ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Τα φώτα έσβησαν…
✒ Έσβησαν τα φώτα που έλαμπαν τα βράδια σε κάμποσα σχολεία στα Γιάννενα. Οι μαθητές που τα είχαν κλείσει απαιτώντας ολιγομελή τμήματα και καλύτερα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό έληξαν τις κινητοποιήσεις και επέστρεψαν σπίτια τους.

Για μία μέρα!..
✒ Κάποια σχολεία κράτησαν αρκετές μέρες τις καταλήψεις. Κάποια άλλα πάλι, δεν πρόλαβαν. Με το που τις άρχισαν, τις έληξαν με συνοπτικές διαδικασίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Γυμνάσιο Βελισσαρίου. Δευτέρα κατάληψη, Τρίτη μάθημα κανονικά!

Ώρα για… ταμείο!
✒ Και τώρα που ξανάνοιξαν τα σχολεία, γίνεται το ταμείο, για να δούμε ποιος είναι ο λογαριασμός. Δηλαδή, πόσο θα στοιχίσει η επισκευή των ζημιών που προκλήθηκαν στα υπό κατάληψη σχολεία. Αν και τελικά δεν πρόκειται να μάθουμε ποτέ το ακριβές ποσό.

Ποιος θα πληρώσει;
✒ Ποιος θα πληρώσει τη… νύφη; Ούτε οι μαθητές, ούτε οι εξωσχολικοί ή όποιος άλλος προκάλεσε ζημιές σε δημόσια κτίρια, δηλαδή στην περιουσία του κράτους που ανήκει σε όλους μας. Ο Δήμος ανέθεσε ήδη την αποκατάσταση στον εργολάβο που κάνει έργα στις σχολικές μονάδες.

Δεν περιφρούρησαν!
✒ Άρα, ο Δήμος θα πληρώσει με χρήματα που βγαίνουν από τη δική μας τσέπη. Κι αυτό επειδή οι μαθητές σε κάποια σχολεία δεν μπόρεσαν να περιφρουρήσουν τις καταλήψεις τους ως όφειλαν. Γιατί όταν κλείνεις ένα σχολείο, αυτόματα αναλαμβάνεις και την ευθύνη γι’ αυτό! Υπάρχουν και υποχρεώσεις στις καταλήψεις, όχι μόνο αιτήματα.

Και οι διευθυντές…
✒ Υποχρεώσεις έχουν και οι διευθυντές που με κάποιο τρόπο πρέπει να διασφαλίζουν την… ακεραιότητα των σχολείων τους σε περίπτωση κατάληψης. Για παράδειγμα, διευθύντρια σχολείου στα Γιάννενα έφτιαξε κατάλογο με τους μαθητές που συμμετείχαν στην κατάληψή του, κρατώντας πλήρη στοιχεία! Ε, λοιπόν, ζημιές στο συγκεκριμένο σχολείο δεν υπήρξαν! Τυχαίο; Δε νομίζουμε…

Πού χάθηκαν;
✒ Και ένα ερώτημα. Η λαλίστατη κατά τα άλλα Ένωση Γονέων Δήμου Ιωαννιτών, το Εργατικό Κέντρο, η ΑΔΕΔY και λοιποί φορείς οι οποίοι στήριξαν τις καταλήψεις πού… χάθηκαν; Για τις ζημιές που αποκαλύπτονται στα σχολεία δεν έχουν να πουν κάτι; Θα θέλαμε μία παρέμβασή τους και γι’ αυτό το ζήτημα. Εκτός κι αν δεν τους απασχολεί!

Μίνι «lockdown»…
✒ Πάμε τώρα και στο άλλο επίκαιρο ζήτημα των ημερών, το μίνι «lockdown» που εφαρμόστηκε από προχθές εδώ στα Γιάννενα. Το επέβαλλε η διασπορά του κορωνοϊού εντός του Δήμου, η οποία, όπως και να το κάνουμε, είναι ανησυχητική.

Σιγά τι πάθαμε!
✒ Καλά, εδώ που τα λέμε, δεν πάθαμε και τίποτα… φοβερό και ορισμένοι άρχισαν ήδη να γκρινιάζουν. Θα φοράμε για μερικές μέρες τη μάσκα μας και σε εξωτερικούς χώρους, μπας και μπει φρένο στη διάδοση του ιού, γιατί διαφορετικά δε μας βλέπω καλά. Όσο για την εστίαση, θα κλείνει λίγο πιο νωρίς.

Πώς να κλείσεις…
✒ Εδώ που τα λέμε, συνωστισμός στα μαγαζιά δεν γίνεται τόσο μετά τις 12 όσο πριν από τα μεσάνυχτα, όμως πώς να τα κλείσεις νωρίτερα. Είναι σα να καταδικάζεις δεκάδες επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο. Ουσιαστικά η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί μήνυμα προς όλους ότι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί.

Ανάμεικτη εικόνα…
✒ Τώρα, όσον αφορά στη συμμόρφωση με τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, ανάμεικτη είναι η εικόνα. Ένα ποσοστό 60 – 70% των πολιτών τη φοράει κανονικά. Οι υπόλοιποι και δεν είναι λίγοι, παίζουν… πονηρά κρεμώντας τη στο πιγούνι ή δεν τη φοράνε καθόλου! Κάτι λοιπόν δεν πάει καλά στην πόλη μας…

Εικόνα φθινοπώρου…
✒ Πώς να χαρείς το φθινόπωρο, μία εποχή με τόσο ωραία χρώματα, όταν τα προβλήματα τριγύρω είναι τόσα πολλά; Δύσκολο… Το συνειδητοποιείς μόνο αντικρίζοντας εδώ κι εκεί στα Γιάννενα εικόνες όπως αυτή της φωτογραφίας (από την αυλή του διατηρητέου αρχοντικού του αείμνηστου Τάκη Παρλαπά), με τα ανθισμένα χρυσάνθεμα που είναι στην καλύτερη στιγμή τους.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.