ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Ένας μικρός χαμός...
 Παρέες να βολτάρουν με τον καφέ στο χέρι, νέα ζευγάρια με καροτσάκια και μωρά, φοιτητές να ρεμβάζουν ομαδικά στα πεζούλια ή ξαπλωμένοι πάνω στο τείχος, το θεατράκι της Σκάλας γεμάτο σχεδόν, λες και είμαστε λίγο πριν την έναρξη συναυλίας, ουρές τα Ι.Χ. γύρω από το Κάστρο...

Βούλιαξε η Παραλίμνιος!
 Όχι, δεν είναι περιγραφή που έρχεται από το παρελθόν αυτή, από την εποχή προ πανδημίας δηλαδή. Είναι εικόνα προχθεσινή από την Παραλίμνιο εδώ στα Γιάννενα που το απόγευμα, χάρη και στον καλό καιρό, παραλίγο να βουλιάξει από κόσμο!

Καμία καραντίνα...
 Μα έχουμε καραντίνα θα ισχυριστεί κανείς. Ας μη γελιόμαστε... η καραντίνα έχει καταργηθεί στην πράξη πλέον. Ελάχιστα πράγματα απέμειναν να τη θυμίζουν, όπως το sms που πρέπει να στέλνουμε βγαίνοντας έξω και το γεγονός ότι δε μπορούμε να κυκλοφορούμε μετά τις 9 το βράδυ.

Γιατί μένει κλειστή;
 Μεγάλη διαφορά επίσης σε σχέση με το παρελθόν είναι η κλειστή εστίαση που υποχρεώνει τους πολίτες να βολτάρουν σε κοινόχρηστους χώρους, παρκάκια, πλατείες, δίπλα στη λίμνη, πίνοντας τον καφέ τους «take away». Άραγε σε τι ωφελεί πια να μένουν κλειστά καφέ – εστιατόρια;

Θέμα του καθενός...
Ο κόσμος –σχεδόν- όλος είναι έξω λοιπόν όταν το επιτρέπει ο καιρός και μόλις σφίξουν λίγο παραπάνω οι ζέστες, θα γίνει κυριολεκτικά χαμός! Άρα, η ασφάλεια του καθενός εναπόκειται πια στη δική του ατομική ευθύνη και μόνο, αφού τα συλλογικά μέτρα ούτε τηρούνται, ούτε αποδίδουν!

Η Αστυνομία...
 Όσο για την Αστυνομία, παρουσία έχει στην πόλη αλλά τι να σου κάνει; Υπήρχαν αστυνομικοί προχθές στην Παραλίμνιο, όμως ποιον να πρωτοελέγξουν; Απλά παρακολουθούσαν την κίνηση μοιάζοντας κι αυτοί αμήχανοι με όσα έβλεπαν. Με το δίκιο τους... Όχι ότι δεν γίνονται έλεγχοι, όχι όμως όπως εκείνοι που ξέραμε.

Περνούν... αέρας!
 Μία επισήμανση εδώ για την Τροχαία. Καλό είναι να στήνει κάνα μπλόκο που και που στην ακτή Μιαούλη όπου τα απογεύματα περπατούν, τρέχουν, κάνουν ποδήλατο δεκάδες πολίτες. Κι αυτό γιατί ορισμένοι νομίζουν ότι ο συγκεκριμένος δρόμος είναι πίστα υψηλής ταχύτητας και περνούν... αέρας με αυτοκίνητα και μηχανές!

Όχι μόνο για εμβόλια...
 Ας μείνουμε στην πανδημία. Που λέτε, δεν υπάρχουν μόνο αρνητές των εμβολίων, τα οποία ούτως ή άλλως δεν είναι υποχρεωτικά. Όποιος θέλει τα κάνει. Όποιος τα... υποπτεύεται για οτιδήποτε δεν είναι αναγκασμένος να εμβολιαστεί.

Αρνητές self tests!
 Αρνητές προκύπτουν τελευταία και για τα self tests που καταφθάνουν στα φαρμακεία και σε πρώτη φάση θα πρέπει να τα κάνουν μαθητές Λυκείου ηλικίας 16 -18 ετών και οι εκπαιδευτικοί τους καθώς τα συγκεκριμένα σχολεία ανοίγουν από βδομάδα.

Είναι... συνταγματικό;
 Κι όμως, ακόμα κι εδώ στα Γιάννενα υπάρχουν γονείς και καθηγητές που λένε όχι στα self tests. Κάποιοι μάλιστα σπεύδουν να ρωτήσουν δικηγόρους για το αν είναι... συνταγματικό το να υποχρεώνεις μαθητές και καθηγητές να ελέγχονται σε εβδομαδιαία βάση πριν πάνε για μάθημα!

Δεν τους πιάνεις...
✒ Ας μη ψάξουμε να βρούμε λογική σ’ αυτού του είδους τις αντιδράσεις. Δύσκολο να μπεις στο μυαλό του αρνητή των self tests και να καταλάβεις πώς σκέφτεται. Το θέμα είναι ότι κάποιους δεν τους πιάνεις πουθενά. Κλείνουν τα σχολεία, φωνάζουν. Πάνε ν’ ανοίξουν με στοιχειώδεις έστω ελέγχους, ούτε αυτό τους αρέσει. Τι τέλος πάντων να γίνει;

Δρόμος – στολίδι...

✒ Ένα στολίδι για την πόλη μας είναι η Ανεξαρτησίας, ακόμα και σήμερα με τα τόσα κλειστά καταστήματα. Διατηρεί ένα «χρώμα» που χάθηκε από άλλους παλιούς Γιαννιώτικους δρόμους. Τώρα με τις παρεμβάσεις για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου δημιουργείται η ελπίδα ότι θα δοθεί μία καινούρια πνοή τόσο σ’ αυτήν όσο και σε παράπλευρες οδούς. Μακάρι...

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.