ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Κάποτε… πνίγονταν!
✒ Θυμάστε το πρόβλημα που είχε η γειτονική μας Κέρκυρα με τα απορρίμματα μέχρι πριν κάποιους μήνες; Δεν είχαν πού να τα αποθέσουν, αφού ο ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη είναι κλειστός και το νησί κυριολεκτικά «πνιγόταν» μέσα σε βουνά σκουπιδιών…

Έχει πια καθαρίσει…
✒ Ε, λοιπόν, αυτό δεν υφίσταται πλέον και το διαπιστώνει κανείς εύκολα αν τύχει να επισκεφθεί το νησί και κυρίως την πρωτεύουσά του με τους 40.000 κατοίκους. Η Κέρκυρα «καθάρισε» απ’ τα σκουπίδια. Οι κάδοι της είναι άδειοι και υπάρχει παντού τάξη και καθαριότητα!

Φτιάχνουν μονάδα!
✒ Όχι, οι Κερκυραίοι δεν έφτιαξαν ακόμα εργοστάσιο επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων όπως εμείς. Το έβαλαν όμως σε τροχιά υλοποίησης τώρα που έστειλαν σπίτι τους τον πρ. δήμαρχο και πρ. περιφερειάρχη, οι οποίοι, λόγω ιδεολογίας, μπλόκαραν τη μονάδα επειδή ήταν κατά των έργων ΣΔΙΤ!

Σε δυόμισι χρόνια…
✒ Το εργοστάσιο της Κέρκυρας θα είναι έτοιμο σε δυόμισι χρόνια περίπου, όπως ενημέρωσε τη στήλη δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κερκυραίων, ο οποίος μας είπε ότι η νέα δημοτική αρχή έχει στρωθεί στη δουλειά. Μέχρι τότε, τα απορρίμματα του νησιού θα μεταφέρονται στη Μονάδα ΑΣΑ της Κοζάνης!

Πληρώνουν αγκυλώσεις!
✒ Θα πει κανείς, ακριβή υπόθεση η μεταφορά των σκουπιδιών ως τη Δυτική Μακεδονία. Φυσικά! Είναι το κόστος που καλείται να πληρώσει η Κέρκυρα για τις ιδεολογικές αγκυλώσεις κάποιων τοπικών αρχόντων της. Αν δεν υπήρχαν αυτοί, σήμερα το νησί θα είχε δική του μονάδα επεξεργασίας σε λειτουργία…

Άνιση η σύγκριση!
✒ Πάντως, η σύγκριση της πόλης της Κέρκυρας με τη δική μας είναι κυριολεκτικά… άνιση. Δεν βλέπεις κάτω τίποτε, ούτε χαρτάκι από τσίχλα, ακόμα και στα πιο πολυσύχναστα σημεία της. Σ’ εμάς πάλι, τα πεζοδρόμια, οι δρόμοι, οι πράσινοι χώροι είναι γεμάτοι καθημερινά με κάθε λογής σκουπίδι, ενώ οι κάδοι ξεχειλίζουν! 

Μείζον πρόβλημα…
✒ Η καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και η αποκομιδή εξελίσσονται τελικά σ’ ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Δημοτικής Αρχής Ελισάφ. Ένα θέμα που συνδέεται άμεσα με την καθημερινότητα όλων μας. Καλείται να αναμετρηθεί μαζί του και να δώσει λύσεις, κάτι που μέχρι στιγμής δεν το έχει πετύχει…

Δεν πάνε μία βόλτα;
✒ Μήπως να στείλουν από τον Δήμο μας μία αντιπροσωπεία στο γειτονικό νησί για να δουν με ποιο τρόπο τα καταφέρνουν εκείνοι με την καθαριότητα παρά τα πλήθη επισκεπτών που δέχονται; Είναι χρήσιμο να αντιγράφουμε καλές πρακτικές από άλλους Δήμους σε τομείς που υστερούμε!

Στο Εργαστήριο Φιλοσοφίας!
✒ Αν κάτι χαρακτηρίζει τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, είναι η ακαδημαϊκή κατάρτιση και η φιλομάθειά του. Το απέδειξε για μια ακόμη φορά κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Γιάννενα, όπου πέρα από τα «τυπικά», επέλεξε να επισκεφθεί και το  Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Σπάνια τεκμήρια…
✒ Η επίσκεψη του Προέδρου έδωσε αφορμή να έρθει στο φως της δημοσιότητας η έκθεση με τα σπάνια τεκμήρια που διαθέτει το Εργαστήριο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και άγνωστα αυτόγραφα χειρόγραφα του Αθανασίου Ψαλίδα της περιόδου 1767-1829, τα οποία είναι προς έκδοση!

Δεν γνωρίζουμε…
✒ Ιδού λοιπόν ένα δείγμα του αξιόλογου έργου που γίνεται στο Πανεπιστήμιό μας, το οποίο οι πιο πολλοί δεν γνωρίζουμε. Να σημειωθεί εδώ ότι το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελλ. Φιλοσοφίας, το οποίο διευθύνει ο καταξιωμένος Καθηγητής Κων/νος Πέτσιος, έχει τιμηθεί με δύο «Βραβεία Αριστείας»! Διαθέτει δε και ψηφιακή βιβλιοθήκη. Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό…

Βάζουν τα γιορτινά…
✒ Τα αποκριάτικα άρχισαν να βάζουν οι γειτονιές της πόλης μας, καθώς πλησιάζει το τριήμερο, στο οποίο, ως γνωστόν, θα κυριαρχήσουν οι πατροπαράδοτες Τζαμάλες. Αυτό ισχύει και για τον Πλάτανο, όπου ο τοπικός Σύλλογος ετοιμάζεται για τα γλέντια της Κυριακής και… όποιος αντέξει!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.