Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ…

Έχουμε μπει στην τελική εκλογική ευθεία , η οποία θα τελειώσει κάπου εκεί τον Μάιο, μέσα ή τέλος δεν έχει σημασία. Τα κόμματα ετοιμάζονται όχι μόνο σε λεκτικό επίπεδο αλλά και σε οργανωτικό, αφού σβήνονται και γράφονται ονόματα στις λίστες. ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ έχουν τον πρώτο λόγο και έπονται άλλα κόμματα από ακραίους χώρους, αριστεράς και δεξιάς. 

ΟΝΟΜΑΤΑ…

Ακούγονται ονόματα ενδιαφερομένων για εμπλοκή στη βουλευτική σκηνή σε πανελλήνιο επίπεδο αλλά και σε περιφερειακό. Μέχρι στιγμής όμως ανακοινώσεις επίσημες δεν έχουμε. Ακόμη τα τρία μεγάλα κόμματα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ δεν οριστικοποιούν τις λίστες, με το ΠΑΣΟΚ να το πάει από μήνα σε μήνα από τον περασμένο Οκτώβριο. Ίσως, λένε, τέλος του μηνός να γίνουν ανακοινώσεις ονομάτων του ΠΑΣΟΚ σ’ όλη τη χώρα! 

ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ…

Όταν λίγο-πολύ οι υποψήφιοι για υποψηφιότητες γνωρίζουν ποιοι έχουν το προβάδισμα σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, τότε μια απροθυμία υφίσταται και γι’ αυτό υπάρχουν καθυστερήσεις ανακοινώσεως ονομάτων. Εκεί που αναμένεται να υπάρχει μια κόντρα είναι σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, που στο Νομό Ιωαννίνων διεκδικούν μια έδρα και οι κόντρες θα γίνουν μεταξύ Σάκη Οικονόμου-Τζούφη-Στέφου στον ΣΥΡΙΖΑ και Τσίμαρη-Γάτσιου στο ΠΑΣΟΚ. Στη ΝΔ τα πράγματα δεν αλλάζουν και πολύ, αφού οι νυν βουλευτές δεν κινδυνεύουν και τόσο πλην ενός! 

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ…

Στην Θεσπρωτία η οποία έγινε μονοεδρική, μάλλον ντέρμπι για έναν θα υπάρξει με τον Μάριο Κάτση να κινδυνεύει. Στην Άρτα, που κάποιοι ΠΑΣΟΚοι είχαν βάλει με το νου τους να «φάνε» τον Χρ. Γκόγκα του ΠΑΣΟΚ, μάλλον θα μείνουν με τη χαρά, αφού η έδρα χάνεται. Στην Πρέβεζα τα πράγματα φαίνεται να μένουν στα ίδια και στα κόμματα και στα ονόματα. 

❁ Η ΜΟΜΦΗ…

Το δικό της τριήμερο ζει η Ελληνική Βουλή μετά την κατάθεση μομφής από τον Αλ. Τσίπρα, με αφορμή τις παρακολουθήσεις προσώπων από την ΕΥΠ, που κατά το νόμο που έχει θεσπιστεί από το 2002 είναι νόμιμες. Πάει γυρεύοντας ο Αλέξης και θα πληρωθεί με το ανάλογο τίμημα!

■ ΤΟ… ΓΡΑΜΜΑ!

Βουλωμένο γράμμα διάβασε ο Αλέξης που όμως το ξεβούλωσε ο Ράμμος και εκείνος έκανε τον παλικαρά φέρνοντας το ζήτημα στη Βουλή. Πήγε στον Ράμμο για να πάρει τα ονόματα που όμως τα είχε από πριν και τελικά φάνηκε ότι ο Ράμμος τα έμαθε από τον Αλέξη! Σουρωτήρι η Ανεξάρτητη Αρχή στην οποία φαίνεται να κατοικοεδρεύουν όλα τα Συριζόπουλα του κόσμου…  

❖ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ…

Η ευθύνη της κυβέρνησης ήταν που δεν ξεκαθάρισε την κόπρο του Αυγεία, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε υπό την εποπτεία του την λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Γι’ αυτή την μεγαλοθυμία του τώρα, καλείται να δώσει εξηγήσεις στην Βουλή και σε 2-3 μήνες και στο λαό.

❁ Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ…

Την ώρα που γράφεται η στήλη δεν έχουμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αλλά δεν αμφισβητείται η συσπείρωση των κυβερνητικών βουλευτών. Ήταν απλός θεατρινισμός του Αλέξη, μπας και κερδίσει κανένα ποντάκι στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να τον δείχνουν στα τάρταρα. Αν είχε… κάκαλα, ας έκανε πρόταση μομφής πριν από πολύ καιρό. Τώρα απλά για τις εντυπώσεις! 

