ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ!..

Ένας Αντώνης Σαμαράς από τα παλιά αυτός ο προχθεσινός, κατά την εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος Α. Σαμαρά στην Αθήνα. Ένας Α. Σαμαράς καθόλα πατριώτης, που όλα τα θυμήθηκε και τίποτα δεν ξέχασε. Από τον ιδρυτή της ΝΔ μέχρι τις παρακολουθήσεις είχε το «μενού», αφού πέρασε μέσα από τη Κύπρο και το ξεπούλημα των Πρεσπών και την «νομιμοποίηση» της Μακεδονικής γλώσσας, που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ιδίωμα της βουλγαρικής γλώσσας…

ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΞΙΕΣ…

Επικριτικός αλλά και συναινετικός ο πρώην πρωθυπουργός. Μίλησε για όλα και δεν έκανε το χατίρι των εντός και εκτός των συνόρων «εχθρών», να πυροβολήσει τις αρχές και τις αξίες της παράταξης στις τάξεις της οποίας μεγάλωσε και με τις ιδέες της γαλουχήθηκε κι όταν χρειάστηκε τις υπηρέτησε από όποιο πόστο κι αν βρέθηκε. Ήταν μια υπεύθυνη στάση που κράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, δηλώνοντας παράλληλα παρών σε ότι κι αν χρειαστεί… 

ΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ…

Ήταν εκεί όλοι! Ήταν εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κων/νος Καραμανλής, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, υπουργοί, βουλευτές και πλήθος κόσμου. Εκείνος όμως που πήρε το τεράστιο χειροκρότημα ήταν ο αρχηγός Στρατού Στρατηγός Φλώρος, όταν ακούστηκε το όνομά του.

Η ΛΥΠΗ…

Τεράστια λύπη πλάκωσε την αξιωματική αντιπολίτευση, που είχε επενδύσει σ’ ένα ενδεχόμενο διαχωρισμού θέσεως από την κυβέρνηση. Ήταν ενωτικός όσο χρειάζονταν, αλλά και επικριτικός προς πάσαν κατεύθυνση πάλι όσο χρειάζονταν. Αυτό λύπησε τους Τσιπροπολάκηδες που έμειναν με το δάχτυλο στο στόμα…

ΧΑΛΑΣΕ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ!

Λύπη και κλάααμααα και από κάτι ακροδεξιόπουλα τύπου Αντώναρου, που δεν έκανε κάτι να σπάσει η παράταξη. Στάθηκε παραπάνω πατριώτης ο Α. Σαμαράς και χάλασε τα σενάρια, αναγκάζοντας τους επαναστάτες να γυρίσουν πίσω στον 16χρονο Ρομά, που τραυματίστηκε από σφαίρα αστυνομικού για ένα 20άρικο. Αυτό το 20άρικο ενόχλησε τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ όταν ο Κουφοντίνας δολοφονούσε τον Αξαρλιάν επειδή βιαζόταν η γυναίκα του να πάει διακοπές, ήταν ευχής έργον.

ΑΕΡΑΑΑ…

Δεν βλέπω καθόλου ρατσιστικά την αοιδό Μποφίλιου, που πετάχτηκε στα Λονδίνα με λονδρέζικη ενδυμασία που κάθε θηλυκό ζηλεύει. Απλά, με την ίδια ενδυμασία θα ήθελα να την απολαύσω σε Γραμμο-Βίτσι να δίνει αγώνες υπέρ των Κομμουνιστοσυμμοριτών και των Συριζόπουλων, για ν’ απελευθερωθεί η χώρα από τον Κυριάκο!.. 

Ο ΧΑΜΟΣ!..

Χαμός στα σοσιαλμίντια με την «Λονδρέζα» Μποφίλιου, που μόλις είχε βγάλει τα φυσεκλίκια και τις αρβύλες καθώς και το δίκοχο και έκοβε βόλτες σε λονδρέζικες πλατείες και σοκάκια, λανσάροντας καπιταλιστικές συνήθειες! Γούστο της και καπέλο της της ομορφονιάς, που λέει και καμιά μα..κια αριστερή για να περνάει η ώρα. Τα λέει αυτή για να τα πιστεύουν οι άλλοι και όχι η ίδια. Αριστερή είναι, όχι χαμένη!

Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ…

«Εγώ πήγα για ομιλία κι εκείνοι με βράβευσαν για την προσφορά μου στον πρωτογενή τομέα»! Έτσι δικαιολόγησε την τελευταία τιμητική του διάκριση ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης που κάποιοι την είδαν ως βράβευση αγροκτηνοτρόφου!..

Η ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ…

Φυσικά και δεν αρνήθηκε αυτή την τιμητική διάκριση ο Αλέκος, ο οποίος προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει πράγματα και καταστάσεις και να είναι έτοιμος για την διεκδίκηση μιας ακόμη θητείας στον αυτοδιοικητικό χώρο, τον οποίο, αν θυμάμαι καλά, υπηρετεί από το 1986, ξεκινώντας από το Δήμο Μετσόβου ως δημοτικός σύμβουλος!

ΟΙ ΘΗΤΕΙΕΣ…

Υπολογίστε πόσες θητείες πέρασαν από τότε, πρώτα στο Δήμο Μετσόβου ως δήμαρχος και στη συνέχεια ως νομάρχης Ιωαννίνων δύο θητείες και από το 2010 μέχρι τώρα ως περιφερειάρχης Ηπείρου. Αν τον ρωτήσεις ως πότε, η απάντηση είναι «όσο μπορώ και κυρίως έως να ολοκληρώσω το έργο μου», που είναι η κλασική απάντηση των αυτοδιοικητικών… 

ΤΟ ΟΜΟΙΩΜΑ…

 Ένα ομοίωμα εφίππου οπλίτη απόκτησε ο δήμος Κόνιτσας πρόσφατα και τον τοποθέτησε σε περίοπτη θέση στο δημαρχείο. Ήταν μια χειρονομία από τον σύνδεσμο Αποστράτων Αξιωματικών Τεθωρακισμένων προς το δήμο Κόνιτσας, σε ανάμνηση των αγώνων που έγιναν και στην περιοχή κατά την περίοδο των πολεμικών επιχειρήσεων!

Η ΣΚΕΨΗ… 

Αυτή η πράξη της δωρεάς έχει να κάνει με τη σκέψη δημιουργίας πολεμικού μουσείου και στην Κόνιτσα, κάτι που έχει προταθεί εδώ και πολλά χρόνια από την πολιτεία, αλλά που όλα μένουν στις σκέψεις και τις προτάσεις. Το ότι έχει εμπλακεί και ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι μπορεί και να υλοποιηθεί η σκέψη. Έτσι μαζί με τον έφιππο οπλίτη του ’40, στο ίδιο μουσείο μπορεί να έχει θέση το άγαλμα της Φρειδερίκης, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο όταν η Κόνιτσα βάλλονταν από τους Βαφειάδηδες. Το άγαλμα που ξήλωσε το καθεστώς της 21ης Απριλίου, όταν κατήργησαν τη Βασιλεία το 1973. Λέω εγώ τώρα! Αλλά ο δήμαρχος έχει τον πρώτο λόγο…

Ο ΑΣΤΑΤΟΣ… ΚΑΙΡΟΣ!

Πήγε Αλβανία για τη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά ο καιρός ήταν μουντός και δεν του επέτρεψε να πάει στα χωριά της Β. Ηπείρου όπως είχε προγραμματίσει. Είχε μουντέψει ο καιρός στην Αλβανία προτού φτάσει εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, από τις δηλώσεις Έντι Ράμα ότι η Ελλάδα είχε μπει στην ΕΕ με μπαγαποντιές!

Ο ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ…

Όταν ο υπογράφων στη ΔΕΘ είχε χαρακτηρίσει δορυφόρο του Ερντογάν τον Έντι Ράμα, ο Κυριάκος είχε… ψιλοτσαντιστεί κι έτσι έπρεπε να κάνει διότι έτσι επιβάλλουν οι διπλωματικές τακτικές. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν κάνει παιχνιδάκια με τους Τούρκους, για να λέει ότι παίζει κάποιο ρόλο στα Βαλκάνια.

Η ΑΟΖ… 

Στόχος της χώρας μας και του ίδιου του πρωθυπουργού είναι η διευθέτηση της ΑΟΖ και αυτό περνάει μέσα από τις ενταξιακές κινήσεις της Αλβανίας στην ΕΕ. Από κει όμως, μέχρι το να υποστηρίζει ο Αλβανός ότι η Αλβανία θα ενταχθεί στην ΕΕ με το σπαθί της κι όχι όπως κάποιες άλλες χώρες, δηλαδή η Ελλάδα, με… άλλα κόλπα, υπάρχει πολύς δρόμος.

