Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

Η… ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 

Το τέλος του Μ. Ελισάφ ως δημάρχου θα φέρει την αρχή διαδικασιών για τον αντικαταστάτη του, μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο όπου θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές. Κάποια στιγμή θα κινηθούν οι διαδικασίες όπως τις ορίζει ο νόμος και η πόλη θα αποκτήσει τον συνεχιστή και όχι τον αντικαταστάτη, διότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και αναντικατάστατος. Ελπίζουμε να επικρατήσει η λογική και σωφροσύνη και να μην υπάρξουν αναταραχές στην ΔΑ, η οποία λόγω της απλής αναλογικής αποτελείται από τρεις παρατάξεις συνεργαζόμενες. Στα πάντα υπάρχει λύση και δεν χρειάζονται εξάρσεις και κυρίως διαστρεβλώσεις διότι θα τα βρουν μπροστά τους!.. 

Η ΜΑΤΑΙΩΣΗ…

Εκείνο που δεν καταλάβαμε ήταν η ματαίωση εορταστικών εκδηλώσεων για τα 110 χρόνια από την ελευθέρωση της πόλης μας. Η κηδεία έγινε την Κυριακή, το πένθος τηρήθηκε απαρέγκλιτα, γιατί και ποιοι λόγοι επέβαλαν την ματαίωση των κύριων εκδηλώσεων για τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, κυρίως των παρελάσεων; Θεωρώ ότι και ο ίδιος ο Μ. Ελισάφ δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο. Το γαρ πολύ της θλίψεως, μάλλον γέννησε παραφροσύνη!.. 

ΧΩΡΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ…

Η σημερινή ΔΑ πορεύτηκε σύσσωμη και κάπως έτσι πρέπει να κλείσει και τον μετά Ελισάφ βίο της. Δε χωρούν τερτίπια και στρεβλή ερμηνεία του νόμου, που διέπει το καθεστώς συνδιοίκησης στο Δήμο, που λόγω της απλής αναλογικής επιβλήθηκε η σύμπραξη παρατάξεων. Στην προκειμένη περίπτωση η ΔΑ Ελισάφ αποτελούνταν από παράταξη Ν. Γκόντα και Άρη Μπαρτζώκα, άρα λόγο έχουν και οι τρεις παρατάξεις στην εκλογή νέου δημάρχου. Αυτό λέει και ο νέος νόμος, αλλά και η λογική. Οτιδήποτε άλλο βάζει μπουρλότο κι ας το έχουν κατά νου όλοι, όσοι περί άλλων τυρβάζουν και μεθοδεύουν. Έχουμε εκλογή δημάρχου και όχι επικεφαλής παράταξης. Το δεύτερο είναι υπόθεση δευτερευούσης σημασίας… 

❁ ΤΑ ΝΕΑ…

Τα μάθατε τα νέα; Ο πρώην πρωθυπουργός Κων/νος Καραμανλής ο Β’, δεν θα ξαναείναι κοινοβουλευτικός στο Ελληνικό Κοινοβούλιο! Προσέξτε! Αποσύρεται από τον κοινοβουλευτικό βίο έχοντας στις πλάτες του μισό αιώνα θητείας, όπως ο ίδιος σημείωσε στην λιτή καραμανλήδικη ανακοίνωση, ίσως 60 μέρες πριν τις εθνικές εκλογές!

 ■ 13 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ…

Ετελείωσε τον κοινοβουλευτικό βίο κατά τα λεγόμενά του, όχι όμως και τον πολιτικό-πολιτειακό ενδεχομένως βίο ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος επί 13 σχεδόν χρόνια παρέμεινε στα βουλευτικά έδρανα ως απλός βουλευτής. Ήταν στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας, με τις ιδέες τις οποίες ο Καραμανλής ο Α’ μεταλαμπάδευσε με την ίδρυση της ΝΔ το 1974. Αυτές τις ιδέες υπηρέτησε πιστά και σαν πρωθυπουργός 2004-2010 και σαν βουλευτής πριν και μετά τις παραπάνω χρονολογίες. 

❖ Ο ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΕΡΟΣ!

Ο μακροβιότερος αρχηγός της ΝΔ ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος από ένα σημείο και μετά έγινε το σύμβολο της φιλελεύθερης παράταξης. Αυτός, ο μακροβιότερος αρχηγός αποχωρεί από τον κοινοβουλευτισμό και ο χρόνος θα δείξει αν θα προτιμήσει την γενική ή την μερική αποστρατεία και αν θα «μονάσει» ή θα δοκιμάσει στην Ηρώδου Αττικού. 