■ Η ΑΠΟΓΝΩΣΗ

Κίνηση απεγνωσμένη αντιπερισπασμού αυτή του Τσίπρα, για να ρίξει στάχτη σε όσα αποκαλύπτονται από τις σακούλες του Καλογρίτσα και από τα αποκαλυπτήρια του απατεώνα κουκουλοφόρου μάρτυρα της NOVARTIS.

❖ ΟΙ ΚΟΝΤΡΕΣ…

Το εκλογικό πανηγύρι άνοιξε για τα καλά και καθημερινά θα γινόμαστε μάρτυρες σε κόντρες εντός κι εκτός Βουλής, όμως, αντί οι κόντρες να γίνονται για ουσιώδη ζητήματα όπως είναι η οικονομία και τα εθνικά θέματα, αναλώνονται σε ζητήματα δήθεν προστασίας της δημοκρατίας, την οποία ο Αλέξης ο ίδιος την έριξε στα σκουπίδια το 2015 με το περιβόητο δημοψήφισμα και όταν έστελνε τους Έλληνες να συνωστίζονται στα ΑΤΜ να βγάλουν 50 ευρώ την ημέρα, κάτι που έκανε την Περιστέρα να πλαντάζει στο κλάμα κάθε 5 Ιούλη.  

❁ ΣΤΗΝ Β. ΗΠΕΙΡΟ…

Τα 32 χρόνια από την ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ γιόρτασαν προχθές οι Έλληνες της Β. Ηπείρου και είχαν καλεσμένους από Ελλάδα. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η βουλευτής ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή, ενώ τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα ο βουλευτής Θεσπρωτίας Β. Γιόγιακας, ο οποίος έτσι εξασφάλισε έναν λόγο να κάνει πολιτική και στον Βόρειο-Ηπειρωτικό χώρο!

■ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ…

Στην συγκέντρωση, εκτός των άλλων, «χρίστηκαν» από την Φ. Πιπιλή και υποψήφιοι δήμαρχοι σε δήμους της Μειονότητας που είναι σε αγαστή συνεργασία με το καθεστώς Έντι Ράμα, κάτι που έκανε πολύ κόσμο να κάνει δεύτερες σκέψεις περί των σχέσεων Μητσοτάκη-Ράμα και τα όσα περνά η μειονότητα από το αλβανικό καθεστώς.

❖ ΤΑ ΧΡΙΣΜΑΤΑ…

Πολλοί ήταν εκείνοι που δυσαρεστήθηκαν απ’ αυτή την πρωτοβουλία της κ. Πιπιλή, η οποία εντελώς άκριτα «έχρισε» δημάρχους σε Χειμάρα-Φοινίκη-Δερβίτσιανη χωρίς να της πέφτει λόγος και φοβάμαι χωρίς να έχει εξουσιοδότηση από τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σε πρόσφατο ταξίδι απέφυγε να κάνει κάτι τέτοιο. 

❁ Η ΣΠΕΚΟΥΛΑ…

Δεν άφησαν τις καλύτερες των εντυπώσεων στους απλούς Έλληνες της Β. Ηπείρου, εκείνοι που προσπάθησαν να κάνουν σπέκουλα σε μία τόσο σπουδαία εκδήλωση που οργανώθηκε εκτός συνόρων. Αν δεν το γνωρίζουν το ζήτημα, καλό είναι να σιωπούν. Κι αυτή η εκπροσώπηση του προέδρου της Βουλής από τον κ. Γιόγιακα, τι λόγο εξυπηρετούσε εκτός από το να βρει μια αφορμή ο βουλευτής να απαγγείλει λογύδριο; Τα Εθνικά ζητήματα θέλουν πολλή προσοχή, για να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις. Οι Βορειοηπειρώτες ξέρουν πολύ καλά ποιοι είναι οι χρήσιμοι για να γίνουν οι εκλεκτοί τους! 

■ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ…

Το αυτονόητο, κι αυτό που από τούτη την στήλη έχουμε επισημάνει πολλάκις, ζήτησε ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας την περασμένη Κυριακή στην ετήσια εκδήλωση που γίνεται στην μητρόπολη και που είναι αφιερωμένη στη μνήμη των πεσόντων του 1947-48 υπερασπιζόμενοι την περιοχή. Μιλάμε για την επαναφορά και επανεγκατάσταση του αγάλματος της τέως Βασίλισσας Φρειδερίκης, το οποίο είχε στηθεί στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας και το οποίο αφαιρέθηκε την περίοδο της δικτατορίας, μετά το «δημοψήφισμα» του Ιουλίου του 1973 

❖ Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ… 

Το άγαλμα της Φρειδερίκης αφαιρέθηκε από τους συνταγματάρχες οι οποίοι το 1973 λίγο πριν το Πολυτεχνείο, είπαν να απαλλαγούν οριστικά από το θεσμό της Βασιλείας, ξεχνώντας πως ο Βασιλιάς ήταν εκείνος που άνοιξε την πόρτα του τρελοκομείου για να μπουν εκείνοι μέσα. Μιλάμε για τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο που αποδήμησε εις Κύριον πρόσφατα.

