Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ;

«Κάναμε και 25.000 πλειστηριασμούς, ε και τι έγινε;» το είπε ο Αλέξης σε συνέντευξή του στον ALPHA και έδειξε να είναι ενοχλημένος από την υπενθύμιση που του έκανε ο Σρόιτερ. Είναι λίγοι οι 25.000 για τον Αλέξη, που άνοιξε εκείνος την κερκόπορτα των FUNDS με νόμο που θέσπισε επί ημερών εξουσίας της ΠΦΑ. Τώρα ζητά την ΔΦΑ (Δεύτερη Φορά Αριστερά) για να ολοκληρώσει εκείνος την παράδοση…

ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΟΙ!

Το ξαναγράψαμε, η κυβέρνηση και το τραπεζικό σύστημα μπορούν να ξεχωρίσουν τους αδύναμους από τους μπαταχτσήδες και να προστατέψει τους πρώτους με την μια και μοναδική κατοικία. Όλα τα άλλα είναι τερτίπια των αληταριών, που κρατούν στα χέρια τους το χαρτί του πλειστηριασμού, αγοράζοντας μπιρ παρά τον κόπο και τον μόχθο εκείνων που μια ζωή δούλευαν για να σπιτώσουν την οικογένεια.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ…

Εντάξει να ληφθούν μέτρα για όλους που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην καταβολή της δόσης του δανείου για το σπίτι. Για εκείνο τον έρμο, που δεν πήρε δάνειο για σπίτι και μένει σε ενοίκιο και μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει θέλει 300 έως 600 ευρώ ενοίκιο, θα νοιαστεί κανείς; Εκείνος δεν είναι έρμαιο του ιδιοκτήτη, που αν δεν πληρώσει κινδυνεύει να μείνει στους πέντε δρόμους; Ακούει το κράτος δικαίου;

 ❁ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ…

Επανέρχεται η στήλη στην υπόθεση παραχώρησης στο Δήμο του στρατοπέδου Βελισσαρίου, η οποία ξαναήρθε στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα από την σημερινή δημοτική αρχή, της οποίας ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ είχε ανοίξει προ ολίγου καιρού. Πρόκειται για ένα σπουδαίο ζήτημα, του οποίου η λύση βρίσκεται στα χέρια της κεντρικής εξουσίας.

 ■ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΦΤΑΝΕ!..

Από τότε που η δημοτική αρχή Ν. Γκόντα είχε φτάσει πολύ κοντά στην παραχώρηση πάνω από 2/3 κάπου στο 2008-2009, πέρασαν δύο δημοτικές αρχές Φίλιου-Μπέγκα και καμία δεν νοιάστηκε να ανοίξει το ζήτημα, διότι τα 2/3 δεν τους έφταναν και τα ήθελαν όλα! Μάλιστα όταν ήταν στην ίδια παράταξη Φίλιος-Μπέγκας-Ελισάφ, ήταν εκείνοι που πολέμησαν αυτή την συμφωνία της δημαρχίας Ν. Γκόντα, στηρίζοντας όλη την αντιπολιτευτική τακτική τότε. 

❖ Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ…

Πέρασαν έκτοτε 15 χρόνια και μόλις το 2022 ο δήμαρχος Ελισάφ και λίγο πριν ασθενήσει, έκανε κουβέντα στην Αθήνα για μερική παραχώρηση και προφανώς πολύ πιο κάτω από ότι είχε συμφωνήσει ο Ν. Γκόντας και που καθόλου δεν είχαν ανοίξει ως απαίτηση Φίλιος-Μπέγκας…

❁ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΔΡΟΜΟ!

Την τακτική που ακολούθησαν Φίλιος-Μπέγκας-Ελισάφ ως αντιπολίτευση στο Δήμο, δηλαδή την παραχώρηση 100% του στρατοπέδου, πάει να ακολουθήσει ο κ. Καλογιάννης, με την επίσκεψη που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα στο Δήμο απόντος του δημάρχου. Μια επίσκεψη και μια συζήτηση που σήκωσε πολύ «σκόνη» αν και καταχείμωνο…

■ Ο Γ. ΖΑΨΑΣ…

Κάτι ανάλογο πάει να συμβεί και με τον άξονα Γιάννινα-Κακαβιά. Κι αυτός δεν μας κάνει τρίιχνος και τον θέλουμε τετράιχνο και καλά κάνουμε. Του ιδίου δόγματος ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Ζάψας, που είναι ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια, ο οποίος κι εκείνος είναι «ή όλα ή άστο να πάει…»!