❁ ΤΟ… ΣΚΟΥΞΙΜΟ 

Μετά την αποχώρηση Καραμανλή, ποιος θα αντέξει το κλάμα κάποιων ορφανών τύπου Αντώναρου που θα πνίξει τον πόνο του ξανά στις αγκαλιές του Τσιπρισμού και του Πολακισμού. Και κλαίει άσχημα το παλικάρι. Κάτι ανάλογο με το άλλο ορφανό, ονόματι Κύρτσος που από πολέμιος του Καραμανλισμού στα χρόνια του ΚΝΙΤΗ, εισπήδησε στη ΝΔ μπας και λιγδώσει το αντεράκι του…

■ ΔΕΝ ΖΕΙ ΝΑ ΧΑΡΕΙ…

Δεν ζει και ο Τράγκας να χαρεί με την «αποστρατεία» Καραμανλή που τον είχε σε εκτίμηση όσο καιρό εξυπηρετούνταν τα καλά και συμφέροντά του και έφτιαχνε παλάτια σε Ελλάδα, Αμερική, Λονδίνο, Παρίσι κλπ. Τέτοια οδύνη δεν θα την ζήσουμε…

❖ ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ…

Άφησε το αποτύπωμά του στην πολιτική και στη χώρα ο Κ. Καραμανλής Β’, δικαιώνοντας τον μπάρμπα Εθνάρχη μέχρι ενός σημείου. Ήταν εκείνος που, όταν χρειάστηκε, είπε γιόκ στους μεγάλους σε θέματα εθνικού περιεχομένου, όπως στην περίπτωση των Σκοπίων. Αυτό δεν το συγχώρησαν οι «σύμμαχοι» σε Ευρώπη και ΗΠΑ και έβαλαν λυτούς και δεμένους να τον φάνε. Το πέτυχαν το 2010 κι έκαναν πρωθυπουργό τον Γιωργάκη, που μας έβαλε με τα μπούνια στα μνημόνια και έκτοτε μέχρι σήμερα να πληρώνουμε σπασμένα…

❁ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ…

Γιατί τώρα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές; Θα μπει το ερώτημα από ορισμένους που θα ζητήσουν εξηγήσεις για την παραίτηση. Το ίδιο ερώτημα θα έμπαινε όποτε κι αν γίνονταν αυτό. Όπως απάντηση δεν λάβαμε γιατί παρέμενε στα έδρανα της Βουλής αφού ούτε μια φορά στα 13 χρόνια από την «αποστρατεία» του δεν τον είδαμε στο βήμα της Βουλής, ενώ τον είδαμε τρεις-τέσσερις φορές να παίρνει δημόσια θέσεις για πολύ σοβαρά ζητήματα ως πρώην πρωθυπουργός.

■ ΤΟ 4Ο  ΣΥΝΕΔΡΙΟ…

Ήταν τον Μάρτιο του 1997 όταν η ΝΔ, έκανε συνέδριο και μπήκε και θέμα ηγεσίας, αφού ο αείμνηστος Μ. Έβερτ είχε χάσει τις εκλογές από τον Κώστα Σημίτη. Εκεί στο ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ έγινε το συνέδριο, εκεί μπήκε και το θέμα νέας ηγεσίας. Υποψήφιοι Γ. Σουφλιάς, Μ. Έβερτ, Β. Πολύδωρας και Κων/νος Καραμανλής. Ήταν εκεί και ο υπογράφων, παρακολουθώντας τις εργασίες όλου του συνεδρίου και κυρίως του παρασκηνίου.

❖ ΤΑ… ΜΕΤΩΠΑ!

Ενώ όλα έδειχναν ότι μετά τον Έβερτ ο Γ. Σουφλιάς είχε τον πρώτο λόγο, εν τούτοις τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Στο σπίτι του Γιάννη Βαρβιτσιώτη λίγο πριν αποφασίστηκε η υποψηφιότητα Κ. Καραμανλή και αυτό έγινε πράξη τον Μάρτη του 1997. Με ποσοστό 40,73% ο Κ. Καραμανλής έγινε αρχηγός ΝΔ. Στη δεύτερη θέση ο «Μητσοτακικός» Γ. Σουφλιάς με 30,52%, ο Μ. Έβερτ 25,34% και ο Βύρων Πολύδωρας 3,4%.  Αυτά στην πρώτη ψηφοφορία, διότι στη δεύτερη ψηφοφορία επικράτησαν οι «Καραμανλικοί» κερδίζοντας με 69,16% έναντι 30,84% των «Μητσοτακικών». 

❁ ΤΟ ΦΡΕΣΚΑΡΙΣΜΑ…

Τα παραπάνω για φρεσκάρισμα της μνήμης, με αφορμή την παραίτηση του Κ. Καραμανλή Β’ από τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα. Το επόμενο διάστημα θα το περάσουμε με τον σπαραγμό του Πολάκη, για το κενό που αφήνει πίσω του ο Κ. Καραμανλής. Θα μπορεί όμως να παρηγορείται με έναν άλλο γνήσιο εκφραστή του Καραμανλισμού, τον Κ. Καραμανλή Γ’, ο οποίος κατέχει υπουργικό αξίωμα στη σημερινή κυβέρνηση.

