Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΒΕΡΩΦ!..

Πνευματικό τέκνο του Ευάγγελου Αβέρωφ ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και δεν θα μπορούσε να αφήσει έξω από κάθε τιμή τον μέντορά του στην πολιτική, σε σχέση με άλλα τιμώμενα πρόσωπα που άφησαν τη σφραγίδα τους την πολιτική, ιστορική και την κοινωνική.

Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ…

Ο ίδιος ο κ. Τασούλας, ως Πρόεδρος της Βουλής και μέσα από το ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, φρόντισε για τη βιογραφική παρουσίαση Ελλήνων πολιτικών. (Καρτάλης, Γούναρης, Σοφούλης, Ηλιού, Καφαντάρης,… Θεοτόκης, Τρικούπης) μεταξύ αυτών και του Ευάγγελου Αβέρωφ. Αυτή η πράξη έχει σαν σκοπό την καλύτερη γνωριμία από το κοινό αυτών των προσωπικοτήτων, που άφησαν το στίγμα τους στον τόπο μας κατά το διάβα τους.

ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ…

Για τον Ευάγγελο Αβέρωφ ο Κ. Τασούλας έχει να πει και να γράψει τα περισσότερα από τον κάθε ένα, αφού από νεαρή ηλικία ήταν μαζί του και πολλά πράγματα τα γνωρίζει από πρώτο χέρι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Τασούλας συνδέει τον Αβέρωφ με τον Τοσίτσα και πως τον έπεισε να γίνει ευεργέτης του Μετσόβου και όχι μόνο.

Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ…

Σ’ αυτές τις σχέσεις του Αβέρωφ με τον Μιχ. Τοσίτσα και το πώς επείσθη ο ευεργέτης να βοηθήσει το Μέτσοβο να γίνει τουριστικός προορισμός από κτηνοτροφικός που ήταν. Όλη η αλληλογραφία μεταξύ των δύο αντρών παρουσιάζεται  μέσα από αυτό το βιβλίο-βιογραφία και ο ίδιος ο Κ. Τασούλας μας έκανε κοινωνούς από τον «Π.Λ.» το περασμένο Σάββατο.

Η ΤΙΜΗ…

Ο υπογράφων είχε την τύχη και την τιμή να ακούσει από τον ίδιο τον Ευ. Αβέρωφ αρκετά στοιχεία από την προσέγγιση με την οικογένεια Τοσίτσα και πως πέρασε από χίλια κύματα μέχρι να φτάσει να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του Μ. Τοσίτσα και να κάνουν την συνεργασία, προς όφελος του Μετσόβου κυρίως. Άρεσε στον Αβέρωφ να κάνει τέτοιου είδους αναφορές αφήνοντας κατά μέρος πολιτικά ζητήματα, δίδαξε ήθος και αυτό το θυμόμαστε και το κρατούμε για κάνουμε συγκρίσεις.

❁ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ…

Ακροδεξιά κυβέρνηση στην Ιταλία και ένας… χαμούλης άρχισε να γίνεται. Πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση μετά τον Μουσολίνι, λένε και ξαναλένε οι ενημερωτάδες και αρχίζουν να κουμπώνονται οι πολιτικοί σχηματισμοί σ’ όλη την Ευρώπη. «Ευτυχώς» εμείς εδώ στην Ελλάδα πήραμε μια μικρή γεύση του φαινομένου, όταν «άνθισε» λίγο πριν και κατά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε δε θα χρειαστεί να ξαναγευτούμε.  

■ ΟΙ ΦΟΒΟΙ!..

Οι φόβοι στην Ευρώπη είναι μη τυχόν κι αλλάξουν τα δεδομένα και έχουμε φαινόμενα παρόμοια σε άλλες χώρες. Αγάπησαν οι Ιταλοί την Μελόνι, πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στα χρονικά της Ιταλίας. Αυτό δε σημαίνει ότι θ’ ακολουθήσουν  κι άλλοι λαοί το παράδειγμα. Δικαίωμα των Ιταλών να αλλάξουν κυβέρνηση και το έκαναν με την ψήφο τους. Η πορεία τα επόμενα χρόνια θα δείξει αν καλώς έπραξαν ή θα ψάχνουν γωνίες για να χτυπούν το κεφάλι τους!  

❖ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ…

Κάπου στο 1-2% καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις η ακροδεξιά του Κασιδιάρη στη χώρα μας, κάτι που δεν προεξοφλεί είσοδο στην Βουλή. Η «ακροδεξιά» του Βελόπουλου έχει άμεση σχέση με τις πωλήσεις κηραλοιφών, οπότε δεν χαρακτηρίζεται ως πολιτική επιλογή και είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο ως επιλογή πολιτική.

