Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

ΟΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ…

Σήμερα το βράδυ στην κεντρική ομιλία του, αναμένεται να προδιαγράψει το μέλλον της Ηπείρου. Θα ξαναβάλει την Ήπειρο στο χάρτη της ανάπτυξης και μια περιέργεια την έχουμε να ακούσουμε πως θα γίνει αυτό. Ωστόσο, κάποιες επιφυλάξεις υπάρχουν από τους Ηπειρώτες…

Η ΑΛΗΘΕΙΑ…

Τα περί τρένων τα ξεχάσαμε, μετά τον τελευταίο αποκλεισμό από τα ίδια τα χείλη του Μητσοτάκη. Είπε μια μεγάλη αλήθεια, άσχετα εάν εμείς το πήραμε κατάκαρδα και ιδιαίτερα εκείνοι που ετοίμαζαν βαλίτσες να ταξιδέψουν Γιάννενα-Ηγουμενίτσα του καλοκαιρινούς μήνες για μπάνιο στο Δρέπανο!

ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ!

Όμως, κ. πρωθυπουργέ δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να ξεχάσουμε τον άξονα, Γιάννενα-Κακαβιά που θα γίνονταν τετράιχνος αλλά ο Καραγιάννης μας είπε δεν βγαίνουμε… μωρ’ μάνα μου και γι’ αυτό θα βολευτείτε με τρίιχνο! Από μήνα σε μήνα το πήγαινε το δίδυμο Καραμανλή-Καραγιάννη και πέρασαν τέσσερα χρόνια κι ακόμη τα βιολιά στον τόπο!

ΟΥΔΕΝ ΝΕΩΤΕΡΟΝ!

Θα γίνονταν, λέει, διαγωνισμός μέσα στο 2022 για τον άξονα για να μετατεθεί τον Γενάρη του 2023. Μετά το πήγαν για τον Μάρτη του 2023 και μπήκαμε στον Απρίλη κι ακόμη ουδέν νεώτερον! Επειδή Καραγιάννης γιοκ, μήπως εσείς κύριε πρωθυπουργέ ξέρετε κάτι;

ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ…

Μετά τον άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά, έρχονται οι άξονες Καμπή-Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα-Μαυρομάτι στα σύνορα με Αλβανία. Ήπειρος είναι και εκεί και περιμένουν να φέξει και γι’ αυτούς και δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. 

ΤΑ… ΟΥΡΛΙΑΧΤΑ!

Δεν μπορούμε να ακούμε κ. πρωθυπουργέ την Όλγα από την Άρτα, τον Μπάρκα από την Πρέβεζα, τον Μ. Κάτση από την Θεσπρωτία και την Μερόπη από τα Γιάννινα να… ουρλιάζουν περί μηδενικού έργου στην Ήπειρο, όταν οι ίδιοι δεν μετακίνησαν ένα λιθαράκι επί ημερών τους! 

ΟΙ ΚΟΡΔΕΛΕΣ…

Περιέφεραν τον ανεκδιήγητο Σπίρτζη από Νομό σε Νομό στην ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ να κόβει κορδέλες και στο τέλος έφεραν και τον Αλέξη Τσίπρα να κόψει και αυτός κορδέλες στην Αμπελιά, γνωρίζοντας τον τόπο του κατ’ αυτόν τον τρόπο ως Ηπειρώτης που δηλώνει ο ίδιος, καθότι έχει καταγωγή από το ορεινό Αθαμάνιο της Άρτας.

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ…

«Η Ήπειρος προμαχούσα» μπορεί και πρέπει να γίνει καλύτερη και το δικαιούται! Επειδή είναι γνωστό ότι τρέφετε, κ. πρωθυπουργέ, μια αδυναμία, δείξτε το ανάλογο ενδιαφέρον και κάντε την να μπορεί να έχει διέξοδο στον υπόλοιπο κόσμο. Εσείς προσωπικά έχετε άποψη για το πως μπορεί να αναπτυχθεί και σε ποιους τομείς η Ήπειρος, κι αυτό περιμένουν οι Ηπειρώτες να ακούσουν απόψε στις 7 μ.μ. στο «Du Lac».

❁ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

Σήμερα στα Γιάννενα ο πρωθυπουργός στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας, για να χαράξει τη νέα στρατηγική ανάπτυξη της Ηπείρου! Αυτό τουλάχιστον ακούγεται από την ημέρα που ανακοινώθηκε η επίσκεψη του, η οποία ενώ αρχικά είχε οριστεί για 31 Μαρτίου, τελικά πήγε μια εβδομάδα πιο πίσω...

■ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ…

Η αλήθεια είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει επισκεφτεί τα Γιάννινα πολλάκις τα τελευταία χρόνια, είτε ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε ως πρωθυπουργός και αυτό δεν αμφισβητείται. Εκείνο που συζητιέται είναι αν η Ήπειρος μπήκε στο χάρτη της ανάπτυξης επιστρέφοντας προς αυτήν το κράτος των Αθηνών, όσα ο Ηπειρωτισμός προσέφερε σ’ αυτό διαχρονικά... 

❖ Η ΟΜΙΛΙΑ…

Σήμερα το βράδυ στο «Du Lac» στις 7 θα μιλήσει ο πρωθυπουργός και αναμένεται να εξαγγείλει νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα, ενώ το πρωί θα εγκαινιάσει νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», η οποία είναι το σήμα κατατεθέν του κλάδου στον ελλαδικό χώρο και η οποία εξάγει τα προϊόντα της σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο(!) από Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία και Αφρική ακόμη… 

❁ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ…

Με εγκαίνια στην «ΔΩΔΩΝΗ» και μια επίσκεψη σε μελισσοκομική μονάδα στον Κατσικά, ο Μητσοτάκης δίνει στίγμα ενδιαφέροντος για τον πρωτογενή τομέα ο οποίος δεν περνάει και στα καλύτερά του τα τελευταία χρόνια.

■ ΤΟ… ΧΡΥΣΑΦΙ!

Κατ’ εξοχήν κτηνοτροφική περιοχή κάποτε η Ήπειρος, της οποίας το γάλα ήταν το χρυσάφι και το αποζητούσαν από όλες τις περιοχές της χώρας μας. Τα τελευταία χρόνια η συρρίκνωση ολοένα και μεγαλώνει και οι κτηνοτρόφοι λιγοστεύουν! Παρ’ όλα αυτά, η «ΔΩΔΩΝΗ» κυρίως καταφέρνει να κρατάει ακόμη λίγο τις τιμές, έτσι ώστε να μην γίνεται αφανισμός των κοπαδιών.

❖ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ…

Σ’ αυτό τον ευαίσθητο χώρο της κτηνοτροφίας κυρίως, θέλει να στείλει ένα μήνυμα ο πρωθυπουργός ότι θα νοιαστεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα και το κάνει με την επίσκεψη στην ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ. 

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ…

Ωστόσο, ο χώρος της κτηνοτροφίας εξακολουθεί να περνάει δύσκολα και οι τσαρλατάνοι των δήθεν γαλακτοβιομηχανιών εξακολουθούν να τον σκυλεύουν παραποιώντας την ταυτότητά του! Εξακολουθούν κυρίως οι επιτήδειοι του θεσσαλικού κάμπου να βαπτίζουν το εισαγόμενο γάλα σε ελληνικό και να παρασκευάζουν φέτα, η οποία παράγεται αποκλειστικά και μόνο από ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα, σε αναλογία 30-70%! 

■ ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ…

Πολύ πρόσφατα η ίδια η γαλακτοβιομηχανία της Θεσσαλίας, συνελήφθη να παραβιάζει τον κανόνα της παραγωγής της φέτας και προχώρησε στην δική της «συνταγή» με γάλα αγνώστου προελεύσεως, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στους συνεπείς, που τηρούν με ευλάβεια τους κανόνες παραγωγής φέτας ΠΟΠ.

 ❖ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΠ ΦΕΤΑΣ!

Επί Μητσοτάκη, επιτέλους, δημιουργήθηκε η ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ, η οποία σαν στόχο έχει την προστασία των προϊόντων του γάλακτος. Ωστόσο, οι επιτήδειοι εξακολουθούν να λυμαίνονται τον χώρο και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι ευρισκόμενοι σε απόγνωση, κρεμούν στα τσιγκέλια τα κοπάδια τους προς τέρψιν των Βούλγαρων-Ολλανδών-Δανών και κυρίως των κοτζαμπάσηδων του θεσσαλικού κάμπου…

 ❁ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ…

Πρέπει κι επιβάλλεται να ενισχυθεί ο κλάδος της κτηνοτροφίας και γι’ αυτό πρέπει να ληφθεί μέριμνα από το ίδιο το κράτος. Καλόν είναι να επιδοτούνται τα νέα άτομα μέχρι 39 ετών για απόκτηση νέας κατοικίας, αλλά το ίδιο πρέπει να ισχύσει για νέους κτηνοτρόφους, αν θέλουμε να ακούμε κουδούνια και κυπριά στην Ελληνική ύπαιθρο.

