ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Θετική είδηση...
✒ Θετική είδηση, δε λέμε, η συμπερίληψη και της Ηπείρου στο πρόγραμμα της ΔΕΔΑ για επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου. Ωστόσο, δεν είναι και για... πανηγυρισμούς, γιατί η «σκληρή» πραγματικότητα δεν το επιτρέπει!

Περιορισμένο δίκτυο...
✒ Δε μιλάμε για γενικευμένη διανομή καυσίμου, αλλά ουσιαστικά για ένα εξαιρετικά περιορισμένο δίκτυο, μόνο στους τέσσερις μεγαλύτερους Δήμους της περιφέρειάς μας, μέσω του οποίου θα συνδεθούν λίγες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, περίπου 4.200 πελάτες συνολικά.

Έχουμε δρόμο...
✒ Πρόκειται για μερικά χιλιόμετρα δικτύου τα οποία θα τροφοδοτούνται με βυτιοφόρα που θα μεταφέρουν υγροποιημένο αέριο από αποθήκες. Μόνο αυτό, τίποτε περισσότερο. Άρα, ας κρατάμε χαμηλά τους τόνους γιατί έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ως περιοχή.

Ας γίνει η αρχή!
✒ Βέβαια, η απόφαση της ΔΕΔΑ που προβλέπει κατασκευή δικτύου και στην Ήπειρο αποτελεί ένα θετικό βήμα καθώς ως περιοχή έχουμε μείνει πολύ πίσω στο θέμα του φυσικού αερίου. Για να δούμε όμως, καταρχήν αν θα υλοποιηθεί καταρχήν ο σχεδιασμός για έναρξη εργασιών το 2022. Αυτό προέχει...

Μόνο ο «EastMed»...
✒ Πάντως, γενικευμένη διανομή αερίου στην Ήπειρο δεν πρόκειται να υπάρξει χωρίς την κατασκευή του περίφημου πια αγωγού Eastmed, ο οποίος προβλέπεται να καταλήγει στο Φλωροβούνι Θεσπρωτίας όπου θα συνδέεται με τον αγωγό «Poseidon» που θα συνεχίζει προς Ιταλία! Αν γίνει το συγκεκριμένο έργο, σωθήκαμε!

Προχωρά η Νιάρχου!
✒ Πάμε σ’ άλλο ένα σημαντικό έργο για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, την οδό Νιάρχου, η κατασκευή της οποίας έχει ξεκινήσει και προχωράει με καλό ρυθμό, παρά τα εμπόδια που επιχειρούν να βάλουν ορισμένοι οι οποίοι θίγονται από αυτήν και συνεχίζουν τον αγώνα για να τη σταματήσουν!

Ανόμοια πράγματα...
✒ Εδώ ουσιαστικά μπαίνουν στη ζυγαριά δύο τελείως ανόμοια πράγματα. Από τη μία πλευρά, είναι το συμφέρον των πολλών, των χιλιάδων κατοίκων του Λεκανοπεδίου που κινούνται καθημερινά από και προς Πανεπιστήμιο, Πανεπ/κό Νοσοκομείο και τους γύρω οικισμούς. Αυτοί φυσικά και θέλουν τη Νιάρχου!

Κάποιοι δε θέλουν...
✒ Από την άλλη, είναι κάποιοι, όχι όλοι, εκ των τοπικών επιχειρηματιών και ιδιοκτητών ακινήτων που δεν θέλουν να φύγουν από το σημείο αυτό για τους δικούς τους λόγους, παρόλο που θα το κάνουν με το... αζημίωτο. Δηλαδή, θα τους καταβληθούν αποζημιώσεις για την απαλλοτρίωση των περιουσιών τους.

Άλλη προσφυγή!
✒ Μετά την απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη που έθεσε στο αρχείο την αναφορά τους σχετικά με τη νομιμότητα του έργου, σκέφτηκαν να καταθέσουν αίτηση θεραπείας για τη σύνθεση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ επιχειρώντας να προσβάλουν το υποέργο μεταφοράς δικτύων της επιχείρησης κατά μήκος του δρόμου!

Δε θα ακυρώσουν...
✒ Με άλλα λόγια, «ο κρεμασμένος απ’ τα μαλλιά πιάνεται», όμως δεν είναι έτσι. Δεν μπορεί οι λίγοι να αποφασίζουν για τους πολλούς. Εδώ μιλάμε για έργο καίριας σημασίας για την πόλη. Δεν είναι δυνατόν να το ακυρώσουν λίγες δεκάδες (;) αντιδρώντες.

Τίποτε εύκολο...
✒ Τίποτα τελικά δεν γίνεται σ’ αυτό τον τόπο χωρίς αντίδραση. Και μερικές φορές χρειάζεται να... σπάσει κανείς αβγά για να κάνει έργα και να πάμε μπροστά. Ας είναι κι έτσι! Πάντως, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Αλέκος Καχριμάνης είναι αποφασισμένοι να υλοποιήσουν τη Νιάρχου! Ίδωμεν...

Εικόνες Παραλιμνίου...
✒ Τι να πρωτοχωρέσουν τα καλάθια για απορρίμματα στην Παραλίμνιο... Αυτά είναι λίγα, εμείς που καθημερινά κάνουμε βόλτα και πίνουμε τον καφέ μας είμαστε πολλοί και κάπως έτσι δημιουργούνται εικόνες όπως αυτή της φωτογραφίας που «μουντζουρώνουν» το ειδυλλιακό κατά τα άλλα τοπίο!

kagoris@proinoslogos.gr