❁ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ!..

Κατά τ’ άλλα, η δική μας αριστερά ονειρεύεται μετακίνηση θέσεων και απόψεων προς το μέρος της. Βέβαια δεν ξεχνούμε τη ρήση του τεράστιου Ν. Βούτση που υιοθετούσε τις ψήφους της ΧΑ.

■ ΛΙΜΑΝΙ… ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ!

Και ως λιμάνι των Ιωαννίνων μπορεί να χαρακτηριστεί το λιμάνι της Ηγουμενίτσας (!) κι αυτό μπορεί να το εκμεταλλευτεί και ο Δήμος Ιωαννίνων, ο οποίος όψιμα το ανακάλυψε και άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον. Το ενδιαφέρον αυτό έχει να κάνει με το ενδιαφέρον που δείχνουν οι ίδιοι οι τουρίστες, που με κρουαζιερόπλοια προσεγγίζουν το λιμάνι Ηγουμενίτσας και ως προορισμό έχουν κυρίως τα Ιωάννινα και ένα μεγάλο κομμάτι αυτών πηγαίνει στην Καλαμπάκα.

❖ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ…

Τα Ιωάννινα έχουν οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους που είναι επισκέψιμοι και αυτό θα πρέπει να επεκταθεί και στους υπόλοιπους νομούς της Ηπείρου, αν θέλουμε να μπούμε στον χάρτη των τουριστικών προορισμών. Είναι ευκαιρία τώρα που το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αλλάζει καθεστώς και οι νέοι «ιδιοκτήτες» θα δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την προσέλκυση επισκεπτών. 

❁ ΑΣ ΤΟ ΔΟΥΝ!

Το όλο ζήτημα ας το δει η Περιφέρεια Ηπείρου, οι δήμαρχοι και όλοι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, αν θέλουμε να μπει η Ήπειρος στον χάρτη του τουριστικού προορισμού όλες τις εποχές του χρόνου. Απομένει σε όλους να επιδείξουμε το ανάλογο ενδιαφέρον με πρώτη την αυτοδιοίκηση.

■ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ…

Φαίνεται πως έχει μπει στην τελική ευθεία η υπόθεση ΟΛΗΓ που έχει να κάνει με την παραχώρηση σε ιδιώτη της λειτουργίας του. Δύο εταιρείες είναι εκείνες που έχουν φτάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού και έχουν προκριθεί και είναι ο ΟΛΘ και ο όμιλος Grimaldi. Το πού θα κάτσει η μπίλια θα το δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα όταν ολοκληρώσει την επιλογή το ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο ανήκει ο ΟΛΗΓ.

❖ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ…

Κρατάει πολλά χρόνια αυτή η υπόθεση του ΟΛΗΓ και η παραχώρησή του σε ιδιώτη. Είχε ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ και σε λίγο ολοκληρώνει θητεία και η σημερινή κυβέρνηση και μόλις τώρα έφτασαν στην τελική ευθεία με τους δύο ενδιαφερόμενους να κονταροχτυπιούνται για τη νίκη. Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί η τακτοποίηση και ο ΟΛΗΓ να λειτουργεί ως Ευρωπαϊκό κανονικό λιμάνι! 

❁ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ!

Σε δύσκολους καιρούς και μάλιστα μέσα στους καιρούς της πανδημίας εκείνοι που σήκωσαν το σταυρό του μαρτυρίου ήταν και είναι οι υγειονομικοί, αφού εκείνοι είναι που δίνουν μάχες ζωής πραγματικά. Εμείς στην Ήπειρο ευτυχίσαμε να έχουμε αρκετά καλή και μεγάλη υγειονομική στήριξη, αφού σε κάθε νομό υπάρχουν νοσοκομεία και κέντρα υγείας που βάζουν πλάτη παρά τις αντιξοότητες.

■ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ…

Η πανδημία έφερε πολύ πίσω άλλες λειτουργίες, κάτι που αντιμετωπίζεται από τους ίδιους λειτουργούς κατά τον καλύτερο τρόπο. Πολλοί είναι εκείνοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που φτάνουν στα όρια της «αυτοθυσίας» για να προστατέψουν ζωές και τα καταφέρνουν σε βάρος πολλές φορές της δικής τους υγείας και ισορροπίας. Ο καθένας μας έχει ένα λόγο ν’ αναφερθεί σε περιστατικό είτε του ίδιου, είτε δικού του προσώπου και τους ξεπέρασε τους κινδύνους όταν έπεσε στα χέρια των γιατρών και των νοσηλευτών που τήρησαν και τηρούν τον όρκο του Ιπποκράτη.

