Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

ΑΝΑΔΟΥΛΕΙΕΣ, ΑΛΛΑ…

Διαμαρτύρεται ο εμπορικός κόσμος Ιωαννίνων για αναδουλειές σε θερινές εκπτώσεις και από την άλλη μεριά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου ζητά κλείσιμο των καταστημάτων τα Σάββατα για να ξεκουράζονται οι καταστηματάρχες! Είναι σχήμα οξύμωρο, αλλά σιγά που το λαμβάνει υπόψη του ο πρόεδρος. Αναδουλειές και ξεκούραση από την κούραση της αναδουλειάς, είναι το ίδιο πράγμα για τον πρόεδρο!

ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ…

Τα παλιά χρόνια πράγματι, οι καταστηματάρχες της πόλεως των Ιωαννίνων είχαν αποφασίσει να κάνουν διακοπές τα Σάββατα για να πάνε καμιά παραλία να ξεκουραστούν, διότι τα καταστήματά τους κάλυπταν με το παραπάνω τα βαλάντιά τους, διότι υπήρχαν δουλειές και δεν είχαν κεσάτια. Τότε πράγματι, καταστηματάρχες και υπάλληλοι είχαν ανάγκη ξεκούρασης τους καλοκαιρινούς μήνες. Πολλοί από αυτούς είχαν δημιουργήσει ολόκληρους οικισμούς στην παραλία για να έχουν κάπου να ξεκουράζονται…

 ΑΓΟΡΑΖΑΝ ΕΚΤΑΣΕΙΣ!

Ήταν οι «χρυσές εποχές» που το χρήμα έρεε και τα εξοχικά ξεφύτρωναν κοντά στις παραλίες. Ποιος δε θυμάται την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου να αγοράσει εκτάσεις στην Αμπελιά Ιωαννίνων για να στήσουν εκεί συνοικισμό εμπόρων, καθώς επίσης συνοικισμό στη Βασιλική Λευκάδας για να χτίσουν εκεί άλλο συνοικισμό τουριστικού περιεχομένου. Εκείνο όμως που δεν είχαν προβλέψει ήταν τα μπλεξίματα με τα δασαρχεία, που δεν επέτρεπαν τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Αποτέλεσμα να έχουν πληρώσει οι έμποροι και να έχουν τα οικόπεδα αναξιοποίητα!

ΕΙΧΑΜΕ ΚΟΝΤΡΑ…

Η στήλη και τότε είχε καταγράψει με αυστηρότητα μάλιστα τα τεκταινόμενα στον εμπορικό κόσμο και πως διαχειρίστηκε το όλο ζήτημα η τότε διοίκηση του και είχε έλθει σε κόντρα μαζί τους. Μάλιστα, είχαμε ανταλλάξει πολλά «Γαλλικά», διότι κάναμε, λέει, παρεμβάσεις στο έργο τους που ήταν η αξιοποίηση των χρημάτων των εμπόρων!

ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ!

Σήμερα κανείς δεν ασχολείται με εκείνα τα «ανοίγματα» του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, διότι προέχουν τα ζητήματα επιβίωσης. Ήλθαν τα μεγάλα καταστήματα κι έφεραν, δυστυχώς, τον «θάνατο του εμποράκου». Γι’ αυτόν τον «εμποράκο» ενδιαφέρεται ο πρόεδρός του και ζητά την καθιέρωση αργίας του Σαββάτου αντί να ζητά το άνοιγμα ακόμη και τις Κυριακές για να καλύψει, αν καλύπτονται, οι αυξημένες ανάγκες τους.

❁ ΑΝΗΣΥΧΟΣ…

Ανήσυχος ο πρύτανης Τρ. Αλμπάνης από τη μείωση εισαχθέντων σε σχολές και στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου η αύξηση των βάσεων εισαγωγής άφησε εκτός πανεπιστημίου κοντά στα 1000 άτομα! Αυτή την εικόνα προφανώς την χρεώνει στο υπουργείο Παιδείας που δεν επέτρεψε εφέτος να εισάγονται στα πανεπιστήμια οι παραδίδοντες λευκές κόλλες ή να γράφουν για 3-4 για να λένε ότι «κάτι κάνουμε»!

■ ΠΟΛΛΟΙ ΑΡΙΣΤΕΥΣΑΝΤΕΣ!

