Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ…

Η ομιλία Μητσοτάκη στα Γιάννενα ήταν μια δυνατή προεκλογική εκδήλωση που έστελνε μηνύματα προς κάθε γωνιά της χώρας, αρχίζοντας από την φύλαξη των συνόρων στον Έβρο και καταλήγοντας στην παραχώρηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας για 40 χρόνια, αντί ενοικίου 84,5 εκατομμυρίων ευρώ.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ…

Της ομιλίας είχαν προηγηθεί συνάξεις υπουργών σε Ιωάννινα-Πρέβεζα-Ηγουμενίτσα, όπου συζητήθηκαν κατά τόπους επιμέρους ζητήματα. Σε κάθε νομό κάτι είχαν να προσφέρουν και αφήνοντας απ’ έξω κάποια μεγάλα έργα, που ούτε καν κουβέντιασαν! Ένα τέτοιο ήταν ο κόμβος σύνδεσης ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ-ΠΡΕΒΕΖΑΣ.

ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ…

Στην Πρέβεζα βρέθηκαν Σοφία Ζαχαράκη, υφυπουργός Τουρισμού Στ. Πέτσας και Λ. Μενδώνη. Ξεχώρισε η δήλωση της Μενδώνη ότι προετοιμάζεται η αρχαία Νικόπολη να μπει στην UNESCO ως προστατευόμενη περιοχή. Κάτι ανάλογο ανέφερε ο πρωθυπουργός για το Ζαγόρι, του οποίου η ένταξη θα συζητηθεί στη σύνοδο που θα γίνει τους επόμενους μήνες στην Σαουδική Αραβία.

 Ο ΣΤΟΧΟΣ…

«Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Ήπειρο τουριστικό προορισμό 12 μήνες τον χρόνο», είπε ο πρωθυπουργός και φαίνεται να το εννοεί, αφού ο ίδιος σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο το έχει κάνει πράξη. Η Αρίστη και το Ζαγόρι είναι οι περιοχές που συχνά επισκέπτεται ο ίδιος και όπως έχει γραφτεί έχει αποκτήσει οικόπεδο στον Αγ. Μηνά για μελλοντική κατασκευή εξοχικού!

 Η… ΑΠΕΙΛΗ!

Εκτός από την κατασκευή του άξονα προς Κακαβιά, ο γνωστός πλέον Γ. Καραγιάννης «απείλησε» ότι θα φτιάξει και άξονα Καλπάκι-Κόνιτσα. Δεν ξέρω αν το έχει εντάξει για το 2030 ή για το 3030!

ΟΛΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

Τέτοια πολιτική παρουσία δεν είχαμε ξαναματαδεί στον τόπο μας. Πρωθυπουργός και πολυπληθές υπουργικό κλιμάκιο περιόδευσε στην Ήπειρο και έδειξαν όλοι μαζί ότι μπορεί κι ετούτος ο τόπος κάποια στιγμή να γίνει καλύτερος…

  Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ 2030!

«Χτίζουμε την Ήπειρο του 2030 προσφέροντας ένα πακέτο 380 έργων που θα αλλάξει την παραμελημένη Ήπειρο», είπε ο πρωθυπουργός κι έδειξε να το εννοεί. Για να γίνει όμως αυτό, προϋπόθεση είναι να του ανανεωθεί η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στις εκλογές της 21ης Μαΐου.  

ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΣΑΝ!..

Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε τέτοια συγκέντρωση, όπως αυτή που έγινε στο συνεδριακό κέντρο του «Du Lac», το οποίο αποδείχτηκε πολύ μικρό να χωρέσει τον κόσμο και ακόμη κι αυτό το προαύλιο χειμώνα καιρό δεν χωρούσε. 

ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ!

Πήγαν εκεί οι Ηπειρώτες να μάθουν από πρώτο χέρι κι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για το τι έκανε για την Ήπειρο και τι σκέφτεται να κάνει γι’ αυτή, αν και οι Ηπειρώτες συμβάλλουν στην επανεκλογή εκείνου στην πρωθυπουργία και της ΝΔ στην κυβέρνηση.

ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΘΟΣ!

Αυτή η κοσμοσυρροή δείχνει ότι ο κόσμος δεν έπαψε να νοιάζεται για τον τόπο του, σε γενικό και ειδικό επίπεδο. Παλιού καιρού η παρουσία πολιτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του πρωθυπουργού, κάτι που δεν πρέπει να το πάρει αψήφιστα ο Μητσοτάκης στην δεύτερη θητεία του.

ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ!

«Μιλάμε για εκλογές πρώτης Κυριακής και αυτοδυναμία», είπε ο πρωθυπουργός για να ξεμπερδεύει μια και καλή από εκείνους που έχουν τάξει στον εαυτό τους να επιστρέψουν στην εξουσία με το καλό η το …άγριο δίνοντας βάση στο άγριο, όπως απείλησε ο περιβόητος Σπίρτζης. 

ΟΙ… ΤΥΧΕΡΟΙ!

ΔΩΔΩΝΗ, ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, NATECH και μια μελισσοκομική επιχείρηση στην περιοχή Κατσικά είχαν την τιμητική τους την ημέρα της επίσκεψης του πρωθυπουργού, αφού εκείνος τις επιχειρήσεις επισκέφτηκε δείχνοντας το ενδιαφέρον σε χώρους όπου δραστηριοποιούνται, βάζοντας την Ήπειρο στον δρόμο της ανάπτυξης, όπως ο ίδιος τόνισε. 

ΛΑΘΟΣ!

Δεν ξέρω γιατί και πως ο πρωθυπουργός δεν επισκέφτηκε τις πτηνοτροφικές ΠΙΝΔΟΣ – ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, που είναι οι μεγαλύτερες σε όλη την χώρα. Δεν ήθελε ο ίδιος ή δεν θέλησαν εκείνες ή όσοι προγραμμάτισαν τα έκαναν από κούπες, που λένε και στο χωριό μου;

Ο ΦΙΛΟΣ ΑΛΕΚΟΣ!

«Από την ημέρα που έγινα πρωθυπουργός ο φίλος μου ο Αλέκος μου έφαγε τα αυτιά με την κατασκευή του άξονα Γιάννενα-Κακαβιά και εγώ ανταποκρίθηκα. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν μπει μπουλντόζες», είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, στέλνοντας παράλληλα και το μήνυμα στήριξης για μια ακόμη φορά του Αλέκου Καχριμάνη για την Περιφέρεια Ηπείρου!

Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ…

Μετά τον άξονα σειρά πήρε η παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου στον Δήμο Ιωαννιτών. Πρώτη φορά ακούγεται από χείλη πρωθυπουργού μια τέτοια δέσμευση, για ένα ζήτημα που ξεκίνησε επί δημαρχίας Ν. Γκόντα για να περάσει από τις συμπληγάδες Φίλιου-Μπέγκα-Ελισάφ, όταν ήταν όλοι μαζί και λύσσαξαν να μην παραχωρηθεί το 2008, επειδή το ήθελαν όλο και δεν τους έφτανε το 65% που είχε εξασφαλιστεί!

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

Τέλος έδωσε ο Πλακιωτάκης στην υπόθεση παραχώρησης από τον ΟΛΗΓ της χερσαίας ζώνης στους Δήμους Ηγουμενίτσας-Φιλιατών. Αυτή η περιουσία πλέον περνάει στους Δήμους, ενώ παράλληλα θα έχουν ανταποδοτικά από τον ΟΛΗΓ, ο οποίος κατά 67% πέρασε στον όμιλο GRIMALDI 

ΤΟ ΓΙΝΑΤΙ… 

Πήγε ο Πλακιωτάκης στην Ηγουμενίτσα και δεν επισκέφτηκε τον αντιπεριφερειάρχη Θ. Πιτούλη για να δώσει διαπιστευτήρια! Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να θυμώσει ο βλάχος και να ανταποδώσει, αρνούμενος να παραστεί στην συνάντηση που είχαν οι τοπικές αρχές στον ΟΛΗΓ. Θύμωσε ο αγάς ένα πράγμα!..