ΤΑ ΓΥΡΙΣΕ!

Όταν κατάλαβε την μα..κια που είπε ο Έντι Ράμα άρχισε να… μυξοκλαίει λέγοντας ότι δεν είναι αυτό που καταλάβατε ότι είπα. Εγώ αν και, σοσιαλιστής αγαπώ πολύ τον Κυριάκο, που είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά έχω φίλο και τον Τσίπρα! Επιστράτευσε όλες τις παπαριές για να δικαιολογήσει όλα όσα πιο πριν είχε πει για την Ελλάδα.

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ…

Άκουγε ο Κυριάκος τον Ράμα ν’ απολογείται και έσπαγε πλάκα μαζί του, τον άκουγα και εγώ και πήρα το αίμα μου πίσω και ουδέποτε μετάνιωσα για τον χαρακτηρισμό μου ως δορυφόρου του Ερντογάν. Απλά ο Κυριάκος είναι πρωθυπουργός και πρέπει να είναι πιο ψύχραιμος. Το αν ντράπηκε ο Έντι Ράμα θα σας γελάσω…

Η ΠΡΟΣΜΟΝΗ… 

Εκείνοι που έμειναν με την χαρά της επίσκεψης ήταν οι Βορειοηπειρώτες, που περίμεναν πως και πως τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ήταν τέτοια η προσμονή που είχαν στήσει ολόκληρα πανηγύρια για να τον υποδεχτούν. Δυστυχώς, έμειναν με τη χαρά και με ένα πελώριο ερώτημα τι ακριβώς συνέβη, διότι τα περί καιρού δεν τα πιστέψαν…

ΣΥΝΤΟΜΑ!

Η διαβεβαίωση ότι σύντομα θα επισκεφθεί τα χωριά της Β. Ηπείρου ήλθε από τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό. Τόνισε μάλιστα ότι αυτό θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα και θα γίνει σε περισσότερα χωριά απ’ ότι θα γίνονταν προχθές, που ο χρόνος ήταν περιορισμένος. Ήταν και το ραντεβού με το ίδρυμα Α. Σαμαρά στο οποίο έπρεπε να παραστεί.

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ…

Ημέρα μνήμης η προηγούμενη Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, για όλους όσους ακόμη θυμούνται τι ακριβώς έγινε 4 Δεκεμβρίου 1944 στην Αθήνα. Για τους ξεχασιάρηδες να θυμίσουμε ότι τότε έγιναν τα λεγόμενα ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ, όπου στρατός και χωροφυλακή κράτησαν την Αθήνα όρθια και την Ελλάδα ολόκληρη από την «επισύνδεσή» της στο άρμα της Σοβιετίας, όπου οι ελευθερίες έτρεχαν από τα μπατζάκια τους…

H ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ…

Αναγεννούμε το μίσος, μας κατηγορούν οι τότε κατσαπλιάδες χωρίς να τους περνάει από το μυαλό ότι η μνήμη είναι χρέος τιμής, προς όλους εκείνους που κράτησαν Θερμοπύλες στα στενά του συντάγματος χωροφυλακής Μακρυγιάννη. Προτιμούν τη λησμονιά γιατί έχουν, φαίνεται, στο μυαλό κάποια στιγμή να το ξαναεπιχειρήσουν. Λέμε τώρα!

ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ…

Δυστυχώς, ο εμφύλιος πάντα πληγώνει όλες τις πλευρές. Εμφύλιος χωρίς αίμα δεν έχει υπάρξει και μάλιστα αδελφικό αίμα! Αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε για να μην την ξαναζήσει καμία γενιά. Δεν υπάρχουν νικητές παρά μόνο νικημένοι σ’ ένα πόλεμο! πόσο μάλλον σε έναν εμφύλιο. Τον έχει πληρώσει ακριβά ο τόπος μας τον εμφύλιο και μάλιστα πολύ ακριβά! Αρκεί να φανταστεί κανείς ότι ο εμφύλιος σπαραγμός από 1944-1949 στοίχησε σε πολλαπλάσιο αριθμό θυμάτων απ’ ότι ο Ελληνοιταλογερμανικός πόλεμος! Ας το έχουμε κατά νου…

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.