1000 φοιτητές λιγότεροι εφέτος στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας. Όμως σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εφέτος και για πρώτη φορά μετά από 57 χρόνια εκδόθηκαν Ιούλιο μήνα, είχαμε το φαινόμενο πολλών αριστευσάντων, ενώ η βάση εισαγωγής στάθηκε κάπου στο οκτώ σε κάποιες σχολές. Αυτό δεν άρεσε στα ΣΥΡΙΖόπουλα που την αριστεία την γράφουν καταλλήλως και γίνονται θιασώτες της καμίας προσπάθειας και του ζαμανφουτισμού. Είδαμε και την πρώην υφυπουργό Παιδείας να σκούζει με μαύρο δάκρυ που δεν έγιναν αποδεκτοί στα πανεπιστήμια ακόμη και οι παραδίδοντες κόλλες λευκές όπως έγραψα παραπάνω!

❖ ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΟΥΝ…

Σκάνε τα αποτελέσματα εισαγωγής των νέων φοιτητών και αμέσως σκάνε επισκέπτες, γονείς κυρίως, που ψάχνουν στέγη στην πόλη για να στεγαστούν τα παιδιά τους! Αμ δε! Δεν είναι εύκολη υπόθεση τέτοιους καιρούς η εξεύρεση στέγης. Κι αν τυχόν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε τα ενοίκια είναι δυσβάσταχτα. Γκαρσονιέρα 30 τ.μ. φτάνει και στα 400-500 ευρώ! Περί μέριμνας για φοιτητική στέγη να μην γίνεται λόγος…

❁ ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ…

Κάποτε επιτυχία θεωρούνταν η είσοδος στις πανεπιστημιακές σχολές, γεγονός που το πανηγύριζαν δεόντως οι επιτυχόντες και όλο το συγγενολόι! Τώρα τα πράγματα άλλαξαν. Επιτυχία θεωρείται η έγκαιρη αποφοίτηση και τελικά ο δρόμος προς επαγγελματική αποκατάσταση.

■ ΤΑ ΜΑΝΤΑΤΑ…

Τα μαύρα μαντάτα στο χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης έσκασαν πρόσφατα, όταν δόθηκαν στην δημοσιότητα στοιχεία με βάση τα οποία τέσσερις στους δέκα μπαίνουν στην τελική ευθεία απόκτησης πτυχίου. Δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που μετατρέπονται σε αιώνιους φοιτητές ή εγκαταλείπουν εντελώς τις σπουδές τους, είτε γιατί δεν τα βγάζουν πέρα οικονομικά, είτε γιατί μετανιώνουν και δεν έχει ενδιαφέρον η σχολή στην οποία εισήχθησαν…

❖ Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ…

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να πάει άλλο, λένε από το υπουργείο Παιδείας και λένε να εφαρμόσουν παλαιότερη απόφαση που θέλει την εκκαθάριση των μητρώων από όλους όσους έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές, διότι η σημερινή κατάσταση είναι πέρα για πέρα ψευδής, όπως λένε οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί. Να δούμε αν η Κεραμέως θα το τολμήσει!

❁ ΛΕΦΤΑ… ΓΙΟΚ!

Πήγαιναν γυρεύοντας τέσσερις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της Ηπείρου και πήραν πληρωμένη ή μάλλον φτωχή απάντηση από τον αρμόδιο γενικό Γραμματέα Επενδύσεων Δ. Σκάλκο. Γιοκ λεφτά, γιοκ τραίνο στην Ήπειρο, τους είπε και σταματάει κάπου εδώ το σφύριγμα του τραίνου!

■ ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΚΟΨΕΙ!

Δεν θα γίνει σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκας - Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας ήταν η απάντηση κι αυτό διότι δεν έχει ενταχθεί το έργο σε χρηματοδότηση από το εθνικό σκέλος. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί, αφού ουδέποτε ζητήθηκε κάτι τέτοιο τους είπε και φαίνεται να τους έκλεισε το μάτι με σημασία. Ευτυχώς! Δεν θα μας κόψει… το τραίνο της Καλαμπάκας! 

❖ ΜΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗ…

Συγκινητικές στιγμές έζησαν όλοι όσοι βρέθηκαν σ’ εκδήλωση φόρου τιμής που έγινε την περασμένη Κυριακή το πρωί στον Άσσο Πρεβέζης. Εκεί στην κεντρική πλατεία, δίπλα από την εκκλησία, ύστερα από 48 χρόνια στήθηκε προτομή του Βαγγέλη Κατσάνου που στις 22 Ιουλίου 1974 έπεσε νεκρός από τα πυρά των εισβολέων Τούρκων στην Αμμόχωστο της Κύπρου στις 15.30 το απόγευμα. 

