Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΛΟΓΟΣ…

Το περασμένο Σαββατοκύριακο τον πρώτο πολιτικό λόγο στη ΔΕΘ είχε ο πρωθυπουργός ως είθισται και είπε όσα είπε και κυρίως υποσχέθηκε όσα υποσχέθηκε και κυρίως υποσχέθηκε όσα μπορεί να κάνει. Αυτό το ΣΚ τον πρώτο λόγο θα έχει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να ακολουθήσουν την επόμενη εβδομάδα οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων.

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ…

Το επόμενο διήμερο ετοιμαστείτε θα ζήσουμε ημέρες ΔΕΘ 2014-2015 όπου χαράσσονταν ο παράδεισος του ΣΥΡΙΖΑ, για να μετατραπεί σε κόλαση 4 ½ ετών. Ήταν το περιβόητο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης όπου μ’ ένα νόμο ένα άρθρο θα άλλαζαν όλα σε μια νύχτα, μόνο που αυτή η «νύχτα» κράτησε 4 ½ χρόνια!

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ…

Εκεί, από το Βελλίδειο, ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να μας πείσει πως θ’ αλλάξουν όλα και ότι εκείνος θα τα πάρει όλα από τους πλούσιους και θα τα δώσει στους φτωχούς, τους αστέγους, τους λαθραίους, και σ’ όλα τ’ άλλα παιδιά! Να προσέξει ο Παπαδημούλης, μην έλθει η αριστερά και του πάρει τα σπίτια, παρομοίως και ο Σταθάκης και οι άλλοι αριστεροί πλούσιοι, ων ουκ έστι αριθμός! 

ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ…

5,5 δις θα δώσει ο Κυριάκος την επόμενη χρονιά. Τα 5,5 δις θα τα έχει για καραμέλες ο «μάγος» Αλέξης αύριο και μεθαύριο. Μην σας πω ότι θα τα τριπλασιάσει, μπας και μαντρώσει αφελείς να τον εμπιστευτούν για μια ακόμη φορά και πάρει εκδίκηση που το 2019 τον έριξαν στα τάρταρα. Εδώ θα είμαστε να τα σχολιάσουμε την άλλη εβδομάδα και να δούμε πόσο μέσα πέσαμε στις εκτιμήσεις μας.

❁ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ!..

Μετά το θάνατο της Ελισάβετ στην Αγγλία ξεσπάθωσαν οι πάσης φύσεως «πατριώτες», που θυμήθηκαν τις καταδίκες και τους απαγχονισμούς των πατριωτών της Κύπρου! Θυμήθηκαν Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Μιχαλάκη Καραολή, Κυριάκο Μάτση και πολλούς άλλους Κύπριους που αγωνίσθηκαν την δεκαετία του ’50 για τη λευτεριά της Κύπρου!

■ ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ…

Έπρεπε να περάσουν επτά δεκαετίες για ν’ ανοίξουν μνήμες και να μας ξεχειλίσει ο πατριωτισμός των αριστερόπουλων, που ακροβολίστηκαν στα πληκτρολόγια κι άρχισαν να… πυροβολούν τη νεκρή πλέον Βασίλισσα Ελισάβετ ξεχειλίζοντας από «μπατριωτισμό». Είναι νεκρή πλέον η Ελισάβετ και δεν πρόκειται ν’ απαντήσει σ’ αυτούς τους… πυροβολισμούς! 

❖ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥΓΚΑ…

Πυροβολούν την Ελισάβετ τα αριστερόπουλα, όχι από πόνο προς τους «αδελφούς Κυπρίους» που έδωσαν την ζωή τους σε ηλικία ακόμη και 17 ετών. Το κάνουν τώρα ίσως και από τύψεις διότι 70 χρόνια έκαναν μούγκα στην στρούγκα!

❁ Ο ΧΑΦΙΕΣ!

Τότε που έψαχναν οι Άγγλοι τους «ταραξίες» στην Κύπρο, τότε την δεκαετία του ’50, ποιους είχαν συνοδοιπόρους λέτε στις έρευνες; Να σας θυμίσω εγώ. Τον σύντροφο Νίκο Ζαχαριάδη, γραμματέα του ΚΚΕ τότε, που κατέδωσε τον Γρίβα από ραδιοφώνου στις 25/4/1955! Αυτόν κατέδωσε δημόσια, τον  αρχηγό της ΕΟΚΑ για να κάνει ευκολότερο το έργο των Αγγλικών αρχών στο κυνήγι των «ανταρτών».