ΕΓΝΑΤΙΑ-ΜΑΥΡΟΜΑΤΙ…

Θα γίνει και ο άξονας ΕΓΝΑΤΙΑ-Μαυρομάτι, είπε ο Γ. Καραγιάννης ο οποίος μοίραζε αφειδώς έργα χτίζοντας την Ήπειρο του 2030! Σοβαρολογούσε ή έλεγε αυτά που ήθελαν να ακούσουν οι Θεσπρωτοί, που εδώ και πολλά χρόνια ζητούν κάτι μεγάλο για την περιοχή τους;

ΘΡΑΣΟΣ…

Κριτική στην παρουσία του πρωθυπουργού για όσα είπε και όσα δεν είπε, άσκησαν τα παιδιά της αντιπολίτευσης που είτε ως ΠΑΣΟΚοι ή ως ΣΥΡΙΖόπουλα, ξέχασαν το τριήμερο αναπτυξιακό συνέδριο που έκαναν στα Ιωάννινα «αναπτύσσοντας» την Ήπειρο! Ούτε μια πέτρα πάνω στην άλλη δεν έβαλαν και τώρα βγάζουν γλώσσα! Μιλάμε για απύθμενο θράσος… 

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ… 

Και την ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ και την ΕΓΝΑΤΙΑ, μόνο οι κυβερνήσεις της ψευτοαριστεράς δεν έφτιαξαν. Την μεν ΕΓΝΑΤΙΑ, εν μία νυκτί, δημιούργησε ο Κων/νος Μητσοτάκης, όταν ο Νίκος Γκατζογιάννης τον ενημέρωσε ότι στην Ευρώπη σχεδίαζαν να την περάσουν από Αλβανία-Γιουγκοσλαβία-Βουλγαρία. Η ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ ξεκίνησε επί Κ. Καραμανλή Β’, για να κόβει όμως κορδέλες ο Σπίρτζης κάθε 10 χιλιόμετρα! 

ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ…

Από την παρουσία της κυβέρνησης στην Ήπειρο κρατούμε, για μια ακόμη φορά τις υποσχέσεις ότι κάτι μπορεί να αλλάξει γι’ αυτόν τον τόπο, που στο παρελθόν έγινε αρωγός ανάπτυξης. Μερικά από όσα όλα έχουν προσφέρει οι Ηπειρώτες να επιστρέψουν, φτάνουν να γίνει η Ήπειρος ένας μικρός παράδεισος. Αρκεί όλα όσα υποσχέθηκαν να έχουν περιεχόμενο τέτοιο, που να βρουν τον δρόμο προς την ανάπτυξη! 

ΓΙΑ ΤΟΝ Μ. ΕΛΙΣΑΦ…

Μια προσωπική αναφορά στον φίλο του Μ. Ελισάφ έκανε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. Τον περιέγραψε με τα καλύτερα λόγια, κι έδειξε να λυπάται που ανάμεσα στους παρευρισκόμενους δεν ήταν κι εκείνος. Είχαν συνδεθεί φιλικά οι δύο άντρες και οι γυναίκες τους και ο Μητσοτάκης λυπήθηκε που δεν ήταν εκείνος να ακούσει από πρώτο χέρι την ικανοποίηση του αιτήματος του Μωυσή για την παραχώρηση του Βελισσαρίου!

ΤΑ ΚΑΡΑΒΑΚΙΑ! 

Από την μεγάλη ανάπτυξη της Ηπείρου, ερχόμαστε στην μικρή εικόνα των καραβιών στην Παμβώτιδα με την οποία ασχολήθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς. Ανακοίνωσε την ενίσχυση των πλεούμενων με 1 εκατ. ευρώ, για να αλλάξουν τους βενζινοκινητήρες με ηλεκτροκινητήρες, αφού πρώτα εκδοθούν και οι εκκρεμούσες άδειες από την Περιφέρεια! 

ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ…

Σωστή η σκέψη και η κίνηση του Γ. Αμυρά, αλλά μήπως έπρεπε να δοθούν κίνητρα και ενισχύσεις προς τους καραβοκύρηδες να αλλάξουν τα πλεούμενα τους, τα οποία θα προσφέρουν καλύτερους και ασφαλέστερους πλόες. Μια ιδέα ρίχνει η στήλη, μεταφέροντας και τις ανάγκες πολιτών που έχουν άποψη επί τέτοιων θεμάτων. 

ΝΕΕΣ ΑΔΕΙΕΣ…

Όσον αφορά τις εκχωρήσεις νέων αδειών, άμα «αδειάσει» κάποια στιγμή η συγκεκριμένη επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μπορεί να εξετάσει τα αιτήματα των ενδιαφερομένων που όμως, όπως λένε, λειτουργούν τα καράβια τους με ηλεκτρικούς κινητήρες!

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.