Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

ΤΟ ΚΕΝΟΤΑΦΙΟ…

Αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός δεν έφερε κανένα δώρο για της Ήπειρο. Εκτός από την υπόσχεση ότι θα συνδράμει η πολιτεία στην ανέγερση κενοταφίου στο Καλπάκι, στο οποίο θα αναγράφονται και τα 14.000 ονόματα των πεσόντων στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40! 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΟΣ!

Επ’ ευκαιρία, ο πόλεμος του ’40 έγινε μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών, οι οποίοι Ιταλοί είχαν εγκατασταθεί από το 1939 στην Αλβανία, η οποία είχε δώσει γη και ύδωρ και είχε σταθεί στο πλευρό των Ιταλών πρώτα και αργότερα στο πλευρό των Γερμανών. Ο πόλεμος έγινε στα Ηπειρωτικά βουνά και το ΕΠΟΣ που δημιουργήθηκε ήταν των Ελλήνων και ήταν Ελληνικό έπος κι όχι Αλβανικό! Αυτά για να μην μπερδεύεται και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, που κάτι άλλο είχε στο νου της όταν μιλούσε για Αλβανικό Έπος!

 Η ΤΙΜΗ…

Από αυτή την επέτειο κρατούμε την τιμητική παρουσία του πρωθυπουργού στα άγια χώματα όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα τον Οκτώβριο του 1940. Εκεί που ο Κατσιμήτρος είπε το ΟΧΙ εν τοις πράγμασι, προτάσσοντας τα στήθη των Ελλήνων νέων, που αψηφώντας μύριους κινδύνους είπαν το ΟΧΙ στο Καλπάκι, στην Γκραμπάλα, στο 731 στην Κλεισούρα και σε όλη την ενιαία Ήπειρο!

 ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ…

Ο Κυριάκος στο Καλπάκι και τα Ιωάννινα και ο Αλέξης στην Ουγγαρία για πενθήμερο ξεγνοιασιάς! Δε βρήκε ούτε χρόνο, ούτε ένα χώρο ελληνικό να επισκεφθεί για να τιμήσει κι εκείνος τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν τότε για το μέγιστο αγαθό της δημοκρατίας που ονομάζεται Λευτεριά!

ΕΒΓΑΛΕ ΤΟΝ ΚΑΗΜΟ ΤΗΣ! 

Όμως τη γιορτή την τίμησε η δική μας βουλεύτρια Μερόπη Τζούφη, γιορτάζοντας τη νίκη του Λούλα  στη Βραζιλία, που επικράτησε του ακροδεξιού Μπολσονάρου και ευχήθηκε και «στα δικά μας»! Καημός κι αυτός! Ο Λούλα πήρε το 50,8% όπως μας πληροφορεί η Μερόπη και εύχεται στα «δικά τους». Αλλά με 20% ο ΣΥΡΙΖΑ πού να πάει; 

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ…

Εκεί, στο Καλπάκι, επειδή υπήρχε πολυκοσμία ο Δήμος είχε φροντίσει να μεταφέρει με πουλμανάκια όσους αδυνατούσαν να ανέβουν με τα πόδια στο μνημείο του πολεμιστή-στρατιώτη. «Είπαμε μόνο επισήμους ανεβάζουμε στο ύψωμα. Κατεβείτε εσείς κυρία μου», ακούστηκε να λέει ο οδηγός που δεν γνώρισε την «επίσημη» κυρία! Κατά τ’ άλλα, Λούλα-Λούλα, ποια είσαι Λούλα; 

❁ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ…

Όπως το είχαμε γράψει. Εκείνο που έπαιξε πολύ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Ιωάννινα, ο οποίος παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις του ΟΧΙ. Πρώτη φορά εν ενεργεία πρωθυπουργός βρέθηκε στο Καλπάκι στην αναπαράσταση και στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου στην παρέλαση!

■ Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ…

Δύο ώρες έμεινε στο Καλπάκι και στο ύψωμα εκείνο όπου έγινε αναπαράσταση των μαχών του ’40 που, όπως είναι γνωστό, το Καλπάκι ήταν ο χώρος όπου έγιναν οι πρώτες μάχες Ελλήνων με Ιταλούς. Εκεί στον ίδιο χώρο χιλιάδες επισκεπτών παρακολούθησαν όλα τα δρώμενα από την αρχή μέχρι το τέλος. 

❖ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ!

