Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

OIKIA – ΜΟΥΣΕΙΟ!..

Αξιόλογη η συμβολή της Βουλής των Ελλήνων στην χρηματοδότηση για ανακαίνιση της οικίας Κώστα Φρόντζου, ο οποίος ήταν, είναι και θα είναι η εμβληματική προσωπικότητα που έβαλε την σφραγίδα του στην πόλη των γραμμάτων, τα Ιωάννινα. Αυτή η οικία μετατρέπεται σε Μουσείο Λαογραφίας και την ευθύνη λειτουργίας του έχει ο γνωστός καθηγητής Πανεπιστημίου και πρόεδρος IMIAX Κώστας Πέτσιος, ο οποίος επί χρόνια υπηρετεί την ΕΗΜ, από διάφορες θέσεις και που κι αυτή είναι δημιούργημα του αείμνηστου Κ. Φρόντζου.

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΑΣΟΥΛΑ…

Η συμβολή του Κώστα Τασούλα στην χρηματοδότηση για την ανακαίνιση είναι ξεκάθαρη και ο ίδιος αποφεύγει να κάνει αναφορές σε τέτοιου είδους ζητήματα, διότι προφανώς αποφεύγει να επενδύει πολιτικά σ’ αυτά και κυρίως από μετριοφροσύνη. Παρ’ όλα αυτά η αξιοποίηση των παρακαταθηκών του Κώστα Φρόντζου πρέπει να γίνεται και μακάρι να βρίσκονται και άλλοι Τασούλες! Να τα λέμε αυτά... 

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΤΣΙΟΣ…

Όσον αφορά τον καθηγητή Πανεπιστημίου μας και τη διαδρομή του στα γράμματα, στις επιστήμες και στον πολιτισμό είναι τεράστια! Είναι από τους λίγους που ασχολήθηκαν τόσο πολύ με την ιστορία και είναι από τους πολυγραφότατους που αφήνει τεράστιο διδακτικό, εκπαιδευτικό, επιστημονικό-ιστορικό έργο. Τελευταίο του ιστορικό αφιέρωμα είναι η αναφορά στον Ψαλίδα!

❁ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ…

Πολιτική εγκληματική οργάνωση χαρακτήρισε την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ του Βελόπουλου, ο μέχρι πριν λίγες μέρες βουλευτής Μυλωνάκης και μετά την… μετάθεση στα «σύνορα» που του έκανε ο αρχηγός του κόμματος! Ώστε τώρα είναι «εγκληματική οργάνωση» αν και  επί χρόνια συνυπηρέτησαν όλοι μαζί τα «ματζούνια» και τις επιστολές του Χριστού!

■ ΟΞΩ ΡΕΕΕΕ!..

«Πολιτική εγκληματική οργάνωση» λέει εκείνος, «όξω ρεεεε» λέει ο Βελόπουλος και εξόρισε τρεις βουλευτές στα πέρατα της επικράτειας, με το πρόσχημα ότι εκείνοι «αληθώριζαν», αλλά η αλήθεια κατά τον Μυλωνάκη είναι ότι ήθελε να βολέψει Κασιδιάρικα παιδιά! ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, λίγα μέτρα δρόμος, όπως έλεγαν εκεί στον κλεινόν Άστυ! 

❖ Η ΥΠΟΨΙΑ…

Το τι βγαίνουν από τα στόματα των δύο πρώην βουλευτών της ΕΛ. ΛΥΣΗΣ εναντίον του Βελόπουλου, ούτε που θέλει να τα ακούσει κανείς. Τύφλα νάχουν τα χωρισμένα ζευγάρια, που μετά τον χωρισμό λέγουν ο ένας για τον άλλο τα μύρια όσα! Βάλτε όλα αυτά κι άλλα τόσα για να έχετε εικόνα τι λένε οι δύο βουλευτές, που υποχρεώθηκαν σε… έξωση επειδή υπήρξε υποψία ότι είχαν βάλει πλώρη για άλλα κόμματα ή για να κάνει χώρο να υποδεχτεί «παιδιά» Κασιδιάρικα όπως λέει ο Μυλωνάκης… 

❁ ΟΙ ΓΕΥΣΕΙΣ…

Έχουμε να δούμε πράματα και θάματα μέχρι τις 21 Μαΐου, που θα γίνουν οι πρώτες εκλογές. Τώρα γευόμαστε «αντάρτικο» στην Ελληνική Λύση!

 ■ Η… ΠΡΟΒΙΑ

Βέβαια είχαμε δει και… επαναστάτη του γλυκού νερού που ακούει στο όνομα Αντώναρος. Αυτός ο πρώην γαλαζοφορεμένος, φόρεσε τα ροζάκια του και έτσι κυκλοφορεί πλέον, ζητώντας την ψήφο πολιτών της Αττικής! Απλά άλλαξε… προβιά ο τύπος και παριστάνει τον σωτήρα, κάπως όψιμα!