❖ ΟΨΙΜΑ!

Θέλει τώρα τετράιχνο τον άξονα Ιωάννινα-Κακκαβιά, αλλά 4 ½ χρόνια με ΣΥΡΙΖΑ ως περιφερειακός σύμβουλος «εκπρόσωπος» ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Ηπείρου, μούγγα! Ούτε μια γραμμή δεν έπεσε επί ημερών τους σε μελέτες για αυτό το έργο, για το οποίο τώρα ρίχνουν τα αναθέματα.

 ❁ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ…

Κάπου εκεί στα μέσα του Μάρτη έρχεται ο πρωθυπουργός στον νομό και ίσως πάει μέχρι Κακκαβιά και Κόνιτσα. Λίγο πριν ή λίγο μετά, θα έχει γίνει ο διαγωνισμός για τον άξονα και εκεί ελπίζω να μας δοθεί ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε το θέμα «ΑΞΟΝΑΣ», όπως το κάναμε στις ΔΕΘ από όταν έγινε αρχηγός της ΝΔ το 2016. Εμείς δεν το ξεχάσαμε και πάντοτε το επικαιροποιούσαμε και ο «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» ήταν εκεί όταν έπρεπε και όπως έπρεπε. Άλλοι ήταν απόντες, που ανακαλύπτουν όψιμα ότι στην Ήπειρο χρωστάνε και δεν τους χρωστάει…

■ ΤΟ ΒΑΡΟΣ…

Όταν λέμε Ήπειρος δεν εννοούμε μόνο Γιάννινα, αλλά και τους άλλους νομούς Άρτα-Πρέβεζα-Θεσπρωτία. Απλά τα Γιάννινα είναι η «πρωτεύουσα» και σ’ αυτά ρίχνεται το βάρος. Παρ’ όλα αυτά και τα Γιάννινα έχουν δικαίωμα διεκδικήσεων, αλλά όχι μόνο στο κατώφλι εκλογών.

❖ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ…

Δικαίωμα έχει η Πρέβεζα να διεκδικεί πρόσβαση στην ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ στην Καμπή. Δικαίωμα έχει η Ηγουμενίτσα να διεκδικεί παράκαμψη της πόλης και σύνδεση στο Μαυρομάτι με ΕΓΝΑΤΙΑ. Δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού, όλοι όσοι έμειναν να φυλάνε Θερμοπύλες σ’ αυτές τις περιοχές.

 

❁ Η ΜΑΤΑΙΩΣΗ!

Ματαίωσε ή ανέβαλε για μια άλλη φορά η Πανηπειρωτική την διαμαρτυρία που είχε προγραμματίσει για προχθές Τετάρτη στο Σύνταγμα, στη Βουλή, στο Μαξίμου και δεν ξέρω πού αλλού. Έγινε ένα ψιλό μπάχαλο γι’ αυτή την ματαίωση στο εσωτερικό της Πανηπειρωτικής αλλά τελικά επικράτησε η άποψη της ματαίωσης.

 

■ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ…

Ήθελαν, λέει, οι Ηπειρώτες της αποδημίας στην Αθήνα να διαμαρτυρηθούν για την ερήμωση των χωριών της Ηπείρου που η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να το αποτρέψει, αν και αυτή είναι εκείνη που φέρνει την κύρια ευθύνη… Οι ίδιοι όμως είναι… κατσικωμένοι στην Αθήνα και επισκέπτονται τα χωριά τους μόνο τον Αύγουστο για κανένα πανηγύρι!...

 

❖ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ! 

Αν θυμάμαι καλά, τέτοια κίνηση με πλακάτ και συνθήματα που θα χρησιμοποιούσαν πρώτη φορά θα το έκανε η Πανηπειρωτική, η οποία μετά το φιάσκο της πίτας του Ηπειρώτη στο ΣΕΦ έχει χάσει… αυγά και πασχάλια. Προφανώς, αυτή η απαξίωση της συμμετοχής οδήγησε τους ιθύνοντες να προβούν σε πικετοφορία στη Βουλή και όπου αλλού, για να αποδείξουν ότι έχουν λόγο παρουσίας.