■ ΟΨΙΜΟ ΑΝΑΘΕΜΑ!

Και τώρα έρχονται να ρίξουν το ανάθεμα στην Ελισάβετ, που βασίλισσα ούσα δεν απέτρεψε τις θανατικές ποινές στα παλικαρόπουλα της Κύπρου που αγωνίστηκαν για το αυτονόητο, που ήταν η ανεξαρτησία της Κύπρου.

❖ ΟΙ… ΕΧΘΡΟΙ!

Τόσα χρόνια, όποιος διανοούνταν να «θυμηθεί» τα γεγονότα της Κύπρου εκείνης της περιόδου, ήταν εχθρός και φασίστας που θυμάται ακόμη τον Παλληκαρίδη. Αν μάλιστα επισκεπτόταν και τα «φυλακισμένα μνήματα» τότε το… έγκλημα ήταν πολύ μεγάλο!

❁ Ο ΓΡΙΒΑΣ…

Ποιος τολμούσε ακόμη και τώρα να θυμηθεί τη δράση του Γρίβα στην Κύπρο. Χίτη τον ανέβαζαν χίτη τον κατεβάζουν ακόμη και σήμερα τον Γρίβα, που πρωταγωνίστησε στους Κυπριακούς αγώνες. Σ’ αυτή την οργάνωση (ΕΟΚΑ) συμμετείχε ο Παλληκαρίδης, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο με απαγχονισμό.

 ■ ΞΕΡΩ…

«Ξέρω ότι θα με κρεμάσετε, ότι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος, όστις ζητεί την ελευθερίαν. Τίποτα άλλο» αυτά ήταν τα λόγια του προς τους δικαστές του πριν τον απαγχονισμό του!

❖ Η ΜΝΗΜΗ…

Δικαίωμα στη μνήμη έχουμε όλοι, αρκεί αυτή να μην είναι επιλεκτική. Θυμούνται 70 χρόνια μετά ότι υπήρξαν θύματα στην Κύπρο από την Αγγλική κατοχή. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, πού ήταν όλοι αυτοί οι πατριώτες που έτσι και άκουγαν ΕΟΚΑ γίνονταν… Τούρκοι;

 ❁ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ…

Ο Τζόν Χάρντινγκ, ήταν ο στρατιωτικός Άγγλος κυβερνήτης της Κύπρου και που εκείνος ήταν αμετάπειστος στην επιβολή ποινών μέχρις εσχάτων! Το ότι δεν έγινε παρέμβαση από την τότε Βασίλισσα για να αποφευχθούν τα γεγονότα τα θλιβερά είναι μια υπόθεση που δεν έγινε γνωστή μετά το θάνατό της που άρχισε το ανέξοδο πετροβόλημα…

 ■ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΡΑΜΜΑ…

Το τελευταίο γράμμα του Παλληκαρίδη: «Θ’ ακολουθήσω με θάρρος την μοίρα μου. Ίσως αυτό να είναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα, τι αύριο. Όλοι πεθαίνουν μιά μέρα. Είναι καλό να πεθάνει κανείς για την πατρίδα. Ώρα 7.30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί». 

❖ Η ΣΗΜΑΙΑ… 

Μπορούσε και δεν το έκανε η Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία διένυε τον πέμπτο χρόνο της βασιλείας της. Ο Παλληκαρίδης είχε κατεβάσει την βρετανική σημαία κι αυτό ήταν έγκλημα που του στοίχισε τη ζωή του. Όλα τα παραπάνω για να ξύσω μνήμες και ν’ αποφευχθεί όψιμα η πατριδοκαπηλία, όπως γίνεται μετά την εκδημία της Βασίλισσας της Αγγλίας, αφού ό νεκρός πάντοτε είναι ο ασφαλέστερος εχθρός…

❁ Ο ΚΟΜΒΟΣ…

Αρχίζει να σχηματοποιείται ο κόμβος στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων και φαίνεται πως οι προβλέψεις της στήλης για κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση αρχίζουν να επαληθεύονται. Αυτό σαν απάντηση σε όλους εκείνους που εξέφρασαν φόβους ότι θα γίνεται κομφούζιο στο κέντρο της πόλης. Το ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα στο στάδιο της κατασκευής, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνονται και τέτοια έργα.

■ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ…

Θα ξεκινήσει, λένε, από δημαρχείο. Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, η οποία είχε σχεδιαστεί επί Μπέγκα αλλά δεν πρόκανε! Ήταν τότε που είχε γίνει διαγωνισμός αρχιτεκτονικός και που σύμφωνα με τη μελέτη, το κόστος κατασκευής θα ανέρχονταν στα 2.000.000 ευρώ. Το πως το κόστος θα φτάσει στα 5 εκατ. ευρώ το γνωρίζουν μόνο οι ειδικοί που ασχολούνται με το έργο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις-εκτιμήσεις του δημάρχου Μ. Ελισάφ, οι εργασίες θα αρχίσουν τον επόμενο Νοέμβριο! 

❁ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

«Οφείλουμε να συνεχίσουμε το έργο μας», ήταν η απάντηση που έδωσε ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ σε ερώτηση δημοσιογράφων της πόλης. Νάτα μας! Ο Μωυσής που κάποτε του έφτανε μια θητεία για να παράξει έργο στον Δήμο Ιωαννίνων, τώρα θεωρεί οφειλή του την συνέχιση στον δημοτικό θώκο!

■ ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΑ…

Συνήθως οι δήμαρχοι που εκλέγονται για πρώτη φορά, ζητούν την ψήφο εμπιστοσύνης για μια ακόμη θητεία για να ολοκληρώσουν το έργο τους! Ο κ. Ελισάφ μίλησε για συνέχιση του έργου του χωρίς να προσδιορίζει πόσες θητείες θα χρειαστούν για κάτι τέτοιο!..

 ❖ ΤΟ ΤΟΠΙΟ… 

Βρισκόμαστε ένα χρόνο και μισό μήνα πριν από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και έχουν να δουν τα μάτια μας πράματα και θάματα! Ωστόσο, σιγά-σιγά έχει αρχίσει να διαμορφώνεται τοπίο, αρχής γενομένης από Περιφέρεια όπου την πρωτοκαθεδρία έχει ο «σουλτάνος» Αλέκος Καχριμάνης.

❁ Η… ΦΡΟΝΤΙΔΑ!

Εκεί, στην Περιφέρεια, με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν φαίνεται ν’ αλλάζει το τοπίο, όσο κι αν αυτό είναι επιθυμητό. Χρειάζονται πολλά πράγματα για να έλθουν όλα τούμπα. Έχει φροντίσει ο Αλέκος Καχριμάνης να επισκιάσει κάθε άλλον ενδιαφερόμενο, πρώτα από την παράταξη του που στα χρόνια της επικυριαρχίας του κανείς ικανός δε φύτρωσε!

■ ΟΙ ΑΧΑΣΤΟΙ…

Τα πράγματα στους Δήμους είναι κάπως διαφορετικά. Οι δήμαρχοι πάνε κι έρχονται και το «φύγε εσύ, έλα εσύ» λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό. Μόνο ο δήμαρχος Πωγωνίου με εκείνον του Μετσόβου έχουν τη σφραγίδα της δωρεάς και είναι άχαστοι!

❖ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ… 

Εκεί που τα πράγματα ίσως διαφοροποιηθούν στις επόμενες εκλογές είναι στο Δήμο ΔΩΔΩΝΗΣ. Ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Καραμπίνας φαίνεται να έχει πάρει στα σοβαρά ν’ αλλάξει τα πράγματα και όπου βρεθεί, όπου σταθεί δηλώνει υποψήφιος δήμαρχος και το έχει πάρει πολύ σοβαρά! 

❁ ΦΑΟΥΛ!

Ας κάνει κάποιος κάποια μαθήματα σε στελεχάτα και πολιτικά πρόσωπα της ΝΔ. Όταν βγαίνουν στα ΜΜΕ να… βουτάνε την γλώσσα τους στο μυαλό και μετά να εκφράζονται. Ας τα ακούσει και ο Στ. Πέτσας που, αν κι έχει κάνει κυβερνητικός εκπρόσωπος, εν τούτοις την π…ρια του την είπε και μετά έτρεχε να τα μαζέψει, λέγοντας ότι δεν είναι αυτό που καταλάβατε! Δεν είναι όλα ίσιωμα και το καλαμοκαβάλημα δεν ταιριάζει σε μια περίοδο που η αριστερά προσπαθεί να βρει πατήματα, για να κρατηθεί στο πολιτικό στερέωμα και στην επικαιρότητα…

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.