❖ ΟΙ ΚΟΝΤΡΕΣ…

Κόπηκε από υποψήφιος βουλευτής στο νομό Πρεβέζης και το τι γράφει για τον Συριζαίο βουλευτή του νομού δεν περιγράφεται. Μιλάμε για ανεξέλεγκτη κατάσταση. Όλα όσα λέγονται χαμηλόφωνα σε τέτοιες περιόδους μεταξύ υποψηφίων του ίδιου κόμματος, στην Πρέβεζα γίνονται… ουρλιαχτά και κανείς μέχρι τώρα δεν παρεμβαίνει να σώσει την κατάσταση.

❁ ΤΟ ΣΤΑΣΙΔΙ…

Από την πλευρά του ο εν λόγω βουλευτής Πρεβέζης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν σταματά να πιάνει στασίδι στα Αθηναϊκά κανάλια και δίνει παραστάσεις τέτοιες, που οι σχολιασμό περισσεύουν από όσα λέει. Μάλιστα κυκλοφορούν διάφορα βιντεάκια με όσα λέει ή δεν λέει. Είναι απόλαυση! 

■ ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ…

Εκδήλωση για τις γυναίκες έκανε η Μαρία Κεφάλα κι εδώ που τα λέμε είχε επιτυχία. Εκτός από τις γυναίκες την εκδήλωση τίμησαν και πολλοί «εκπρόσωποι» του ισχυρού φύλλου, για να ακούσουν τους βαθείς γυναικείους στοχασμούς και προβληματισμούς! Προεκλογική περίοδος είναι και όλα καλοδεχούμενα. Αναμένεται αντρική σύναξη, για να γίνουν και συγκρίσεις!

❖ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ…

Στον πολιτικό στίβο και ο Σπ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος στο παρελθόν έχει δοκιμαστεί ως δημοτικός σύμβουλος της ΑΝ. ΔΗΜ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ. Ο κ. Κωνσταντόπουλος βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο να κάνει ακόμη πιο γνωστή την παρουσία του με την δημοσιοποίηση του βιογραφικού του, στο οποίο εκτός των άλλων κάνει αναφορά στο γενεαλογικό του δέντρο. Ειδική αναφορά κάνει στον παππού του Σπύρο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στην πόλη μας την περίοδο της κατοχής, ενώ μεγάλη αναφορά και με φωτογραφικό υλικό κάνει στην δράση του πατέρα του Γιώργου, που και εκείνος ανακατεύτηκε πολλάκις στα τοπικά κοινά. Καλή η αναφορά στο παρελθόν, αλλά πολύ καλύτερο το μέλλον. Ξέρω-ξέρω. Το μέλλον βασίζεται στις πράξεις και στις εμπειρίες του παρελθόντος! Προλαβαίνω τυχόν αντιρρήσεις!

❁ ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ!

Σε θρίλερ ανάλογο με εκείνο της Αμβρακίας οδού μετατρέπεται η υπόθεση κατασκευής άξονα Γιάννινα-Κακαβιά, του οποίου ο διαγωνισμός θα ολοκληρώνονταν στο τέλος του 2022. Μια ακόμη αναβολή του διαγωνισμού ανάδειξης εργολάβου, λόγω της κόντρας των μεγαλοεργολάβων θα φέρει ακόμη πιο πίσω την έναρξη εργασιών και Κύριος οίδε πότε θα τελειώσει όλο αυτό το αλισβερίσι, που δεν είναι σημερινή συνήθεια…

 ■ Η ΜΑΝΕΣΤΡΑ…

Σιγά μην νοιάζονται οι εργολάβοι αν θα γίνει έργο στην Ήπειρο. Τους νοιάζει πως θα κάνουν λιγότερα, αλλά θα πληρωθούν για περισσότερα! Κάπου εκεί χαλάει… η μανέστρα και το πάνε από αναβολή, σε αναβολή μέχρι να τα βρουν. Από κοντά και η πολιτική εξουσία τύπου Καραγιάννη, που φτιάχνει μεγάλα έργα με κοπανιστό αέρα! Το ζήσαμε, το απολαύσαμε... Το κακό είναι ότι τέτοιους εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός και τον εκθέτουν με όσα λένε και κυρίως όσα δεν κάνουν! Η Ήπειρος δεν είναι ενός κατώτερου Θεού περιοχή αγαπητέ Κυριάκο…

 ❖ Η ΠΡΩΤΙΑ! 

Πρωτιά χτυπάει ο Τρ. Αλμπάνης στον νομό Ιωαννίνων, σύμφωνα με «δημοσκόπηση» της σελίδας aftodioikisi.gr, αφήνοντας λίγο πίσω την κ. Τζούφη, κάτι που φαίνεται να ήταν αναμενόμενο. Το αν αυτή η δημοσκοπική αποτύπωση θα επιβεβαιωθεί στην κάλπη, θα το δούμε στις 21 Μαΐου το βράδυ. Αν όμως έτσι είναι, τότε δεν θα πάνε χαμένες οι νουθεσίες του Τσίπρα περί της σπουδαιότητας της υποψηφιότητας του πρώην Πρύτανη.