 

❁ Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ…

Διαμαρτύρονται για την ερήμωση των χωριών και καλά κάνουν, διότι αυτή η ερήμωση είναι μια τραγική πραγματικότητα. Εκεί στα χωριά, που άλλοτε έσφυζαν από ζωή και που τώρα δεν βρίσκεις άνθρωπο να πεις καλημέρα! Δυστυχώς, μετά τον πόλεμο και την δεκαετία του ’50, άρχισε η εσωτερική μετανάστευση και η Αθήνα πρώτα, αλλά κι άλλα μεγαλοαστικά κέντρα συγκεντρώνουν όλο τον πληθυσμό, αφού οι ντόπιες οικονομίες δεν μπορούσαν να ταΐσουν τόσο κόσμο.

 

■ Η ΕΡΗΜΩΣΗ…

Η ερήμωση των χωριών δεν είναι σημερινή υπόθεση κι έρχεται από πολύ μακριά. Στις δεκαετίες ’50-’60 άνοιξε ο δρόμος για Γερμανία, όπου οι Έλληνες και οι Ηπειρώτες κυρίως πήγαν να καζαντίσουν και τα κατάφεραν. Όσοι κι όταν επέστρεψαν δεν τους χωρούσαν τα χωριά τους και προτίμησαν μεγάλες πόλεις για να ζήσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Έκτοτε και μέχρι σήμερα η αιμορραγία μεγάλη και τα σπίτια κλειδαμπαρωμένα! 

❖ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ… 

Δεν ξέρω αν οι διοικούντες την ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ επιχείρησαν να συναντηθούν με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να του θέσουν όλα τα ζητήματα ή αν κατέφυγαν στην διαμαρτυρία κατευθείαν! Ξέρω όμως ότι τα περασμένα Χριστούγεννα, σύσσωμα επισκέφτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα, του είπαν τα κάλαντα και του ευχήθηκαν μακροημέρευση και άλλα τέτοια. Αν του ευχήθηκαν και καλή επιστροφή στην εξουσία και στο Μαξίμου, δεν το γνωρίζω και θα θέλαμε να το μάθουμε. Κυρίως να μάθουμε πως σκέφτεται εκείνος να γυρίσει στο Αθαμάνιο, που είναι η γενέτειρα των γονιών του και πως σκέφτεται ο Μάκης Κιάμος να γυρίσει να αναπτύξει το Προδρόμι στη Θεσπρωτία. Εστί δε Κιάμος και εκλεκτός αοιδός δημοτικής παράδοσης.

 ❁ ΟΥΤΕ ΚΑΦΕ!

Ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει προσωπική άποψη για την ερήμωση των χωριών και το διεπίστωσε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν επισκέφτηκε χωριά του Ζαγορίου και δεν βρήκε ένα καφενείο να πιει ένα ποτήρι νερό και ένα καφέ. Ήταν τότε, που υποσχέθηκε να αλλάξει το καθεστώς ασφάλισης σε τέτοια χωριά τα οποία εξισώνονται με εκείνα του… Κολωνακίου και της Κηφισιάς και σύρονται στα δικαστήρια από τον ΕΦΚΑ, αν τυχόν η γιαγιά δεν είναι ασφαλισμένη!

■ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ…

Ας δημιουργήσουν ένα καλύτερο καθεστώς λειτουργίας ενός καφενείου ή ενός μπακάλικου στα χωριά οι κυβερνώντες, αν θέλουν να ακούνε και να βλέπουν ανθρώπινη ύπαρξη στα χωριά. Διαφορετικά ας τα «κλειδώσουν» και να τα ανοίγουν τον Αύγουστο για πανηγύρια! 

❖ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ… 

Με εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κόσμου συναντήθηκε ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου, για να διευθετήσουν ζητήματα που εκκρεμούν από το 2002. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αναγνώριση των σπουδών τους και που βάσει ΠΔ εξισώνονται με απολυτήριο λυκείου. 2 ½ ώρες διήρκησε η κουβέντα και στο τέλος συμφώνησαν να τα βρουν οι δύο πλευρές, αναγνωρίζοντας τις σπουδές των καλλιτεχνών από διάφορες ιδιωτικές σχολές, μ’ εκείνες των ΤΕΙ. Φαίνεται να τα βρήκαν, αλλά οι καλλιτέχνες θα κάνουν σήμερα την προγραμματισμένη απεργία για να έχουν να λένε… 

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.