❖ Ο ΚΑΝΟΝΑΣ… 

Εδώ δεν κάνω αναφορά στις εξαιρέσεις αλλά στον κανόνα. Όπου οι πιστοί στον όρκο τους δίνουν καθημερινά μάχες και τις περισσότερες τις κερδίζουν. Αυτά είναι στα θετικά του συστήματος, που πολλές φορές επικρίνεται από όλους και όταν κάτι πάει στραβά!

❁ Η ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ…

Επ’ ευκαιρία, να κάνω μια αναφορά στην Β’ Καρδιολογική του ΠΓΝΙ που ως μια καλοκουρδισμένη μηχανή όλα δουλεύουν προς τη θετική κατεύθυνση. Ο ίδιος ο Δ/ντης και καθηγητής Λάμπρος Μιχάλης, ως μαέστρος μιας συμφωνικής ορχήστρας διευθύνει τη λειτουργία της κλινικής και ούτε μια παραφωνία δεν παρατηρείται. Στους ίδιους ρυθμούς κινείται η καθηγήτρια Αικατερίνη Νάκα, η οποία συνδυάζει την επιστήμη με την ανθρωπιά. 

■ Ο… ΦΟΒΟΣ!

Θα μπορούσε κανείς να γράψει και να πει πολλά για την ομάδα του Λάμπρου Μιχάλη – Αικ. Νάκα, αλλά από φόβο να προσκρούσει στην σεμνότητά τους το αποφεύγουμε. Φυσικά και όλο το νοσηλευτικό προσωπικό κινείται στους ίδιους ρυθμούς, κάτι που ανεβάζει σε υψηλά επίπεδα την προσφορά υγείας στην περιοχή μας και όχι μόνο. Αυτά τα ολίγα… 

❖ Η ΓΛΩΣΣΟΦΑΓΙΑ!..

Με κορωνοϊό και ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης. Το ανακοίνωσε ο ίδιος ζητώντας απ’ όλους όσους ήλθε σε επαφή να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες προστασίας και πρόληψης. Τόση γλωσσοφαγιά, κάπου θα ξεσπούσε! Τον «έφαγαν» τον Αλέκο εχθροί, φίλοι και γνωστοί που το τελευταίο διάστημα τον έχουν βάλει στο στόχαστρο και τον πυροβολούν, πότε δίκαια και πότε άστοχα. Τόσα περνάει, ένας τόσος δα ιός θα τον φοβίσει;

❁ Η ΜΑΡΙΑΝΝΑ!

Μια Ελληνοαγγλίδα που έγινε Δολιώτισσα έφυγε από τη ζωή πολύ πρόωρα και βύθισε σε βαρύ πένθος τους δικούς της με πρώτο τον Φόρη, ύστερα τους Δολιώτες και στη συνέχεια όλους όσους την γνώρισαν και τιμήθηκαν με τη φιλία της.

■ ΔΕ ΜΕΝΕΙ ΠΙΑ ΕΔΩ…

Η Μαριάννα δεν «μένει» πια εδώ, θα μπορούσε να γράφει μια πινακίδα στο τμήμα και στις εγκαταστάσεις τουριστικής και μη του Φόρη Κωσταρά, όπου είναι ένας επίγειος παράδεισος, τον οποίο έτσι διαμόρφωσαν ο Φόρης και η Μαριάννα, η οποία πριν πολλά χρόνια πήγε ως επισκέπτρια και έμεινε μέχρι την προηγούμενη Κυριακή που εντελώς αναπάντεχα πήρε το δρόμο για το παντοτινό ταξίδι.

❖ ΤΟ ΚΕΝΟ…

Η Μαριάννα, η αγαπημένη σε όλους Μαριάννα, έφυγε από τη ζωή αφήνοντας τεράστιο κενό στην καρδιά και τη ζωή του Φόρη Κωστάρα. Κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο, αφού η Μαριάννα έσφυζε από ζωή και είχε πολλά να δώσει στην περιοχή, στο Δολό Πωγωνίου το οποίο έκαναν γνωστό στο πανελλήνιο και όχι μόνο, κάτι που έκανε πολλούς Έλληνες αλλά και ξένους να το εντάξουν στις προτιμήσεις τους ως τουριστικό προορισμό. Καλό ταξίδι αγαπημένη Μαριάννα και καλό κουράγιο, φίλε Φόρη!

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.