❁ ΖΑΨΑΣ ΤΕΛΟΣ!

Δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Ζάψας και το γνωστοποίησε πρόσφατα επίσημα. Το είχαμε γράψει προ πολλού χωρίς, να κάνουμε αναφορά σε όνομα, διότι δεν είχε την σφραγίδα της επίσημης ενημέρωσης. Αφήνει την Περιφέρεια και τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος, αφού πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει εκτός ψηφοδελτίου για εθνικές εκλογές τον Γιώργο. Μην σας κάνει εντύπωση αν αντικαταστάτης του Γιώργου Ζάψα θα είναι ο Θανάσης Οικονόμου, αν φυσικά δεν έχει μια καλή τύχη στις βουλευτικές εκλογές. 

■ ΤΑ ΓΑΡΥΦΑΛΛΑ…

Με δύο γαρύφαλλα στο χέρι ο Αλ. Τσίπρας ανέβηκε στην πίστα και ήταν σαν να μιλούσε προς θαμώνες σκυλάδικου, για να τους πείσει πως αν ξανάρθει στην εξουσία όλοι θα ξημεροβραδιάζουν σε νυχτερινά «πολιτιστικά κέντρα», όπως τα είχε ονομάσει ο μακαρίτης ο Γιαννόπουλος. Μια δεύτερη όμως ανάγνωση μπορεί και να παρίστανε τον «άνθρωπο με το γαρύφαλλο», τον Νίκο Μπελογιάννη σε νέα όμως έκδοση, για να πουλήσει πνεύμα αγωνιστικότητας, γυρίζοντας καμιά 80αριά χρόνια τον τόπο πίσω! Διαλέγετε και παίρνετε!

❖ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ… 

Δεν γίναμε σοφότεροι για το πολιτικό μέλλον του Στ. Καλογιάννη, με τα όσα είπε σε συνέντευξή του την περασμένη Τρίτη. Το μόνο που έκανε ήταν ένας απολογισμός της πορείας του και ότι στο εξής θα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και θα παρεμβαίνει με παρατηρήσεις. Δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το από δω και πέρα, όσον αφορά την ενασχόληση του με τα κοινά και ίσως να περιοριστεί στη συγγραφή πεπραγμένων για τα 23 χρόνια θητείας στον Ελληνικό κοινοβούλιο... 

❁ Ο ΑΔΕΙΟΣ ΝΤΟΡΒΑΣ!...

Χωρίς ντορβά με υποσχέσεις για το αύριο της Ηπείρου, ήλθε στα Γιάννινα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ούτε μια αναφορά στον τόπο, παρά μόνο κορώνες αντιπολιτευτικές για Μητσοτάκη και Τσίπρα. Και να πάρει η ευχή, οι Ηπειρώτες τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και περίμεναν έστω και λίγα πράγματα να ακούσουν… 

■ ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ!

Τουλάχιστον όταν ήλθε ο Μητσοτάκης έδειξε να γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία της Ηπείρου και εξήγγειλε 380 έργα μέχρι το 2030! Ο Ανδρουλάκης ή δεν ήξερε ή δεν ήθελε να γνωρίζει, ή δεν τον ενημέρωσε κανείς για το σε ποιο τόπο έκανε επίσκεψη. Τσιμουδιά για την Ήπειρο από τον Ανδρουλάκη, που την κατάπιαν και οι Πασόκοι της περιοχής… 

❖ ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ… 

Συγκρότηση εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε με την συμμετοχή της Ζανέτ Τσίπρα, αδελφής του Αλέξη Τσίπρα. Η συντρόφισσα Ζανέτ θυμήθηκε την καταγωγή την ηπειρωτικής και είπε να βάλει πλάτη στον εκλογικό αγώνα, μπας κι έχει καλύτερη τύχη. Στην υπόλοιπη επιτροπή διακρίνονται ακόμα από τον χώρο της υγείας του νομού Ιωαννίνων και κυρίως το ΠΠΓΝΙ και εν μέρει από το Πανεπιστήμιο, μεταξύ άλλων αυτών και ο πρώην δήμαρχος Φ. Φίλιος, σε ρόλο στελέχους κι όχι υποψηφίου βουλευτή όπως ήταν η επιθυμία του…

 ❁ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ…

Το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας ανακοίνωσε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι έδειξε να εννοεί αυτά που υποσχέθηκε. «Βάλαμε τα θεμέλια της ανάπτυξης την προηγούμενη θητεία και πάνω σε αυτά πάμε να στήσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος», είπε και άνοιξε την ατζέντα του κυβερνητικού προγράμματος, που θα κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη στο μέλλον! Η αλήθεια είναι αν και η θητεία 2019-2023 πέρασε από συμπληγάδες εν τούτοις όχι μόνο στάθηκε όρθια η Ελλάδα αλλά έκανε πολλά βήματα μπροστά. Στις 21 Μαΐου ο Άγιος Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη ας βάλουν τα χέρια τους…

 Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.