■ Η ΦΑΡΜΑ…

Πρότυπο κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας είναι η φάρμα Βασ. Νάκη στα Ραβένια στο Πωγώνι. Πρόκειται για μια υπερσύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα χιλιάδων προβάτων, η οποία σε καθημερινή βάση εφοδιάζει γαλακτοβιομηχανίες με τόνους πρόβειου γάλακτος. Αυτή η μονάδα θα μπορούσε να γίνει πρότυπο για το στήσιμο παρόμοιων μονάδων, κυρίως στην Ήπειρο, η οποία εκ θέσεως στο χάρτη προσφέρεται.

❖ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ!..

Εκτός από την «ΔΩΔΩΝΗ» ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί άλλη μια υπερσύγχρονη μονάδα την NATECH, η οποία κινείται στον χώρο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης! Πρόκειται για μια υπερσύγχρονη μονάδα η οποία εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο των Τραπεζών και όχι μόνο και έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα κι αυτό μόνο τυχαία δεν έγινε…

❁ Η Β. ΗΠΕΙΡΟΣ… 

Εκτός από τούτη την Ήπειρο, υπάρχει κι ένα άλλο κομμάτι της Ηπείρου που ακούει στο όνομα Βόρειος Ήπειρος, η οποία περιμένει κι εκείνη να ακούσει τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού κι έτσι όπως τον γνώρισαν πριν από λίγους μήνες στα Ελληνικά χώματα. Δυστυχώς στην «μοιρασιά» του 1945 έμειναν σκλαβωμένα στα χέρια του Χότζα και σήμερα του Ράμα.

■ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ…

Περιμένουν κι εκείνοι, όσοι έμειναν, να ακούσουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ποια θα είναι η τύχη τους στον γενικότερο χάρτη της ανάπτυξης, για να δουν πόσο νοιάζεται η μάννα Ελλάδα γι’ αυτούς. Είχαν ακούσει από τον πατέρα Μητσοτάκη, θέλουν να δουν έργα από τον υιό Μητσοτάκη. Άλλωστε είσαστε οι δύο Έλληνες πρωθυπουργοί, που επισκέφτηκαν την Β. Ήπειρο μετά την σκλαβιά του 1945. 

❖ Ο ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ…

Όσον αφορά τον ποδηλατόδρομο περιμετρικά της λίμνης που εξαγγείλατε πριν δύο χρόνια, αφήστε τον καλύτερα. Περιφέρεια, Δήμος, υπουργοί, βουλευτές δεν μπορούν ακόμη να συνεννοηθούν για τα σύνορα της θρυλικής Παμβώτιδας! Ακόμη, εδώ και σαράντα χρόνια δεν έχει βγει το περιβόητο προεδρικό διάταγμα, το οποίο διαχρονικά επαγγέλθηκαν κυβερνήσεις… 

❁ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΟΓΙΑ!.. 

Πολύ συγκινητικά τα τελευταία λόγια του αποδημήσαντα δημάρχου Μ. Ελισάφ, έτσι όπως τα μετέφερε η σύζυγός του Κλεοπάτρα Χατζηγιάννη-Ελισάφ. Στα λίγα λόγια που μετέφερε προς το δημοτικό συμβούλιο και κυρίως για όλους όσους συμπαραστάθηκαν στο πένθος, πουθενά δεν είδαμε να μιλάει ο Μ. Ελισάφ για ορισμό διαδόχου στο δημαρχιακό θώκο, όπως ο σημερινός δήμαρχος διατείνεται.

■ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ…

Δεν αμφισβητώ επουδενί τα τελευταία λόγια του Μ. Ελισάφ, ο οποίος είχε συναίσθηση της κατάστασης που βίωνε και γι’ αυτό ήταν λιτός στα λόγια του. Το ζήτημα που μπαίνει αν μεταξύ των τελευταίων λόγων του κάνει κάπου λόγο για «διορισμό» αντικαταστάτη του. Ο σεβασμός προς τον εκλιπόντα και κάθε εκλιπόντα, πρέπει να αποδίδεται απ’ όλους όσους ειλικρινά τον αισθάνονται!..

 Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.