 ■ Ο… ΤΡΑΧΑΝΑΣ

Η χώρα μας έχει «απλωμένο τραχανά» εντός κι εκτός. Εντός με εκείνους που μ’ ένα νόμο και ένα άρθρο θα σβήνανε τα μνημόνια και θα έβαζαν τη Μέρκελ στο ένα πόδι, για να καταλήξουν να αλλοιώνουν δημοψήφισμα τα άγρια μεσάνυχτα και να στέλνουν τους Έλληνες στα ΑΤΜ να ζητιανεύουν τα λεφτά τους!

❖ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ!.. 

Τέτοιες μέρες κανένας Έλληνας δε θέλει να τις ζήσει ξανά. Αφήστε που απειλούν ότι, είτε με το καλό είτε με το άγριο, θα έλθουν για Δεύτερη φορά που δεν θα μοιάζει με την πρώτη και μόνο ξερονήσια δε λένε ότι θα ανοίξουν. Και οι Καραμανλήδες δεν πρέπει να επιτρέψουν τέτοιου είδους πισωγυρίσματα. Ούτε καν να δώσουν δικαίωμα στην σπέκουλα τυχοδιωκτών. 

 ❁ ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΕΔΩ…

Ο Μωυσής Ελισάφ δεν κατοικεί πια «εδώ». Από την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι αναπαύεται στο Εβραϊκό νεκροτομείο και η αιωνιότητα θα τον κρατά πλέον στην αγκαλιά της. 

■ Η ΜΑΧΗ ΖΩΗΣ…

Έδωσε μια τρίμηνη μάχη ζωής και την έδωσε με αξιοπρέπεια. Η απώλεια είναι για τη σύζυγό του πρώτα και μετά για όλους όσους τον γνώρισαν και καθ' οιονδήποτε τρόπο συνεργάστηκαν μαζί του. Απώλεια για την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, την οποία υπηρέτησε ως δημοτικός σύμβουλος πρώτα και ως δήμαρχος επί 3 ½, περίπου, χρόνια. Απώλεια και για την ισραηλιτική κοινότητα, τόσο σε τοπικό και εθνικό επίπεδο όσο και στο διεθνές στερέωμα. Τέλος απώλεια και για την πανεπιστημιακή κοινότητα της οποίας ήταν μέλος από την αποφοίτηση από την Ιατρική σχολή μέχρι το θάνατό του.

❖ ΤΟ… ΜΥΣΤΙΚΟ! 

Ήταν ένα κρυφό μυστικό η ολιγόμηνη περιπέτεια του που έδινε την τελευταία και σπουδαιότερη μάχη, που είχε να κάνει με την ίδια του τη ζωή. Λίγο πολύ γνωρίζαμε την κατάληξη της μάχης, αλλά ο σεβασμός επικράτησε σε όλα τα μήκη και πλάτη όχι μόνο της πόλης μας αλλά της χώρας και στο εξωτερικό. Ο Μωυσής είχε καταφέρει να βγει εκτός των στενών συνόρων της πόλης και της χώρας κυρίως από την ημέρα που εξελέγη δήμαρχος των Ιωαννίνων. 

❁ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ!

Έγραψε και ο διεθνής τύπος για την εκλογή του πρώτου Ισραηλιτικής καταγωγής δημάρχου στην Ελλάδα κάτι που αφενός μεν χαρακτηρίστηκε ως σπουδαίο γεγονός, αφετέρου δε, αποδείκνυε τις σχέσεις που είχε ο ίδιος αναπτύξει στα πέρατα του κόσμου. 

■ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΣΕ!.. 

Ήταν μεγάλος, λένε πολλοί, για να χωρέσει στα Ιωάννινα κι αυτό αποδείχτηκε από όλα όσα ακολούθησαν μετά το άγγελμα του θανάτου του. Όλες οι ηγεσίες της χώρας, αρχής γενομένης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαν ένα λόγο να εκθειάσουν το πέρασμα του Ελισάφ από τη ζωή μέχρι το θάνατό του. Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, Αλ. Τσίπρας, Ν. Ανδρουλάκης, Βαγγ. Βενιζέλος και πλείστοι άλλοι έπλεξαν το εγκώμιο του εβραίου κι όχι μόνο Μ. Ελισάφ κι όλοι μίλησαν για το στίγμα που αφήνει φεύγοντας τόσο πρόωρα από τη ζωή.

❖ ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ… 

Ήταν όλοι τους εκεί στην κηδεία του Μωυσή Ελισάφ. Ήταν εκεί στη συναγωγή που για πρώτη φορά άνοιξε σε τόσο πλήθος. Ήταν εκεί στα Εβραϊκά μνήματα, όπου έγινε η ταφή του και που εκεί θα κατοικεί πλέον. Αυτά τα Εβραϊκά μνήματα για τα οποία ο ίδιος είχε φροντίσει κάπου εκεί στα 2010-11 να αποδοθούν στην ισραηλιτική κοινότητα των Ιωαννίνων και για τα οποία τόσος θόρυβος είχε γίνει πριν αλλάξει το καθεστώς ιδιοκτησίας. Αλλά αυτά στο μέλλον κι όταν θα έχει καταλαγιάσει η λύπη από την απώλεια του Μ. Ελισάφ.  

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.