Από κει, από το μνημείο του στρατιώτη και από το «Πεδίο των μαχών» ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς την αντίπερα όχθη του Αιγαίου, λέγοντας πως κι «εκείνοι οι Ιταλοί», νύχτα ήρθαν κι έσπασαν τα μούτρα τους! Επομένως, τα περί ερχομού μια νύχτα αλλού κι όχι σε μας!

❁ Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ…

Παρών στο Καλπάκι και ο υπογράφων όπου συνάντησα πολύ κόσμο και άκουσα πολλά και διάφορα. Μια σύντομη κουβέντα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα περιεστράφη γύρω από Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και Ευάγγελο Αβέρωφ, όπου ο δεύτερος ήταν ο ένθερμος υποστηρικτής του πρώτου στην εκλογή του ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας το 1984! Κουβέντα έγινε και για την παρουσία του Κυριάκου στο Λιά Θεσπρωτίας το 1991, όπου συνόδευε τους γονείς του, προσκεκλημένους του Νίκου Γκατζογιάννη, τότε που στο χωριό δημιούργησε έναν ξενώνα αφιερωμένο στη μνήμη της μητέρας του Ελένης, η οποία υπέστη τραγικό τέλος από τους «δημοκράτες», επειδή φυγάδευσε τα παιδιά της προς ΗΠΑ, όπου βρίσκονταν ο πατέρας τους.

 ■ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ…

Στα Γιάννινα και στο αγαπημένο του Δολό ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής για μια ακόμη φορά το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Αυτή τη φορά ο π. πρωθυπουργός επισκέφθηκε ιστορικούς ελληνικούς χώρους στην Β. Ήπειρο, φτάνοντας μέχρι το Βουθρωτό - Αγ. Σαράντα-Αργυρόκαστρο. Στην συντροφιά του ο Λευτέρης Ζαγορίτης, ο Βαλινάκης, ο Αμπελιώτης και ο Προκοπίου. Έχει καταστήσει τουριστικό προορισμό ο Καραμανλής το Πωγώνι και το Δολό, όπου ο Χριστόφορος Κωσταράς έχει δημιουργήσει τη δική του αξιόλογη τουριστική γωνιά, που όσοι θέλουν να περάσουν καλά και ήρεμα καταφεύγουν σ’ αυτή.

❖ Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ…

Γενικά η Ήπειρος αυτή την εποχή ήταν τίγκα από τουρίστες. Τα τοπία, η ιστορία και η καλοπέραση είναι τα στοιχεία εκείνα που τραβάνε την προσοχή τουριστών και επενδυτών, που συχνά-πυκνά γίνονται επισκέπτες. Το ότι δύο πρωθυπουργοί ένας πρώην και ο νυν, γίνονται συχνοί επισκέπτες, κάτι σημαίνει. Μόνο ένας Ηπειρώτης πρώην πρωθυπουργός (από Αθαμάνιο) αρνείται να επισκέπτεται τη γενέτειρα, προτιμώντας την Ουγγαρία! Πού να τρέχει στα Ηπειρωτικά βουνά για απότιση φόρου τιμής και να γνωρίσει την νεότερη Ελληνική ιστορία στα παιδιά του…

❁ ΟΙ ΤΑΜΠΕΛΕΣ…

«Κόμμα βιαστών» ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά; Όχι βέβαια! Όμως τα Συριζόπουλα μιλούσαν για «κόμμα βιαστών», αναφερόμενα στη ΝΔ μετά την τραγωδία που αποκαλύφθηκε στον Κολωνό με τη 12χρονη, που τόσο πολύ πλήγωσε την κοινωνία μας μέχρι να βρεθεί στη θέσης της μία 10χρονη!

■ ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΟ!

«Κόμμα βιαστών» είχαν χαρακτηρίσει τη ΝΔ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αποκαλύφθηκε ολόκληρο κύκλωμα με «πρωτεργάτη» ένα στέλεχος της ΝΔ, στέλεχος της εκκλησίας με μεγαλοσταυρούς που όμως δεν ήταν μόνος του. Είχε φροντίσει να μυήσει στο κόλπο ένα σωρό άλλους ανώμαλους-βιαστές, σε διακομματικό σχηματισμό.

❖ ΤΑ ΦΥΝΤΑΝΙΑ!..

Μεγαλοστελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αξιώματα τα νέα «φυντάνια» που συνομιλούσαν με τη 12χρονη και που μυούσαν στο «κόλπο» άλλους ενδιαφερόμενους βιαστές, οι οποίοι δεν έχουν κόμματα και χρώματα όπως προσπάθησαν οι Βαγενούδες και οι Σπίρτζηδες να χρεώσουν στην κυβέρνηση. 

❁ Η ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ…

Η διαστροφή είναι διαχρονική και διακομματική κι αυτό έχει διαφύγει σε κάποια αληταριά που στήνουν καριέρες πάνω σε «πτώματα». Από τη μια στιγμή στην άλλη παίζονταν κομματικά παιχνίδια μπορεί κανείς από κριτής να βρεθεί κρινόμενος και κατηγορούμενος και προσπαθεί να μαζέψει τα αμάζευτα. Έχετε άλλους 211, έγραφε νεοΣυριζόπουλο καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβερνητική πλευρά. Ποιος του είπε ότι όλοι οι άλλοι είναι μόνο γαλάζιοι;

■ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

Σ’ ένα τρίμηνο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για να ετοιμαστεί η δημοπράτηση του άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά. Το είπε ο Καραγιάννης του Υπουργείου Υποδομών, αφήνοντας πίσω το 2022 που θα ολοκληρώνονταν όπως μας έλεγαν και για το 2021-2020 και πάει λέγοντας… Έστω και τώρα, αρκεί να γίνει ο άξονας που θα συνδέει την Ελλάδα με την Ευρώπη!

❖ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ!.. 

Ωστόσο, στην υπόλοιπη Ελλάδα πλην Ηπείρου, είδαμε να διατίθενται πολλά εκατ. ευρώ για μεγάλα έργα. Η Ήπειρος από προμαχούσα τους εθνικούς αγώνες φαίνεται να γίνεται η ουρά σε έργα, με την ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ να μη λέει να τελειώσει. Να τα λέμε κι αυτά… 

❁ ΣΕ ΟΛΑ ΝΑΙ!

Ανήκει στους «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ». Είναι από την Πρέβεζα, είναι εκλεγμένος στην Περιφέρεια Ηπείρου κι ένα χρόνο πριν τις εκλογές δεν έχει πει σχεδόν ούτε ένα ΟΧΙ, σε όλα όσα φέρνει προς ψήφιση η περιφερειακή αρχή! Κατά τ’ άλλα, ο επικεφαλής της παράταξης είναι προ των πυλών της περιφερειακής εξουσίας, όπως έδειξε τελευταία δημοσκόπηση! 

■ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Αν ο Δ. Παππάς, διότι περί αυτού πρόκειται, δεν συμφωνεί με τις αρχές Ριζόπουλου, το καλύτερο που έπρεπε να κάνει, είναι έστω και τώρα, να αποποιηθεί επίσημα τη θέση του στους «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» και να χαράξει δική του πορεία ως ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος, όπως έκανε ο Σάκης Βλέτσας από την αρχή της θητείας. Το να συντάσσεται με την περιφερειακή αρχή δεν περιποιεί ιδιαίτερη τιμή στον ίδιο, αλλά και στην παράταξη η οποία τον «αγκάλιασε» και τον έστειλε ο πρεβεζιάνικος λαός για να τον υπηρετήσει.

❖ Η ΕΞΟΔΟΣ…

Από την άλλη πλευρά, εκείνη του Ριζόπουλου, αφού βλέπουν την στάση του κ. Παππά γιατί δεν του δείχνουν την πόρτα της εξόδου και να ακολουθήσει το δικό του δρόμο; Η ανοχή δείχνει αδυναμία ή μεγαλοθυμία; 

❁ Η ΟΜΑΔΑ…

Από τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και ΑΣΤΕΡΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ κρατάμε τρία πράγματα: Το σκορ 2-1, την ανατροπή και την καλή απόδοση της ομάδας στο β’ ημίχρονο. Όλα τα άλλα είναι εκ περισσού και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να αμαυρώνουν τα θετικά στοιχεία. Το γιουχάισμα του πρώην προπονητή Μεταξά, μόνο πολιτισμένους φιλάθλους δεν δείχνει. Όπως πέρσι έκανε τα πάντα για το καλό της ομάδας μας και την έφτασε στην πρώτη εξάδα, έτσι ακριβώς κάνει ό,τι καλύτερο και για την νέα του ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι είναι προσηλωμένος στο καθήκον του κι αυτό είναι προς έπαινο και όχι προς κατηγορία…

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.