Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

ΤΥΧΕΡΟΙ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ!

Στον Ιταλικό Όμιλο Grimaldi κατακυρώθηκε το 67% του λιμανιού της Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ). Επιτέλους, ύστερα από 10 χρόνια περίπου το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε και ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό και ο τυχερός ήταν ο Grimaldi που για 40 χρόνια θα έχει στην δούλεψή του τον ΟΛΗΓ, αντί αντιτίμου των 84,170 εκατ. ευρώ.

ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ...

Από την εποχή του ΓΑΠ και τότε που μπαίναμε στα μνημόνια ο ΟΛΗΓ ήταν στα σχέδια της ιδιωτικοποίησης με την μέθοδο της παραχώρησης-αξιοποίησης. Αφού πέρασε από πολλές φουρτούνες και ένα σωρό «ναυμαχίες», μόλις την περασμένη εβδομάδα τελικά άνοιξαν οι προσφορές. Ο έτερος διεκδικητής ήταν ο ΟΛΘ που σημαίνει Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος κατά πληροφόρηση μας έδωσε 10 εκατομμύρια λιγότερα!  

ΤΟ ΚΛΑΜΑ…

Μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τον ΟΛΗΓ, το πρώτο κλάμα έπεσε από τον Μάριο Κάτση, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας, που μίλησε για ξεπούλημα! Κατά τον κ. Κάτση τα 84 εκατ. ευρώ είναι λιγότερα από τα 7-10 εκατ. που ακούγονταν επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ που ήταν εκείνος, ο ΣΥΡΙΖΑ, που τον έβγαζε στο σφυρί μετά του ΓΑΠ και τους ΣαμαροΒενιζέλους!

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ…

Ο δικός τους, (ΣΥΡΙΖΑ) πρόεδρος ΟΛΗΓ Αντρέας Νταής ήταν ένας από αυτούς που προετοίμαζαν το έδαφος της παραχώρησης του λιμανιού, που το χαρακτήριζαν και ως... αξιοποίηση! Με το να σκούζουν τώρα τα Συριζόπουλα, το μόνο που απομένει είναι να τους προμηθεύσει ο νέος ΟΛΗΓ ορισμένα χαρτομάντηλα να σφουγγίσουν τα δάκρυα!

Η ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ…

Και η χερσαία ζώνη; Άλλη πονεμένη ιστορία, την είχε παραχωρήσει στο Δήμο ο Α. Μπέζας επί υπουργίας του και την επέστρεψε η σημερινή δημοτική αρχή το 2017 στον ΟΛΗΓ για να την διαχειρίζεται εκείνος. Γιατί σκούζουν όλοι μαζί τώρα, ας το ψάξουν οι ειδικοί!

ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ…

Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες από την συμφωνία της παραχώρησης, αλλά πληροφορίες μας λένε ότι ο νέος ΟΛΗΓ θα έχει λόγο από τα σύνορα του παλιού λιμανιού μέχρι την άκρη του νέου. Όλα τα υπόλοιπα επιστρέφουν στην κτηματική υπηρεσία, η οποία θα τα διαχειριστεί σε συνεργασία με τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών. όμως μένει να το δούμε όταν γίνουν γνωστές λεπτομέρειες.  

ΣΚΟΥΦΙΕΣ ΚΑΙ ΠΛΕΡΕΖΕΣ!

Ωστόσο, ας κάνουν κράτει οι πολιτικοί της Θεσπρωτίας και όχι μόνο. Ούτε να πετούν την σκούφια τους από χαρά οι Γιόγιακες, ούτε να φοράνε πλερέζες οι Κάτσηδες και κάποιοι Γόγολοι που ασχολούνται με τα δημοτικά. Λίγη εγκράτεια θα κάνει σε όλους καλό. 40 χρόνια είναι αυτά και περνούν σαν νεράκι. Εκείνο που δεν περνά εύκολα είναι η άνοια και η αμνησία που έχει πλακώσει κάποιους που θέλουν την Θεσπρωτία δέσμια στην οπισθοδρόμηση και στην ένδεια. Στην Θεσπρωτία πρέπει ν’ αλλάξουν πολλά και κυρίως μυαλά, αν θέλουν να βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Ο ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ…

Όταν στην ΔΕΘ είχα χαρακτηρίσει τον Ράμα δορυφόρο του Ερντογάν ο πρωθυπουργός είχε... ψιλοστραβώσει λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και πως ο Ράμα είναι φίλος! Εκεί, μεταξύ των άλλων, ο Κυριάκος μας είχε πει ότι η ένταξη της Αλβανίας περνάει μέσα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Ελλήνων στην Αλβανία και ότι θα έχει προηγηθεί η επέκταση της ΑΟΖ στα 12 μίλια και η κοινή προσφυγή στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

 ❖ ΟΙ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ!

Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας από εκείνη την ημέρα στη ΔΕΘ και μόλις προχθές ο Αλβανός πρωθυπουργός άρχισε τις κωλοτούμπες. Στη συνάντηση που είχαν στην Πράγα Κυριάκος-Έντι, ξανασυζήτησαν το θέμα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και ενώ ξανασυμφώνησαν την προσφυγή στη Χάγη, λίγο αργότερα σε συνέντευξη του τα πήρε πίσω. λέγοντας ότι δεν είναι η ώρα για τέτοιες κουβέντες και ότι δεν έγινε τέτοια συζήτηση με Κυριάκο!