❁ Η ΤΙΜΗ…

Γιατί όμως είχε τοποθετηθεί άγαλμα της Φρειδερίκης στην πλατεία της Κόνιτσας και διατηρούνταν εκεί μέχρι το 1973; Ήταν μια τιμή προς την ίδια την τότε Βασίλισσα η οποία, αψηφώντας κινδύνους, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή στο πλάι του Εθνικού στρατού που προσπαθούσε να κρατήσει τον τόπο ελεύθερο, πολεμώντας τον Μάρκο Βαφειάδη που έφτιαχνε δικό του κομμουνιστικό κράτος με πρωτεύουσα την Κόνιτσα!

■ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ…

Από τα Χριστούγεννα του 1947 ο «Δημοκρατικός Στρατός» του Μάρκου Βαφειάδη, είχε καταλάβει καίριες θέσεις γύρω από την Κόνιτσα και ήταν πεπεισμένος ότι πολύ γρήγορα θα ήταν κυρίαρχος, κάνοντας το όραμα πραγματικότητα με το στήσιμο κυβέρνησης στην κωμόπολη. Δυστυχώς γι’ αυτόν, ευτυχώς για την Κόνιτσα και την Ελλάδα, το όνειρο έσβησε, όταν ο Εθνικός στρατός ήταν εκεί και κατάφερε να του χαλάσει το όνειρο.

 ❖ Η ΣΥΝΤΡΙΒΗ… 

Από 25 Δεκ. 1947  έως 6 Γενάρη 1948 και μετά από σφοδρές μάχες, οι κομμουνιστικές δυνάμεις υπέστησαν συντριβή και αποσύρθηκαν κατά Γράμμο-Βίτσι, όπου τον Αύγουστο του 1949 έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο «κομμουνιστική Ελλάδα» με τον Μάρκο Βαφειάδη και άλλους συντρόφους του να βρίσκουν καταφύγιο στους κομμουνιστικούς παραδείσους που ονειρεύονταν. Το 1981 επέστρεψαν στην Ελλάδα για να τιμηθούν ακόμη και με βουλευτικό αξίωμα!

❁ Η ΤΑΦΗ…

Το 1981 που πέθανε η Φρειδερίκη και που έπρεπε να ταφεί στο πλάι του Βασιλιά Παύλου της δόθηκε μία 6ωρη προθεσμία να κηδευτεί! Ξεχάστηκε η δική της συμβολή στα γεγονότα της Κόνιτσας απέναντι στον συμμοριτισμό, στα οποία η ίδια είχε συμμετοχή. Εκεί βρέθηκε στις 6 Γενάρη 1948 να εμψυχώνει τον Εθνικό στρατό, όταν οι πολιτικοί της εποχής κρύβονταν στα διάφορα προάστια της Αττικής! 

■ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ…

Ένα σωρό δήμαρχοι πέρασαν από την Κόνιτσα μετά το 1973 και όλοι υπόσχονταν ότι θα αποκαταστήσουν τη μνήμη και την τάξη, επαναφέροντας το άγαλμα της Φρειδερίκης στη θέση όπου ήταν μέχρι το 1973. Ακόμη κι ένας αξιωματικός ως δήμαρχος δεν τόλμησε να αποκαταστήσει τη μνήμη, διότι οι «προοδευτικοί» αντιδρούν και δεν θέλουν να τους υπενθυμίζει το τι έγινε και δεν παραδόθηκε η Κόνιτσα και η χώρα στο κομμουνισταριό. Ο δε σημερινός δήμαρχος Ν. Εξάρχου κάτι είχε υποσχεθεί, αλλά κι εκείνος δεν τόλμησε μέχρι στιγμής… 

❖ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ… 

Έτσι, για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι αυτός ο εμφύλιος σπαραγμός στοίχισε σε ανθρώπινες ζωές ένθεν κακείθεν. Ο ΔΣΕ είχε 458 νεκρούς και 217 τραυματίες. Ο ΕΣ 149 νεκρούς, 458 τραυματίες και 68 αγνοούμενους.

 Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.