❁ ΜΑΚΡΑ ΘΗΤΕΙΑ…

Έλληνας πατριώτης αξιωματικός του πυροβολικού ο Βαγγέλης Κατσάνος, έπεσε μαχόμενος στο πλάι του διοικητή της μονάδας του πυροβολικού Ελλαδικών στρατιωτών και μάλιστα λίγες ώρες προτού κηρυχθεί εκεχειρία, όπως αποκάλυψαν οι ομιλητές στην εκδήλωση. Είχε προηγηθεί μακρά θητεία σε μονάδες στον Ελλαδικό χώρο και η μοίρα τον οδήγησε στην Κύπρο συμμετέχοντας στον πόλεμο υπέρ βωμών και εστιών πραγματικά!

■ ΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ…

Εκεί, στον Άσσο, την περασμένη Κυριακή έκανε τ’ αποκαλυπτήρια ο Μητροπολίτης Πρεβέζης μπροστά στα μάτια του γιού του και της συζύγου του, οι οποίοι εξακολουθούν να ζουν το δράμα της απώλειας, όμως η παρηγοριά είναι ότι ο άνθρωπός τους έπεσε στον καθήκον που ορίζουν οι νόμοι της Πατρίδας. Μάλιστα, ο γιός του Βαγγέλης κι εκείνος δεν γνώρισε πατέρα, διότι ήταν μόλις λίγων ημερών μωρό και φυσικά ο ίδιος ο ήρωας πατέρας ουδέποτε είδε το γιό και απλά είχε πληροφορηθεί στα χαρακώματα τη γέννησή του!

❖ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ…

Χρέος τιμής χαρακτήρισαν οι πρωτεργάτες την εκδήλωση, που όμως άργησε 48 χρόνια η αποκατάσταση αυτής της μνήμης. Έστω και τώρα! Ποτέ δεν είναι αργά να κρατήσει κανείς τη μνήμη ζωντανή. Εκτός από τον στρατηγό ε.α. πυροσβεστικού σώματος Βασ. Κώνστα, για τον Βαγγέλη Κατσάνο μίλησε συμπολεμιστής του από Κύπρο, ο οποίος με λυγμούς περιέγραψε το δράμα και την ανδρεία των νεκρών και έτσι όπως ο ίδιος τα έζησε από κοντά!

 ❁ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Δεν πρεσβεύαμε τις ίδιες πολιτικές απόψεις με τον πρώην δήμαρχο Ιωαννίνων Χαρ. Τόλη, αλλά αυτό δεν μας εμπόδισε να τα λέμε και από την ορθή και από την ανάποδη. Ο Χαρίλαος Τόλης, που έφυγε από την ζωή το περασμένο Σάββατο, ήταν μια εμβληματική προσωπικότητα που το πέρασμά του από τα δημοτικά και πολιτικά πράγματα της περιοχής μόνο αδιάφορο δεν ήταν. Τα τελευταία χρόνια ήταν από κείνους που φιλοσοφούσαν τη ζωή, την οποία όλα τα χρόνια της νιότης, αλλά και αργότερα την ρούφηξε μέχρι σταγόνας! Έβαλε την σφραγίδα του στην πόλη μας και στην πολιτική, καθότι «προοδευτικός» στις απόψεις, αναθεωρώντας όμως πολλές φορές τις θέσεις του για πολλά ζητήματα του πολιτικού γίγνεσθαι. Ήταν ένας από τους λίγους αυτοδημιούργητους, κάτι που τον έκανε να λέει και δυο κουβέντες παραπάνω. Μόνιμος θαμώνας των καφετεριών της Λ. Δωδώνης τα τελευταία χρόνια, όπου τον συναντούσαμε και απολαμβάναμε κυριολεκτικά τον καφέ, ο οποίος συνοδευόταν από… μπόλικη συζήτηση, παντός περιεχομένου. Δεν είχε σημασία που δεν καταλήγαμε κάπου. Όμως γινόμαστε πιο σοφοί από αυτά που ακούγαμε και που ήταν το καταστάλαγμα μιας ολόκληρης ζωής. Αυτό κρατάμε και λέμε το στερνό αντίο στον Χαρίλαο Τόλη. Καλό ταξίδι, καλό παράδεισο, τον οποίο δικαιούται…

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.