ΤΣΙΡΑΚΙ…

Όχι δορυφόρος, αλλά και τσιράκι του Ερντογάν ο Έντι Ράμα, ο οποίος προσδοκά σε ξεροκόματα από την Τουρκία όταν είναι βέβαιο ότι έχει εξασφαλίσει το παντεσπάνι από την Ελλάδα, η οποία είναι ο κύριος αιμοδότης στην οικονομία της Αλβανίας. Πάνω από 800.000 Αλβανοί πολίτες ζουν στην Ελλάδα και αυτοί είναι εκείνοι που κρατούν την οικονομία της Αλβανίας εδώ και 32 χρόνια!

ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΕΣ…

Λέγεται ότι ο Έντι Ράμα έχει ελληνικές ρίζες, αλλά κάτι τέτοιο δε φαίνεται. Περισσότερο τουρκοφέρνει παρά ελληνίζει, με όλα αυτά που κάνει εδώ και πολλά χρόνια. Νομίζει πως με τέτοιες συμπεριφορές κουτοπονηρίστικες θα επιβιώνει στην Αλβανία για πολλά χρόνια. Και να φανταστείτε ότι κάποτε στηρίχτηκε και από βουλευτές της Ελληνικής μειονότητας, οι οποίοι ακόμη σιτίζονται από το καθεστώς και δεν έχουμε ακούσει την μιλιά τους!

ΕΠΙΜΕΝΩ!.. 

Όχι δεν παίρνω πίσω τον χαρακτηρισμό «Έντι Ράμα δορυφόρος του Ερντογάν». Αντίθετα τον επαυξάνω και τον κάνω «μαϊμού» του Ερντογάν που παίζει στους σκοπούς του, επειδή λίγους μήνες πριν επισκέφτηκε την Αλβανία και του έστησε κάτι ψευτόσπιτα σε δήθεν σεισμοπαθείς οικογένειες. Πού τους θυμήθηκε; 

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ!

Ο Μητσοτάκης ως πολιτικός και ως πρωθυπουργός πολιτισμένης χώρας, μπορεί να είναι πιο επιεικής σε χαρακτηρισμούς. Σε εμάς όμως που γνωρίσαμε τους ηγέτες τύπου Χότζα-Αλία, θα μας επιτρέψει να μην έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε τέτοια απομεινάρια του Χοτζικού καθεστώτος. 

Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ…

Ήταν να γίνει απογραφή στην Αλβανία και την ματαίωσαν, όταν διεπίστωσαν ότι ο πληθυσμός της είναι πολύ πιο κάτω από δύο εκατομμύρια! Επειδή δεν έχουν την δυνατότητα μετακίνησης πολιτών από άλλες χώρες, κυρίως από την Ελλάδα, την ματαίωσαν με άγνωστο χρόνο διεξαγωγής. Κατά τ’ άλλα, θέλει η Αλβανία να ενταχθεί στις χώρες του Ευρωπαϊκού τόξου! 

ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ…

Ο Λάμπρος Γεωργόπουλος για την Περιφέρεια Ηπείρου και ο Γιάννης Καραμπίνας για το Δήμο Δωδώνης άνοιξαν τα χαρτιά τους και μαζί μ’ αυτά την αυλαία στα ζητήματα αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο. Ο πρώτος ανακοίνωσε και την πρώτη 7άδα των συνεργατών του, ενώ ο δεύτερος την απόφαση του να ηγηθεί σχήματος βάζοντας και οι δύο στόχους την κατάκτηση κορυφών! Ο μεν πρώτος να γκρεμίσει το κάστρο του Μετσόβου, ο δε δεύτερος να κατακτήσει την Ολύτσικα κι από κει να ρίχνει κεραυνούς, όπως ο νεφεληγερέτης Δωδώνης Δίας!

Η ΕΔΡΑ…

Με στόχο την κατάκτηση έδρας στο νομό Ιωαννίνων έγινε σχετική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Κυριακή στα Ιωάννινα, στην οποία τον πρώτο και κύριο λόγο είχε ο Αντρέας Σπυρόπουλος με καταγωγή από Παραμυθιά, ο οποίος κατέχει τη θέση του Γ. Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, καθότι κολλητάρι του Ν. Ανδρουλάκη. 

Ο ΣΤΟΧΟΣ…

Στόχος και η κατάκτηση έδρας στο Νομό Ιωαννίνων, είπε ο κ. Σπυρόπουλος και ευχαρίστησε τον δικό μας Βαγγέλη Αργύρη που κοπιάζει όχι μόνο για τα Ιωάννινα, αλλά για όλη τη χώρα, αφού είναι ο κατ’ εξοχήν επιφορτισμένος για την εξεύρεση ικανών στελεχών σ’ όλη την Ελλάδα.

 ❁ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ…

Μέσα στον Νοέμβριο θα ανακοινώσουμε ονόματα υποψηφίων σ’ όλη τη χώρα, υποσχέθηκε ο κ. Σπυρόπουλος και φαίνονταν να είναι πολύ κοντά σε κάτι τέτοιο. Ήδη στα Ιωάννινα παίζουν ονόματα όπως των Κώστα Γάτσιου, Θανάση Μανταλόβα, Γιάννη Τσίμαρη. Άλλοι τέσσερις απομένουν! 

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.