αν υπήρξε αίτημα και διάθεση από πλευράς Μητρόπολης Κόνιτσας για μια τέτοια κίνηση.

Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ…

Μένουμε όμως στην παρουσία του Πατριάρχη στον τόπο μας και στον υψηλό συμβολισμό που έχει αυτή. Τέτοιου είδους επισκέψεις δεν γίνονται πολύ συχνά και ούτε έχουν την τιμή πολλές περιοχές τέτοιου είδους παρουσίας όπως είναι αυτή του Πατριάρχη.

ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ…

Έχουμε χίλια δυο πράγματα να μεμψιμοιρούμε και ας… επιτρέψουμε σε αυτήν την περίπτωση του Βαρθολομαίου να αφήσει θετικό αποτύπωμα. Το ότι ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Μάξιμου δεν μειώνει καθόλου την αξία της επίσκεψης μιας τέτοιας προσωπικότητας με το Πατριαρχικό αξίωμα.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ!

Δεν είναι καθημερινή υπόθεση η επίσκεψη Πατριάρχη σε  μια περιοχή. Το 1999 είχε επισκεφθεί τα Ιωάννινα ο ίδιος Πατριάρχης με την συνοδεία του αρχιεπισκόπου μακαριστού Χριστόδουλου και επί Μητροπολίτου μακαριστού κι εκείνου Θεοκλήτου. Πριν το 1999 επίσκεψη Πατριάρχη στα Ιωάννινα είχε γίνει από τον Αθηναγόρα, ο οποίος κατάγονταν από το Βασιλικό Πωγωνίου. 

ΧΩΡΙΣ ΤΑΡΑΤΑΤΖΟΥΜ!

Θα μπορούσε να κρατηθεί ο θρησκευτικός χαρακτήρας της επίσκεψης και να αποφευχθούν τα πανηγύρια με νταούλια και χοροπηδήματα. Έφταναν τα.. λιλιά που τον φόρτωσαν, που δεν τα είχε και τόσο ανάγκη! 

ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ!…

Κι όμως μπορεί να συμβεί και αυτό! Και παπάς και ζευγάς ο Μάξιμος! Αυτές τις δυο ιδιότητες τις γνώρισε από κοντά ο Πατριάρχης, όταν επισκέφθηκε τη Μονή Βελλάς όπου ο Μάξιμος έχει στήσει μια πολύ μεγάλη επιχείρηση, εκμεταλλευόμενος τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει η μονή και που για χρόνια ολόκληρα ερήμωναν εγκαταλειμμένα στην τύχη τους.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ…

Καλές οι νηστείες και οι προσευχές από τους κληρικούς πάσης βαθμίδας, αλλά θεάρεστο έργο είναι η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Μια προσφορά που έχει να κάνει με τον επισιτισμό των μη εχόντων, ακόμη και με τ’ απαραίτητα προς το ζην!

ΜΕ ΛΟΓΙΚΗ!

Με νηστεία και προσευχή ποτέ κανένα στομάχι δε χόρτασε και κανένας ανήμπορος δεν έγινε καλά. Το ότι ο Μάξιμος είναι πιο κοντά στην λογική και είναι προσγειωμένος στην πραγματικότητα, καθόλου δεν του αφαιρεί την δυνατότητα να νοιάζεται για κάτι άλλο από το να προσεύχεται και να βγάζει πύρινους λόγους από άμβωνος!

  ΚΑΙ ΖΕΥΓΑΣ!

Ναι, ο Μάξιμος και ζευγάς! Έφτιαξε το δικό του κοπάδι, το δικό του σύγχρονο μπατζαριό και μέσα απ’ αυτό ανοίγονται δρόμοι προσφοράς προς μη έχοντες και κατέχοντες, καλύπτοντας κενά της επίσημης πολιτείας. Δεν φτιάχνει μέγαρα και βίλες, αλλά μαντριά και μπατζαριά δίνοντας ψωμί κυριολεκτικά και μεταφορικά σε πολύ κόσμο, είτε σαν εργαζόμενους στις δράσεις του, είτε σε ανήμπορους. Όλα τ’ άλλα είναι για τους άλλους. 

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ… 

Όταν πρωτοήλθε σαν μητροπολίτης ο Μάξιμος, είχα την τιμή να συναντηθώ μαζί του και να γίνω μέχρι ενός σημείου κοινωνός των σκέψεων και των δράσεων του με πρώτη δράση του, την αποκόμιση ενός κοπαδιού 800 γιδιών! Φάνηκε ο άνθρωπος που την έχει δει αλλιώς και την έννοια του ποιμενάρχη. Έκτοτε, απλά πραγματοποιεί αυτά τα όνειρα που οι καιροί απαιτούν. Και παπάς και ζευγάς λοιπόν. Δεν είναι ντροπή!

Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ…

Έργα εποχής Παπασταύρου-Γκόντα μπορεί να επικαλείται η σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑΙ και να υπερηφανεύεται ότι υπάρχουν χρηματοδοτήσεις για επέκταση του βιολογικού καθαρισμού. Επί δημαρχίας Ν. Γκόντα είχαν γίνει μελέτες και είχαν μπει σε προγράμματα εξασφάλισης κονδυλίων από Ε.Ε. ύψους 49 εκατ. ευρώ και που ο διαγωνισμός, ενώ έγινε το 2013, εντούτοις κάποιοι δεν άφηναν να πραγματοποιηθεί για τους δικούς τους λόγους.

  ΚΕΝΟ ΜΝΗΜΗΣ;

Με χαρά ακούσαμε τον Άρη Μπαρτζώκα να ανακοινώνει έργα στον βιολογικό καθαρισμό που ξεκίνησε ο Ν. Γκόντας, αλλά ο νυν πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ ούτε που θυμήθηκε να πει δυο λόγια για τον τότε δήμαρχο και νυν συνεργαζόμενο στο Δήμο Ιωαννιτών. Μια λησμονιά ή ένα κενό μνήμης διακρίνουμε στο φίλο καθηγητή Άρη. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να του χρεώσω σκοπιμότητα!

 ❁ ΝΕΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ…

Συμφώνησε και ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Κώστας Σκούμας στην ανέγερση νέου αστυνομικού μεγάρου στα Ιωάννινα και το είπε στους εκπροσώπους των αστυνομικών που πρόσφατα τον επισκέφτηκαν στο μέγαρο στην Αθήνα, όπου εκείνος μετακόμισε πριν μερικούς μήνες από την Θεσσαλονίκη όπου είχε… μετακομίσει από τα Γιάννινα, στα οποία επίσης είχε μεταφερθεί από την Άρτα...

ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ…

Ο Αρχηγός συμφώνησε με τους αστυνομικούς για την ανέγερση νέου μεγάρου, διότι το υπάρχον δεν μπορεί να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της αστυνομίας και ως εκ τούτου επιβάλλεται να ξεκινήσουν οι διεργασίες ανέγερσης νέου κτιρίου, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί ο χώρος όπου θα γίνει κάτι τέτοιο.

Ο ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ…

Όμως, πριν τον κ. Σκούμα έντονο ενδιαφέρον, για να μην πω ότι εκείνος ήταν που έβαλε την ιδέα ανταποκρινόμενος στο αίτημα των εργαζομένων στο μέγαρο της ΕΛΑΣ στα Ιωάννινα, ήταν ο άλλος συντοπίτης μας από, Πύργο Κονίτσης, υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος τότε μπορεί να είχε με τον νου του να πολιτευτεί εδώ, κάτι που μάλλον εσχάτως απομακρύνθηκε ως ενδεχόμενο... 

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.